Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Kalija wrote:Domi, no u nas po nocy z podawaniem mm dużo lepiej, bączków mniej i nie było płaczu przy puszczaniu. Ale od rana przeszłam na kp i też jest bączków mniej i nie są bolesne
to ja już nie wiem o co chodzi. Może o tą dietę, choć CDL była sceptyczna i uważała (patrząc na przyrosty wagi), że dziecko było przekarmiane a wiadomo, że jak się je za dużo to brzuszek boli i gazy dokuczają.
Frida, CDL potwierdziła, że w maluszka można wlać każdą ilość mlekaKalija lubi tę wiadomość
-
Frida,
ja też z małym biustem i dużą konstrukcją😉 siadam na narożniku, za plecami kładę dużą poduszkę (by był dystans od oparcia), na kolana koc i na koc rogal do karmienia (tworzy się spadek od kolan wzdłuż boku ciała)
B.ważne jest by:
- dziecko miało głowę wyżej niż pupę,
- ciałko dziecka przeciśnięte do ciała mamy,
- głowa dziecka była na takiej wysokości by nosek wąchał brodawkę
- stopy dziecka nie powinny dotykać oparcia sofy bo będą się odpychać (dlatego jest poducha za plecami mamy)
- jak dziecko się zassa to nie zapominamy o masowaniu wewn.strony dłoni maluszka
Edit:
Mi też ciężko na te konstrukcje kłaść córkę, ale to pewnie kwestia wprawy. Wcześniej kładę Laure bliżej siebie by była na wyciągnięcie rękiWiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2019, 00:25
Frida91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Applejoy wrote:Kalija i Bobby dzięki za porady 😘😘 serio trafiliście na super fachowe cdl! ❤️
To Baileys - ja dopiero przed wizytą, a czy będzie fachową to zobaczymy! :*♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dptHarmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
Domi nie mam, mam tyylko taka zwykła poduszke do karmienia i mam wrażenie że często ona leży chyba tylko dla ozdoby bo mimo niej muszę cały ciężar dziecka trzymać na rękach..
Kalija dzięki muszę coś pokombinować zanim dostanę garba od karmienia w takich niewygodnych pozycjachCóreczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
Powodzenia Bobby dzis i daj znac po. Koniecznie pytaj o karmienie ba lezaco - bez tej pozycji nie wiem ile spałabym w nocy, ratuje mnie karmienie na lezaco! I jak maly nieodkladalny to w dzien jest opcja na dluga drzemke, bo zostawiam go na lozku, a sama sie delikatnie ewakuuje😊
U nas o dziwo spokojny wieczor, bo ostatnio odkładałam i usypialam go 2 godz. Wczoraj odłożyłam Go jeszcze nie calkiem spiace do kolyski, smoczek i kolysanki z niani dały rade i zasnal. Codziennie cis nowego testujemy. Noc kiepska, budzil sie co 2-3 godz, ale po 7 na szczescie znowu zasnal i nadal spi😁Bobby29, Applejoy lubią tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś- 37t2d, 2600g, 52cm
-
nick nieaktualnyKalija, wytestowalam w nocy to masowanie wnetrza łapki - faktycznie maluch sie ozywia przy cycku zamiast przysypiac 😊
Moja miala mega problem ogolno-brzuszkowy dzis przed pojsciem spac - od 22 do 2 nie chciala dac sie uspic 🙁 Za to kolejne karmienie o 5 juz bylo spoko. Teraz ja juz sie obudzilam na karmienie poranne, ale ona jeszcze drzemie, wiec czekam i nie budze. Dzis mnie czeka kilkugodzinne wyjscie z domu i wolalabym ją nakarmic na sam koniec, zeby mezowy wytrzymala 3-4 h i zeby nie musieli sie dokarmiac odciaganym z butli, bo na pewno bedzie krzyk (Maja łyka za duzo powietrza z kazdej butli na rynku, nawet antykolkowy Dr Browns jest u nas do doopy 🙄) -
Dziewczyny, myslalyscie o antykoncepcji? My musimy na cos skutecznego sie zdecydowac, przy naszym aktualnym dorobku dzieciowym😂 No i sam doktorek mowil, ze po cc koniecznie trzeba przez ten nastepny rok uważać zeby wpadki nie bylo, bo to po prostu niebezpieczne. Do tej pory u nas byly tabletki 2 lata na studiach - rozjechały mi hormony totalnie, kolejne 2 lata dochodziłam z moim cyklem do ładu, plus byl taki ze przed chęcią zajścia w ciaze wszystko mialam przebadane i ustawione na lekach. Potem prezerwatywy w sumie caly czas wspierane npr. Nasze wszystkie dzieci planowane, wiec działało Ok, ale wiecie - jak przy 1 lub 2 zaliczyłabym wpadkę to jakos tam to byloby, ale przy trójce to juz slabo byloby wpasc🥴a jednak niby gumki sa dosc zawodne. Gon zaproponował mini tabletkę - wady to ze trzeba brac co do godziny No i przebija jednak do mleka, dzis uważa sie ze dziecku te male ilosci hormonu nie szkodzą, ale co sie okaze za 10-20 lat nie wiemy, dla mnie z tego powodu odpada, szczególne ze mam chlopca...No i u mnie jest to prawdopodobnie antykoncepcja na dluuuugie lata, wiec tez niechętnie tyle czasu hormony w siebie ładować. Drga opcja to wkladka domaciczna - zwykla bez hormonów u mnie odpada, bo moze zwiększać obfitość krwawień, a moje miesiączki to ostatnio po dzieciach byla powodz i trwaja po 6-7 dni. Zostaje spirala hormonalna - ona uwalnue hormony ale działające miejscowo, nie wchłaniają sie do krwi. U mnie przy silnym tylozgieciu dałaby rade mala wkladka, nazywa sie chyba Kaly.costam. Tyle ze przy tym tylozgieciu po 2cc gin chcialby to zrobic w szpitalu pod krotkim znieczuleniem, bo bardzo precyzyjnie trzeba ja tam umieścić. Wkladka jest na 5 lat. Sklaniam sie ku temu rozwiązaniu, ale za jakis czas. Zreszta teraz libido u mnie raczej ujemne jest i jak znam życie dopoki nie ograniczymy troche laktacji, czyli przez Ok 6 miesiecy tak zostanie. Wkladke mozna założyć zanim pierwszy okres przyjdzie, tyle ze tez nie wiem czy warto, skoro mi do zakończenia KP nigdy okres nie wracal, tyle ze wiadomo - pierwsza owu jest przed 1 okresem, wiec nie znamy dnia ani godziny.
A jak u Was z libido? Co planujecie antykoncepcyjnego? Chyba ze ktoras planuje kolejna ciaza zaraz, sa jakies chętne?
A Wy dziewczyny po in vitro, zdajecie sie na los, czy jednak cos bedziecie stosowały?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2019, 08:23
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś- 37t2d, 2600g, 52cm
-
Agagusia my na razie i tak w celibacie bo polog, ale potem nie wiem... Chcę mieć więcej dzieci ale nie tak prędko. W antykoncepcyjne działanie karmienia piersią nie wierzę. Niby ciężko mi było zajść w tą ciążę więc wpadka teoretycznie mało prawdopodobna ale kto to wie... Chyba zostana nam gumki na jakiś rok. Też nie chce więcej ładować się w hormony.Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
Ja po in vitro. My nie mamy plemników o co prawda nie znamy przyczyny stanu ale nie liczę na cudowne pojawienie się milionów żołnierzy żeby mnie zapłodnić - po intensywnym leczeniu przy procedurze wyhodowaliśmy kilka sztuk i to nie wiem czy ruchliwe, ważne że żywe i dały radę 😁 więc my się nie zabezpieczamy. Plus niepłodności - zero antykoncepcji 😊
Agagusia lubi tę wiadomość
♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dptHarmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
U mnie też wczoraj byla CDL. Ja mam jednak trochę inny problem niż większość z Was. Mam zbyt szybki wypływ pokarmu przez co mały sie dławi, nie nadąża połykać i strasznie się przez to denerwuje. Co chwilę odrywa się od piersi co powoduje łykanie dużej ilosci powietrza.
Żeby trochę to opanować mam pić szałwię 2 x dziennie, masować buźkę na rozluźnienie i karmić się głównie w pozycji leżącej tylko mam układać małego trochę wyżej, np na złożonym kocu. Ewentualnie możemy wymiennie stosować pozycję pod górkę.
Wczorajsza waga to już 5100g 🙉🙈. Czyli przez ostatni tydzień przytył 520g (74g na dobę) 😲😲
Generalnie zdefiniowała młodego jako high need baby i poleciła nam książkę "twoje wymagające dziecko" Searsow.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2019, 09:41
Frida91 lubi tę wiadomość
-
wisieninka_89 wrote:Pyt nie do mnie ale U nas po odpadnieciu byla w srodku zolta maz. Przy zmianie pampersa wycieralam, jak dalo sie to na sucho, jak wydzielina z krwia zaschla.to.ocatniseptem i do sucha. Pepek tez nie jest jeszcze wklesly ale powoli sie robi a pepowiny nie ma juz dlugo
-
Hej dziewczyny
w życiu nie nadrobię wszystkiego, udało mi się jedynie przeczytać 3 ostatnie strony.
Ciągle mieliśmy jakieś odwiedziny najpierw byli rodzice męża na kilka dni potem przyleciała moja rodzina i tak dopiero teraz jesteśmy sami.
Pierwsze dwa tygodnie minęły i jak to zazwyczaj bywa z ciągle śpiącego dziecka od 2 dni mam nie odkładalne dziecko. Nawet spanie musi być na rekach, bo inaczej się budzi.
W poniedziałek mieliamy wizytę pielęgniarki i mała ważyła 4130. W 6 dni przybrała 130 gramów i mówiła, że na granicy, chociaż ja się tak bardzo nie przejmuje, bo przy pierwszej córce były różne przyrosty i było wszystko dobrze. Teraz we wtorek mamy u niej kontrolę ze starszą i przy okazji ważenie młodszej.
Jeśli chodzi o chustę to racja, że kółkowa obciąża tylko jedną stronę i na dłuższy czas noszenia nie jest zalecana, ale w moim przypadku sprawdziła się świetnie z tego względu, że mała ledwo zamotana zaraz usypiała i wtedy przekladalam ja do łóżeczka. Z chusta długą dłużej schodziło mi wiązanie niż uśpienie córki 😂 na szybkie wyjście do skrzynki pocztowej czy na lotnisku też tylko kółkowa a już na dłuższe wyjście motalam w długą 🙂
Co do antykoncepcji. Ja na pewno nie planuje zaraz trzeciej ciąży i trzeciego dziecka rok po roku 😅 ale tabletek czy spirali też wolałabym uniknąć.
Kp też dla mnie żadnym zabezpieczeniem na pewno nie jest. Poprzednim razem ledwo połóg się skończył i zaraz miesiączkę miałam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2019, 10:03
Bobby29 lubi tę wiadomość
-
redken wrote:Ja raczej antykoncepcje sobie daruję. O tą ciążę staraliśmy się 5 lat i dopiero in vitro pomogło. Do tego karmię piersią więc wpadka wydaje mi się mało realna
Bobby29, Chimera, Frida91, Agagusia, Vampire, Limerikowo lubią tę wiadomość
Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
Ja się przekonałam do pozycji na leżąco choć nie chciałam brać Małego do łóżka. Ale jak dzisiaj w nocy puszczal salwy bączków i się co godzinę budził to mogłam się wyspać i uspokajać Malego jednocześnie
My się musimy zastanowić nad antykoncepcją bo u nas to było pierwsze podejście więc jest obawa, że szybko dorobimy się rodzeństwaAgagusia lubi tę wiadomość