X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Emzet92 wyobrazam sobie co czujesz i mega wspolczuje :( Jednak postaraj sie nie stresowac. Tak jak mowisz, pojdz jeszcze do enel medu i niech tam zrobia usg. Czasami wyjdzie cos nie tak, a to tak naprawde wina sprzetu do usg czy ulozenia Bobasa.

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • Cerva Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    Dziewczyny, jestem po usg 3 trym. Och, już jestem obsrana. Mam wody płodowe na górnej granicy, a Dzidiza ma powiększony pęcherz. Niby nerki, moczowody są w normie, ale mamy obserwować. Jest podejrzenie zastawki tylnej cewki moczowej... Oczywiście przeżyłam zawał... Mam skierowanie do poradni przy szpitalu. Ech 😔😔😔😔 do tej pory wszystko było dobrze, więc czuję się jakbym dostała w łeb. Głowa i udo na 30tc, a brzuch na 28... Dziś 29+0. Waga 1230, pewnie też brzuch zaniża szacunek. Idę jeszcze na usg do Enel med, zobaczymy co tam powiedzą.

🥺 Oby diagnoza się nie potwierdziła. A kiedy masz te kolejne USG? Lekarz Ci powiedział co dalej jeśli się potwierdzi? Czy będą coś na tym etapie działać czy dopiero po porodzie? Dużo siły wysyłam. 🥺
    Może to tylko chwilowe skoro nerki i moczowody ok. Trzymam kciuki

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    Dziewczyny, jestem po usg 3 trym. Och, już jestem obsrana. Mam wody płodowe na górnej granicy, a Dzidiza ma powiększony pęcherz. Niby nerki, moczowody są w normie, ale mamy obserwować. Jest podejrzenie zastawki tylnej cewki moczowej... Oczywiście przeżyłam zawał... Mam skierowanie do poradni przy szpitalu. Ech 😔😔😔😔 do tej pory wszystko było dobrze, więc czuję się jakbym dostała w łeb. Głowa i udo na 30tc, a brzuch na 28... Dziś 29+0. Waga 1230, pewnie też brzuch zaniża szacunek. Idę jeszcze na usg do Enel med, zobaczymy co tam powiedzą.
    Mam nadzieję, że te informacje o zastawce się nie potwierdzą i skończy się tylko na strachu. Bądź dobrej myśli 😘A to skierowanie do przychodni to masz w trybie pilnym się zgłosić ?

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia_23 wrote:
    @Bettti03 ja leze teraz na sali w szpitalu z dziewczyna co wlasnie miala takie spiecia brzucha. Ze napinal jej sie i byl twardy bardzo dlugo, potem puszczal i co jakis czas znowu napinal. Nospa jej nie pomagala, wiec przyjechala do szpitala. Okazalo sie, ze to jakies mega silne skurcze, ktore sa niebezpieczne bo skracaja jej szyjke. Dostaje teraz jakis najsilniejszy lek rozkurczowy, jest do niego podpieta cala dobe. Takze ja bym na Twoim miejscu podjechala do szpitala, zeby to sprawdzili. Zycze Ci, zeby to jednak nie bylo to, a wlasnie jakies zaparcia.
    Dziękuję, że to napisałaś. Poobserwuje jeszcze jak będę czuła się po espumisanie i postaram sie wytrzymać do poniedziałku. Wtedy mam kontrolę u swojej prowadzącej. Do tej pory nie miałam problemów z szyjką i też nie czułam skurczy w dole brzucha więc oby to jednak było ułożenie małego albo wzdęcia.

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    Ur. 15.07.2024 Staszek 👦❤️
    age.png
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    Ojejku, ale musisz być biedna zestresowana:( pomysł z Enel medem jest bardzo dobry! Daj znać co ci powiedzą! Może to tylko chwilowe pogorszenie albo wina sprzętu i coś przekłamało wyniki :( trzymam kciuki za Was!

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    age.png
  • Emiliia Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2024, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:

Wody w górnej granicy, tzn.że jest ich za dużo? Czy w drugą stronę? Ja mam też wysokie AFI. Jeszcze nie ponad normę, ale niewiele brakuje. Moja gin szukała przyczyny i znalazła - cukry. Nie jest to mega groźne. Wgl wielowodzie nie musi świadczyć o czymś strasznym. Trzymam kciuki, żeby tak było !!!

age.png
  • Emzet92 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emiliia wrote:
    Wody w górnej granicy, tzn.że jest ich za dużo? Czy w drugą stronę? Ja mam też wysokie AFI. Jeszcze nie ponad normę, ale niewiele brakuje. Moja gin szukała przyczyny i znalazła - cukry. Nie jest to mega groźne. Wgl wielowodzie nie musi świadczyć o czymś strasznym. Trzymam kciuki, żeby tak było !!!
    Akurat w tym przypadku to świadczy na plus, to znaczy że Bobo siusia. A powiększony pęcherz jest wtedy gdy nie może się wysiusiać. Także ja akurat tymi wodami się najmniej stresuje. Cukry mam niskie, więc pewnie to nie to.
    Wizytę w poradni mam mieć za 2tyg, mój gin tam pracuje. Wszystko załatwia, więc w sumie na cito się uda. Niby on uspokaja, że trzeba obserwować, ale wiecie co serce matki krzyczy? Przy tej wadzie po porodzie można udroznic zatkane miejsce cewnikiem i niby po sprawie. Ale z tego co później wyczytałam, to jednak lubi nawracać. I takich udroznien trzeba kilka wykonać...
    Nie jest to pewnie najgorsza wada świata, jeśli w ogóle się potwierdzi, ale ja jestem przerażona.
    Dziękuję wam za wsparcie 💜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2024, 22:02

Mamma-mia lubi tę wiadomość

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Cerva Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    Akurat w tym przypadku to świadczy na plus, to znaczy że Bobo siusia. A powiększony pęcherz jest wtedy gdy nie może się wysiusiać. Także ja akurat tymi wodami się najmniej stresuje. Cukry mam niskie, więc pewnie to nie to.
    Wizytę w poradni mam mieć za 2tyg, mój gin tam pracuje. Wszystko załatwia, więc w sumie na cito się uda. Niby on uspokaja, że trzeba obserwować, ale wiecie co serce matki krzyczy? Przy tej wadzie po porodzie można udroznic zatkane miejsce cewnikiem i niby po sprawie. Ale z tego co później wyczytałam, to jednak lubi nawracać. I takich udroznien trzeba kilka wykonać...
    Nie jest to pewnie najgorsza wada świata, jeśli w ogóle się potwierdzi, ale ja jestem przerażona.

Wiadomo, że każda z Nas chce, żeby Maluch był całkowicie zdrowy. Hm, ale to przy tym schorzeniu właśnie chyba występuje raczej małowodzie, a nie wielowodzie jak u Ciebie.
    Trzymajcie się. 😘

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • Ewappp Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Emzet92 wysyłam dużo wsparcia ❤️ Oby wszystko jak najszybciej się wyjaśniło i żeby to nie było nic groźnego🤞🤞

• justinas Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:

Przytulam Cię mocno, bądź dobrej myśli. Dopóki się nie potwierdzi na innym sprzęcie i u innego lekarza, to nic pewnego. Trzymam kciuki za dalszy, pozytywny rozwój sytuacji i za dzidziusia, aby sikał pięknie.

event.png
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nietypowa30 wrote:
    Ja korzystałam z takiej strony do liczenia centyl, zawsze mi się sprawdzają z tym co lekarz mówi 🙂

https://www.omnicalculator.com/pl/zdrowie/waga-plodu
    Oo muszę tu koniecznie przeliczyć, bo nie mam podane. Dzięki!

Nietypowa30 lubi tę wiadomość

🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolcia37 wrote:
    A jak tam z Waszą kondycja? U mnie wczoraj popsuła się winda i po pracy musiałam wejść z garażu na 3 piętro, to myślałam że ducha wyzionę jak weszłam do domu 🤪
    Ja często specjalnie omijam windę i wchodzę. 😅 A kondycja widzę, że czym więcej się ruszam tym lepsza. A jak mam okres siedzenia w domu to bardzo słabo.

@Emzet, trzymam kciuki, aby to nie było nic poważnego. 🤞🏻

A czy któraś z was będzie miała używany wózek? Myślimy o takim, ale widzę, że chyba mało kto się decyduje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2024, 23:15

🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C
  • Ewappp Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suprive wrote:
    Mierzyć od pierwszego kęsa;) mi lekarz każe łapać jeść kolejny posiłek gdy cukier jest w okolicach 80, mam sensor i alarm ustawiony na 95 żeby zdążyć zareagować, ale mi niestety szybko spada, nie ważne co bym zjadla, regularnie co 1,5h. Nie ma co się przejmować jednorazowymi przekroczeniami, ale kontrolować sobie co służy. No i niestety, to że jest coś dla nas dobre teraz, niekoniecznie będzie nak służyć za 2 tygodnie. Na glikemie wpływa wszystko... ilość wysiłku, sen, ale też kolejność spożywania jedzenia i jego ilość. Te cukry są w porządku, ale tak jak mówię, jeśli rośnie pomiędzy 1 a 2 godzina to raczej po prostu źle zbilansowane danie może być, trzeba skontrolować.

Dzięki za te wyjaśnienia, juz jakos mi bardziej sie to wszystko układa w całość :) dzisiaj miałam trochę bardziej aktywny dzień i miałam dłuższe odstępy pomiędzy posiłkami i faktycznie zauważyłam większe skoki. Po południu już starałam się co 2h coś jeść i cukier od 18 w granicach 80-95 :) Już dzisiaj trochę więcej poczytalam o zasadach tej diety i w sumie jestem zaskoczona tym że zaleca się jeść coś małego przed samym snem. Dzisiaj tak zrobiłam i zobaczymy czy rano będzie lepszy wynik , zazwyczaj glukometr mi pokazuje rano 86-90. W piątek mam teleporadę z diabetologiem, jestem ciekawa co mi powie jak popatrzy na te moje zapiski. O ile w ogóle coś powie, bo to luxmed, ale babka ma całkiem dobre opinie

• Bettti03 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2024, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Ja często specjalnie omijam windę i wchodzę. 😅 A kondycja widzę, że czym więcej się ruszam tym lepsza. A jak mam okres siedzenia w domu to bardzo słabo.

A czy któraś z was będzie miała używany wózek? Myślimy o takim, ale widzę, że chyba mało kto się decyduje.
    My chcieliśmy kupić używany, ale teściowie chcieli sprezentować wnukowi wózek, więc finalnie zamówiliśmy nowy :)

Małgosiagosia lubi tę wiadomość

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    age.png
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 03:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Bettti03, nie pomogę :(, próbowałam paru rzeczy jak byłam w ciąży z młodym ale wszystkie średnio działały, rennie przynosi chwilową ulgę ale potem zgaga wraca, unikam niektórych produktów, po których zawsze źle się czuję i czasem zasypiam na tak pół siedząco 😂 po prostu mąż ma zapasy rennie bo często ma zgagę, więc jak i tak wszystko średnio działa to biorę to bo mam w domu a nie chce mi się testować innych rzeczy jak ostatnio mi i tak nie pomagały 😂

@ta cukrzyca ciążowa brzmi koszmarnie 🥺 wiem, że da się przyzwyczaić do diety itp ale trudne to musi być z tym ciągłym mierzeniem cukru, częstotliwością jedzenia itp. jesteście mega silne babki! 💪

@Emzet92, dobrze, że prowadzący trzyma rękę na pulsie, lepiej wszystko sprawdzić 2x, a kiedy masz wizytę w enelmedzie? Jak to ma minimalnie pocieszyć to w 1 ciąży musiałam robić echo serca płodu, byłam przerażona i jak zawsze sama jeździłam na wizyty to na tamtą pojechał ze mną mąż bo tak się bałam o malucha, że coś będzie nie tak z sercem. Wszystko było finalnie ok, na wizytę czekałam też koło 2-3 tyg bo polecony kardiolog przyjmował raz w tygodniu i ciężko się było dostać. A maluch urósł i po tych nieprawidłowościach ani śladu. Teraz mam podejrzenie vsd i znowu mam robić echo, termin za 3 tyg 😅 i szczerze? Na razie się nie przejmuję. Wychodzę z założenia, że będzie ok. Ciąża to specyficzny czas, każdy lekarz woli sprawdzić pewne rzeczy ileś razy by mieć pewność, że nic nie zostało przeoczone. Trzymam kciuki, by to był też taki przypadek 🤞🫂

@Małgosiagosia, ja myślałam o używanym bo ciągle się zastanawiam nad kupnem podwójnego. Mały chce wychodzić z wózka i dużo biega ale niestety w innym kierunku niż trzeba 😂 zanim będzie ładnie szedł za rączkę to pewnie trochę potrwa 🙈 więc ciągle zmieniam zdanie i kminię czy lepszy wózek podwójny, czy wystarczy taka nakładka do wózka itp. jak gadałam z mężem to on kategorycznie chce kupić nowy jak coś 😂 bo stwierdził, że potem coś będzie nie tak i tylko utopimy kasę na używanym a na wózki jak pisałyście, trochę się czeka. Chciałam zaczekać do porodu i zobaczyć czy wózek będzie parzyć młodego już totalnie, czy jednak się przyda, ale jak potem mam czekać z 3 miesiące na wózek i być bez to już sama nie wiem co robić. Niby młody czasem idzie na występ gościnny w żłobku, więc dłuższe spacery by były w weekendy kiedy to możemy pójść razem z mężem i wziąć 2 wózki (brat proponował, że da spacerówkę po dzieciach). No jestem w kropce 😂

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Emzet92 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:
    Wiadomo, że każda z Nas chce, żeby Maluch był całkowicie zdrowy. Hm, ale to przy tym schorzeniu właśnie chyba występuje raczej małowodzie, a nie wielowodzie jak u Ciebie.
    Trzymajcie się. 😘
    Tak, dokładnie małowodzie i zazwyczaj wcześniej udaje się wadę wykryć. Dlatego liczę, że to chwilowy problem i Młody tylko matce stracha napędza. Kolejna wizytę w Enel med mam 23 maja, a w poradni 27.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2024, 06:34

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @emzet92 jejku strasznie współczuję stresu ! Trzymam kciuki by mały tylko Ci strachu napędził , ogólnie to tak jak dziewczyny piszą że wielowodzie nie straszne , ale mimo wszystko pewnie jesteś rozdarta na pół przez tą cewkę 😔 wysyłam Ci mnóstwo uścisków !

Ja jestem po wizycie dziewczyny mój synuś waży 1266g , ma ustka i nosek identyczne jak swój starszy brat 🥹 zakochałam się totalnie !
    Szyjka przestała się skracać ale luteinę nadal mam i nadal muszę uważać mam strasznie dużo żylaków na pochwie i wargach sromowych i przez to mam taki ucisk po dłuższym chodzeniu .. u mnie prenatalne robi moja lekarka w ramach wizyty na NFZ , cieszę się bardzo !
    Ogólnie dziwna sytuacja bo miałam robione posiewy z pochwy i moczu i mam wyniki ujemne a w ogólnym moczu nadal mam białko i leukocyty i bakterie ale pani doktor mówi że w takim wypadku to nic strasznego najważniejsze że posiewy czyste , mam tam femiurosept czy jakoś tak i nadal muszę brać 3x dziennie 🙄

Chwilę mnie tu nie było ale nadrabiam powoli zaległości 🥰

Cerva, Emzet92, Bettti03, Nietypowa30, justinas lubią tę wiadomość

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:

Ja miałam przy Małej używany wózek 3w1.
    Potem go sprzedałam i kupiłam spacerówkę nowa (w sumie to wylicytowałam w licytacji dla chorego dziecko na SMA). A teraz to stelaża spacerówki kupiłam używana gondole. 😊

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • Ewappp Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:

Z opowieści koleżanek które kupowały używane wózki wiem, że to jest nie lada wyczyn znaleźć taki który będzie w dobrym stanie. Myślę że nie ma co kupować w ciemno na vinted czy olx bo tam mogą sobie pisać że jest w dobrym stanie a tak naprawdę będzie rozklekotany. Warto by było pewnie na żywo sprawdzić czy wszystko ok. Kilka moich koleżanek kupowało używane i potem jak doświadczyły jaki komfort daje nowy wózek to powiedziały że nigdy nie powtórzyły by takiego błędu. Ale na pewno zdarzają się też jakieś perełki. Co innego jak się ma swój uzywany po starszych dzieciach, wtedy wiesz czy jest w dobrym stanie czy złym, nie dostajesz kota w worku 🙂

Może popatrz sobie w jakichś outletach? Często mają dobre ceny. Nowe wózki ale starszych modeli też można kupić w dobrej cenie :)

• Cerva Autorytet

Wysłany: 16 maja 2024, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    Tak, dokładnie małowodzie i zazwyczaj wcześniej udaje się wadę wykryć. Dlatego liczę, że to chwilowy problem i Młody tylko matce stracha napędza. Kolejna wizytę w Enel med mam 23 maja, a w poradni 27.

No to oby to był tylko moment, że Mały przytrzymał dłużej siusiu, albo jakiś błąd pomiaru. Dawaj znać. 🙂

Emzet92 lubi tę wiadomość

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
‹‹ 239 240 241 242 243 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ