Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie to jest ewidentnie po piersi. Ja jako niemowlę tak samo reagowałam na mleko mojej mamy. I moja mama też nie mogła mleka babci. Mała po mm spokojna, nie ulewa i skończyła się biegunka. Poza tym na moim pokarmie nie przybierała. Teraz czekamy do poniedziałku, jeżeli nie przybierze to od wtorku szpital.
-
Bobby,
moja córka przez miesiąc od urodzenia usypiała przy cycku a teraz uwielbia się cyckowac i bardzo mocno ssie nawet jak przysypia. Moje karmienia też są tak długie niestety (i do tego bolesne) choć z innego powodu. Myślę, że u Ciebie będzie podobnie.
Jeśli chodzi o kasę to chyba bardziej opłaca się kupić laktator niż wypożyczać (chyba że możesz pożyczyć od koleżanki). Cena laktatora będzie niższa niż łączny koszt karmienia mlekiem modyfikowanym. Stymulacja laktacji laktatorem zajmuje masę czasu , ale zwykle jest skuteczna, choć faktycznie nikt gwarancji Ci nie da.
Ja codziennie chcę rzucić kp bo mam cały czas pod górkę, więc dobrze Cię rozumiem. Każda decyzja , którą podejmiesz będzie dla Was dobra 😘
Edit:
Pierniczkowa, trzymam kciuki by obyło się bez szpitala!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2019, 22:08
-
My dzisiaj byliśmy na usg bioderka. Wszystko ok
dzieciaków pełno I znowu patrzyli na mnie jak na głupia
dzieci w czapeczkach rajstopkach kocyki minki A Franko w body na krótki przykryty pielucha bambusowa z gołym girkami;) u nas dzisiaj 23 stopnie w cieniu.
Myszk@, Bobby29, Misi@ lubią tę wiadomość
Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
Kalija wrote:Bobby,
moja córka przez miesiąc od urodzenia usypiała przy cycku a teraz uwielbia się cyckowac i bardzo mocno ssie nawet jak przysypia. Moje karmienia też są tak długie niestety (i do tego bolesne) choć z innego powodu. Myślę, że u Ciebie będzie podobnie.
Jeśli chodzi o kasę to chyba bardziej opłaca się kupić laktator niż wypożyczać (chyba że możesz pożyczyć od koleżanki). Cena laktatora będzie niższa niż łączny koszt karmienia mlekiem modyfikowanym. Stymulacja laktacji laktatorem zajmuje masę czasu , ale zwykle jest skuteczna, choć faktycznie nikt gwarancji Ci nie da.
Ja codziennie chcę rzucić kp bo mam cały czas pod górkę, więc dobrze Cię rozumiem. Każda decyzja , którą podejmiesz będzie dla Was dobra 😘
Edit:
Pierniczkowa, trzymam kciuki by obyło się bez szpitala!
Kalija dzieki. Ja ogólnie mam laktator (z Ali) ale sama się zastanawiałam czy wszystko z nim ok, bo na dwa cycki nie dawał rady ten tlok. babka radziła wypożyczyć pro żeby porzadnie rozbujać laktację a poza tym jak moja młoda wola w dzień co pół godziny to muszę mieć taki laktator na dwa cycki jednocześnie, bo inaczej to nie miałabym kiedy ściągać. Ten pro laktator to medela Symphonia I on kosztuje 7000zl, więc raczej nie kupowałabym takiegoto taka dojarka przemysłowa :p na razie przez tydzień mam odciągać 6 x dobe. No zobaczymy gdzie to mnie zaprowadzi. Nie jestem jakoś super excited, ale chcę spróbować bo będę mieć świadomość że robię naprawdę wszystko. Jak nie pyknie to bez żalu przejdę na mm... Tzn nje bez zalu, ale bez wyrzutów sumienia że czegoś nie zrobiłam, a mogłam.
Agagusia lubi tę wiadomość
♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dptHarmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
Bobby29 wrote:Kalija dzieki. Ja ogólnie mam laktator (z Ali) ale sama się zastanawiałam czy wszystko z nim ok, bo na dwa cycki nie dawał rady ten tlok. babka radziła wypożyczyć pro żeby porzadnie rozbujać laktację a poza tym jak moja młoda wola w dzień co pół godziny to muszę mieć taki laktator na dwa cycki jednocześnie, bo inaczej to nie miałabym kiedy ściągać. Ten pro laktator to medela Symphonia I on kosztuje 7000zl, więc raczej nie kupowałabym takiego
to taka dojarka przemysłowa :p na razie przez tydzień mam odciągać 6 x dobe. No zobaczymy gdzie to mnie zaprowadzi. Nie jestem jakoś super excited, ale chcę spróbować bo będę mieć świadomość że robię naprawdę wszystko. Jak nie pyknie to bez żalu przejdę na mm... Tzn nje bez zalu, ale bez wyrzutów sumienia że czegoś nie zrobiłam, a mogłam.
7000, to może faktycznie nie kupuj 😁Bobby29 lubi tę wiadomość
-
Dopiero nadrobiłam, na wszystko brakuje mi czasu, ale bez Was bym się schizowała o każdą głupotę, a tu widzę, że wszystkie mamy podobne problemy.
Kalija, Bobby, łącze się z Wami w bólu, ja też mam pod górkę z KP... 🙁 W 5 dobie po porodzie była u nas świetna CDL, znana i polecana. Dzięki niej, po 2 dobach karmienia butelką (swoim mlekiem i mm), wróciłam na stałe do KP i jest o niebo lepiej niż było. Tzn. sutki już nie krwawią, ale są bardzo podrażnione, od 3 tygodni praktycznie ciągle chodzę topless i niestety karmienie przez większość dnia jest dla mnie dość bolesne i męczące. Ale od 2 dni zauważyłam postęp, bo przy wieczornym karmieniu zaczynamy obie odnajdywac w tym przyjemność. Nie wiem co jest przyczyną, ale Mała ssie wtedy zupełnie inaczej, sama sobie pakuje brodawkę bardzo głęboko do buzi, poprawia się i zagarnia pierś łapką, a przy tym ma błogą minę i łyka za każdym pociagnieciem. Jak inne dziecko. A w dzień gryzie mnie, płytko zasysa i bardzo nerwowo je i łyka raz na 5 pociagniec. Może wynika to z niedostatecznej ilości mleka za dnia, nie wiem. Karmię spod pachy, krzyżowo i w poz. leżącej naturalnej, bo na boku córcia szarpie mi sutek. CDL kazała pompować pierś żeby jej więcej leciało, więc nawet nie mam wolnej ręki żeby się napić czy poczytać książkę...
Moja CDL też poradzila mi podawać za każdym karmieniem 2 x 2 piersi (po 20 min z każdej i powtórzyć, czyli łącznie każde karmienie 1h 20 min + odciąganie laktatorem 5-5-3-3-2-2). W praktyce mi to nie wychodzi, brakuje mi cierpliwości, a najczęściej Mała po 15 minutach na jednej piersi przestaje lykac, przysypia, odkładam ją i po jakimś czasie znowu chce jeść i tak przez cały dzień, a w nocy woła o pierś równo co 3 h. Wieczorami wisi na cycku praktycznie non stop, jakby chciała najeść się na zapas. Na odciąganie za dnia nie ma czasu, już i tak trudno mi go znaleźć na podstawowe czynności jak mycie zębów, przebranie się, siku, jedzenie i picie. Odciągam tylko o 3 i 6 w nocy, bo wtedy mam najwięcej mleka (udaje się ściągnąć ok. 80-100 ml) i mąż podaje to butelką wieczorem, żebym mogła zjeść kolację i wziąć prysznic. CDL powiedziała, że przy mojej budowie piersi (gruczołowej, praktycznie bez tkanki tłuszczowej, z małymi torbielkami dookoła brodawek), Mała ma utrudnione zadanie i musi się więcej napracować, żeby wydobyć z nich mleko, ale stwierdziła, że jest o nas spokojna, bo Pola ma bardzo dużą siłę ssania. Ja tę siłę odczuwam na własnej skórze 😕 Na szczęście po 2 tyg od urodzenia odzyskała wagę urodzeniową, a nawet przekroczyła o 190g. Za kilka dni znowu jedziemy ją zważyć. Niestety ulewa po każdym karmieniu, potem dostaje czkawki i kicha żeby oczyścić nosek. W nocy męczą ją bączki i robienie kupki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2019, 08:39
Applejoy lubi tę wiadomość
"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
U nas wczoraj była masakra widzenie znów cały dzień na cycu i ciumkanie... Byliśmy u pediatry i zdecydowaliśmy jednak dawać smoczek przy histeriach bo dotychczas pomagał tylko cyc i nie dało się funkcjonować... Początki są trudne bo jest przyzwyczajony ale faktycznie lepiej później odzwyczaić od smoczka niż od nerwowego ssania piąstki i piersi
Domi Ty też używasz smoczka nie? Jak często? U nas póki co służy do uspokajania i to dość często -
Dziewczyny a mam głupie pytanie - skąd wiecie że dzieci mają biegunkę? Mój robi takie rzadkie żółte kupki cały czas od początku i teraz się zastanawiam czy to ok
-
trzydziecha wrote:Dziewczyny a mam głupie pytanie - skąd wiecie że dzieci mają biegunkę? Mój robi takie rzadkie żółte kupki cały czas od początku i teraz się zastanawiam czy to ok
Okprzy piersi takie kupki są jak najbardziej. Nie przyjmujenstslych rzeczy tylko mleczko to i kupa jest wodnista
trzydziecha lubi tę wiadomość
-
trzydziecha wrote:Dziewczyny a mam głupie pytanie - skąd wiecie że dzieci mają biegunkę? Mój robi takie rzadkie żółte kupki cały czas od początku i teraz się zastanawiam czy to ok
Od wczoraj od południa jest już tylko na mieszance. Dzisiaj rano była już jedna normalna kupka. Na razie karmię na żądanie bo jest przyzwyczajona po cycku. Zjada mi po 50 ml. I wcina co półtorej lub dwie godziny.Bobby29 lubi tę wiadomość
-
CDL dała mi przyzwolenie na smoczek, jeśli dziecko jest najedzone i bolą mnie sutki. Powiedziała, że jedyny problem ze smoczkiem, to że można zagłodzić dziecko, jeśli nieprawidłowo odczytamy jego sygnały.
"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
nick nieaktualnyDziewczyny w co ubieracie na spacer w taka brzydka pogode jak teraz?
Ja stwierdzilam, ze przydalby sie jakis cienszy kombinezon i podjechalam dzis po poludniu do HM (jest 20 % na kolekcje dziecieca), ale byly albo jakies pluszowe brzydkie albo juz typowo zimowe.
Do tej pory spacerowalysmy w zestawie bodziak+spodenki+sweterek+czapeczka+kocyk, ale wydaje mi sie to juz za cienko.
Moze jak gadzinka zasnie to podjade jeszcze do Smyka wieczorem obczaic co mają
-
Mamy dziś kolejny dobry j bardzo spokojny dzień. Nie licząc kupy na plecach w czasie zakupów w galerii 😂
Ale moja córcia dziś pierwszy raz tak szeroko się do mnie uśmiechnęła 🥰Agagusia, Applejoy lubią tę wiadomość
Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
Frida91 wrote:Ja dziś założyłam Rozalce body na krótki rękaw na to pajaca, skarpetki, czapeczkę i przykrylam kocykiem.
Ja ubieram podobnie.Frida91 lubi tę wiadomość
♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dptHarmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
nick nieaktualny
-
Frida91 wrote:Mamy dziś kolejny dobry j bardzo spokojny dzień. Nie licząc kupy na plecach w czasie zakupów w galerii 😂
Ale moja córcia dziś pierwszy raz tak szeroko się do mnie uśmiechnęła 🥰
My mamy kilka takich welurowych pajaców po siostrzencach i muszę przyznać, że teraz nam się to przydaje na spacery akurat.Frida91 lubi tę wiadomość