Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    Tutaj nawet Jezus nie pomoże 😂😂 u nas też był ten etap 🤣 o Jezus Krystee😭😭
    Dziewczyny, mam pytanie do mam chłopców. Na szczepieniu usłyszałam, że Szymek ma już jajeczka na miejscu i że napletek wąski, ale że jest okej. Dziś byłam u neurologa, by wydebic skierowanie na usg przezciemiaczkowe i Pani mi mówi, że on ma wodniaki 🥴 ja już się nauczyłam dzielić zdania lekarzy na pół, więc słuchając swojej intuicji mam pytanko do doświadczonych mam chłopców. Jak to jest z napletkiem? Ściągać czy nie ściągać? Kiedy na co i dlaczego. Co z tymi wodniakami? Czekać, płakać czy już badać? Jak pomóc Młodemu, by w przyszłości nie mial jakiegoś zabiegu czy operacji. O ile z obsługi dziewczynki mogę podpowiedzieć, to chłopca nie ogarniam. Możecie coś podpowiedzieć z własnego doświadczenia? Bo ja wiem jakie są zalecenia obecnie. Tylko, że one się zmieniają. Chciałabym wyrobić sobie własną opinię 😉 Podpowiecie?
    U nas mąż odciąga przy kąpieli. Szczerze mówiąc ja się na tym nie znam i nawet nie wiedziałam, że to niewskazane. A jaki jest powód by tego nie robić? Przypomniałaś mi, że nam też któraś z lekarek mówiła, że jest wodniak i się wchłonie. Ja się tym w ogóle nie przejęłam, wręcz zapomniałam o tym. 😅 Dopytam na kolejnej wizycie czy nadal jest.

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png
  • Paprota9418 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas i na szkole rodzenia i pediatra i neonatolog mówili żeby nie odciągać. Więc tak robimy.
    Też mamy wodniaczki ale pediatra mówi żeby się nie martwić tym.

A jak u was z ciemiączkami?
    Lekarka na szczepieniu powiedziała nam że mamy bardzo małe ciemiączko przednie i mamy zwrócić uwagę na przyrosty obwodu główki..
    z wypisu w książeczce mamy 1x1 cm (wiem ze to mało ale tak czasem jest ) potem z wizyty w 6 tyg już u pediatry mamy wpisane 0.5x0.5 cm i nikt nic nie mówił.
    Wiem tyle że odstawia się Wit D ale my jej nie zażywamy już od 4 tyg bo mieliśmy wyż poziom w badaniach.
    Obw główki mierzony wczoraj 39.7cm na siatkach wychodzi ok
    Ktoś coś ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 21:18

Emzet92 lubi tę wiadomość

👩👨‍🦱 28 lat 🐕
    💒17.09.2022

IUI 8.12🙏🍀
    31.08 17:59 Henio na świecie 🦖 2950g 51cm szczęścia 🍀🍀

age.png
  • Emzet92 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    U nas mąż odciąga przy kąpieli. Szczerze mówiąc ja się na tym nie znam i nawet nie wiedziałam, że to niewskazane. A jaki jest powód by tego nie robić? Przypomniałaś mi, że nam też któraś z lekarek mówiła, że jest wodniak i się wchłonie. Ja się tym w ogóle nie przejęłam, wręcz zapomniałam o tym. 😅 Dopytam na kolejnej wizycie czy nadal jest.
    Niby też słyszałam, że ma się wchłonąć, ale jednak kuzyn Starego miał zabieg na wodniaki jak byl maly. Więc chyba nie znikają zawsze😬Ja w sumie nie wiem czemu się napletka nie ściąga, ale wiem, że są takie zalecenia, że się nie tego nie robi. Ale już nie raz słyszałam, żeby raz na tydzień, dwa jednak ściągać
    .. Do tej pory nic nie robiłam, ale doszłam do wniosku, że zapytam jak to w praktyce wygląda. Bo jednak doświadczenie mam jest wg mnie najcenniejsze 💪

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Emzet92 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paprota9418 wrote:
    U nas i na szkole rodzenia i pediatra i neonatolog mówili żeby nie odciągać. Więc tak robimy.
    Też mamy wodniaczki ale pediatra mówi żeby się nie martwić tym.

A jak u was z ciemiączkami?
    Lekarka na szczepieniu powiedziała nam że mamy bardzo małe ciemiączko przednie i mamy zwrócić uwagę na przyrosty obwodu główki..
    z wypisu w książeczce mamy 1x1 cm (wiem ze to mało ale tak czasem jest ) potem z wizyty w 6 tyg już u pediatry mamy wpisane 0.5x0.5 cm i nikt nic nie mówił.
    Wiem tyle że odstawia się Wit D ale my jej nie zażywamy już od 4 tyg bo mieliśmy wyż poziom w badaniach.
    Obw główki mierzony wczoraj 39.7cm na siatkach wychodzi ok
    Ktoś coś ?
    Totalnie bym się nie przejmowała. Moje obie bliźniaczki niby miały małe ciemiączka (0.5x0.5). Póki głowa rośnie i trzyma siatki to zupełnie błahostka. Wit. D oraz gospodarka fosporanowo-wapniowa ma wpływ na jego wielkość, więc badanie poziomu Wit. D jak najbardziej było zasadne. Neonotolog zawsze nam mówiła - nie ma czegoś takiego jak małe ciemię. Ciemię jest lub go nie ma.
    U nas głowa z dziś to 40.5cm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 21:50

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Paprota9418 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    Totalnie bym się nie przejmowała. Moje obie bliźniaczki niby miały małe ciemiączka (0.5x0.5). Póki głowa rośnie i trzyma siatki to zupełnie błahostka. Wit. D oraz gospodarka fosporanowo-wapniowa ma wpływ na jego wielkość, więc badanie poziomu Wit. D jak najbardziej było zasadne. Neonotolog zawsze nam mówiła - nie ma czegoś takiego jak małe ciemię. Ciemię jest lub go nie ma.

Dziękuję Ci bardzo.. uspokoiłaś mnie trochę :)

👩👨‍🦱 28 lat 🐕
    💒17.09.2022

IUI 8.12🙏🍀
    31.08 17:59 Henio na świecie 🦖 2950g 51cm szczęścia 🍀🍀

age.png
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Oo właśnie, u nas też lekarka mówiła, że jest wodniak i że się wchłonie i też się tym zupełnie nie przejęłam bo nie mam pojęcia co to znaczy 😅🫣 ale my znowu nie odciągamy i wszędzie nam mówili, że mamy nie odciągać przynajmniej do roku-dwóch

Emzet92 lubi tę wiadomość

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    Ur. 15.07.2024 Staszek 👦❤️
    age.png
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też nie odciagamy ani starszakowi ani młodemu, czy dobrze robimy nie wiem 🤷

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
‹‹ 678 679 680 681 682
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ