X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wszystko susze w suszarce. Rożek i otulacz też, nic się z tym nie dzieje.
    Ja na miejsce nie narzekam odkąd mieszkamy w domu, mieszkanie mielismy 50m2 i tam byłoby ciężko.

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za tydzień mam 40 urodziny a za 2,5 rodzę 🙈 jak sobie pomyślę jak leci czas to szok.

Arjada, Arga lubią tę wiadomość

age.png
  • Maura Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2023, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do mnie w końcu dotarła wanienka z Twist shake:)
    Dziś też byłam u fryzjera i super miło spędziłam tam czas.
    A z mniej przyjemnych spraw, to dziś nie udało mi się nałożyć pierścionka na jednej z dłoni i teraz po całym dniu widzę, że mam opuchnięte stopy 🙄

adukow lubi tę wiadomość

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak u Was w miastach jest z przepuszczaniem kobiet w ciazy ,teraz juz brzuszki mocno widoczne i nie da sie ich pomylic z nadwagą? Ja uważam ze 5 lat temu więcej ludzie zwracali uwagi czy w sklpeie spożywczym czy w aptece. Ja juz oare razy zrezygnowalam zakupów bo nie moglam wystac w kolejce a ludzie oburzaja sie bo im tez spieszy sie ,i sumie tak z siebie orzepuscila mnie jedna babcia . I tak zastanawiam sie czy wszedzie jest tak czy tylko u mnie ?

age.png
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2023, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na wizycie kontrolnej i spytałam o te łożysko. Lekarz powiedział że nie ma żadnej korelacji pomiędzy stopniem dojrzałości łożyska a nieprawidłowościami płodu i że ciąża rozwija sie prawidłowo i w ogóle mam się tym nie przejmować tylko obserwować ruchy dziecka i tyle. I jeszcze stwierdził ze lekarz robiący usg straszy tylko pacjentki… ale zlecił jeszcze jedno dodatkowe usg na 31 lipca wiec z tego się ciesze. Także dziewczyny, które macie też ten 3 stopień chyba nie ma sensu się martwić

Maura lubi tę wiadomość

age.png
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2023, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Dziewczyny jak u Was w miastach jest z przepuszczaniem kobiet w ciazy ,teraz juz brzuszki mocno widoczne i nie da sie ich pomylic z nadwagą? Ja uważam ze 5 lat temu więcej ludzie zwracali uwagi czy w sklpeie spożywczym czy w aptece. Ja juz oare razy zrezygnowalam zakupów bo nie moglam wystac w kolejce a ludzie oburzaja sie bo im tez spieszy sie ,i sumie tak z siebie orzepuscila mnie jedna babcia . I tak zastanawiam sie czy wszedzie jest tak czy tylko u mnie ?
    Też mam wrażenie, że kilka lat temu ludzie bardziej zwracali uwagę na kobiety w ciąży, mnie nikt nigdzie nie przepuścił ani nie ustąpił miejsca, wszyscy udają, że nie widzą. Ja staram się nie chodzić po sklepach w godzinach szczytu, najlepiej rano albo tuż przed zamknięciem wtedy jest spokój

age.png
  • Maura Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2023, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko korzystam z tego przywileju w laboratorium. Podchodzę do pierwszej osoby przed okienkiem i pytam, czy mogę być przed tą osobą. Czasem jest konsternacja i dopiero jak powiem, że jestem w ciąży to zerkają na brzuch i przepuszczają (jestem szczupła i naprawdę ciężko nie zauważać ciazowego brzuszka). Ale poza tym to nie zauważyłam, żeby ktoś się przejmował ciężarnymi... smutne to trochę. Ale zdarzają się miłe osoby z obsługi, które proponują pomoc lub otwierają kasę i wołają do siebie, więc nie ma reguły. Ludzie się spieszą i nie widzą lub nie chcą nas widzieć;)

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się kilka razy zdarzyło, że zostałam przepuszczona w kolejce, ale zawsze przez mężczyznę. Kobiety udają, że nie widzą.

A ostatnio w warzywniaku Pani wepchnęła sie przede mną, powiedziała że ma tylko jedna rzecz, odpwiedziałam jej, że ja mam 4 rzeczy i syna w brzuchu więc powinna jednak stanąć za mną 🤦‍♀️ a dodam, że nie da się już nie zauważyć mojego brzucha 🙈

Usiasia lubi tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2023, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie liczę nawet , że ktoś mnie przepuści . Jak jest kolejka do kasy pierwszeństwa idę do pierwszej lepszej babeczki na sklepie i mówię , żeby otworzyła kasę . W ogóle w tych kasach nie powinni obsługiwać zwykłych klientów bo zawsze jest kolejka i każdy udaje , że nie widzi ciężarnej . Swoją drogą patrzcie jak to jest . Nadmiarowe kg zawsze ktoś zauważy a ciążowy brzuszek niewidka 😂

• Vilka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z wami w pełni, że zdecydowanie to mężczyźni są bardziej empatyczni dla kobiet w ciąży niż kobiety, które udają że nie widzą. Już kilka razy spotkałam się z dużą uprzejmością że strony panów i obojętnością kobiet.

Evellka93 lubi tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamitka wrote:
    Fajnie że w końcu ktoś z Krakowa 😆
    Ja też :-)

Mamitka lubi tę wiadomość

• welonka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie licze ze ktos mnie przepuści ale teraz juz zaawansowanej ciazy i przy upałach rezygnowalam juz kilka razy ze stania w kolejce np przy miesnym . Dobrze ze wiekszych sklepach sa kasy samoobslugowe i tam zazwyczaj nie ma kolejek .

age.png
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea wrote:
    Ja też :-)
    O proszę, jest nas więcej 😊
    A gdzie zdecydowałaś się rodzić?

age.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Mi się kilka razy zdarzyło, że zostałam przepuszczona w kolejce, ale zawsze przez mężczyznę. Kobiety udają, że nie widzą.

A ostatnio w warzywniaku Pani wepchnęła sie przede mną, powiedziała że ma tylko jedna rzecz, odpwiedziałam jej, że ja mam 4 rzeczy i syna w brzuchu więc powinna jednak stanąć za mną 🤦‍♀️ a dodam, że nie da się już nie zauważyć mojego brzucha 🙈
    Ja stojąc w dłuuuugaśnej kolejce do wagonika na góre parkową (pół godziny stania, ale czułam sie dobrze i pogoda była w porządku, brzuch widoczny, nie dało się tego pomylić z niczym innym niż ciążą) byłam w szoku, jak jedna z dwóch pań które przyszly po mnie sprytnie "wystała" sobie miejsce tak z dziesięć osób przede mną. Po prostu stanęła z boku i systematycznie pomału wciskała sie w kolejkę, tak że nikt nie zwrócił uwagi. Na koniec przed samą kasa zawołała koleżankę która została w kolejce za mną. Zapytałam jej na głos czy nie jest jej głupio wpychać się do kolejki przed ciężarną i starsze osoby z laską. Spłonęła rumieńcem ale udawała, że nie wie o co chodzi. W ogóle podczas całej ciąży nikt mnie w kolejce nie przepuścił, ale dwa razy ktoś z obsługi wziął mnie do kasy bez kolejki. Jednak jest spora znieczulica na ciążę w Polsce. Ja jak widzę, że za mną ktoś z brzuchem to przepuszczam. Podobnie jak staje za mną staruszka z kilkoma rzeczami w ręce, to zawsze proszę, żeby weszła przede mnie. Ale zdarza się, że ktoś po prostu nie zwraca uwagi kto za nim stoi.

• Salea Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamitka wrote:
    O proszę, jest nas więcej 😊
    A gdzie zdecydowałaś się rodzić?
    Jak wszystko wyjdzie według założeń, to na Ujastku, mamy tam wstępnie rezerwację na pobyt rodzinny czyli będę w pokoju z mężem i maluszkiem po porodzie. Ale w razie nagłych sytuacji pojadę do szpitala w Tarnowie bo obecnie akurat tutaj pomieszkujemy. Słyszałam że jeden z lepszych szpitali do rodzenia to szpital w Bochni, i też go tozważaliśmy, ale Ujastek z tym trzecim stopniem referencyjności i pobytem razem z mężem wygrał. Siemiradzkiego też mi polecało kilka osób. A Ty masz wybrany szpital?

• adukow Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz w sieci głośno o porodzie w jednej z klinik w Krakowie, bo taka youtuberka tam rodziła ;d
    Dziękuję za porady dotyczące prania! Zrobione. Jutro prasowanie 😄

age.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Moja ostatnio mniej się rusza, ale to normalne - duża jest, to ma mało miejsca. Ja też w kółko biegam gdzieś całymi dniami, nie liczę ruchów, nie skupiam się na tym za bardzo.

Posprzątałam dziś do końca pokoik Polusi, poukładałam już rzeczy w koszykach - jeszcze dojdzie dywanik i fotel do karmienia i będzie wszystko 🥲

c5f96f38a450a.jpghttps://zapodaj.net/plik-xkIPulf4Ke

e46046be237f0.jpghttps://zapodaj.net/plik-Kl06A5QOqm

Mellow będziesz zostawiać tam malutką samą?

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    U mnie jest dramat. Wczoraj miałam już mega nerwy na ludzi, za to że nie ogarniają wogóle. Musiałam akurat przemieścić się komunikacją miejską, najpierw ludzie biegiem wpadali przede mną do autobusu (pomijając już fakt, że Panowie powinni wpuścić Panie przodem skoro wszyscy stoimy równolegle). Potem na powrocie całą drogę w autobusie stałam, bo wszyscy udawali, że mnie nie widzą i bacznie przyglądali się szybie lub patrzyli w telefony. Jakby tego było mało w Lidlu chciałam kupić loda i jak otworzylam lodówkę to jakaś baba postanowiła oprzeć się na moich plecach, żeby sięgnąć sobie coś z górnej półki... W kolejce nikt mnie nie przepuścił ani razu przez całą ciążę, raz Pani kasjerka otworzyła specjalnie kasę, żebym nie stała w kolejce to jeszcze jakieś babsko które stało za mną próbowało się wepchać. W komunikacji 2 razy mi ustąpiono miejsca...

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea wrote:
    Jak wszystko wyjdzie według założeń, to na Ujastku, mamy tam wstępnie rezerwację na pobyt rodzinny czyli będę w pokoju z mężem i maluszkiem po porodzie. Ale w razie nagłych sytuacji pojadę do szpitala w Tarnowie bo obecnie akurat tutaj pomieszkujemy. Słyszałam że jeden z lepszych szpitali do rodzenia to szpital w Bochni, i też go tozważaliśmy, ale Ujastek z tym trzecim stopniem referencyjności i pobytem razem z mężem wygrał. Siemiradzkiego też mi polecało kilka osób. A Ty masz wybrany szpital?
    Ja na Ujastku bo mam tam lekarza. My nie zdecydowaliśmy się na apartament, w apartamencie musisz leżeć 3 doby, wiadomo kasa musi się zgadzać💰 A tak ponoć po 2 dniach jesteś w domu jak wszystko jest ok a sale są 2 osobowe.

adukow tak to ten sam szpital😅

age.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2023, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wybraliśmy ten pobyt bo nie mieszkamy już w Krakowie a mąż bardzo chciał być ze mną ile się da od początku. Tak widziałam te dwuosobowe salki, nie mam im nic do zarzucenia, w ogóle szpital wygląda bardzo czysto, nowo i fajnie (jak na szpital) ;-) wzięliśmy sam pobyt, także daleko nam co celebrytówi płacenia dychy za poród ;-)

‹‹ 262 263 264 265 266 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ