X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • welonka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczescie ja również nigdy nie musialam liczyc kalorii wogole ciezko mi jaka kolwiek diete stosowac. Ja w pierwszej ciazy zaczynalam 53 przytylam 11 kg tetaz zaczynam z 51 kg . Ja jajka uwielbiam od jajecznicy ,sadzone czy na twardo z majonezem:) ja mysle ze wiekszosc kobiet w ciazy niedojada na poczatku i dzieci sa zdrowe nie pobieraja od początku od mamy.
    Ja zawsze mialam niedowage bo jestem wysoka i zawsze chcialam wazyc okolo 58 kg bardzo podobalo mi sie cialo w ciazy jak wazylam 60 kg wiadomo bez brzucha ,bo teraz 51 to wszytsko elzy jak na wieszaku.

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chantell88 wrote:
    A to dopytaj lepiej.
    Ja mam wypisane ze mogę chodzić.

No chyba przez pomyłke, bo chyba nie zakłada że ja będę siedzieć w domu do sierpnia 🤣

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Dzisiaj wieczorem idę na prenatalne. Już miły nie dobrze na samą myśl o tym 😅

Powodzenia, będzie dobrze!

Ja dziś byłam na pierwszej jodze dla ciężarnych i było wspaniale. Wyszłam z taką super energia i poczucie, że zrobiłam dla siebie coś dobrego 😊

Arga, Vilka, Salea, Marrud88, adukow lubią tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początkujących toć one jedzą z pęcherzyka a dopiero później z nas 😅 najważniejsze to się nie odwodnić w tych pierwszych tygodniach. Organizm zarodek traktuje jak intruza i nie oddaje mu nic wartościowego tylko ratuje matkę a tego chce się pozbyć i dlatego są te mdłości aż się łożysko zrobi i wtedy udają część nas 🤣 więc tak naprawdę nie mlfa znaczenia aż tak ten pierwszy trymestr dla tego "pasożyta" 😉

age.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    A skąd takie informacje o jajkach? Właśnie trzeba je jeść w ciąży. Ja uwielbiam na miękko, jajecznicę, sadzone, na twardo do kanapek. Chodzi o to żeby nie jeść surowych ani z niewiadomych źródeł.
    Wszędzie są informacje żeby unikać niedogotowanych jajek, i że jajka na miękko i jajecznica odpadają. Ja tylko mówię co inni mówią i co wyczytałam 😅

• dominikawa Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea wrote:
    Wszędzie są informacje żeby unikać niedogotowanych jajek, i że jajka na miękko i jajecznica odpadają. Ja tylko mówię co inni mówią i co wyczytałam 😅
    Chyba chodzi o możliwe zatrucie salmonella, ale czytałam, że pałeczki salmonelli giną w temp 60stopni, a raczej jak gotuje się jajka to ta temp jest wyższa, więc powinny nawet na miękko być bezpieczne 🤔

Vilka lubi tę wiadomość

👩30👨35 WROCŁAW
    długie cykle ok. 35dni, 4cs z testami ovu 🍀
    💊 wit. D, wit. C, cynk, omega, kwas foliowy, inozytol

09.12 13dpo - ⏸️ 🍀
    10.12 beta: 481 mlU/mL
    12.12 beta: 1162 mlU/mL
    21.12 5t5d pęcherzyk ciążowy i żółtkowy 🍀
    03.01 7t4d dzidzia 13mm, bijące pięknie 💙
    24.01 10t6d maluszek 3.9cm, rośnij zdrowo 😍
    09.02 13t2d mały zdrowy tygrys 😀
    28.02 🍀
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Znalazlam te stare wyniki pappy skorygowane było 1:10087. Ale podstawowe 1:504 a teraz są chyba inne te zakresy 🤔
    Wolne bhcg-31.92 iu/i pappa 2,156 iu/i.
    To nadal skorygowane było ok. U mnie wolne bhcg wynosi ponad 80 ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji jakie są normy. Czekam na wizytę u swojego gina i zobaczymy co on powie.

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile czekałyście na wyniki Nifty? Ten czas mi się tak dłuży i zastanawiam się czy faktycznie 10 dni roboczych czy jest szansa że będą wcześniej?

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
  • Marrud88 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jajecznicę zajadam codziennie, mam taką fazę ze nie mogę tego opanować. Szczerze mówiąc nie ważyłam się a powinnam;) w pierwszej ciazy przytyłam 15 kg ale już po porodzie było-10kg, później dopadła mnie choroba więc strasznie schudłam. Dziś miałam małe spięcie z kierownikiem, mimo tego że jestem na l4 wymaga (prosi) abym przychodziła uczyć innego pracownika...ogólnie jestem opanowana ale dzisiaj to aż mi para uszami poszła...

preg.png
  • Marrud88 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Powodzenia, będzie dobrze!

Ja dziś byłam na pierwszej jodze dla ciężarnych i było wspaniale. Wyszłam z taką super energia i poczucie, że zrobiłam dla siebie coś dobrego 😊
    Zazdrooooo:)

Mamitka lubi tę wiadomość

preg.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamitka wrote:
    Ile czekałyście na wyniki Nifty? Ten czas mi się tak dłuży i zastanawiam się czy faktycznie 10 dni roboczych czy jest szansa że będą wcześniej?
    Mi lekarz mowil ze zazwyczaj sa po 8 dniach od pobrania , ja dzisiaj rano dzwonilam to mowil ze nie ma jwscze ale moga byc wieczorem dopeiro i jutro kazal mi dzwonic.

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka, skoryguj to lepiej, bo ZUS kocha kontrolować chorych "leżących" czy faktycznie leżą i możesz mieć bój o zasiłek jak Cie nie zastaną w domu.

Ja jem jajka praktycznie codziennie, głównie na miękko, gin nie widzi przeciwwskazań😉

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Arga Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem kabanosy a niby to surowe mięso 🤣 ich kindzuka, sushi pewnie też zjem tylko wybiorę raczej gotowane. Nie ma co wariować. Jajecznica ich jakość na miękko są zdrowe. Te w sklepach są naświetlane więc ryzyko salmonelli jest praktycznie zerowe.
    Wiem co mówię boli dwójka dzieci żyje. Obiady też muszę robić i kroić surowe mięso, ryby itp.

Mellow lubi tę wiadomość

age.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Vilka, skoryguj to lepiej, bo ZUS kocha kontrolować chorych "leżących" czy faktycznie leżą i możesz mieć bój o zasiłek jak Cie nie zastaną w domu.

Ja jem jajka praktycznie codziennie, głównie na miękko, gin nie widzi przeciwwskazań😉
    Dobrze wiedzieć, bo te jajeczne zakazy sa dla mnie dziwne. Przed ciąża jadłam często tatara a tam surowe mięcho i surowe żółtko i nigdy nic mi nie było, to jakie jest prawdopodobieństwo że mnie złapie od jajka na miękko akurat teraz😜

• Salea Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Mi lekarz mowil ze zazwyczaj sa po 8 dniach od pobrania , ja dzisiaj rano dzwonilam to mowil ze nie ma jwscze ale moga byc wieczorem dopeiro i jutro kazal mi dzwonic.
    Ja też czekam, dzisiaj mija piąty dzień od pobrania, myślałam oprymistycznie że do prenatalnych które mam 6go zdążę dostać wynik, ale chyba się nie zapowiada. Poza tym robiłam pobranie u innego ginekologa niż moja pani doktor, i w sumie nie wiem w jaki sposób dostaniemy informację, bo lekarz delikatnie mówiąc strasznie zakręcony 😉 staram się być spokojna i za dużo o tym nie myśleć, jakoś jestem dobrej myśli, chociaż nie wiem czemu bo przed każdym usg mam nerwy w strzępach a przed wynikiem nifty jakoś na luzie. Daj znać jak dostaniesz wynik i w jaki sposób został wam przedstawiony :-)

• Salea Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamitka wrote:
    Podobno najczęściej są między 5 a 8 dniem od pobrania :-)

• Arga Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na prenatalne. Chyba za mało wypiłam ale nie dałam rady więcej.

welonka lubi tę wiadomość

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea wrote:
    Ja też czekam, dzisiaj mija piąty dzień od pobrania, myślałam oprymistycznie że do prenatalnych które mam 6go zdążę dostać wynik, ale chyba się nie zapowiada. Poza tym robiłam pobranie u innego ginekologa niż moja pani doktor, i w sumie nie wiem w jaki sposób dostaniemy informację, bo lekarz delikatnie mówiąc strasznie zakręcony 😉 staram się być spokojna i za dużo o tym nie myśleć, jakoś jestem dobrej myśli, chociaż nie wiem czemu bo przed każdym usg mam nerwy w strzępach a przed wynikiem nifty jakoś na luzie. Daj znać jak dostaniesz wynik i w jaki sposób został wam przedstawiony :-)
    ja robilam u swojego lekarza prowadzącego i jesli beda jutro to pewnie powie mi przez telefon bo nie bede chciala czekac do srody do wizyty.ja robilam 25 stycznia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2023, 18:08

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z usg wygląda na normę. Przezierność 1,62 inne pomiary dobre. Ale jestem za tłusta więc było trudno wszystko sprawdzić 🙈 to teraz czekam na SMS. Te dwa tygodnie będą mi się dopiero dłużyć 🤣

welonka, Chantell88, Mellow lubią tę wiadomość

age.png
  • Chantell88 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Z usg wygląda na normę. Przezierność 1,62 inne pomiary dobre. Ale jestem za tłusta więc było trudno wszystko sprawdzić 🙈 to teraz czekam na SMS. Te dwa tygodnie będą mi się dopiero dłużyć 🤣

Ojj będą,wiem to po sobie.

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
    01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔
‹‹ 95 96 97 98 99 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ