Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja planuję za rok wrócić do pracy zdalnej, mam własną działalność. Mój mąż też tak pracuje i będziemy się jakoś wymieniać opieką nad Polą, chociaż pewnie będzie ciężko się skupić na pracy..."Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
Baileys, u nas wychodzi koło 800 zł, ale jeszcze mam mieć spotkanie w listopadzie w żłobku. Zapisywałam Małą w pierwszym miesiącu po porodzie i to do prywatnego. Obok mam państwowy, ale nowy i nie jestem przekonana. Plan jest taki, że wpisałam ją od stycznia. W z końcem grudnia kończy mi się macierzyński, przechodzę na rodzicielski (6 tyg jest jeszcze 100% płatne) i będziemy się powoli adoptować do żłobka. Jak jej się "spodoba" to wracam do pracy. Ponoć rozpoczęty i niewykorzystany rodzicielskie mozna i z opóźnieniem wykorzystać. Ktoś coś wie na ten temat?
Domi, Wasza decyzja jest tu najważniejsza. Poza tym nawet jak zechcesz wrócić do piersi, to chyba lepiej byłoby powoli ją włączać i obserwować.
Ur. 9.08.2019 r. 💕 -
Chyba któraś miała problem z niedrożnym i kanalikami lzowymi i ropiejacym oczkiem? Co robić? Porcje masować się nie widzę wielkich efektów
-
nick nieaktualnytrzydziecha wrote:Chyba któraś miała problem z niedrożnym i kanalikami lzowymi i ropiejacym oczkiem? Co robić? Porcje masować się nie widzę wielkich efektów
Nam pomogl antybiotyk Floxal i przemywanie wacikami jalowymi z sola fizjologiczna jak najczesciejtrzydziecha lubi tę wiadomość
-
trzydziecha wrote:AnaKwiat przyszła dziś sukienka z mamatu. Dzięki za polecenie jest świetna
Co do żłobka to my się chyba wstępnie spróbujemy zapisać na czas jak mały skonczy rok a zobaczymy jak to będzie, myślę że wcześniej wznowimy staraniamój już zagaduje haha
Cieszę się ze Ci podpasowała 😃 ja dziś odwiedziłam przyjaciółkę, której 4miesieczny syn odrzucił piers i jest teraz na kpi. Przed porodem kupiła jakaś masę ciuchów do karmienia i właśnie mi wszystkie oddała. Bluzy, bluzki, sukienki, myśle ze jestem urządzona do końca karmieniaKrzyś jest z nami od 15.08.2019 -
trzydziecha wrote:Chyba któraś miała problem z niedrożnym i kanalikami lzowymi i ropiejacym oczkiem? Co robić? Porcje masować się nie widzę wielkich efektów
U nas pierwszy antybiotyk był nietrafiony, zrobiliśmy posiew i drugi pomógł. Przez 1,5 miesiąca masowalismy kanaliki 5 razy dziennie, po czym przepłukiwaliśmy worek spojówkowy dużą ilością soli fiz. Po odstawieniu antybiotyku trzeba kontynuować masaże. U nas przez jakiś czas były jeszcze opuchnięte powieki, a teraz już na szczęście jest wszystko w porządku 😊trzydziecha lubi tę wiadomość
"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
Rozmroziłam wczoraj porcję mleka, dziś podałam... Dzień z głowy, ryk, prężenie, śluz zamiast kupy.
Koniec testów na dziecku.
Wypijam dzisiaj Wasze zdrowie Mamusiejako pożegnanie z laktacją
Anhydra, DrzewkoPomarańczowe, Chimera, Vampire, trzydziecha, Niebieska Gwiazda, Applejoy lubią tę wiadomość
-
Domi_tur wrote:Rozmroziłam wczoraj porcję mleka, dziś podałam... Dzień z głowy, ryk, prężenie, śluz zamiast kupy.
Koniec testów na dziecku.
Wypijam dzisiaj Wasze zdrowie Mamusiejako pożegnanie z laktacją
Domi- zatem wszystko jasne- chyba nie ma co męczyc Młodego... A co do pozegnania z laktacją- może to pożegnanie jest chwilowe, bo pozostala piątka Waszych przyszłych dzieci nie odziedziczył tej skazy po Tobie? 🤔😉🤣 Nigdy nie wiadomo! A tymczasem przybijam Ci piątkę i wirtualnie stukam kieliszkiem (nie ukrywam, że z lekka nutką zazdrosci)❤Domi_tur lubi tę wiadomość
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
Pierniczkowa wrote:Mi też się Mary druga ciąża, ale nie mamy już zarodków. I dopiero spłaciliśmy kredyt za ivf. Liczę że uda się wpaść. Choć chyba sobie robię złudną nadzieję.
Domi_tur, Marcelina85, Applejoy, Agagusia, Vampire, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość
Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
A w temacie dzieci, to w poniedziałek miałam rocznicę ostatniej miesiączki 😂 mój mąż wpadł na pomysł, że może by tak drugie dziecko sierpniowe 🤯🤯
A tak serio to jeszcze córcia by się przydała, może pomyślimy za rok, żeby potem jeszcze pokorzystać z życia
Dzięki Wam za wsparcie, było mi dzisiaj Malego strasznie szkoda, nie dość że cały tydzień ryczy bez powodu (skok?) to jeszcze ten brzuszek. Ale strasznie mi ulżyło, że ta rezygnacja z piersi była słuszna. Teraz spokojnie mogę szaleć z gadżetami do mm 😂🤷♀️Agagusia, Anhydra lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny doradzcie, zamierzam kupić sukienkę z H&M na święta BN i nie wiem jaki rozmiar. Laura nosi teraz 62. Brać 68 czy 74 ?
Baileys a Ty kupiłaś tą bodysukienkę w kratkę ? Jeśli tak to jaki Maja nosi teraz rozmiar i jaki kupiłaś?
Domi, a jak poznajesz że bolał brzuszek choć od tygodnia i tak ryczy? Pytam bo Laura mi dziś strasznie płakała i ja nie wiem dlaczego 😞
Edit:
Zamówiłam rozm.68. Miałam farta, okazało się, że to ostatnia sztuka w czerwonym kolorze 😎
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2019, 00:27
-
Domi i słuszna decyzja teraz masz już pewność o co chodziło. Wypij nasze zdrówko
Dzięki dziewczyny za radę z ropiejacym oczkiem, pójdę z tym do pediatry i zapytam o te antybiotyki -
Pojawiło mi się dziś zgrubienie twarde w piersi a mały się na niej szarpał i rzucał...
Czy to jest właśnie zastój? Co robić? Ogrzewać piersi przed karmieniem a po schładzać i coś jeszcze?
Jak Chimera sobie radzisz? Troche spanikowalamWiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2019, 22:55
-
Kalija, taki płacz skokowy-"bez powodu" da się łatwo ukoić jak go noszę na rączkach czy w nosidle i towarzyszy mu problem z drzemkami przez co płacze jeszcze głośniej 🤦♀️
A jak boli go brzuszek to zaczyna się od stękania, podkurczania nóżek, brzuszek robi się twardy, wzmaga mu się odruch Moro, a płacz jest całkiem inny-taki rozrywający serce:/ ciężko go uspokoić nawet na rękach, ciągle puszcza bąki a uspokaja się dopiero jak wymasuje się mu brzuszek. Nie da się go wtedy niczym zająć czy zagadać, jak to mówi moja Babcia "ma ból wypisany na twarzy" 🙈 -
Domi dobrze że już cycki poszły w odstawkę
ja mialam koło wyra podgrzewacz i 4 butelki z wodą. Jak jedna zjadła to szła do pojemnika i następna się grzała. A rano mój dostawał całe pudełeczko do mycia
A ja chyba jestem masochistkąpostanowiłam że spróbuję rozbujać do litra dziennie. Mam źle dobrane lejki , jutro będę mierzyć suty i kupię dobrze dobrane. Muszę zernakc jak zestawy medeli się spisuje razem z biedronka. Dzisiaj mam pełen sukces 495 zjadła a udoiłam 505. Do tego dwa razy HMF. W niedzielę kolejne wazenie. Młoda ma tylko jedną butle z chyba 6 rodzajów która je i to ta chińska od biedronki.
Domi sporobjcie sobie kiedyś bebilona pepti powoli, trochę lepszy w smaku niż nutramigen a tez go dawali w szpitalu jako jego zamiennik. Z tego co wiem też dostajesz receptę na niego. A jak jesteś już na jednej firmie to potem łatwiej byłoby przejść na HA -
Dlaczego masochistką?Robię obecnie to samo.Odciągam na dobe 850-900ml i postanowiłam zwiększyć.Odciągam się 9 razy na dobę(przy dwójce w tym dość energicznym 4.5latku trudno częściej).Wprowadziłm 2×dziennie PP i raz 753,wcześniej też odciągałam 9× ale po 15min.Dziś już 3doba i już widać efekty.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2019, 23:48
Pierniczkowa, Agagusia, Anhydra lubią tę wiadomość
-
trzydziecha wrote:Pojawiło mi się dziś zgrubienie twarde w piersi a mały się na niej szarpał i rzucał...
Czy to jest właśnie zastój? Co robić? Ogrzewać piersi przed karmieniem a po schładzać i coś jeszcze?
Jak Chimera sobie radzisz? Troche spanikowalamtrzydziecha, Anhydra lubią tę wiadomość
-
Domi_tur wrote:Kalija, taki płacz skokowy-"bez powodu" da się łatwo ukoić jak go noszę na rączkach czy w nosidle i towarzyszy mu problem z drzemkami przez co płacze jeszcze głośniej 🤦♀️
A jak boli go brzuszek to zaczyna się od stękania, podkurczania nóżek, brzuszek robi się twardy, wzmaga mu się odruch Moro, a płacz jest całkiem inny-taki rozrywający serce:/ ciężko go uspokoić nawet na rękach, ciągle puszcza bąki a uspokaja się dopiero jak wymasuje się mu brzuszek. Nie da się go wtedy niczym zająć czy zagadać, jak to mówi moja Babcia "ma ból wypisany na twarzy" 🙈
Dzięki. To u nas chyba był placz ze zmęczenia , zwykle ma drzemkę 12-15 a dziś tylko 11-12 i kilka krótkich na mnie głównie przy karmieniu. Oczywiście dostałam dziś milion sugestii , że jest głodna albo (hit!) że coś jej jest 🤦♀️
Na pocieszenie zamówiłam dziś 3 czerwone sukienki dla dziecka . Nie mogłam się zdecydować 🙈😄 w sobotę muszę kupić coś sobie bo mamy umówioną sesję foto a ja oczywiście nie mam w co się ubrać 😅