X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2024, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Dziewczyny ile apapów możemy brać dziennie? Tak mnie boli głowa od tygodnia, bo jestem przeziębiona, ale nic nie mija. Piję ten syrop Prenalen i biorę apap jedynie. Niby nie mam gorączki, ale tego bólu głowy nie mogę już znieść… dzisiaj wzięłam 2 tabletki i myślę o trzeciej.
    Około 4g dziennie. Jedna tabletka ma 500g zazwyczaj, przy wadze powyżej 50 kg warto brać 2. Pamiętać trzeba o odstępie między dawkami, chyba taki zalecany to 6h.

Małgosiagosia, Mamma-mia lubią tę wiadomość

age.png
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2024, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AEGO wrote:
    Około 4g dziennie. Jedna tabletka ma 500g zazwyczaj, przy wadze powyżej 50 kg warto brać 2. Pamiętać trzeba o odstępie między dawkami, chyba taki zalecany to 6h.
    Dzięki za odpowiedź. Nie pamiętam o której brałam, ale chwilę jeszcze odczekam i biorę kolejny.

🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2024, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewappp wrote:
    Dobra wiadomość jest taka że od dzisiaj zmniejszam stopniowo dawkę progesteronu i za 3 tyg odstawiam to może te mdłości trochę złagodnieją. Podejrzewam że te końskie dawki przyczyniają się do mdłości... no i portfel trochę odetchnie jak nie będę musiała już tego kupować 😅
    To naprawdę może być wina proga! Jak brałam na początku, to czułam się koszmarnie! Po odstawieniu przeszło jak ręką odjął, tak samo zawroty głowy. ❤️❤️

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    Ur. 15.07.2024 Staszek 👦❤️
    age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2024, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Malgosia, a masz możliwość zmierzyć sobie ciśnienie?

age.png

Wysłany: 8 lutego 2024, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    @Malgosia, a masz możliwość zmierzyć sobie ciśnienie?
    Nie mam ciśnieniomierza. :/ Ale 2 dni temu mierzył mi lekarz i było w normie.

🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C
  • Betkaa Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2024, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Relacjonuję z wizyty i ja 🫡 Maluszek rośnie, jest ciut większy jak z terminu miesiączki 😊 hopsa sobie w brzuszku radośnie i na razie nie zdradza czy jest chłopcem czy dziewczynką 🤐😆 duphastonu zostało mi pół opakowania, mam je dokończyć już w dawce 2x1 i koniec z jego braniem za 5 dni. Mam nadzieję, że razem z zejściem z proga odpuści trochę zmęczenie 😴😴 a i wiosna oby już niedługo przyszła 🌱🌞😁 No i dostałam już zielone światło na spacery czy basen ale tak bez szaleństw pomalutku 🟢😁

U mnie termin wg OM to 3.08 😉 ps. mi pączuś wszedł ale taki z czekoladą, nie za słodki i tylko jeden 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2024, 21:07

Małgosiagosia, Nietypowa30, Emzet92, justinas, Kinia197, Asiasia1, Bettti03, Cerva, Asieek, Ewappp, Mamma-mia lubią tę wiadomość

👶 4.02.2020 synek 💙
    👼 25.12.2022 poronienie zatrzymane 13 tc 💔
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

📋 niedoczynność tarczycy, V Leiden
    💊 Euthyrox, Clexane40, Acard150, Duphaston, Nospa, Mg, wit
    age.png
  • Asieek Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2024, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki ja z lekkim opóźnieniem ale muszę Wam opowiedzieć! Od kilku dni chodził już za mną pączek, ale w grę wchodził tylko z lukrem. Stwierdziłam, że poczekam już do tego tłustego czwartku.. no i poszłam do sklepu, którym mój zachwalał, że paczki jak z dobrej piekarni. I co? Same z cukrem pudrem… trudno, idę do kasy. Ale obracam się, za mną stoi kobieta z siatą pączków (w tym z lukrem!!) pytam gdzie je dorwała bo ja nie widzę i mówi, że rano były a ona tu pracuje i sobie odłożyła. Chyba musiałam patrzyć na nią oczami kota ze Shreka bo oddała mi te 2 paczki z lukrem 😂😂 radość niewyobrażalna 😁😁 zjadłam jednego i zmuliło mnie na parę godzin 🙈

Co do migren.. też ostatnio męczą mnie bóle głowy, codziennie wręcz. Staram się nic nie brać..
    Liczę na to, że jak zejdę z duphastonu to będzie lepiej. Póki co 2x1, wcześniej 3x1 .. po prenatalnych jak będzie ok to mam brać 1 i potem odstawić.

Pamiętajcie, że dawka powyżej 4g Paracetamolu może być toksyczna dla wątroby!

justinas, Betkaa lubią tę wiadomość

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2024, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dziewczyny wczoraj wszedł jeden paczek, coś mi nie smakowały jakieś takie .. suche wszystkie mi się wydawały 😞
    Za to dzisiaj ! Po włożeniu do mikrofali na 30 sek wchodzą jak złoto zjadłam dwa na śniadanko , zaraz się porzygam 🤣🤣🤣

Chyba już doszliśmy do imienia dla syna 👶🏻

Bettti03 lubi tę wiadomość

• Bettti03 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2024, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Mi dziewczyny wczoraj wszedł jeden paczek, coś mi nie smakowały jakieś takie .. suche wszystkie mi się wydawały 😞
    Za to dzisiaj ! Po włożeniu do mikrofali na 30 sek wchodzą jak złoto zjadłam dwa na śniadanko , zaraz się porzygam 🤣🤣🤣

Chyba już doszliśmy do imienia dla syna 👶🏻
    Pochwalisz się :)?

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    age.png
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2024, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asieek wrote:
    Dziewczynki ja z lekkim opóźnieniem ale muszę Wam opowiedzieć! Od kilku dni chodził już za mną pączek, ale w grę wchodził tylko z lukrem. Stwierdziłam, że poczekam już do tego tłustego czwartku.. no i poszłam do sklepu, którym mój zachwalał, że paczki jak z dobrej piekarni. I co? Same z cukrem pudrem… trudno, idę do kasy. Ale obracam się, za mną stoi kobieta z siatą pączków (w tym z lukrem!!) pytam gdzie je dorwała bo ja nie widzę i mówi, że rano były a ona tu pracuje i sobie odłożyła. Chyba musiałam patrzyć na nią oczami kota ze Shreka bo oddała mi te 2 paczki z lukrem 😂😂 radość niewyobrażalna 😁😁 zjadłam jednego i zmuliło mnie na parę godzin 🙈

Co do migren.. też ostatnio męczą mnie bóle głowy, codziennie wręcz. Staram się nic nie brać..
    Liczę na to, że jak zejdę z duphastonu to będzie lepiej. Póki co 2x1, wcześniej 3x1 .. po prenatalnych jak będzie ok to mam brać 1 i potem odstawić.

Pamiętajcie, że dawka powyżej 4g Paracetamolu może być toksyczna dla wątroby!
    To Ci się trafiło :) musial smakować jak złoto ❤️ ja zjadłam w sumie jednego, ale z przerwą (pół rano i pół w południe) ale faktycznie niestety ten tłuszcz od razu siadł na żołądek, co tam, warto było :)
    U mnie też bóle głowy gdzieś od tygodnia, ale o ile potrafię funkcjonować to nie biorę apapu.

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    age.png
  • Ewappp Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2024, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Asieek ale historia 😍

Ja wczoraj przez pół dnia wymiotowałam i ledwo zjadłam jednego pączka, aż mi się chciało płakać... za to na wieczór niby mdłości nie przeszły ale szwagierka przywiozła świeżutkie pączki od swojej mamy i zjadłam 4 jeden po drugim 😂 Dzisiaj do śniadania 2 ostatnie które zostały 😂 Wciąż mi niedobrze ale jakoś na duchu lepiej 😁
    Biorę przepis od jej mamy i chyba jutro będę robić bo jeszcze za mną chodzą. 😁 Powiem Wam że naprawdę nigdy nie jadłam lepszych pączków. Nawet dzisiaj były jak świeżutkie. 😁

Za to dzisiaj kochane jest dzień pizzy 😁 Mój mąż od wczoraj wyrabia ciasto i czekam wlasnie na Margaritę neapolitańską 😁 jak ja go kocham za to że on tak świetnie gotuje 😁❤️

• Betkaa Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2024, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewappp wrote:
    @Asieek ale historia 😍

Ja wczoraj przez pół dnia wymiotowałam i ledwo zjadłam jednego pączka, aż mi się chciało płakać... za to na wieczór niby mdłości nie przeszły ale szwagierka przywiozła świeżutkie pączki od swojej mamy i zjadłam 4 jeden po drugim 😂 Dzisiaj do śniadania 2 ostatnie które zostały 😂 Wciąż mi niedobrze ale jakoś na duchu lepiej 😁
    Biorę przepis od jej mamy i chyba jutro będę robić bo jeszcze za mną chodzą. 😁 Powiem Wam że naprawdę nigdy nie jadłam lepszych pączków. Nawet dzisiaj były jak świeżutkie. 😁

Za to dzisiaj kochane jest dzień pizzy 😁 Mój mąż od wczoraj wyrabia ciasto i czekam wlasnie na Margaritę neapolitańską 😁 jak ja go kocham za to że on tak świetnie gotuje 😁❤️
    To ja poproszę ten przepis na pączki jak można 😁🤤

👶 4.02.2020 synek 💙
    👼 25.12.2022 poronienie zatrzymane 13 tc 💔
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

📋 niedoczynność tarczycy, V Leiden
    💊 Euthyrox, Clexane40, Acard150, Duphaston, Nospa, Mg, wit
    age.png

Wysłany: 9 lutego 2024, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betkaa wrote:
    To ja poproszę ten przepis na pączki jak można 😁🤤
    Ja też. 😀

🍒 fertistim, cynk
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2024, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Ja też. 😀
    Gosia jak się czujesz? Przeszło Ci trochę?

Nigdy nie robiłam pączków 🤔 może jak stanę na nogi to i ja się skuszę 😁

@Ewappp, ja już wczoraj świętowałam dzień pizzy 😂 jak nie weszły pączki to musiałam sobie jakoś poprawić humor 🤭

Emzet92, Ewappp lubią tę wiadomość

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2024, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do Paracetamolu to w ciąży i poza nią l, dla osoby dorosłej, dawka bezpieczna to 4g dziennie, jednorazowo można wziąć 1g, czyli 1000mg. Zazwyczaj nie warto brać mniejszej dawki, chyba, że ma się niską masę ciała, a ból
    jest lekki. Miałam farmakologię na studiach. :)
    Natomiast paracetamol, tak, jak i wiele innych leków, brany przewlekle może miec działanie hepatotksyczne, więc wiadomo - nie bierzemy jego przez tydzień ciągiem.

A co do boli głowy, to 90% znajomych teraz mówi mi, że mają ten problem 😬 moje dziecko też wczoraj narzekało na ból głowy. Mnie również pobolewa od paru dni.

Małgosiagosia lubi tę wiadomość

age.png
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2024, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewappp wrote:
    @Asieek ale historia 😍

Zazdroszczę bardzo!! I pizzy i pączków i męża, który dobrze gotuje :) mój robi pyszne ciasta ❤️

Ewappp lubi tę wiadomość

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    age.png
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2024, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, to i ja zamelduję się po wizycie. Poszłam za waszymi radami omówiłam się do innej lekarki o to był strzał w dziesiątkę. USG wykonane tak dokładnie jak przy prenatalnym, wszystko dokładnie pomierzone i osłuchane. Nawet udało się poznać płeć, będzie chłopak 💙. Z tych mniej optymistycznych informacji okazało się że łożysko jest nisko na przedniej ścianie co sugeruje przodujące w przyszłości, ale narazie mam się tym nie martwić. Bardziej zaniepokoiło mnie, że pępowina jest dwunaczyniowa co zwiększa ryzyko wad serca i układu krążenia. Pani doktor mówi, że narazie wszystkie pomiary są dobre i dzieciątko rośnie prawidłowo (serduszko i reszta też) no ale trochę mnie to zmartwiło. Czy któraś z Was też przechodziła przez taki przypadek ? Zawiodłam się za to zarówno na mojej byłej prowadzącej jak i tej co robiła mi prenatalne, bo żadna z nich nie wspomniała o tej pępowinie i związanych z nią ryzykach. W wynikach to było zapisane, ale nie wpadłam na to żeby googlować wszystko co było zapisane na kartce. Jeżeli słyszałyście coś na ten temat to będzie wdzięczna za informację ❤️🥰

Kitana, Asiasia1, Nietypowa30, Małgosiagosia, Emzet92 lubią tę wiadomość

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    age.png
  • mimi_m Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2024, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    dziewczyny powiedzcie mi ile dni kalendarzowych czekałyście na wyniki Wybierz test NIFTY?

preg.png
  • Kitana Przyjaciółka

Wysłany: 9 lutego 2024, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bettti03 wrote:
    Dziewczyny, to i ja zamelduję się po wizycie. Poszłam za waszymi radami omówiłam się do innej lekarki o to był strzał w dziesiątkę. USG wykonane tak dokładnie jak przy prenatalnym, wszystko dokładnie pomierzone i osłuchane. Nawet udało się poznać płeć, będzie chłopak 💙. Z tych mniej optymistycznych informacji okazało się że łożysko jest nisko na przedniej ścianie co sugeruje przodujące w przyszłości, ale narazie mam się tym nie martwić. Bardziej zaniepokoiło mnie, że pępowina jest dwunaczyniowa co zwiększa ryzyko wad serca i układu krążenia. Pani doktor mówi, że narazie wszystkie pomiary są dobre i dzieciątko rośnie prawidłowo (serduszko i reszta też) no ale trochę mnie to zmartwiło. Czy któraś z Was też przechodziła przez taki przypadek ? Zawiodłam się za to zarówno na mojej byłej prowadzącej jak i tej co robiła mi prenatalne, bo żadna z nich nie wspomniała o tej pępowinie i związanych z nią ryzykach. W wynikach to było zapisane, ale nie wpadłam na to żeby googlować wszystko co było zapisane na kartce. Jeżeli słyszałyście coś na ten temat to będzie wdzięczna za informację ❤️🥰

Cieszę się bardzo, że trafiłaś na naprawdę dobrego lekarza! ☺️ Co do nisko ułożonego łożyska, moje też jeszcze miesiąc temu było nisko, ale mój gin od razu powiedział, że mam się nie martwić, bo "doktor czas zrobi swoje" - no i zrobił, bo już jest wszystko cacy. Jednak w kwestii pępowiny nie pomogę, bo nie wiedziałam, że może mieć to wpływ na zdrowie malucha 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2024, 19:28

Bettti03 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Cerva Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2024, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bettti03 wrote:

Moja szwagierka miała teraz z córeczką dwunaczyniową (prawdopodobnie ze względu na cukrzycę ciążowa, często tak się zdarza). Lekarz częściej sprawdzał przepływy (cały czas były dobre), pod koniec ciąży miała dość mało wód i Malutka słabo przyrastała na wadze więc leżała trochę na patologii. Poród wywołali szybciej, bo jak dziecko słabiej przybiera na wadze to tak robią. Urodziła w 38 tygodniu jakoś. Dzidzia malutka, ale całkowicie zdrowa. 2500g 😊 rozwija się prawidłowo, na świecie już ładnie przybiera na wadze 😃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2024, 21:32

Bettti03, Kitana, Sara10 lubią tę wiadomość

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
‹‹ 139 140 141 142 143 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ