Sierpniowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Emzet92 wrote:Tutaj nawet Jezus nie pomoże 😂😂 u nas też był ten etap 🤣 o Jezus Krystee😭😭
Dziewczyny, mam pytanie do mam chłopców. Na szczepieniu usłyszałam, że Szymek ma już jajeczka na miejscu i że napletek wąski, ale że jest okej. Dziś byłam u neurologa, by wydebic skierowanie na usg przezciemiaczkowe i Pani mi mówi, że on ma wodniaki 🥴 ja już się nauczyłam dzielić zdania lekarzy na pół, więc słuchając swojej intuicji mam pytanko do doświadczonych mam chłopców. Jak to jest z napletkiem? Ściągać czy nie ściągać? Kiedy na co i dlaczego. Co z tymi wodniakami? Czekać, płakać czy już badać? Jak pomóc Młodemu, by w przyszłości nie mial jakiegoś zabiegu czy operacji. O ile z obsługi dziewczynki mogę podpowiedzieć, to chłopca nie ogarniam. Możecie coś podpowiedzieć z własnego doświadczenia? Bo ja wiem jakie są zalecenia obecnie. Tylko, że one się zmieniają. Chciałabym wyrobić sobie własną opinię 😉 Podpowiecie? -
U nas i na szkole rodzenia i pediatra i neonatolog mówili żeby nie odciągać. Więc tak robimy.
Też mamy wodniaczki ale pediatra mówi żeby się nie martwić tym.
A jak u was z ciemiączkami?
Lekarka na szczepieniu powiedziała nam że mamy bardzo małe ciemiączko przednie i mamy zwrócić uwagę na przyrosty obwodu główki..
z wypisu w książeczce mamy 1x1 cm (wiem ze to mało ale tak czasem jest ) potem z wizyty w 6 tyg już u pediatry mamy wpisane 0.5x0.5 cm i nikt nic nie mówił.
Wiem tyle że odstawia się Wit D ale my jej nie zażywamy już od 4 tyg bo mieliśmy wyż poziom w badaniach.
Obw główki mierzony wczoraj 39.7cm na siatkach wychodzi ok
Ktoś coś ?Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 21:18
Emzet92 lubi tę wiadomość
-
Małgosiagosia wrote:U nas mąż odciąga przy kąpieli. Szczerze mówiąc ja się na tym nie znam i nawet nie wiedziałam, że to niewskazane. A jaki jest powód by tego nie robić? Przypomniałaś mi, że nam też któraś z lekarek mówiła, że jest wodniak i się wchłonie. Ja się tym w ogóle nie przejęłam, wręcz zapomniałam o tym. 😅 Dopytam na kolejnej wizycie czy nadal jest.
.. Do tej pory nic nie robiłam, ale doszłam do wniosku, że zapytam jak to w praktyce wygląda. Bo jednak doświadczenie mam jest wg mnie najcenniejsze 💪Trudna droga IVF
01.2021 ❄❄
03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
08.2021 FET
11.2021 ❄❄❄
11.2021 ET
01.2022 FET 3BB,1BB🎉
09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
11. 2023 - SZOK, naturalny cud
07.2024 Sz. 3885g
-
Paprota9418 wrote:U nas i na szkole rodzenia i pediatra i neonatolog mówili żeby nie odciągać. Więc tak robimy.
Też mamy wodniaczki ale pediatra mówi żeby się nie martwić tym.
A jak u was z ciemiączkami?
Lekarka na szczepieniu powiedziała nam że mamy bardzo małe ciemiączko przednie i mamy zwrócić uwagę na przyrosty obwodu główki..
z wypisu w książeczce mamy 1x1 cm (wiem ze to mało ale tak czasem jest ) potem z wizyty w 6 tyg już u pediatry mamy wpisane 0.5x0.5 cm i nikt nic nie mówił.
Wiem tyle że odstawia się Wit D ale my jej nie zażywamy już od 4 tyg bo mieliśmy wyż poziom w badaniach.
Obw główki mierzony wczoraj 39.7cm na siatkach wychodzi ok
Ktoś coś ?
U nas głowa z dziś to 40.5cm.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 21:50
Trudna droga IVF
01.2021 ❄❄
03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
08.2021 FET
11.2021 ❄❄❄
11.2021 ET
01.2022 FET 3BB,1BB🎉
09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
11. 2023 - SZOK, naturalny cud
07.2024 Sz. 3885g
-
Emzet92 wrote:Totalnie bym się nie przejmowała. Moje obie bliźniaczki niby miały małe ciemiączka (0.5x0.5). Póki głowa rośnie i trzyma siatki to zupełnie błahostka. Wit. D oraz gospodarka fosporanowo-wapniowa ma wpływ na jego wielkość, więc badanie poziomu Wit. D jak najbardziej było zasadne. Neonotolog zawsze nam mówiła - nie ma czegoś takiego jak małe ciemię. Ciemię jest lub go nie ma.
Dziękuję Ci bardzo.. uspokoiłaś mnie trochę -
Małgosiagosia wrote:U nas mąż odciąga przy kąpieli. Szczerze mówiąc ja się na tym nie znam i nawet nie wiedziałam, że to niewskazane. A jaki jest powód by tego nie robić? Przypomniałaś mi, że nam też któraś z lekarek mówiła, że jest wodniak i się wchłonie. Ja się tym w ogóle nie przejęłam, wręcz zapomniałam o tym. 😅 Dopytam na kolejnej wizycie czy nadal jest.
Emzet92 lubi tę wiadomość
-