Sierpniowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
W ostatniej ciąży miałam prenatalne w 12 tc najpierw przez brzuch ale ostatecznie dopochwowo, bo lepiej widać. Mi też blizna po CC trochę zamazywała obraz przez brzuch.
Dziewczyny a jakie Wasi lekarze mają podejście do odsłuchu serduszka przez funkcję Doppler, słuchałyście już, w ktorym tc? 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia, 18:32
-
Betkaa wrote:W ostatniej ciąży miałam prenatalne w 12 tc najpierw przez brzuch ale ostatecznie dopochwowo, bo lepiej widać. Mi też blizna po CC trochę zamazywała obraz przez brzuch.
Dziewczyny a jakie Wasi lekarze mają podejście do odsłuchu serduszka przez funkcję Doppler, słuchałyście już, w ktorym tc? 🙂
Ja bylam wczoraj 8+0 i powiedzial, ze jest za wczesnie zeby sluchac11.12 ⏸️
03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5) -
Betkaa wrote:W ostatniej ciąży miałam prenatalne w 12 tc najpierw przez brzuch ale ostatecznie dopochwowo, bo lepiej widać. Mi też blizna po CC trochę zamazywała obraz przez brzuch.
Dziewczyny a jakie Wasi lekarze mają podejście do odsłuchu serduszka przez funkcję Doppler, słuchałyście już, w ktorym tc? 🙂 -
Dziewczyny a jakie Wasi lekarze mają podejście do odsłuchu serduszka przez funkcję Doppler, słuchałyście już, w ktorym tc? 🙂
Ja nie słuchałam jeszcze w ogóle. Mój gin mówi, nie chce szkodzić maluchowi wyższymi falami. A mi wystarcza, że widzę, jak serducho bije, że pomiary są ok.
Zresztą, w pierwszej ciąży usłyszałam małą dopiero w czasie KTG 😉
Co do USG - na ostatniej wizycie (10t 4dni) miałam już przez brzuch i nie było problemu z widocznością, mimo blizny po CC. Szczerze mnie to zdziwiło, bo w poprzedniej ciąży chyba do 5-6 m-ca nie miałam takiego "zwykłego" USG 😅 To na pewno zależy od wielu czynników, no ale przede wszystkim od sprzętu, jakim dysponuje gabinet, tak myślę. -
Kitana wrote:Ja nie słuchałam jeszcze w ogóle. Mój gin mówi, nie chce szkodzić maluchowi wyższymi falami. A mi wystarcza, że widzę, jak serducho bije, że pomiary są ok.
Zresztą, w pierwszej ciąży usłyszałam małą dopiero w czasie KTG 😉
Co do USG - na ostatniej wizycie (10t 4dni) miałam już przez brzuch i nie było problemu z widocznością, mimo blizny po CC. Szczerze mnie to zdziwiło, bo w poprzedniej ciąży chyba do 5-6 m-ca nie miałam takiego "zwykłego" USG 😅 To na pewno zależy od wielu czynników, no ale przede wszystkim od sprzętu, jakim dysponuje gabinet, tak myślę. -
Dziewczyny a ja tak z innej beczki, może któraś też ma ten problem. Mam przepukliny w odc krzyżowym i piersiowym i myślę o porodzie , że to chyba przeciwwskazanie do porodu naturalnego .. skonsultuję to za tydzień z lekarzem ale głęboko o tym myślę dziś
-
Dziewczyny a jakie Wasi lekarze mają podejście do odsłuchu serduszka przez funkcję Doppler, słuchałyście już, w ktorym tc? 🙂 -
Mój lekarz puścił mi ostatnio na dosłownie sekundę dźwięk, ale to chyba dlatego, że spodziewałam się po tych złych wynikach bety zatrzymania ciąży i nie wierzyłam, że jest ok to chciał mnie uspokoić plus zapomniałam zabrać okularów i nie widziałam dobrze na ekranie jak bije ☺️ 🤣 ale poprzednim razem to na późniejszym etapie puszczał.
@Evvee27, niestety nie mam pojęcia. Lekarz na wizycie na bank rozwieje Twoje wątpliwości ☺️👫33 lata
🐕2019
👶12.2022 💙
👶08.2024 💙 -
Zwracam się do Was z wielką prośbą o wsparcie badań studentek Wydziału Psychologii UAM. Badania dotyczą poczucia atrakcyjności w ciąży. Wypełnienie ankiety nie zajmie dłużej niż 5 minut. Badanie skierowane jest do kobiet, które oczekują pierwszego dziecka, w wieku od 25 do 35 roku życia, które pozostają w związku. Bardzo dziękuję za Wasz wkład i pozdrawiam jako opiekunka projektu i mama
https://forms.gle/MaiPHeYoUER5Ro3r5 -
Kurcze dziewczyny, mi lekarz ostatnio w 8 tyg puścił serducho, co prawda trwało to sekundkę, ale sam mi mówi, że ciąża wyższego ryzyka to mógł sobie darować.
Mnie też w zupełności wystarcza to, że widzę pikające maleństwo.
Na kolejny raz nie pozwolę. Mam nadzieję, że nic się z dzieckiem nie stało 😶
Dziś mam kolejna wizytę u innej gin.👶2019
Starania o drugie 👶 od 04.2023
1 cs 04.2023 - 💔 puste jajo płodowe - indukcja farmakologiczna i łyżeczkowanie w 06.2023
2 cs 09.2023 - 💔 cb
3 cs 10.2023 - 💔 cb
4 cs 11.2023 - ⏸️ + acard
01.12 beta 21,210 (11dpo); 04.12 beta 165,650 (14dpo); 06.12 beta 486,150 (16dpo)
11.12 5+0 pęcherzyk ciążowy w macicy + heparyna
20.12 6+2 zarodek 0,44cm ❤️
12.01 9+4 2,67cm człowieczka ❤️
26.01 11+4 prenatalne - wszystko ok 💪
12.02 14+0 chłopczyk 💙
23.03 połówkowe - wszystko ok 💙
26.04 - 795g chłopa 💪
22.05 - 1265g
20.06 - 2kg
05.07 - 2600g
19.07 - 3200g 🫠
02.08 - 3440g
12.08 - szpital 💞
14.08 👶
-
Sunnysunsun wrote:Kurcze dziewczyny, mi lekarz ostatnio w 8 tyg puścił serducho, co prawda trwało to sekundkę, ale sam mi mówi, że ciąża wyższego ryzyka to mógł sobie darować.
Mnie też w zupełności wystarcza to, że widzę pikające maleństwo.
Na kolejny raz nie pozwolę. Mam nadzieję, że nic się z dzieckiem nie stało 😶
Dziś mam kolejna wizytę u innej gin.
Sunnysunsun lubi tę wiadomość
-
A ja dziś idę oddać krew na pappa i plgf. Czuje niepokój od rana. Usg w środę. Proszę o kciuki
Betkaa, Lolcia37, baby33, Bettti03 lubią tę wiadomość
Trudna droga IVF
01.2021 ❄❄
03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
08.2021 FET
11.2021 ❄❄❄
11.2021 ET
01.2022 FET 3BB,1BB🎉
09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
11. 2023 - SZOK, naturalny cud
07.2024 Sz. 3885g
-
Emzet92 wrote:A ja dziś idę oddać krew na pappa i plgf. Czuje niepokój od rana. Usg w środę. Proszę o kciuki
Emzet92 lubi tę wiadomość
-
Evvee27 wrote:Dziewczyny a ja tak z innej beczki, może któraś też ma ten problem. Mam przepukliny w odc krzyżowym i piersiowym i myślę o porodzie , że to chyba przeciwwskazanie do porodu naturalnego .. skonsultuję to za tydzień z lekarzem ale głęboko o tym myślę dziś
Ja mam w odcinku lędźwiowym i jestem też po jednej operacji wysunięcia się dysku. Ja na razie o tym nie rozmawiałam z lekarzem, wpisał mi to w kartę ciąży, ale chyba wszystko zależy od ogólnego stan, czy akurat nie będzie Cię nic boleć. Kiedyś pytałam o to neurochirurga, to powiedział, że jest wiele czynników, które bierze się pod uwagę, że jednoznacznie trudno powiedzieć 🤷
-
Bettti03 wrote:Ja miałam dwukrotnie. Tutaj ważne jest czy to opryszczka nawracająca czy pierwotna. Ja miałam nawracającą i lekarka za pierwszym razem poleciła poprostu smarować zoviraxem lub kupić plasterki, natomiast przy pojawieniu się opryszczki drugi raz w odstępie około 2 tyg kazała mi już kupić heviran w tabletkach i brać. Wspomniała tez , że jeżeli ma sie ogólnie problemy z częstymi opryszczkami to w trzecim trymestrze niektórzy lekarze podejmują decyzję o przejściu kuracji nawet bez opryszczki żeby przypadkiem nie pojawiła się zaraz po porodzie bo to bardzo groźne dla maluszka, a wtedy trudniej o zachowanie higieny.
Ooo, to bardzo dobrze, że piszesz. Ja mam opryszczkę nawracającą. Nie jakoś często, teraz mam pierwszy raz od chyba roku, ale faktycznie będę obserwować czy nie wróci niedługo. To takie małe niepozorne dziadostwo, a potrafi cholerka narobić bałaganu 🤬
Bettti03 lubi tę wiadomość
-
magda_o wrote:Ja mam w odcinku lędźwiowym i jestem też po jednej operacji wysunięcia się dysku. Ja na razie o tym nie rozmawiałam z lekarzem, wpisał mi to w kartę ciąży, ale chyba wszystko zależy od ogólnego stan, czy akurat nie będzie Cię nic boleć. Kiedyś pytałam o to neurochirurga, to powiedział, że jest wiele czynników, które bierze się pod uwagę, że jednoznacznie trudno powiedzieć 🤷
Ja miałam pierwszą ciążę pn ale teraz chyba bym się zdecydowała na cc jeśli bym mogła wybrać , ale wiadomo jak nie będzie przeciwwskazania do pn to urodzę naturalnie 😊