X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to jest ewidentnie po piersi. Ja jako niemowlę tak samo reagowałam na mleko mojej mamy. I moja mama też nie mogła mleka babci. Mała po mm spokojna, nie ulewa i skończyła się biegunka. Poza tym na moim pokarmie nie przybierała. Teraz czekamy do poniedziałku, jeżeli nie przybierze to od wtorku szpital.

16.07.2019 - Karolinka 3477 i 52 cm . Moje cudowne tęczowe dziecię.

atdchdgezzwqbf17.png

• Kalija Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby,

moja córka przez miesiąc od urodzenia usypiała przy cycku a teraz uwielbia się cyckowac i bardzo mocno ssie nawet jak przysypia. Moje karmienia też są tak długie niestety (i do tego bolesne) choć z innego powodu. Myślę, że u Ciebie będzie podobnie.

Jeśli chodzi o kasę to chyba bardziej opłaca się kupić laktator niż wypożyczać (chyba że możesz pożyczyć od koleżanki). Cena laktatora będzie niższa niż łączny koszt karmienia mlekiem modyfikowanym. Stymulacja laktacji laktatorem zajmuje masę czasu , ale zwykle jest skuteczna, choć faktycznie nikt gwarancji Ci nie da.

Ja codziennie chcę rzucić kp bo mam cały czas pod górkę, więc dobrze Cię rozumiem. Każda decyzja , którą podejmiesz będzie dla Was dobra 😘

Edit:
    Pierniczkowa, trzymam kciuki by obyło się bez szpitala!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2019, 22:08

dqprgu1royghdo7j.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Baileys. Właśnie tylko wstaje z boku wtedy mniej boli. Zastanawiam się nad tymi plastrami.

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj byliśmy na usg bioderka. Wszystko ok :) dzieciaków pełno I znowu patrzyli na mnie jak na głupia ;) dzieci w czapeczkach rajstopkach kocyki minki A Franko w body na krótki przykryty pielucha bambusowa z gołym girkami;) u nas dzisiaj 23 stopnie w cieniu.

Myszk@, Bobby29, Misi@ lubią tę wiadomość

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Bobby,

moja córka przez miesiąc od urodzenia usypiała przy cycku a teraz uwielbia się cyckowac i bardzo mocno ssie nawet jak przysypia. Moje karmienia też są tak długie niestety (i do tego bolesne) choć z innego powodu. Myślę, że u Ciebie będzie podobnie.

Jeśli chodzi o kasę to chyba bardziej opłaca się kupić laktator niż wypożyczać (chyba że możesz pożyczyć od koleżanki). Cena laktatora będzie niższa niż łączny koszt karmienia mlekiem modyfikowanym. Stymulacja laktacji laktatorem zajmuje masę czasu , ale zwykle jest skuteczna, choć faktycznie nikt gwarancji Ci nie da.

Ja codziennie chcę rzucić kp bo mam cały czas pod górkę, więc dobrze Cię rozumiem. Każda decyzja , którą podejmiesz będzie dla Was dobra 😘

Edit:
    Pierniczkowa, trzymam kciuki by obyło się bez szpitala!

Kalija dzieki. Ja ogólnie mam laktator (z Ali) ale sama się zastanawiałam czy wszystko z nim ok, bo na dwa cycki nie dawał rady ten tlok. babka radziła wypożyczyć pro żeby porzadnie rozbujać laktację a poza tym jak moja młoda wola w dzień co pół godziny to muszę mieć taki laktator na dwa cycki jednocześnie, bo inaczej to nie miałabym kiedy ściągać. Ten pro laktator to medela Symphonia I on kosztuje 7000zl, więc raczej nie kupowałabym takiego :) to taka dojarka przemysłowa :p na razie przez tydzień mam odciągać 6 x dobe. No zobaczymy gdzie to mnie zaprowadzi. Nie jestem jakoś super excited, ale chcę spróbować bo będę mieć świadomość że robię naprawdę wszystko. Jak nie pyknie to bez żalu przejdę na mm... Tzn nje bez zalu, ale bez wyrzutów sumienia że czegoś nie zrobiłam, a mogłam.

Agagusia lubi tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magnolia29 wrote:
    Ile z butli jedzą Wasze maluchy? 60? 80? 130?

120 w dzień,w nocy 150.Woli się najeść raz a konkretnie.W dzień je co 3 a czasem 4 godziny.W nocy je co 5 gpdzin

• Kalija Autorytet

Wysłany: 7 września 2019, 02:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Kalija dzieki. Ja ogólnie mam laktator (z Ali) ale sama się zastanawiałam czy wszystko z nim ok, bo na dwa cycki nie dawał rady ten tlok. babka radziła wypożyczyć pro żeby porzadnie rozbujać laktację a poza tym jak moja młoda wola w dzień co pół godziny to muszę mieć taki laktator na dwa cycki jednocześnie, bo inaczej to nie miałabym kiedy ściągać. Ten pro laktator to medela Symphonia I on kosztuje 7000zl, więc raczej nie kupowałabym takiego :) to taka dojarka przemysłowa :p na razie przez tydzień mam odciągać 6 x dobe. No zobaczymy gdzie to mnie zaprowadzi. Nie jestem jakoś super excited, ale chcę spróbować bo będę mieć świadomość że robię naprawdę wszystko. Jak nie pyknie to bez żalu przejdę na mm... Tzn nje bez zalu, ale bez wyrzutów sumienia że czegoś nie zrobiłam, a mogłam.

7000, to może faktycznie nie kupuj 😁

Bobby29 lubi tę wiadomość

dqprgu1royghdo7j.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 7 września 2019, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero nadrobiłam, na wszystko brakuje mi czasu, ale bez Was bym się schizowała o każdą głupotę, a tu widzę, że wszystkie mamy podobne problemy.

Kalija, Bobby, łącze się z Wami w bólu, ja też mam pod górkę z KP... 🙁 W 5 dobie po porodzie była u nas świetna CDL, znana i polecana. Dzięki niej, po 2 dobach karmienia butelką (swoim mlekiem i mm), wróciłam na stałe do KP i jest o niebo lepiej niż było. Tzn. sutki już nie krwawią, ale są bardzo podrażnione, od 3 tygodni praktycznie ciągle chodzę topless i niestety karmienie przez większość dnia jest dla mnie dość bolesne i męczące. Ale od 2 dni zauważyłam postęp, bo przy wieczornym karmieniu zaczynamy obie odnajdywac w tym przyjemność. Nie wiem co jest przyczyną, ale Mała ssie wtedy zupełnie inaczej, sama sobie pakuje brodawkę bardzo głęboko do buzi, poprawia się i zagarnia pierś łapką, a przy tym ma błogą minę i łyka za każdym pociagnieciem. Jak inne dziecko. A w dzień gryzie mnie, płytko zasysa i bardzo nerwowo je i łyka raz na 5 pociagniec. Może wynika to z niedostatecznej ilości mleka za dnia, nie wiem. Karmię spod pachy, krzyżowo i w poz. leżącej naturalnej, bo na boku córcia szarpie mi sutek. CDL kazała pompować pierś żeby jej więcej leciało, więc nawet nie mam wolnej ręki żeby się napić czy poczytać książkę...

Moja CDL też poradzila mi podawać za każdym karmieniem 2 x 2 piersi (po 20 min z każdej i powtórzyć, czyli łącznie każde karmienie 1h 20 min + odciąganie laktatorem 5-5-3-3-2-2). W praktyce mi to nie wychodzi, brakuje mi cierpliwości, a najczęściej Mała po 15 minutach na jednej piersi przestaje lykac, przysypia, odkładam ją i po jakimś czasie znowu chce jeść i tak przez cały dzień, a w nocy woła o pierś równo co 3 h. Wieczorami wisi na cycku praktycznie non stop, jakby chciała najeść się na zapas. Na odciąganie za dnia nie ma czasu, już i tak trudno mi go znaleźć na podstawowe czynności jak mycie zębów, przebranie się, siku, jedzenie i picie. Odciągam tylko o 3 i 6 w nocy, bo wtedy mam najwięcej mleka (udaje się ściągnąć ok. 80-100 ml) i mąż podaje to butelką wieczorem, żebym mogła zjeść kolację i wziąć prysznic. CDL powiedziała, że przy mojej budowie piersi (gruczołowej, praktycznie bez tkanki tłuszczowej, z małymi torbielkami dookoła brodawek), Mała ma utrudnione zadanie i musi się więcej napracować, żeby wydobyć z nich mleko, ale stwierdziła, że jest o nas spokojna, bo Pola ma bardzo dużą siłę ssania. Ja tę siłę odczuwam na własnej skórze 😕 Na szczęście po 2 tyg od urodzenia odzyskała wagę urodzeniową, a nawet przekroczyła o 190g. Za kilka dni znowu jedziemy ją zważyć. Niestety ulewa po każdym karmieniu, potem dostaje czkawki i kicha żeby oczyścić nosek. W nocy męczą ją bączki i robienie kupki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2019, 08:39

Applejoy lubi tę wiadomość

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • werni Autorytet

Wysłany: 7 września 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co dajecie dzieciom na zatwardzenie ? Mój mały od wczoraj nie robi kupek.

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 7 września 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wczoraj była masakra widzenie znów cały dzień na cycu i ciumkanie... Byliśmy u pediatry i zdecydowaliśmy jednak dawać smoczek przy histeriach bo dotychczas pomagał tylko cyc i nie dało się funkcjonować... Początki są trudne bo jest przyzwyczajony ale faktycznie lepiej później odzwyczaić od smoczka niż od nerwowego ssania piąstki i piersi :/

Domi Ty też używasz smoczka nie? Jak często? U nas póki co służy do uspokajania i to dość często

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 7 września 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a mam głupie pytanie - skąd wiecie że dzieci mają biegunkę? Mój robi takie rzadkie żółte kupki cały czas od początku i teraz się zastanawiam czy to ok

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 7 września 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzydziecha wrote:
    Dziewczyny a mam głupie pytanie - skąd wiecie że dzieci mają biegunkę? Mój robi takie rzadkie żółte kupki cały czas od początku i teraz się zastanawiam czy to ok

Ok :) przy piersi takie kupki są jak najbardziej. Nie przyjmujenstslych rzeczy tylko mleczko to i kupa jest wodnista

trzydziecha lubi tę wiadomość

4c3tvfxm6n339zea.png
  • Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 7 września 2019, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzydziecha wrote:
    Przy każdym baczku była pełna pielucha żółtej wody bez serwatki. W najgorszym momencie było 17. I coraz mniej mokrych pieluch.
    Od wczoraj od południa jest już tylko na mieszance. Dzisiaj rano była już jedna normalna kupka. Na razie karmię na żądanie bo jest przyzwyczajona po cycku. Zjada mi po 50 ml. I wcina co półtorej lub dwie godziny.

Bobby29 lubi tę wiadomość

16.07.2019 - Karolinka 3477 i 52 cm . Moje cudowne tęczowe dziecię.

atdchdgezzwqbf17.png

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 7 września 2019, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CDL dała mi przyzwolenie na smoczek, jeśli dziecko jest najedzone i bolą mnie sutki. Powiedziała, że jedyny problem ze smoczkiem, to że można zagłodzić dziecko, jeśli nieprawidłowo odczytamy jego sygnały.

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2019, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w co ubieracie na spacer w taka brzydka pogode jak teraz?

Ja stwierdzilam, ze przydalby sie jakis cienszy kombinezon i podjechalam dzis po poludniu do HM (jest 20 % na kolekcje dziecieca), ale byly albo jakies pluszowe brzydkie albo juz typowo zimowe.

Do tej pory spacerowalysmy w zestawie bodziak+spodenki+sweterek+czapeczka+kocyk, ale wydaje mi sie to juz za cienko.
    Moze jak gadzinka zasnie to podjade jeszcze do Smyka wieczorem obczaic co mają

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 7 września 2019, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś założyłam Rozalce body na krótki rękaw na to pajaca, skarpetki, czapeczkę i przykrylam kocykiem.

werni lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 7 września 2019, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy dziś kolejny dobry j bardzo spokojny dzień. Nie licząc kupy na plecach w czasie zakupów w galerii 😂
    Ale moja córcia dziś pierwszy raz tak szeroko się do mnie uśmiechnęła 🥰

Agagusia, Applejoy lubią tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 7 września 2019, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Ja dziś założyłam Rozalce body na krótki rękaw na to pajaca, skarpetki, czapeczkę i przykrylam kocykiem.

Ja ubieram podobnie. :)

Frida91 lubi tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2019, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gowniane pytanie. Jak długo dziecko na mm moze nie robic kupy? U nas wczoraj nic i dzis jeszcze tez.

werni lubi tę wiadomość

• Chimera Autorytet

Wysłany: 7 września 2019, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Mamy dziś kolejny dobry j bardzo spokojny dzień. Nie licząc kupy na plecach w czasie zakupów w galerii 😂
    Ale moja córcia dziś pierwszy raz tak szeroko się do mnie uśmiechnęła 🥰
    Nasze dzieci chyba się jakoś synchronizują. Nasz też miał dobry dzień, taki był spokojny od rana, też zrobił kupę że aż na plecy poszło. Miałam dziś pierwszy raz wrażenie że się uśmiechnął i oczywiście nie do mnie tylko do męża 😏 To na pewno nie był pierwszy uśmiech!! 😛

My mamy kilka takich welurowych pajaców po siostrzencach i muszę przyznać, że teraz nam się to przydaje na spacery akurat.

Frida91 lubi tę wiadomość

‹‹ 1321 1322 1323 1324 1325 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ