Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnySuper ta warszawska wyprawka! U nas kosz mojzesza to must-have, Maja od urodzenia spi w nim 90% czasu, a nie w lozeczku, wiec ja bym sie bardzo ucieszyla. Te ciuszki tez slodkie, fajne napisy.
Swoja droga, ludzie są bezczelni - widzialam juz mase ofert sprzedazy tego kosza nawet za 200 zl 🤦♀️
W Poznaniu nie mamy takich mozliwosci, bo miasto nie daje nowonarodzonym mieszkancom absolutnie NIC 😛Limerikowo, kayama, Anhydra lubią tę wiadomość
-
Ja tez się boje szczepić, ale bardziej boje się nie szczepić
.
A boje się ze zwykłej matczynej troski o dziecko. Nie wierze w bzdury. Wiem oczywiście, ze są przypadki ciężkich nopow,, ale po prostu ufam ze szczepionka prawidłowo podana zdrowemu dziecku nie zrobi krzywdy. Przy Julku mocno zgłębiałam temat, zwłaszcza przed szczepieniem mmr 😀. Wiecie, ze ten koleś który „dowiódł”, ze to szczepienie wywołuje autyzm zrobił badania na 12 osobach chyba 😂. Nie pamietam dokładnie ale był chyba dodatkowo opłacony przez jakichstam prawników chorego dziecka. Cała masa badań obaliła jego teorie ale i tak mit hula po internecie i ma się świetnie.
A co do kalendarze szczepień w innych „cywilizowanych” krajach to sporo się o nim mówi tez często mam wrażenie nie znając go. Jedna z nas - Joan (pozdro
) mieszka w uk i na pierwszej wizycie szczepiennej miała 6w1, rota, pneumo i meningo - wszystkie refundowane. Ten kalendarz jest wiec bardziej rygorystyczny bo po pierwsze tyle na raz i meningo u takiego maluszka. Z ciekawości zapytałam bratowa (mieszkają w SE) - ma mi sprawdzić co i kiedy mieli podawane.
E_linka2 lubi tę wiadomość
[/url]
-
Trzydziecha, dla mnie liczba wkluc w ogóle nie miała znaczenia. Krzyk i płacz mojego dziecka jest mi dobrze znany więc nie miałam z tym problemy, tym bardziej, że za chwilę się uspokoił i zasnął
Mnie przekonała pediatra mówiąc, że nasze refundowane szczepionki to te, które w całej Europie są wycofywane. No i formuła krzruśca ale o tym już pisałam miesiąc temu.
Ja tam szczepię na wszystko, za dużo znam przykrych przypadków nieszczepienia niż szczepienia. Łącznie z dzieckiem mojej znajomej, które przez zakażenie menigokokami ma amputowane nóżki mając 2 miesiące! I ledwo uszedl z życiem.
Dla osób o mocnych nerwach historia opisana jest tu:
https://www.siepomaga.pl/oliwier-szymanski
Nie chciałam straszyćale warto poza nopami poznać konsekwencje z drugiej strony, kiedy siostra z przedszkola przynosi do domu bakterie...
Limerikowo, E_linka2 lubią tę wiadomość
-
Jesteśmy po szczepieniu. Rozlozylismy je na 2 wizyty żeby dziś nie musiała dostać 4 tylko 2. Myslalam ze będzie gorzej szczerze mówiąc a córcia była bardzo dzielna, zaplakala doslownie chwilę po kluciu a zaraz znowu była uśmiechnięta
Normalnie jestem dumna. Oby dziś dobrze się czuła. Waży już 4650g czyli dokładnie kilogram więcej niż w dniu narodzin
DrzewkoPomarańczowe, kayama, Domi_tur, Ania95, Vampire, E_linka2 lubią tę wiadomość
Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
nick nieaktualnyMy po długim spacerze i wizycie u laryngologa, byłyśmy skontrolować wędzidełko po podcięciu. Wszystko jest elegancko, lekarka pokazała jak dalej masować, żeby się nie zrosło. Majula przespała całe badanie jak zwykle🙂
Dziś jeszcze mnie czeka wizyta u endokrynologa i moze jakieś zakupy w Starym Browarze, bo skoro i tak będę tam w Lux Medzie... Niech mąż się wykaże w samotnej opiece nad córą 😄 -
Frida91 wrote:Jesteśmy po szczepieniu. Rozlozylismy je na 2 wizyty żeby dziś nie musiała dostać 4 tylko 2. Myslalam ze będzie gorzej szczerze mówiąc a córcia była bardzo dzielna, zaplakala doslownie chwilę po kluciu a zaraz znowu była uśmiechnięta
Normalnie jestem dumna. Oby dziś dobrze się czuła. Waży już 4650g czyli dokładnie kilogram więcej niż w dniu narodzin
I co, szczepiłaś na NFZ? Ja też cały czas się zastanawiam między NFZ a 5w1, a szczepienie już jutro -
Jeju nie wiedziałam że są jakiekolwiek inne czynniki oprócz ilości wkłuć między NFZ a skojarzonymi bo pytalam o to paru lekarzy i wszyscy mówili że to dokładnie to samo tylko ilość igieł inna
Teraz to widzę w innym świetle i ma to większy sens. Wręcz niektórzy mówią że te na NFZ to takie na jakie od lat są ludzie szczepieni i nic się nie dzieje -
Ania, tak na nfz.
Trzydziecha no właśnie niby te stare są już sprawdzone przez lata i pokolenia a te nowe to na razie trudno powiedzieć... My byliśmy szczepieni tamtymi i żyjemy. I jakoś więcej o niepożądanych skutkach czytałam w kontekście skojarzonych ale może to przypadek. W każdym razie wolę chyba rozłożyć jak najbardziej pojedynczo się da niż dowalic tyle naraz. Tymi argumentami się kierowałam.trzydziecha lubi tę wiadomość
Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
nick nieaktualnyFrida91 wrote:Ja chyba jednak zmienię poglądy i będę szczepić co tydzień skoro dziecko tak dobrze po tym śpi 😂
Własnie tez na to liczyłam, a tymczasem moja w ogóle nie była senna - ani wczoraj, ani dziśTylko na spacerze pospała. W nocy też 3 pobudki na karmienie zamiast jednej. Chyba to szczepienie otworzyło jej kurde jakąś dodatkową komorę w żołądku
Frida91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFrida91 wrote:Baileys a nie płacze więcej?
Moja pospała na razie 3 godziny, ciekawe jaka będzie reszta dnia a przede wszystkim noc
Nie, zupelnie nie, Maja w ogole malo placze i szczepienie tego nie zmienilo. Poki co kompletnie zadnych zmian w zachowaniu, a minely 24 h. Badz dobrej mysli😊Frida91 lubi tę wiadomość
-
Mój mąż ostatnio opowiadał jak jego znajomy sczepil dziecko na wszystko odrazu i tym doprowadził ze dziecko wpadło w śpiączkę. Juz myśleli ze umarło ale jednak się ocknelo na szczęście.
-
Mój dobrze znosił szczepienia w szpitalu. Mam nadzieje ze tym razem też. Tylko oby nie szczepila ta stara baba która powinna być dawno na emeryturze. Jest nie delikatna. Jak byliśmy na 1 wizycie u pediatry to było słychać jak dziecko płacze. Ta wyszła z gabinetu coś tam robiła przy rejestracji i gada do siebie że dziecko cały czas płacze z sarkazmem w głosie. Myślałam że ją udusze.
-
nick nieaktualnyAle to nie jest też tak, ze te skojarzone szczepionki to super nowość. Infanrix hexa na który ja się zdecydowałam jest na rynku od 18 lat. To sporo. Hexacima od 5 lat, więc już krócej. Dla mnie ilość ukłuć ma mimo wszystko znaczenie - tak jak pisze Baileys po wszystkim wiem, ze dobrze zdecydowałam. Ponadto argumenty o mniejszej ilości konserwantów i lepszym krztuscu są na na plus skojarzonych.
Mimo wszystko rozumiem, ze jeśli macie 1 dziecko to latwiej to rozłożyć w czasie. Ja z 2 zawsze potrzebuje męża do pomocy - więc nam też latwiej zrobić wszystko na 1 wizycie. Moze to slaby argument, ale nie wyobrażam sobie kursować z 2 dzieci co 2 tyg na szczepienia. -
Dziewczyny czy która suplementuje dziecku żelazo? Pediatra mówił że może niby boleć brzuch przez 3 dni , młoda nic już nie chce jeść. Do tej pory mam 200 ml na liczniku. I nie chce jeść więcej
-
Pierniczkowa wrote:Dziewczyny czy która suplementuje dziecku żelazo? Pediatra mówił że może niby boleć brzuch przez 3 dni , młoda nic już nie chce jeść. Do tej pory mam 200 ml na liczniku. I nie chce jeść więcej
teraz podane moze wzmacniac kolki niestety
moze sprobuj z jakims slodkim mlekiem np bebilon
enfamil jest najslodszy ale nie kazde dziecko go trawi na kolki
najwazniejsze by jadla choc po 50ml ale co 2h
wiem orka na ugorze
a usg brzucha mieliscie w szpitalu?
moze niech ja,przejrzy ok neurolog plus usg przez ciemiaczko cos rozjasni
wyniki w szpitalu byly ok w tym crp?
niewatpliwie dziecko wymaga specjalisty pediatry gastroenterologa ze szpitalaWiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 15:52