X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Chantell88 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie.. póki co nic nie nie dzieje,szyjki mi nie mierzyla,mowilw tylko ze wszystko pozamykane😁

Ale czuję od kilku dni takie jak by napieranie główka.. I mowila ze to mogą być takie niegroźne skurcze jak np cos robie i brzuch się spina więc będę teraz obserwować.

Mlody waży 2300g,chyba coś tam włosów będzie miał bo.mi na usg kłaczorki pokazywała i mowila ze wcale nie tak mało zobaczymy😁
    W moczu wyszły mi bakterie,leukocyty białko itp wiec musze zrobić posiew.
    Kolejna wizyta za 2 tyg i będziemy pobierać gbsa

Arjada, Marrud88 lubią tę wiadomość

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
    01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zasada wrote:
    A mam w ogóle pytanie jak sobie radzicie póki co z gorącem? Tzn nie wiem jakie macie temp, nam na przyszły tydzień ponad 30' zapowiadają i trochę się stresuje w sumie. Zaczyna się najtrudniejszy pogodowo czas chyba dla nas...

O matko, chyba bym skisła, jakbym spotkała swojego gina na basenie 😀😀😀 Moj jest specyficzny, młody gosc kolo 40, ale z zachowania taki dzentelem starej daty. Nie wiedziałabym jak się zachować 😄

My mamy klimę w domu, wiec ciepło mi nie przeszkadza. Ja jestem zreszta ciepłolubna, juz w tej ciaży jezdzilam nad jezioro czy termy w 28-29 stopni i było ok. Na starosc mi sie marzy wyprowadzic z Polski w jakieś ciepełko.

W szpitalu, gdzie ja rodzilam pierwszą corke, dawali bardzo duzo rzeczy, koszule dla mam, ciuszki dla dziecka, podkłady porodowe, pieluszki, MM. Jesli znow tam pojade tym razem, to w ogole nie planuje brac ubranek, bo szkoda, zeby łapały bakterie szpitalne. Tylko moj lekki otulacz sie przydal, bo te szpitalne rożki byly grubachne, dziecko sie w tym pociło

zasada lubi tę wiadomość

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2023, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na Podkarpaciu w sumie nie było takich upałów jeszcze więc póki co spoko . Gorzej , że masa prania a nie ma pogody bo codziennie pada . Ja czekam na trochę lepszą pogodę ale nie na upały . Nie mam klimy wiec będę leżała przed wiatrakiem z lemoniadą i sorbetami taki jest plan 😎

• Salea Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A rozdzielacie rzeczy na torbę podręczną na salę porodową (przy porodzie SN) i walizkę już na pobyt po porodzie, czy pakujecie wszystko razem? Wydaje mi się to sensowne, żeby mieć pod ręką przekąski, dokumenty, telefon, klapki i koszule, a resztę rzeczy, w tym higieniczne i kosmetyki już na później w walizce.
    Dziewczyny a ubranko dla dziecka kiedy się przekazuje do ubrania? Czy po kontakcie skóra do skóry lub kangurowaniu dopiero? Ogarniam właśnie walizke i zastanawiam sie co pakować na wierzch, żeby było mi łatwiej.

• Salea Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chantell88 wrote:
    My po wizycie.. póki co nic nie nie dzieje,szyjki mi nie mierzyla,mowilw tylko ze wszystko pozamykane😁

Ale czuję od kilku dni takie jak by napieranie główka.. I mowila ze to mogą być takie niegroźne skurcze jak np cos robie i brzuch się spina więc będę teraz obserwować.

Mlody waży 2300g,chyba coś tam włosów będzie miał bo.mi na usg kłaczorki pokazywała i mowila ze wcale nie tak mało zobaczymy😁
    W moczu wyszły mi bakterie,leukocyty białko itp wiec musze zrobić posiew.
    Kolejna wizyta za 2 tyg i będziemy pobierać gbsa
    Ja też ze dwa/trzy razy czułam mocne napieranie na szyjkę, jakby mały próbował wcisnąć nogę albo głowę 😉 jeśli takie uczucie jest przy porodzie to nie powiem -super przyjemne to to nie jest 😅

• Salea Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    U nas na stronie szpitala jest info żeby do torby podręcznej zapakować: kosmetyki i przybory toaletowe (w tym pomadka i Lanolina na brodawki), szlafrok, 2 koszule do KP, 1 biustonosz do KP, 10 wkładek laktacyjnych, 2szt majtek jednorazowych, ręcznik duży i mały, ręcznik papierowy (?), chusteczki higieniczne + nawilżone, klapki, skarpetki, woda. I oczywiście dokumenty. Ja na pewno wezmę jeszcze te wielorazowe gacie z siatki bo i tak je mam i swoje podkłady.
    Dla dzieciaczków mają wszystko podobno na oddziale ale jeśli ktoś chce swoje to zalecają 3 komplety body i pajacyków, czapeczkę, niedrapki (choć położna mówiła ba szkole że raczej się ich nie stosuje już), kocyk, i pieluchy tetrowe oraz flanelowe po 3 szt.

Każdy szpital zapewne ma inne wymagania, ale może coś Wam się przyda z tej listy.
    Usiasia ręcznik papierowy podobno dobrze jest stosować do wycierania przy podmywaniu po porodzie. Bardziej higienicznie niż zwykłym materiałowym ręcznikiem, ja biorę taką cienką rolkę, po wyciągnięciu tekturki fajnie się kompresują w woreczku strunowym.

• zasada Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2023, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    O matko, chyba bym skisła, jakbym spotkała swojego gina na basenie 😀😀😀 Moj jest specyficzny, młody gosc kolo 40, ale z zachowania taki dzentelem starej daty. Nie wiedziałabym jak się zachować 😄

My mamy klimę w domu, wiec ciepło mi nie przeszkadza. Ja jestem zreszta ciepłolubna, juz w tej ciaży jezdzilam nad jezioro czy termy w 28-29 stopni i było ok. Na starosc mi sie marzy wyprowadzic z Polski w jakieś ciepełko.

W szpitalu, gdzie ja rodzilam pierwszą corke, dawali bardzo duzo rzeczy, koszule dla mam, ciuszki dla dziecka, podkłady porodowe, pieluszki, MM. Jesli znow tam pojade tym razem, to w ogole nie planuje brac ubranek, bo szkoda, zeby łapały bakterie szpitalne. Tylko moj lekki otulacz sie przydal, bo te szpitalne rożki byly grubachne, dziecko sie w tym pociło

Wierzę, ja śmiałam się jeszcze pół kolejnego dnia i miałam ciary żenady, czekam na wizytę w poniedziałek, liczę, że uda mi się zachować powagę.😅 Jakoś tak dziwnie, spotkać człowieka który zna Cię tak "dobrze" w tak nieformalnej sytuacji.😂

Co do klimy zazdroszczę, choć w domu na razie bez dramatów, bardziej boję się kursowania do przedszkola czy na plac zabaw ze średniakiem w tych temperaturach. Ja to bym najchętniej do zimnej wody wskoczyła jak czuję taki upał.🤷🏻‍♀️😄

age.png
  • zasada Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2023, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evellka93 wrote:
    U nas na Podkarpaciu w sumie nie było takich upałów jeszcze więc póki co spoko . Gorzej , że masa prania a nie ma pogody bo codziennie pada . Ja czekam na trochę lepszą pogodę ale nie na upały . Nie mam klimy wiec będę leżała przed wiatrakiem z lemoniadą i sorbetami taki jest plan 😎

Kurde fajnie, że macie deszcz choć wiadomo, że za dużo też nie dobrze. Tu gdzie mieszkam od prawie 3 tygodni nie padało wcale, trawa wygląda jak wysuszona, żółta słoma. Smutne to strasznie. A od poniedziałku cały tydzień mają być codziennie upały i burze. 🙈

Plan zacny, propsuję.💪🏻

age.png
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2023, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea wrote:
    A rozdzielacie rzeczy na torbę podręczną na salę porodową (przy porodzie SN) i walizkę już na pobyt po porodzie, czy pakujecie wszystko razem? Wydaje mi się to sensowne, żeby mieć pod ręką przekąski, dokumenty, telefon, klapki i koszule, a resztę rzeczy, w tym higieniczne i kosmetyki już na później w walizce.
    Dziewczyny a ubranko dla dziecka kiedy się przekazuje do ubrania? Czy po kontakcie skóra do skóry lub kangurowaniu dopiero? Ogarniam właśnie walizke i zastanawiam sie co pakować na wierzch, żeby było mi łatwiej.

Ja spakowałam wszystko w jedną walizkę ale chyba jednak wezmę jakąś małą torebkę na dokumenty, klapki i wodę chociaż … i

age.png
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2023, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zasada wrote:
    Kurde fajnie, że macie deszcz choć wiadomo, że za dużo też nie dobrze. Tu gdzie mieszkam od prawie 3 tygodni nie padało wcale, trawa wygląda jak wysuszona, żółta słoma. Smutne to strasznie. A od poniedziałku cały tydzień mają być codziennie upały i burze. 🙈

Plan zacny, propsuję.💪🏻

U mnie też praktycznie nie pada, dziś miało padać a tylko pokropiło i przeszło bokiem :(

age.png
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2023, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do skurczy to też ich w ogóle nie czuje, nic nie boli tylko twardnieje czasami brzuch. Chociaż twardnienie bardziej mi dokuczało około 2 tygodnie temu, teraz jest już lepiej :)

age.png
  • eweljina Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2023, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam właśnie do domu z balu, pożegnałam moją 8 klasę, potancowalam poloneza i inne walce i PADAM.
    Z wyprawki brakuje mi w sumie podkładów na materac i szlafroka, klapki mam jedne i je używam np teraz, więc myślę żeby napisać listę 'na ostatnia chwile' co dołożyć do torby i mieć ją na lodówce :D

E
    age.png
  • Aliya Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2023, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że każdy szpital ma swoje wymagania. U nas pacjentka ma mieć jeden bagaż.. do jednej połowy spakuje rzeczy dla siebie, do drugiej dla małej.
    Dziewczyny, po ile sztuk body (krótki i długi rękaw) i pajacyków macie z jednego rozmiaru? Myślałam, ze u mnie temat ubranek jest już zamknięty, ale jak to wszystko poukładałam to wydaje się strasznie mało 🙈

04/22 26tc 👼
    07/23 38tc 🌈
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2023, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak mam , ale siostra mnie stopuje i mówi , że wiec za dużo bo noworodki szybko rosną to raz , dwa zawsze jakaś babcia , ciocia , koleżanki z pracy coś przyniosą i się okazuje , że brakuje dni co by wszystko ubrać 🙂
    Tak jak dziewczyny podpowiedziały : po 3 sztuki wszystkiego . Ja mężowi do auta przygotuje zestaw ratunkowy z zapasem jako , że rodzę poza miejscem zamieszkania a on nie ma pojęcia , że body , pajac to dwie różne rzeczy 😂

• Marrud88 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was ma wanienka shnuggle?

preg.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evellka93 wrote:
    Też tak mam , ale siostra mnie stopuje i mówi , że wiec za dużo bo noworodki szybko rosną to raz , dwa zawsze jakaś babcia , ciocia , koleżanki z pracy coś przyniosą i się okazuje , że brakuje dni co by wszystko ubrać 🙂
    Tak jak dziewczyny podpowiedziały : po 3 sztuki wszystkiego . Ja mężowi do auta przygotuje zestaw ratunkowy z zapasem jako , że rodzę poza miejscem zamieszkania a on nie ma pojęcia , że body , pajac to dwie różne rzeczy 😂
    My też robimy zapas samochodowy z ciuszkami dla dzieciora (gdyby był np. wiekszy niż zakładamy i ubranka by były za małe) i wrzucam tam jeszcze ciuchy na wyjście i swoje i dziecka, które przyniesie mąż w dzień wypisu, bo po co zajmować miejsce w walizce.

• Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2023, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoje rzeczy na wyjście też lepiej naszykuje bo jak on mnie później ubierze to by było dopiero 😂

• welonka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evellka93 wrote:
    Swoje rzeczy na wyjście też lepiej naszykuje bo jak on mnie później ubierze to by było dopiero 😂
    Haha zgadzam sie ,ja to samo mowie ze swoje naszykuje jakie ma zabrac bo przywiezie jescze mi cos w co sie nie mieszcze:d a malemu jak wezmie cos z szafki to tam mam tylko rozmiar 56 62 wiec i tak bedzie ok .

age.png
  • Arjada Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2023, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrud88 wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was ma wanienka shnuggle?

Ja mam :)

• Megi93 Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2023, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jakie kupiłyście/ zamierzacie kupić kocyki ? Ja się zastanawiam nad tym, podobno są dobre i ładnie wyglądają
    https://colorstories.pl/produkt/kocyk-bambusowy-fema-zamglony-roz/

age.png
‹‹ 241 242 243 244 245 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ