X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eweljina wrote:
    Mam 5.5 cm i wszystko jest dobrze. :) 31.01. prenatalne, choć nie wiem jak mam rozumieć tekst ginekologa, że on to w sumie nikogo nie namawia, że to nieczego nie zmienia itp. hmmm

A który to dokładnie tydzień ciąży u Ciebie?
    5.5.cm to już niezły dzieciaczek 😊

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eweljina wrote:
    Mam 5.5 cm i wszystko jest dobrze. :) 31.01. prenatalne, choć nie wiem jak mam rozumieć tekst ginekologa, że on to w sumie nikogo nie namawia, że to nieczego nie zmienia itp. hmmm
    Chyba chodzi mi o brak pomocy w Polsce jakby jednak było coś nie tak z dzieckiem. Tylko, że czasem dużo zmienia i jest zawsze możliwość przerwania takiej ciąży w innych, cywilizowanych krajach więc moim zdaniem takie gadanie jest nie na miejscu.

age.png
  • adukow Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Ale cudowne wieści dzisiaj dziewczyny! Aż się nie mogę doczekać mojej wizyty ale dopiero jest 30.01.

Dzisiaj czuję takie lekkie kłucie w macicy. Dość nieprzyjemne. Nie są to skurcze, tylko kłucie. Miałyście tak ?

Też tak miałam i się przestraszyłam, ale przeszło 😉

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie dziewczyny tak hipotetycznie, bo trochę jednak się nad tym zastanawiam. W Polsce nie można przerywać ciąży. A co byście zrobiły w sytuacji gdyby się okazało na prenatalnych że dziecko będzie chore, jakieś ciężkie wady, np zespół Downa. Czy przerwałybyście taka ciążę? za granicą np. w Czechach? Czy nie... Wiem że to kwestie sumienia itp, trudne decyzje, bo przecież dziecko się kocha nawet jak jest bardzo chore czy niepełnosprawne. Ja mam mętlik w głowie.

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Chyba chodzi mi o brak pomocy w Polsce jakby jednak było coś nie tak z dzieckiem. Tylko, że czasem dużo zmienia i jest zawsze możliwość przerwania takiej ciąży w innych, cywilizowanych krajach więc moim zdaniem takie gadanie jest nie na miejscu.
    Tez bym powiedziala ze lekarz mial to na mysli ,teraz moze byc wiadomo ze dziexko ma duze wady z ktorymi nie ma szans na zycie po za brzuchem ,czy wiadomo ze obumarcie plodu nastąpi juz w ciazy to i tak trzeba czekac az dziecko umrze samo . To jest najgorsze nie wyobrazam sobie co kobiety przechodza w tuch sytuacjach .

age.png
  • M_arcysia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny niestety żegnam się z wami :(
    Dwa tygodnie temu wszystko było idealnie a dziś na wizycie okazało się że serduszko nie bije od kilku dni...nie mogę w to uwierzyć, to drugie poronienie w ciągu roku

2017 - 👶
    05/2022 - poronienie zatrzymane 6tc
    01/2023 - poronienie zatrzymane 10tc
    Kariotyp mój ✅
    Kariotyp męża ✅
    Estriadol,prolaktyna,progesteron,
    FSH ✅
    DHEA-S04 ✅
    Witd.D- 46,6 ✅
    Zespół antyfosfolipidowy ❎
    ANA 4 dodatnie, miano 1:320

On:
    Morfologia 4% za to nadrabiają ilością,żywotnością i ruchliwością (wszystkie te parametry dużo ponad normę 💪)
    Fragmentacja DNA plemnika : 11% 👌

24.07 ⏸️
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M_arcysia wrote:
    Dwa tygodnie temu wszystko było idealnie a dziś na wizycie okazało się że serduszko nie bije od kilku dni...nie mogę w to uwierzyć, to drugie poronienie w ciągu roku

Bardzo mi przykro 😥
    Trzymaj się kochana!

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Chantell88 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M_arcysia wrote:

Bardzo mi przykro...
    Ehh.. tulę mocno.

adukow lubi tę wiadomość

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
    01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔
  • Salea Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M_arcysia wrote:
    Przytulam i kieruję do Ciebie dużo dobrych myśli... Nie wiem jak reszta dziewczyn ale ja każdą taką stratę czuję, jakbym traciła kawalątek własnego dziecka... Bardzo mi przykro, każda z nas boi się podobnej sytuacji... Jeszcze będzie dobrze! :-*

• Usiasia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M_arcysia wrote:
    Życzę Ci dużo siły.

Dziewczyny co można zrobić żeby się trochę uspokoić. Jestem raczej spokojna na codzień a obecnie tak spanikowana przed jutrzejszą wizytą że nie potrafię o niczym innym myśleć.
    Od 2 godzin zastanawiam się czemu brzuch nie urósł czemu piersi takie małe i nie bolą. Ciśnienie mi skacze a z drugiej strony nie chciałabym zaszkodzić takimi nerwami.

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Farfalla Przyjaciółka

Wysłany: 17 stycznia 2023, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M_arcysia, Salea idealnie to podsumowała… Każda taka wiadomość wywołuje we mnie ogromny smutek. Ściskam Cię mocno!

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M_arcysia wrote:
    Bardzo mi przykro. Trzymaj się kochana.

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Powiedzcie dziewczyny tak hipotetycznie, bo trochę jednak się nad tym zastanawiam. W Polsce nie można przerywać ciąży. A co byście zrobiły w sytuacji gdyby się okazało na prenatalnych że dziecko będzie chore, jakieś ciężkie wady, np zespół Downa. Czy przerwałybyście taka ciążę? za granicą np. w Czechach? Czy nie... Wiem że to kwestie sumienia itp, trudne decyzje, bo przecież dziecko się kocha nawet jak jest bardzo chore czy niepełnosprawne. Ja mam mętlik w głowie.
    Ja wiem, że chcę zdrowe dziecko bo nie wyobrażam sobie, że mogłabym zaniedbać całkowicie te które już są. Więc wiem, że jak w Polsce nie da rady to za granicę pojadę. Oczywiście chcę aby wszystko było dobrze ale wiem, że nie zdecyduję się na urodzenie poważnie chorego dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2023, 21:17

Mamitka lubi tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2023, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w którym miejscu łapiecie tętno płodu jak sprawdzacie detektorem, na jakiej wysokości?

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2023, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Korciło mnie i dziś pierwszy raz wyciągnęłam detektor, choć chyba za wcześnie i nic nie znalazłam, a niepotrzebnie nerwy sobie zrobiłam... Wy też na tym etapie miałyście problem ze znalezieniem?

• Mellow Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po prenatalnych, dziecię wszystkie struktury anatomiczne ma, lekarz pokazywał twarzoczaszkę, pęcherz, nerki, nawet paluszki. CRL 6,5 cm, wypada rozmiarowo 2 dni starsze, czyli 12+6. Przezierność karkowa w normie, NT 1,6 mm. Jedyne co mnie martwi, to wysokie tętno 177 u/min. Lekarz powiedział, że gorna granica normy, ale ja juz sobie wkręcam tachykardię płodu 🙈

No i Misia jest zachwycona, bo zapowiada się ...druga dziewczyna😉🥰

Co do detektora, do mnie dziś przyszedł i znalazłam za pierwszym razem tętno mniej więcej na wysokosci blizny po cesarce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2023, 21:30

Arga, Vilka, Chantell88, Marrud88, Fijolka87, adukow, Nadia35 lubią tę wiadomość

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Salea Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2023, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Ja rozważałam to w swojej głowie już tak wiele razy, jeszcze na długo przed ciążą, i powiem Ci szczerze że nadal nie potrafię sobie samej odpowiedzieć. Nie wiem czy bym dźwignęła ciężko chore dziecko, ale z drugiej strony syn mojego szwagra w brzuchu był zdrowy, a podczas porodu niedotlenienie... Prenatalne mam 6 lutego ale Nifty robię już za około tydzień, boję się przeogromnie, że decyzję, której nie potrafiłam podjąć w głowie od tak dawna, będę musiała przetrawić nagle i w bardzo krótkim czasie... Staram się myśleć pozytywnie, ale czasem nachodzą mnie wątpliwości, czy dobrze zrobiłam decydując się na ciąże w wieku, który podwyższa ryzyko.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2023, 06:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M_arcysia wrote:

Ehh.. trzymaj się mocno :(
    Jak się zorientowałas ? Wie ktoś ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2023, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czytam takie informacje tragiczne dla każdej przyszłej mamy to ogarnia mnie strach. Dzisiaj mam wizytę o 19:00, przyspieszyłam z soboty na dziś bo się zwolniło miejsce żeby się uspokoi.Jestem przerażona że też mogło się.cos stać od ostatniej wizyty, Tymbark że dzieje się to bezobjawowo.. :( objawy po trochu ustają, są spokojniejsze, mam złe przeczucia.

• Nadia35 Nowa

Wysłany: 18 stycznia 2023, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M_arcysia wrote:

Bardzo mi przykro 😞 Życzę Ci dużo sił i wiary , że będzie jeszcze pięknie…

preg.png
‹‹ 70 71 72 73 74 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ