X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Betkaa Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ostatniej ciąży miałam prenatalne w 12 tc najpierw przez brzuch ale ostatecznie dopochwowo, bo lepiej widać. Mi też blizna po CC trochę zamazywała obraz przez brzuch.
    Dziewczyny a jakie Wasi lekarze mają podejście do odsłuchu serduszka przez funkcję Doppler, słuchałyście już, w ktorym tc? 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia, 18:32

👶 4.02.2020 synek 💙
    👼 25.12.2022 poronienie zatrzymane 13 tc 💔
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

📋 niedoczynność tarczycy, V Leiden
    💊 Euthyrox, Clexane40, Acard150, Duphaston, Nospa, Mg, wit
    age.png
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betkaa wrote:
    W ostatniej ciąży miałam prenatalne w 12 tc najpierw przez brzuch ale ostatecznie dopochwowo, bo lepiej widać. Mi też blizna po CC trochę zamazywała obraz przez brzuch.
    Dziewczyny a jakie Wasi lekarze mają podejście do odsłuchu serduszka przez funkcję Doppler, słuchałyście już, w ktorym tc? 🙂

Ja bylam wczoraj 8+0 i powiedzial, ze jest za wczesnie zeby sluchac ;)

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betkaa wrote:
    Ja byłam w 6 tc i też nie dał słuchać , będę teraz w 10 tc za tydzień i zobaczymy 😊

• Kinia197 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My serduszko słyszeliśmy w 6tc4 przez USG dopochwowo

age.png
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też słyszałam wczoraj i podczas ostatniej wizyty jakoś w 7 tygodniu, ale Pani doktor puściła dźwięk zaledwie przez sekundę.

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    Ur. 15.07.2024 Staszek 👦❤️
    age.png
  • Kitana Przyjaciółka

Wysłany: 11 stycznia, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betkaa wrote:

Ja nie słuchałam jeszcze w ogóle. Mój gin mówi, nie chce szkodzić maluchowi wyższymi falami. A mi wystarcza, że widzę, jak serducho bije, że pomiary są ok.
    Zresztą, w pierwszej ciąży usłyszałam małą dopiero w czasie KTG 😉

Co do USG - na ostatniej wizycie (10t 4dni) miałam już przez brzuch i nie było problemu z widocznością, mimo blizny po CC. Szczerze mnie to zdziwiło, bo w poprzedniej ciąży chyba do 5-6 m-ca nie miałam takiego "zwykłego" USG 😅 To na pewno zależy od wielu czynników, no ale przede wszystkim od sprzętu, jakim dysponuje gabinet, tak myślę.

preg.png
  • Betkaa Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitana wrote:
    Ja nie słuchałam jeszcze w ogóle. Mój gin mówi, nie chce szkodzić maluchowi wyższymi falami. A mi wystarcza, że widzę, jak serducho bije, że pomiary są ok.
    Zresztą, w pierwszej ciąży usłyszałam małą dopiero w czasie KTG 😉

Co do USG - na ostatniej wizycie (10t 4dni) miałam już przez brzuch i nie było problemu z widocznością, mimo blizny po CC. Szczerze mnie to zdziwiło, bo w poprzedniej ciąży chyba do 5-6 m-ca nie miałam takiego "zwykłego" USG 😅 To na pewno zależy od wielu czynników, no ale przede wszystkim od sprzętu, jakim dysponuje gabinet, tak myślę.
    Tzn też widział przez brzuch ale wolał dopochwowo. Przez bliznę też był obraz ale trochę zamglony. A o ten odsłuch pytam, bo mój gin nie słucha do 11 tygodnia właśnie przez te fale, powiedział że mogą przegrzewać tkanki u dziecka na tak wczesnym etapie. Poinformowałam go, że szpitalu robili mi odsłuch w 9tc+5 i nie był z tego powodu zadowolony. Ponoć różnie do tego lekarze podchodzą.

👶 4.02.2020 synek 💙
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja tak z innej beczki, może któraś też ma ten problem. Mam przepukliny w odc krzyżowym i piersiowym i myślę o porodzie , że to chyba przeciwwskazanie do porodu naturalnego .. skonsultuję to za tydzień z lekarzem ale głęboko o tym myślę dziś

• Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betkaa wrote:
    Nie powinno się słuchać do 11 tc.

age.png
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 02:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz puścił mi ostatnio na dosłownie sekundę dźwięk, ale to chyba dlatego, że spodziewałam się po tych złych wynikach bety zatrzymania ciąży i nie wierzyłam, że jest ok to chciał mnie uspokoić plus zapomniałam zabrać okularów i nie widziałam dobrze na ekranie jak bije ☺️ 🤣 ale poprzednim razem to na późniejszym etapie puszczał.

@Evvee27, niestety nie mam pojęcia. Lekarz na wizycie na bank rozwieje Twoje wątpliwości ☺️

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • DominikaB Koleżanka

Wysłany: 12 stycznia, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwracam się do Was z wielką prośbą o wsparcie badań studentek Wydziału Psychologii UAM. Badania dotyczą poczucia atrakcyjności w ciąży. Wypełnienie ankiety nie zajmie dłużej niż 5 minut. Badanie skierowane jest do kobiet, które oczekują pierwszego dziecka, w wieku od 25 do 35 roku życia, które pozostają w związku. Bardzo dziękuję za Wasz wkład i pozdrawiam jako opiekunka projektu i mama :) 
    https://forms.gle/MaiPHeYoUER5Ro3r5

• Sunnysunsun Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny, mi lekarz ostatnio w 8 tyg puścił serducho, co prawda trwało to sekundkę, ale sam mi mówi, że ciąża wyższego ryzyka to mógł sobie darować.
    Mnie też w zupełności wystarcza to, że widzę pikające maleństwo.
    Na kolejny raz nie pozwolę. Mam nadzieję, że nic się z dzieckiem nie stało 😶

Dziś mam kolejna wizytę u innej gin.

👶2019

Starania o drugie 👶 od 04.2023
    1 cs 04.2023 - 💔 puste jajo płodowe - indukcja farmakologiczna i łyżeczkowanie w 06.2023
    2 cs 09.2023 - 💔 cb
    3 cs 10.2023 - 💔 cb
    4 cs 11.2023 - ⏸️ + acard
    01.12 beta 21,210 (11dpo); 04.12 beta 165,650 (14dpo); 06.12 beta 486,150 (16dpo)
    11.12 5+0 pęcherzyk ciążowy w macicy + heparyna
    20.12 6+2 zarodek 0,44cm ❤️
    12.01 9+4 2,67cm człowieczka ❤️
    26.01 11+4 prenatalne - wszystko ok 💪
    12.02 14+0 chłopczyk 💙
    23.03 połówkowe - wszystko ok 💙
    26.04 - 795g chłopa 💪
    22.05 - 1265g
    20.06 - 2kg
    05.07 - 2600g
    19.07 - 3200g 🫠
    02.08 - 3440g
    12.08 - szpital 💞
    14.08 👶

age.png
  • Betkaa Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunnysunsun wrote:
    Kurcze dziewczyny, mi lekarz ostatnio w 8 tyg puścił serducho, co prawda trwało to sekundkę, ale sam mi mówi, że ciąża wyższego ryzyka to mógł sobie darować.
    Mnie też w zupełności wystarcza to, że widzę pikające maleństwo.
    Na kolejny raz nie pozwolę. Mam nadzieję, że nic się z dzieckiem nie stało 😶

Dziś mam kolejna wizytę u innej gin.
    Też mam taką nadzieję. Chyba za bardzo się wszystkim przejmuję, muszę trochę wrzucić na luz 🙈 w artykule u mamy ginekolog (https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/badania-w-ciazy/usg-wczesnej-ciazy-jak-interpretowac/) jest wzmianka, że nie powinno się słuchać do 8 tygodnia. Jeszcze kilka lat temu tego nie praktykowano ale to się wszystko zmienia. To tak jak np. z Acardem, też był zakazany a teraz się go stosuje. Życzę udanej, bezstresowej wizyty 🫶 daj znać jak Twój maluszek ❤️

Sunnysunsun lubi tę wiadomość

👶 4.02.2020 synek 💙
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Głowa mi pęka dzisiaj 😱😞 Pewnie przez te pogodę.

age.png
  • Emzet92 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś idę oddać krew na pappa i plgf. Czuje niepokój od rana. Usg w środę. Proszę o kciuki

Betkaa, Lolcia37, baby33, Bettti03 lubią tę wiadomość

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Betkaa Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    A ja dziś idę oddać krew na pappa i plgf. Czuje niepokój od rana. Usg w środę. Proszę o kciuki
    🤞🤞🤞🤞🤞🤞🤞

Emzet92 lubi tę wiadomość

👶 4.02.2020 synek 💙
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

age.png
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    🤞🤞🤞 daj znać ile dni musisz czekać na wynik.

Emzet92 lubi tę wiadomość

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • magda_o Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Dziewczyny a ja tak z innej beczki, może któraś też ma ten problem. Mam przepukliny w odc krzyżowym i piersiowym i myślę o porodzie , że to chyba przeciwwskazanie do porodu naturalnego .. skonsultuję to za tydzień z lekarzem ale głęboko o tym myślę dziś

Ja mam w odcinku lędźwiowym i jestem też po jednej operacji wysunięcia się dysku. Ja na razie o tym nie rozmawiałam z lekarzem, wpisał mi to w kartę ciąży, ale chyba wszystko zależy od ogólnego stan, czy akurat nie będzie Cię nic boleć. Kiedyś pytałam o to neurochirurga, to powiedział, że jest wiele czynników, które bierze się pod uwagę, że jednoznacznie trudno powiedzieć 🤷

• magda_o Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bettti03 wrote:
    Ja miałam dwukrotnie. Tutaj ważne jest czy to opryszczka nawracająca czy pierwotna. Ja miałam nawracającą i lekarka za pierwszym razem poleciła poprostu smarować zoviraxem lub kupić plasterki, natomiast przy pojawieniu się opryszczki drugi raz w odstępie około 2 tyg kazała mi już kupić heviran w tabletkach i brać. Wspomniała tez , że jeżeli ma sie ogólnie problemy z częstymi opryszczkami to w trzecim trymestrze niektórzy lekarze podejmują decyzję o przejściu kuracji nawet bez opryszczki żeby przypadkiem nie pojawiła się zaraz po porodzie bo to bardzo groźne dla maluszka, a wtedy trudniej o zachowanie higieny.

Ooo, to bardzo dobrze, że piszesz. Ja mam opryszczkę nawracającą. Nie jakoś często, teraz mam pierwszy raz od chyba roku, ale faktycznie będę obserwować czy nie wróci niedługo. To takie małe niepozorne dziadostwo, a potrafi cholerka narobić bałaganu 🤬

Bettti03 lubi tę wiadomość

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_o wrote:
    Ja mam w odcinku lędźwiowym i jestem też po jednej operacji wysunięcia się dysku. Ja na razie o tym nie rozmawiałam z lekarzem, wpisał mi to w kartę ciąży, ale chyba wszystko zależy od ogólnego stan, czy akurat nie będzie Cię nic boleć. Kiedyś pytałam o to neurochirurga, to powiedział, że jest wiele czynników, które bierze się pod uwagę, że jednoznacznie trudno powiedzieć 🤷
    A Ty wolałabyś pn czy cc ?
    Ja miałam pierwszą ciążę pn ale teraz chyba bym się zdecydowała na cc jeśli bym mogła wybrać , ale wiadomo jak nie będzie przeciwwskazania do pn to urodzę naturalnie 😊

‹‹ 75 76 77 78 79 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ