X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Później dziewczyny wam powysyłam te wózki i ten model dostawki bo mam taki zapiernicz teraz że katastrofa , synek budowa praca i kurczę nie wiem w co ręce włożyć . Jak stary się ogarnie jedziemy zamawiać parapety , obejrzymy meble kuchenne w Agata meble (może któraś z was ma ? Lub z ikei ?) i może uda mi się starego wykorzystać i pojedziemy zobaczyć foteliki samochodowe 😋

Co do glukozy to ja ostatnio miałam niską glukozę właśnie na czczo jak miałam robioną podstawową więc nie wiem 😅

U mnie wyniki powiedziałabym wzorowe , prócz limfocytów i tego drugiego wskaźnika
    Mocz mam tylko dziwny bo ciężar właściwy mam niski i wysokie ph bo 8 więc

A krzywa to największe cholerstwo jakie może być , przy synku zwymiotowałam 😂

Dziewczyny mój stary nie był zadowolony że będzie drugi syn, chciał córę więc tak przeżywał trochę ale już przywykł do tej myśli 😆 i mamy już imię ! Będzie Oliwier , mamy Ksawerego więc będzie Ksawo i Oli 🥰

Kitana, klaudia_23, Emzet92, Sunnysunsun, Kinia197, Bettti03 lubią tę wiadomość

• Agata91 Ekspertka

Wysłany: 27 lutego 2024, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Mój w pierwszej ciąży od dnia zrobienia testu mówił do brzucha jakby mówił do chłopaka😅 on był przekonany, że będzie syn ale to tak na 200%. Kupił strój piłkarski swojego ulubionego klubu dla „małego” kiedy byłam w jakimś 3 miesiącu. Potem, dość późno bo w jakimś 24 tygodniu lekarka powiedziała, że będzie dziewczynka. I tutaj: oj jak dziwna jest męska psychika 😂 ja spędziłam dzień chlipiąc do poduszki tak jakby mi ktoś tego synka zabrał 😂 a on OSZALAŁ. imię już miał przygotowane, zaczął czytać o wózkach bo przecież „jego córeczka musi mieć najwygodniejszy”, znosił do domu pluszaki, no cuda się działy. I faktycznie tak jest że „jak trwoga to do tatusia”. Ze mną córka wszystko fajnie, kochamy się nad życie, ciągle powtarza, że jesteśmy najlepszymi przyjaciółkami i jest córeczka mamusi ale jak szaleć, wygłupiać się i śmiać do łez do tylko tatuś. Co oni razem wyprawiają… oczywiście Hela strój piłkarski nosiła z dumą, grają razem w piłke ale też bawią sie w salon kosmetyczny 🤣 rozczula mnie ta ich relacja bo jak dyskutuja i sie sprzeczaja to kurde jak dwóch chłopów na piwie ale jak się bawią i spędzają razem czas no to serce się topi. Także tatusiowie córeczek to najsłodsze co Was może spotkać 🥰

Asieek, Evvee27, Emzet92, Betkaa, marti lubią tę wiadomość

preg.png
  • Kitana Przyjaciółka

Wysłany: 27 lutego 2024, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunnysunsun wrote:
    Ja miałam hba1c - hemoglobina glikowana, polecam, wyszło, że poziom mam w normie 🙂 dr nie chciała mnie obciążać krzywą tak wcześnie i stąd te badania. Glukozę na czczo miałam 95.
    U mnie natomiast sprawdzilo się jedzenie ostatniego posiłku 30 min przed pójściem spać (czyli np koło 22) żeby glukoza na badaniu mi spadła do 89 😁

Hm, pierwsze słyszę, żeby hemoglobina glikowana była badaniem zastępczym dla OGTT. Ja mam hba1c w normie, a mimo to cukrzyca ciążowa (zarówno wynik po 1, jak i po 2 godz mocno ponad normę + na czczo na górnej granicy). Nie kombinowałabym w tej kwestii, ze względu na skutki, jakie może mieć dla brzdąca nieleczona cukrzyca ciążowa.

preg.png
  • Kitana Przyjaciółka

Wysłany: 27 lutego 2024, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Później dziewczyny wam powysyłam te wózki i ten model dostawki bo mam taki zapiernicz teraz że katastrofa , synek budowa praca i kurczę nie wiem w co ręce włożyć . Jak stary się ogarnie jedziemy zamawiać parapety , obejrzymy meble kuchenne w Agata meble (może któraś z was ma ? Lub z ikei ?) i może uda mi się starego wykorzystać i pojedziemy zobaczyć foteliki samochodowe 😋

Co do glukozy to ja ostatnio miałam niską glukozę właśnie na czczo jak miałam robioną podstawową więc nie wiem 😅

U mnie wyniki powiedziałabym wzorowe , prócz limfocytów i tego drugiego wskaźnika

Dziewczyny mój stary nie był zadowolony że będzie drugi syn, chciał córę więc tak przeżywał trochę ale już przywykł do tej myśli 😆 i mamy już imię ! Będzie Oliwier , mamy Ksawerego więc będzie Ksawo i Oli 🥰

Zazdroszczę tak sprawnie załatwionego tematu imienia! 🥹 U nas jest rodzinny impas 😅 Miśka mówi do małego Adaś, a małż Tomek 🫣 Mi podobają się obydwa, więc nie wiem, jak rozwiązać ten spór, a z nich żadne nie chce ustąpić 🤣😒

preg.png
  • natala Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszyscy (łącznie ze mną) byli przekonani że będzie chłopiec - to wszystko po tym ze mdłości miałam wieczorem, odrzucało mnie od słodyczy a przyciągało mięso 🤣

A tu pierwsze badanie prenatalne i na 70% dziewczynka, a potem Sanco które potwierdziło tą płeć.

I ja i mąż zadowoleni, bo to nasze pierwsze bobo, tylko teraz wymyślanie imienia. Człowiek zdaje sobie sprawę jak wiele imion go denerwuje 😅

👩29 lat
    ● Letrox 100/125

8 grudnia 2023 r. ⏸️❤️🤰

❤️ 22 sierpnia 2024 r.

preg.png
  • Ewappp Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:

Co do mebli kuchennych to nie wiem czy opłaca się kupować kuchnie w ikei lub w agacie. To nie wychodzi wcale jakoś super taniej w porównaniu do mebli zamawianych na wymiar a jakość jest nie do porównania, jakość blatów, zawiasów, itp. My co prawda robiliśmy kuchnie 2 lata temu ale na wymiar wyszło nas dużo taniej niż byśmy mieli kupować gotowe i w dodatku mamy 100% zagospodarowanej przestrzeni 😉

Agata91 lubi tę wiadomość

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitana wrote:
    Zazdroszczę tak sprawnie załatwionego tematu imienia! 🥹 U nas jest rodzinny impas 😅 Miśka mówi do małego Adaś, a małż Tomek 🫣 Mi podobają się obydwa, więc nie wiem, jak rozwiązać ten spór, a z nich żadne nie chce ustąpić 🤣😒
    Sprawa była prosta - maks lub Oliwier dylemat- synek zakochał się w Oliwierku więc pozostawiliśmy mu ten wybór , a że nam się również podoba to imię, więc się przyjęło 🥰

Dajcie córci podjąć decyzję , będzie się cieszyć , przegadaj sprawę z mężem 😁

Kitana lubi tę wiadomość

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewappp wrote:
    Co do mebli kuchennych to nie wiem czy opłaca się kupować kuchnie w ikei lub w agacie. To nie wychodzi wcale jakoś super taniej w porównaniu do mebli zamawianych na wymiar a jakość jest nie do porównania, jakość blatów, zawiasów, itp. My co prawda robiliśmy kuchnie 2 lata temu ale na wymiar wyszło nas dużo taniej niż byśmy mieli kupować gotowe i w dodatku mamy 100% zagospodarowanej przestrzeni 😉

Właśnie ja słyszałam od znajomej że kuchnia z ikei naprawdę jest trwała bo jej mąż montował przez lata te kuchnie i sobie ludzie chwalą z tego co się orientowałam. Znajomej syn również kupił w Agata kuchnię i bardzo zadowoleni są , my nie mamy czasu za bardzo by czekać na kuchnię od stolarza 😵‍💫 a jeśli chodzi o blat to i tak chciałabym marmur bądź granit więc i tak będziemy kupować osobno za jakiś czas pewnie

• Suprive Ekspertka

Wysłany: 27 lutego 2024, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia_23 wrote:
    Ja juz po wizycie. Wszystko dobrze, mam tez wyniki pappy i tez wszystko ok, ryzyka niskie :) niestety zdj nie mam (ahh ten medicover), ale za 2 tyg wizyta prywatna u mojego gina to wtedy beda ladne zdj 😁
    Co do plci to bobas odwracal sie dupka i gin nie mogl zbyt dobrze zobaczyc, ale powiedzial ze raczej chlopak 😅

Co do wozkow my bylismy dzis ogladac i w oko nam wpadl espiro yoga i muuvo quick 😁

Ja właśnie zamówiłam muuvo guick 4.0 se :) kolega zachwalał

Papapatka lubi tę wiadomość

• Madzik2208 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aktualizacja - chyba test nam zrobił kawał... Na kolejnych biel vizira ale dla pewności przed dość intensywnym weekendem zrobię betę. Gdzieś tam kropka żalu jest ale rozpaczy nie ma, bo nie nastawiałam się tak mocno.
    Dziękuję Wam za kciuki!

Wytrwała z Nadzieją na Happy End 🩷

Starania od 2021 🫶

💔 Luty 2022
    💔 Listopad 2022
    💔 Styczeń 2024

Cykl stymulowany Aromek 💊 i Ovitrelle 💉 i mamy ⏸️ 03/07/2024

🫶 4/07 Beta 10,8 prog. 37,69
    🫶 06/07 Beta 58,6 prog. 39 🥹
    🫶 08/07 Beta 160,2 prog. 47,16 🥹
    🫶 10/07 Beta 487,9 prog. 42,98 🥹
    🫶 13/07 Beta 1815,4 prog. 36,30 🙏 dołożona jedna dodatkowa tabletka utrogestan (dmuchamy po 3 stratach)

🩺👩‍⚕️ Badania prenatalne wrzesień 2024 - niskie ryzyka 🩷
    🩺👩‍⚕️ Badania połówkowe i echo serduszka Małej - prawidłowe 591 g Szczęścia 🩷

Na pokładzie: Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, IO, PCOS, MTHFR, Badanie drożności OK 🤗 + cukrzyca ciążowa.

preg.png

Dla Małego Cudu WSZYSTKO 💪✊
  • Sunnysunsun Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitana wrote:
    Hm, pierwsze słyszę, żeby hemoglobina glikowana była badaniem zastępczym dla OGTT. Ja mam hba1c w normie, a mimo to cukrzyca ciążowa (zarówno wynik po 1, jak i po 2 godz mocno ponad normę + na czczo na górnej granicy). Nie kombinowałabym w tej kwestii, ze względu na skutki, jakie może mieć dla brzdąca nieleczona cukrzyca ciążowa.
    Nie napisałam, że zastępczy dla krzywej. A jedynie badanie dające szerszy obraz jaki jest poziom glukozy we krwi i czy z niego nie ma wskazań aby już teraz robić krzywą w 1 trymestrze. Dr mi mówiła, że szkoda niepotrzebnie dawkować maleństwo glukoza już na tak wczesnym etapie. Wiadomo, że w 2 trym krzywa jest już obowiązkowa. 🙂

Kitana lubi tę wiadomość

👶2019

Starania o drugie 👶 od 04.2023
    1 cs 04.2023 - 💔 puste jajo płodowe - indukcja farmakologiczna i łyżeczkowanie w 06.2023
    2 cs 09.2023 - 💔 cb
    3 cs 10.2023 - 💔 cb
    4 cs 11.2023 - ⏸️ + acard
    01.12 beta 21,210 (11dpo); 04.12 beta 165,650 (14dpo); 06.12 beta 486,150 (16dpo)
    11.12 5+0 pęcherzyk ciążowy w macicy + heparyna
    20.12 6+2 zarodek 0,44cm ❤️
    12.01 9+4 2,67cm człowieczka ❤️
    26.01 11+4 prenatalne - wszystko ok 💪
    12.02 14+0 chłopczyk 💙
    23.03 połówkowe - wszystko ok 💙
    26.04 - 795g chłopa 💪
    22.05 - 1265g
    20.06 - 2kg
    05.07 - 2600g
    19.07 - 3200g 🫠
    02.08 - 3440g
    12.08 - szpital 💞
    14.08 👶

age.png
  • Sunnysunsun Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Sprawa była prosta - maks lub Oliwier dylemat- synek zakochał się w Oliwierku więc pozostawiliśmy mu ten wybór , a że nam się również podoba to imię, więc się przyjęło 🥰

Dajcie córci podjąć decyzję , będzie się cieszyć , przegadaj sprawę z mężem 😁
    Oliwier ładne ❤️
    U nas na razie jest bezimienny, więc póki co nazywam go Melchiorem. Ale ciężko nam się z mężem i synem dogadać co do imienia 🙈

👶2019

1 cs 04.2023 - 💔 puste jajo płodowe - indukcja farmakologiczna i łyżeczkowanie w 06.2023
    2 cs 09.2023 - 💔 cb
    3 cs 10.2023 - 💔 cb
    01.12 beta 21,210 (11dpo); 04.12 beta 165,650 (14dpo); 06.12 beta 486,150 (16dpo)
    12.02 14+0 chłopczyk 💙
    26.04 - 795g chłopa 💪
    22.05 - 1265g
    20.06 - 2kg
    05.07 - 2600g
    19.07 - 3200g 🫠
    02.08 - 3440g
    12.08 - szpital 💞
    14.08 👶

age.png
  • Sunnysunsun Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitana wrote:
    Zróbcie losowanie 😁

👶2019

2 cs 09.2023 - 💔 cb
    3 cs 10.2023 - 💔 cb
    12.02 14+0 chłopczyk 💙
    26.04 - 795g chłopa 💪
    22.05 - 1265g
    20.06 - 2kg
    05.07 - 2600g
    19.07 - 3200g 🫠
    02.08 - 3440g
    12.08 - szpital 💞
    14.08 👶

age.png
  • myszka _83 Debiutantka

Wysłany: 27 lutego 2024, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jeszcze nie znamy płci. Jeżeli chodzi o preferencje smakowe to zagryzam ogórki kiszone i kapustę kiszoną czekoladą-cały czas jestem głodna i efekt jest taki, że mam już 8 kg do przodu 🫣 tylko mąż się cieszy, że znów mam kobiece kształty i nie wyglądam jak wieszak. Ja i dzieci mówimy do dzidzi Tosia , natomiast mąż i teściowa upierają się, że będzie chłopak,ale jak zastanawialiśmy się nad imieniem dla chłopca ,to nam żadne nie pasuje. Córka przez całą ciążę była Hanią ,ale kiedy się już urodziła i ją zobaczyliśmy to została Julką😁

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myszka _83 wrote:
    My jeszcze nie znamy płci. Jeżeli chodzi o preferencje smakowe to zagryzam ogórki kiszone i kapustę kiszoną czekoladą-cały czas jestem głodna i efekt jest taki, że mam już 8 kg do przodu 🫣 tylko mąż się cieszy, że znów mam kobiece kształty i nie wyglądam jak wieszak. Ja i dzieci mówimy do dzidzi Tosia , natomiast mąż i teściowa upierają się, że będzie chłopak,ale jak zastanawialiśmy się nad imieniem dla chłopca ,to nam żadne nie pasuje. Córka przez całą ciążę była Hanią ,ale kiedy się już urodziła i ją zobaczyliśmy to została Julką😁

Haha to z tymi krągłościami mamy to samo, mąż też twierdzi że jakoś tak są w końcu biodra i piersi 😆 co mnie np drażni troszkę bo zapomniałam jak to jest 😁
    U nas też ciała ciążę był Franiu i jak się urodził to mąż dostał olśnienia na Ksawerego i został Ksawery 😋

• mimi_m Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitana - mam Adama córka mu wymyśliła, teraz będzie chłopak i mi się podoba Tomek, mężowi Kuba

preg.png
  • Kitana Przyjaciółka

Wysłany: 27 lutego 2024, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mimi_m wrote:
    Kitana - mam Adama córka mu wymyśliła, teraz będzie chłopak i mi się podoba Tomek, mężowi Kuba

Kubuś - moje marzenie 😍 Ale mamy już jednego w bliskiej rodzinie 😅

mimi_m lubi tę wiadomość

preg.png
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik2208 wrote:
    Aktualizacja - chyba test nam zrobił kawał... Na kolejnych biel vizira ale dla pewności przed dość intensywnym weekendem zrobię betę. Gdzieś tam kropka żalu jest ale rozpaczy nie ma, bo nie nastawiałam się tak mocno.
    Dziękuję Wam za kciuki!
    Beta prawdę powie, trzymam kciuki za szczęśliwe zakończenie i dawaj znać co u Ciebie ☺️

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoras z was pytala ostatnio o lozeczko waldin 7w1. Ostatnio jak bylismy ogladac wozki to zerknelismy tez na lozeczka i akurat bylo to. Tez sie nad nim zastanawialismy, ale okazalo sie ze gdy jest ono dostawka to ta dostawka jest bardzo mala.. krotka i waska. Mam wrazenie, ze bobas mialby bardzo malo miejsca. Dodatkowo pan powiedzial, ze ta dostawka nie ma paskow zeby doczepic ja do lozka.
    Natomiast pan polecil nam kinderkraft koya 4w1 - moze byc dostawka, lozeczkiem, kojcem, a pozniej wiekszym lozkiem 120x60, ma z 4/5 mozliwosci regulacji wysokosci, no i paski zeby przymocowac dostawke do lozka. My sie chyba zdecydujemy na to, poczatkowo bedzie jako dostawka, pozniej jako lozeczko, a potem jako jeszcze wieksze lozeczko dla dzieciaczka.
    Tylko tak sie zastanawiamy czy jak kupimy to, to czy bedziemy potrzebowac czegos jeszcze do salonu. Mozecie podpowiedziec? Teoretycznie ta Koya ma kolka, wiec moglibysmy ja po prostu brac w dzien do salonu, kuchni. Mamy spory korytarz od sypialni do pozostalych pomieszczen, wiec to raczej nie byloby uciazliwe. Ale chetnie poczytam co wy o tym myslicie, no to nasze pierwsze dziecko i praktycznie o niczym nie mamy pojecia 😅

Emzet92, Kinia197 lubią tę wiadomość

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • mimi_m Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2024, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitana maż miał byc Kuba ;)

klaudia_23 - mi się sprawdził poprzednio kosz mojzesza do 6m spał i polecam blisko kolo łóżka dajesz i nie potrzebujesz dostawki, lekki jest wiec można przenosić

preg.png
‹‹ 162 163 164 165 166 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ