Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia197 wrote:
    Dzisiaj miałam prenatalne i ten sam termin wyszedł 😄. Dzidziuś zdrowy. Bardzo dużo się ruszał nawet lekarka nie do końca miała jak wszystko posprawdzać 😂
    Masz jakieś fotki z dzisiaj ?! Kocham ten rozczulający widok maluszków 🥹🙏🏻

Bettti03, Pannaczarna, Kinia197 lubią tę wiadomość

• Cerva Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    No trójka to tak idealnie bym rzekła ! Jeszcze macie parkę bliźniaków , wspaniale 🥹 ciekawe czy ja bym dała radę , często myślę o tym że chciałabym się poświęcić tak w 200% bliźniakom , mój połóg i pierwszy rok życia przy pierwszym dziecku miałam taki totalny brak świadomości i ciągle miałam „no kurna gdzie ta wielka miłość do tego dziecka jak ja mam już dość wszystkiego „ , pomijając fakt że syn mi dał nieźle po tyłku . Ale na chwilę obecną czuję na tyle dojrzałość emocjonalną , że nie wiem czy będę w stanie opuścić mojego maluszka chociaż na chwilkę .. przecież ja mojego 8-latka traktuje jak mój największy skarb plus jeszcze taki malutki bezbronny bejbik 🥹
    Stary tylko zazdrosny że jemu tak często nie mówię że go kocham i nie całuje , a ja na to że jednak jego stopy się różnią od stóp syna 🤣🤣🤣 więc nie będę go po syrach całować 😅

Hahaha... Te ostatnie zdania tak mnie rozbawiły, że na głos śmiechem parsknęłam. 😂😂
    "Bezdzietna lambadziara" też mi wpadła w oko. 😂😂😂😂

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • Cerva Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Dziewczyny z chorobami tarczycy - jak często kontrolujecie swoje tsh? Czy badania raz na miesiąc będzie ok czy to za dużo?

I drugie pytanko - w którym tc dzieci zaczynają od nas pobierać pokarm? Ostatnio niezbyt zdrowo się odżywiam, jem też dość mało i piję sporo słodkich soków. Chyba pora z tym przystopować.

Co 4 tygodnie 😊

Małgosiagosia lubi tę wiadomość

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • Betkaa Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Dziewczyny z chorobami tarczycy - jak często kontrolujecie swoje tsh? Czy badania raz na miesiąc będzie ok czy to za dużo?

I drugie pytanko - w którym tc dzieci zaczynają od nas pobierać pokarm? Ostatnio niezbyt zdrowo się odżywiam, jem też dość mało i piję sporo słodkich soków. Chyba pora z tym przystopować.
    Co miesiąc. W ciąży różnie bywa z tymi przyrostami, więc lepiej być na bieżąco 😉

👶 4.02.2020 synek 💙
    👼 25.12.2022 poronienie zatrzymane 13 tc 💔
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

📋 niedoczynność tarczycy, V Leiden
    💊 Euthyrox, Clexane40, Acard150, Duphaston, Nospa, Mg, wit
    age.png
  • magda_o Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:

Ja TSH co miesiąc robię kontrolnie - tak zleca lekarz.

A co do przyswajania pokarmów, to jakoś pod koniec pierwszego trymestru już chyba, jak jest już łożysko. Tak coś ostatnio czytałam 🤔

• magda_o Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja mam bardzo ważne pytanie - czy którąś z Was dotknął problem wypróżnień? A dokładniej trudności z tym związanymi 🙈 obawiam się, że zaczyna mi się taki problem robić i zastanawiam się, jak można temu zaradzić. Wiadomo dieta, ale i tak jestem na diecie cukrzycowej, więc tutaj za wiele zmienić nie mogę 🤔

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:
    Hahaha... Te ostatnie zdania tak mnie rozbawiły, że na głos śmiechem parsknęłam. 😂😂
    "Bezdzietna lambadziara" też mi wpadła w oko. 😂😂😂😂
    Hahahahah no ale taka prawda ! Wyobraźmy sobie stopcie 8 latka a 30sto latka 🤢😂

Cerva lubi tę wiadomość

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_o wrote:
    Dziewczyny, ja mam bardzo ważne pytanie - czy którąś z Was dotknął problem wypróżnień? A dokładniej trudności z tym związanymi 🙈 obawiam się, że zaczyna mi się taki problem robić i zastanawiam się, jak można temu zaradzić. Wiadomo dieta, ale i tak jestem na diecie cukrzycowej, więc tutaj za wiele zmienić nie mogę 🤔
    Ja problemów nie mam w postaci zatwardzen ale - mam macice tylozgieta i na chwilę obecną mam problem z wypróżnianiem bo boli mnie parcie , moj sposób to jedzenie marchewki na surowo przed snem - rano mam rewoltę . Aczkolwiek każdy organizm inaczej ..

• Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:

Ja od Endo mam raz na 4-6 tyg, zależnie od wyniku.
    Przed ciążą miałam euthyrox 88, teraz mam 112.
    A co do jedzenia - jak się wytworzy łożysko, czyli właśnie jakoś teraz :)

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia197 wrote:
    Mam to samo też nie do końca wiem co i jak. Mój prowadzący wie że to pierwsza ciąża i stara się wszystko wyjaśniać. Nawet nie do końca wiedziałam że skierowanie na prenatalne dostałam 😂
    Niestety w luxmed jest problem z tymi badaniami bo we Wrocławiu tylko 3 ginekologów je robi co jest śmieszne, a trafić na odpowiedni termin żeby się zmieścić w przedziale to też cud
    Niestety w Luxmedzie w wielu miastach tak jest :( a na USG połówkowe jeszcze gorzej, nie mówiąc o tym III trymestru, bo u nas np. ci, którzy robili USG I trym, już niekoniecznie robili tamte dalsze i nagle się okazywało, że tylko jeden robi. Dramat 😳

age.png
  • Kitana Przyjaciółka

Wysłany: 19 stycznia, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_o wrote:

Oł jes. U mnie ten problem w sumie przez całe życie na tapecie, ale w ciąży nasilił się dość mocno... Odkąd zaszłam w ciążę, nie zrobiłam ani jednej "dwójki" w 100%. Pstrykam sobie średnio raz na 3 dni tak na hmm 30%. Brzuch wiecznie wzdęty itd. A jestem też na diecie cukrzycowej, która powinna sprzyjać rozwiązaniu tego problemu 🥴 Taka uroda moich kiszek niestety 🤷‍♀️

preg.png
  • magda_o Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitana wrote:
    Oł jes. U mnie ten problem w sumie przez całe życie na tapecie, ale w ciąży nasilił się dość mocno... Odkąd zaszłam w ciążę, nie zrobiłam ani jednej "dwójki" w 100%. Pstrykam sobie średnio raz na 3 dni tak na hmm 30%. Brzuch wiecznie wzdęty itd. A jestem też na diecie cukrzycowej, która powinna sprzyjać rozwiązaniu tego problemu 🥴 Taka uroda moich kiszek niestety 🤷‍♀️

Kuuurka, no to współczuję i jednocześnie przybijam piątkę 🙏 Mi ostatnio koleżanka polecała Duphalac - podobno też bardzo się przydaje po porodzie, jak trzeba pierwszy raz iść tę 'dwójkę' zrobić 🙈 ale wolałabym spróbować czegoś innego, niż leki

• Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 19 stycznia, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    No to : Adrianna , Anastazja , Mia , Nel , Naomi , Klara , Gabrysia, Wiktoria, nie pamiętam ale coś więcej miałam 😄

Nel mi się bardzo podoba, ale moja przyjaciółka była pierwsza i chce tak nazwać swoją córeczkę 😉
    Mia też, ale boje się, że w przyszłości Mia to będzie takie imię jak Jessica i Jennifer 😅

Evvee27 lubi tę wiadomość

• Emzet92 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:
    Nel mi się bardzo podoba, ale moja przyjaciółka była pierwsza i chce tak nazwać swoją córeczkę 😉
    Mia też, ale boje się, że w przyszłości Mia to będzie takie imię jak Jessica i Jennifer 😅
    No ja jestem team krótkie imiona. Dlatego u mnie w domu Ada i Sara. Podoba mi się Nina też. Dla chłopaka podoba mi się Szymon, Wojtek, a Stary forsuje Rysio. Rysio spoko, ale Ryszard... hmmm...

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Pannaczarna Nowa

Wysłany: 19 stycznia, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_o wrote:

Oj tak! Na początku Miałam mega problem z tym i w sumie dopiero niedawno mi przeszło.. pakowalam w siebie suszone śliwki, dużo owoców i wody. Ale Ty przy cukrzycy masz ograniczenia to jest gorzej.
    🙄

• baby33 Przyjaciółka

Wysłany: 19 stycznia, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dla chłopca podoba się Igor, Maks, Adam i Jasiu. Mój chłop ma na imie Adam wiec odpada, maks to wg niego imie dla psa XD Igor mu się nie podoba i zostaje Jasiu.
    Jakby była dziewczynka to Gaja, Zoja, Inka (tak, wiem ze jak kawa ale mi się podoba), Pola ale trochę ich dużo teraz. Ogólnie dla dziewczynek podoba mi się masa imion a dla chłopca prawie nic 🥹

Kinia197, Evvee27 lubią tę wiadomość

18.11.2023 ⏸️
    20.11.2023 Beta 99,8
    22.11.2023 Beta 217
    26.11.2023 Beta 1446
    01.12.2023 Beta 9855
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_o wrote:
    Ja ostatnio byłam u gastrologa z powodu silnych bóli żołądka, nie miałam co prawda jakiś większych problemów z zaparciami (moze kilka dni), ale lekarz przepisał mi takie saszetki Firbaxine do picia raz dziennie. To nie jest na receptę i można stosować w ciąży. Są o tyle fajne że regulują wypróżnienia bez względu czy to zaparcia czy biegunka. To jest prebiotyk i ma prosty skład. Jeżeli dieta się nie uda to może poczytaj sobie o tym, albo zapytaj swojego lekarza:)?

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    Ur. 15.07.2024 Staszek 👦❤️
    age.png
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do imion to u nas będzie to chyba jedna z trudniejszych decyzji, bo nie dość że prawie nic nam się nie podoba, to jak już jednemu się podoba to drugiemu nie 😂
    Ja dla dziewczynki rozważałabym Helenka, Janinka, Wanda
    Dla chłopca Aleksander (po dziadku), Władek, Oliwer

No ale wiadomo, żadne powyższe nie akceptowalne przez szanownego pana tatę 😂🫣

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    Ur. 15.07.2024 Staszek 👦❤️
    age.png
  • Kitana Przyjaciółka

Wysłany: 19 stycznia, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_o wrote:
    Kuuurka, no to współczuję i jednocześnie przybijam piątkę 🙏 Mi ostatnio koleżanka polecała Duphalac - podobno też bardzo się przydaje po porodzie, jak trzeba pierwszy raz iść tę 'dwójkę' zrobić 🙈 ale wolałabym spróbować czegoś innego, niż leki

Na mnie nawet mało co działa 🤷‍♀️ Czopki glicerynowe, herbatki na przeczyszczenie, Lactulosum i inne cuda, z naturalnych cudów typu suszone śliwki etc też nic nie daje rady - wszystko jedynie powoduje wzdęcia🤦‍♀️ U mnie te blokady biorą się chyba przede wszystkim z głowy. No a teraz np boję się, że prąc zrobię krzywdę brzdącowi. Czekam, aż moc mi trochę wróci, zacznę się trochę ruszać - wtedy będzie na pewno lepiej.

preg.png
  • Agata91 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy w domu Helenkę 😈 dla dziewczynki obstawiamy Stefania bo fajnie będzie brzmiało Helcia i Stefcia 😄 dla chłopaka córka forsuje Tymona (przedszkolna miłość) albo Janka (postać z książki o przygodach Martynki🤣)

preg.png
‹‹ 93 94 95 96 97 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ