Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDrzewkoPomarańczowe wrote:Dziewczyny, a Wy rutynowo pobudzacie laktację laktatorem? Bo ja jak nie muszę to nie tykam. Młody ostatnio przybiera na granicy i mam wrażenie, ze tego mleka nie ma jakoś super dużo. Plus to jego ulewanie 🙄. Przystawiam na zadanie, mniej więcej co 2 h wypada nam karmienie. Zastanawiam się czy nie powinnam się jakiś dostymulowac, ale jak pomyśle o tym laktatorze to mnie skręca...
A w zyciu, tez nie tykam jak nie musze. Tylko ja z kolei mam duzo mleka i jakbym jeszcze uruchomila laktator, to by podaz przekroczyla popyt i bym w nocy znow wstawala sie odciagac, mimo ze dziecko by spalo.
U nas tfu, tfu odpukac, chyba koniec skoku rozwojowego - dzis Majątko zasnelo o 20:30 na cycku i spi slicznie poki co🙂 Nie kusze losu i tez sie klade, mialam poczytac ksiazke, ale lepiej odpoczac jak sie da.
Marcelina, mnie po 2 takich tekstach z cyklu ktos wpiernicza sie w moje zycie juz by tam nie bylo, spakowalabym siebie i dziecko i odjechala, a maz niech zostaje sam i wraca pociagiem jak sie stesknil za rodzicami😛 Podziwiam za cierpliwosc, u nas nie ma cudownych rad, bo grzecznie za nie dziekujemy, a jak sa powtarzane z uporem to wstajemy i wychodzimy. Małz akurat stoi pod tym wzgledem mocno za mna i nawet juz sam stopuje swoja mame czy babcie ostrzej niz ja 😉Marcelina85 lubi tę wiadomość
-
Ja już odpowiadam na bezczela. Gdzie czapeczka? W szufladzie w domu. Nie noś bo się przyzwyczai. Za późno ja już się przyzwyczaiłam że jest przylepiona. Zostaw niech popłacze- mogłaś zostawiać swoje, moje nie będzie płakać w samotności, skoro nie potrafi jeszcze powiedzieć co chce. I mój hit teściowej- skończyła już 2 miesiące , zacznij podawać słoiczki.
Limerikowo, Marcelina85, baileys, trzydziecha, Vampire, Agagusia, Applejoy lubią tę wiadomość
-
A najlepiej jak przed spacerem mówię do męża, że założę Poli cienki kombinezonik z kapturem, a teściowa: "Nie zakładaj, jest gorąco". Wracam ze spaceru, a ta sprawdza rączki i mówi: "zimne, dlaczego nie założyłaś czapeczki?" 🤮
Jak kolejny raz zwróci się do Małej imieniem swojej pierwszej wnuczki (zdarzyło się już parę razy), to pakuję manatki i wyjeżdżam. Smutno mi, że non-stop o niej nawijają, a z Poli jakby się nie cieszyli. Teść powiedział: "Ja chcę mieć wnuka. Musicie stanąć na wysokości zadania". Jakby nie wiedział,jakie mamy problemy z niepłodnością... Chyba naprawdę jestem za dobra, po prostu szkoda mi Męża, że od 4 miesięcy się nie widzieli. Na szczęście nstępnym razem widzimy się dopiero (a może raczej "już") w Wigilię."Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
Camelia wrote:Mają pokazuje język jak chce cyca i tak samo pokazuje język jak zrobiła już kupę i prosi o przewinięcie. Podobnie z wykrzykiwaniem LAA - zaczyna tak krzyczeć i postarzać jak jest już wkurzona, że nie zauważyłam jej pokazywania języka i to Las może oznaczać kupę lub głód 😂
I też najpierw pokazuje języczkiem,że jest głodna. Drugi etap,to właśnie laaajak już nic nie pomaga,to pojawia się płacz
Nie wiem jak Wasze, ale moja po wczorajszym proteście na spanie (zasnęła dopiero o 1 w nocy ze względu na bolący brzuszek), dzisiaj odreagowala. Spała ciągiem od 1 w nocy do 13, z przerwą na jedzenie o 7.
A dzisiaj położyła się na nocne spanie już o 19.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Agagusia wrote:Camalia - przykro mi ze nie ogarnelismy wszystkich z okolic Wawy, ja w ogole nue kojarzyłam ze jest nas az tyle. Moze zrobimy jakas wstępną listę chetnych na nastepny raz? Ja sie puszę w ciemno!
Co do tych ćwiczeń i napinania ciała, to ha dostalam identyczne wytyczno co do brzucha w sprawie rozstepu. Tez na spacerach nam chodzic z brzuchem napiętym w 30% - kość ogonowa podwinięta, dol ‚zasunięty’ jakby dywanie od spojenia do pepke, pępek jak najblizej pleców.
Ja sie odkupiłem w Kappahl znowu - skorzystałam z -25% na przecenę😊, bluzeczki i bluzy wychodziły po 25 zl, koszulki na lato po 15😁
Jak spróbowałam według opisu,to ciężko nawet oddychać, a co dopiero funkcjonować przy maluchuTyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
trzydziecha wrote:Dziewczyny którym dzieci śpią w nocy krótko, jak nie próbowalyscie to polecam dać zwinięty w wałek kocyk pod nóżki, nam to poleciła fizjo i tu chyba też któraś pisała. Mam to dziś wydłużyło nocne spanie do rekordowych 7h w kawałku bo małego też często wybudza odruch moroTyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
U nas spanie na brzuszku super się sprawdza w ciągu dnia i na spacerach ale w nocy jednak się boje bo Tomuś nie wybudza się płaczem i czasem go usłyszę dopiero jak zacznie głośno marudzić.
Dziś wałek nie zadziałał, wlasnie się karmimy a zasnął ok 23Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2019, 02:50
-
DrzewkoPomarańczowe wrote:Dziewczyny, a Wy rutynowo pobudzacie laktację laktatorem? Bo ja jak nie muszę to nie tykam. Młody ostatnio przybiera na granicy i mam wrażenie, ze tego mleka nie ma jakoś super dużo. Plus to jego ulewanie 🙄. Przystawiam na zadanie, mniej więcej co 2 h wypada nam karmienie. Zastanawiam się czy nie powinnam się jakiś dostymulowac, ale jak pomyśle o tym laktatorze to mnie skręca...
Moja czasem w nocy krótko possie i od razu zasypia. Po takim karmieniu odciągam nadprodukcję (mniej więcej raz na 2 dni), żeby zawsze mieć te 50 ml na 2 kolejne wieczory. Zajmuje mi to 20 minut w systemie 5-5-3-3-2-2. CDL mi tak doradziła, żeby zawsze mieć zapas na ewentualny kryzys, dla wlasnego spokoju i komfortu psychicznego. Mała dostaje to zawsze wieczorem butelką, ja mogę w spokoju wziąć prysznic, zjeść kolację, wygodniej w ten sposób podać probiotyk i Vigantol, a Mąż zadowolony, bo lubi ją karmić i w ten sposób buduje z nią więź.
Ostatnio wyrwałam się z domu na imprezę urodzinową koleżanki i zostawiłam mu 2 butelki, byłam spokojna zostawiając ją z nim. I faktycznie bez problemu ją uśpił z pomocą jednej butelki, a druga nawet została nieruszona, ja wróciłam o północy i ją nakarmiłam piersią. Polecam, dobrze mi zrobiło takie wyjście 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2019, 04:59
Niezapominajka5, DrzewkoPomarańczowe, trzydziecha, Agagusia, Applejoy, Domi_tur, Camelia lubią tę wiadomość
"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
7t1d (*) -
Marcelinka, Domi współczuję.. naprawdę.
Marcelinka, mnie by mąż chyba siłą nie zatrzymal u takich teściow.
Podziwiam,że tyle wytrzymałaś. Nie ma to jak podbudowanie przez teściówke.
Ja widziałam się ze swoja w sobotę. Tradycyjnie "musisz zacząć przepajac rumiankiem albo koperkiem,bo twoje mleko jest za tłuste"..
Mała była w body z długim rękawem,bo nie spodziewałam się,że będzie u nich 27 stopni. A ta mi każe jej spodnie zakładać, bo ma czkawkę. Przekonał ją dopiero fakt, jak zobaczyła,że dziecko spocone. Eh..Marcelina85 lubi tę wiadomość
Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Tutaj tak samo, 25-27 stopni, bo teściowie suszą grzyby i 4 suszarki działają na raz. Ale Mała musi być w pajacu, bo teść się przeziębił na grzybach i ma katar, więc boi się, że ją zarazi 🤧 A w łazience, gdzie Pola jest na golaska, bo ją przewijam i kąpię, uchylają okno! 😵 Jestem tu jeszcze tylko dlatego, że mieszkają w pięknym sosnowym lesie, pogoda ładna i codziennie spędzam 3h na relaksującym spacerze, a teściowa dobrze gotuje, to miały być nasze mini wakacje..."Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
7t1d (*) -
Marcelina, współczuję. Te wszystkie dobre rady z tamtej epoki... Czasem się zastanawiam czy to, aby nie jakaś podświadoma chęć zatuszowania swoich rodzicielskich porażek.
Domi, też mi pediatra poleciła Nutramigen, dla Małej w razie czego, ale głównie dla mnie. Dodawać do potraw, żeby uzupełnić dietę. Spróbowałam i po łyku dostałam odruchu wymiotnego. Okropne nawet po próbach dosładzania. 🤢🤢
Do tego doszedł nam problem nocnego brzuszka. Już druga noc niby śpi te 7-8 godz. ale ciągle się wierci, stęka, podciaga nóżki. I ja się budzę co chwilę. Oczka otwiera dopiero rano głodna, jak sprawdzam pieluszkę - sucha. Od dwóch dni podaję jej też delicol. Ktoś tak miał?
Ur. 9.08.2019 r. 💕 -
Ja tez raczej na beszczela odpowiadam na dobre rady, tyle ze ‚niby’ w żartach - gdzie czapeczka? A babcia gdzie swoja ma? U nas jest wuecznue u tesciow : jak maly przy piersi - doi???? Kurna doi cielak matkę krowę! Z noszeniem to odwrotnie, babcia ciagle na rekach by trzymała, na mate nie da odlozyc, nawet przy obiedzie sie ze szwagierka wymieniają😆 tylko moj akurat soac na rekach nie lubi, bo sie wybudza, ululac na raczkach i do lozka mu najlepiej.
Marcelina85 lubi tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś- 37t2d, 2600g, 52cm
-
Miksuje ze kocyk pod nogami u nas nic nie dał☹️Po 2 godzinach walki z wybudzaniem i dwoch dokarmianiach o 22 wreszcie padl. Kocyk dalam, a jak, pełna nadziei😁 Obudził sie tuz po polnocy!tyle ze i u nas nigdy problemow z brzuchem i pierdami nie na. Cycek i zasnal u nas razem ze mna. Plus ze po 2 odłożyłam i dopiero o 5 sie obudził i tak cyckowalismy przysypiając do 7:30. Na drzemke zasypia bez problemow - nie kumam tego!
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś- 37t2d, 2600g, 52cm
-
Moja dzisiaj litościwa dla.matki. Usnęła po kąpieli o 19 i spała do 8. Tylko 3 razy butla jak się wydoilam i raz pampek nad ranem. Pobawilam się z nią, poturlalam, pogadała z psem i od 10 lula. Minęły 3 miesiące i zupełnie inne dziecko. Tylko kupy nie robiła od 5 dni, ale.przy piersi to chyba raczej normalne na tym etapie nie?
Domi_tur, Vampire lubią tę wiadomość
-
Vampire, a Szymi wciąga jakby nutelle miał w środku
straszny syf ale skuteczny.
Ja olewam te wszystkie teksty, tym bardziej jak mówi je 80 letnia kobieta, którą widzę raz na pół roku:) cała reszta wie, że potrafię ripostować takie teksty więc chyba nie mają odwagi:) A o czapeczkę pytają wszystkie sąsiadki nawet, nie wkurzam się bo kiedyś i w lecie trzeba było ubierać, położne gonily matki że czapka musi być.
Szymi spał od 18:40 do 8 z pobudkami na 3 butlę i wraz z ostatnią kropką zasypial 😁 o 8 obudził się na przytulanie i w naszym łóżku jeszcze pociągnął do 10. Zjadł i nie zgadniecie co właśnie robi 😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2019, 10:25
Pierniczkowa, Vampire, Agagusia, Chimera, trzydziecha, Applejoy lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Domi_tur wrote:Vampire, a Szymi wciąga jakby nutelle miał w środku
straszny syf ale skuteczny.
Ja olewam te wszystkie teksty, tym bardziej jak mówi je 80 letnia kobieta, którą widzę raz na pół roku:) cała reszta wie, że potrafię ripostować takie teksty więc chyba nie mają odwagi:) A o czapeczkę pytają wszystkie sąsiadki nawet, nie wkurzam się bo kiedyś i w lecie trzeba było ubierać, położne gonily matki że czapka musi być.
Szymi spał od 18:40 do 8 z pobudkami na 3 butlę i wraz z ostatnią kropką zasypial 😁 o 8 obudził się na przytulanie i w naszym łóżku jeszcze pociągnął do 10. Zjadł i nie zgadniecie co właśnie robi 😂
Ja zauważam coraz więcej śluzu w pieluszce. Plus te wzdecia. Postanowiłam spróbować z Nutramigenem kilka dni a swoje odciągać i mrozić. Z racji, że ostatnio coraz gorzej z butlą (od szpitala buntuje się i krztusi smoczkiem, mimo że wcześniej ładnie jadłam) i ten nutriton daje jak mi się uda, odciagnełam się i podałam butlę. I mam.. Krzyk, płacz i zakrztusiła się.. 😢😢
Nie wiem jak ją zdiagnozować i pomóc.. A na samych warzywach i gotowany mięsie też jechać nie mogę. Są jakieś suplementy dla matek na diecie eliminacyjnej? Ja wytrzymam każdą dietę dla niej, ale co z tego mleka..
Ur. 9.08.2019 r. 💕 -
nick nieaktualny
-
Vampire wrote:Ja zauważam coraz więcej śluzu w pieluszce. Plus te wzdecia. Postanowiłam spróbować z Nutramigenem kilka dni a swoje odciągać i mrozić. Z racji, że ostatnio coraz gorzej z butlą (od szpitala buntuje się i krztusi smoczkiem, mimo że wcześniej ładnie jadłam) i ten nutriton daje jak mi się uda, odciagnełam się i podałam butlę. I mam.. Krzyk, płacz i zakrztusiła się.. 😢😢
Nie wiem jak ją zdiagnozować i pomóc.. A na samych warzywach i gotowany mięsie też jechać nie mogę. Są jakieś suplementy dla matek na diecie eliminacyjnej? Ja wytrzymam każdą dietę dla niej, ale co z tego mleka..