Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Moja mama ma żal, że nie korzystam z jej dobrych rad, bo przecież mnie wychowała i jest ok. No ale ja np.miałam nadwagę od wieku niemowlęcego, teraz jak moja mama namawia mnie bym dała dziecku butle z kaszą i masłem na noc by ładnie spała to juz wiem skąd te dodatkowe kg u mnie były😒 ciotka mówiła bym do wody dodawała glukoze choć moja ładnie wodę pije ("bo tak sie robi"). Zaraz pewnie zaczną mi doradzać bym wysadzała dziecko na nocnik🤦♀️ a pro po odpieluchowania gorąco polecam Wam serie artykułów od FizjoLady na fb. ostatnio troche zgłębiam temat i powiem Wam, że gdyby nie internet to popełniłabym wszystkie możliwe błędy przy odpieluchowywaniu począwszy od kupienia nocnika z bajerami po bicie brawa za siku🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2020, 10:11
-
Kalija, dzięki za polecenie fizjolady. Starsza od ponad miesiąca nie nosi pieluch, ale też robię błąd że pytam ją przed wyjściem czy chce siku 🙄 ona sama sobie mówi "brawo Izuniu" bo w kici koci chwalą nunusia 🤦♀️
Kalija lubi tę wiadomość
-
Myszk@ wrote:Kayama, niemowlaki może i nie miały nadwagi ale starsze dzieci już częściej. My chyba nie mieliśmy mówione, nie biegaj bo się przewrócisz, nie wchodź bo spadniesz itp. Pamiętam jak mama mnie zostawiała samą w domu żeby odprowadzić mojego brata do szkoły, nie miałam wtedy nawet 4 lat 😱 moja mama mówi że teraz jak wie jakie pomysły mają dzieci to w życiu by mnie nie zostawiała
Oj rzadko, pamiętam że jak w klasie było dziecko otyle to naprawdę 1, 2 osoby, i było dosyć szykanowane. Na zdjęciach sprzed lat plaże sa pełne szczupłych ludzi -
Kalija wrote:Ile ma starsza?
Laski, śpią oba 🙈 już drugi dzień mi się udało ich tak położyć pewnie za chwilę Nikodem wstanie, ale obiad pyka, z grubsza ogarnęłam jak się bawili razem, zerwałam lubczyk do suszenia bo ma jeszcze cudne liście, wypiłam gorącą kawę 😱 i napawam się ciszą, prawdziwą ciszą, bo starsza od 6 rano recytuje swoje ulubione książki 🤦♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2020, 12:16
Frida91, Kalija lubią tę wiadomość
-
Myszk@ wrote:Wg suwaczka 2 lata i 4 miesiące 😁
Laski, śpią oba 🙈 już drugi dzień mi się udało ich tak położyć pewnie za chwilę Nikodem wstanie, ale obiad pyka, z grubsza ogarnęłam jak się bawili razem, zerwałam lubczyk do suszenia bo ma jeszcze cudne liście, wypiłam gorącą kawę 😱 i napawam się ciszą, prawdziwą ciszą, bo starsza od 6 rano recytuje swoje ulubione książki 🤦♀️
🙈😂
-
Uff... Jak ja mam dobrze, że nikt mi nie daje swoich świętych rad. Ja mówię, że ma być tak, a nie inaczej i na to mają nie pozwalać Adasiowi itd i mnie słuchają 👹 całe szczęście! 😊
Werni, mój dość długo prostował nogi, bujał się na czworaka itd.. jakoś ponad miesiąc, a ostatecznie jak tylko skończył 7 miesięcy zaczął siedzieć, wstawać i raczkować 🥰🥰
Teraz jest hardcore, bo łapie kojca albo krzesełko do karmienia i trzymając się chodzi po całym mieszkaniu.
Przy meblach, łóżku itd to już długo śmiga.
Ile razy w ciągu dnia śpią wasze szkraby?
Mojemu zdarzy się czasem tylko jedna drzemka. 👎
Trochę mnie tutaj nie było, bo będziemy robić z mężem kostkę brukową przed domem i ciągle się z fachowcami jakimiś widzieliśmy i .... Na razie nikogo nie wybraliśmy 😭 jak nie za drogo to złe wrażenie na nas zrobili itd.
U mnie w mieście wczoraj kobietę i mężczyznę zatrzymano za znęcanie się nad 4 miesięczna dziewczynka... operacje przeszła, była maltretowana i zagłodzona! Jak tak można ???? To nie są ludzie !!! Jak można takie maleństwo bić , głodzic.... Czemu ten aniołek winny? Tyle jest par co nie mogą mieć dzieciaków a tak bardzo pragną, a ta patologia to .... Oby tylko z tą księżniczką było wszystko ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2020, 20:17
-
Vaniliowa też o tym słyszałam jakie to okropne i smutne, po prostu nie do wiary biedna dziecinka.... Tyle par się długo stara o Dzieciątko a tacy mają 3 dzieci i 4miesieczna katują... Brak słów
Tomcio ma 2 drzemki w ciągu dnia, jedna pół godziny a druga około 1,5h.
Kalija dzięki za info o odpieluchowaniu bo dla mnie to też póki co temat nieznany i też bym pewnie wszystko niewłaściwe robiła. Rozumiem że na razie tym tematem nie trzeba się w ogóle przejmowac -
Kalija wrote:Laurze idą 4 zeby na raz, jest bardzo cyckowa, pół dnia przysypia przy piersi, nie chce jeść normalnie. I tak sobie siedzimy. Zaraz internety całe przeczytam😂
Dzień zaczęłyśmy ok 5, jak nigdy , bo zazwyczaj śpimy do 8-9. Współczuję tym z Was, które wstają tak na codzień!
W weekend moja Laura "zawstydziła" 2.5 letnią kuzynke pijąc z kubeczka (tamta pije tylko z butli ze smoczkiem), ale żeby nie byŁo tak pięknie oberwało mi sie od ciotki , że nie chce dać córce Kinder mlecznej kanapki ani soku Kubuś ("przecież są dla dzieci"), że jeszcze nie siedzi ("powinnam sadzać od 6 m-ca by ćwiczyła mięśnie") 😂😂😂
Tak na marginesie , już siedzi sama, od wczoraj 🥰
Skończyło się beztroskie picie kawy na kanapie😉🤣. Teraz latam za córką z poduszką, już raz mi poleciała do tyłu😕 zaczyna się...
A jak pije z kubeczka? Tzn z tego doidy? Zupełnie sama? U nas jakoś to nie szło i przerzuciłam się na bidon, może za szybko odpuściłam. Napisz proszę jak u Was wyglądała nauka picia z kubeczka? -
trzydziecha wrote:Vaniliowa też o tym słyszałam jakie to okropne i smutne, po prostu nie do wiary biedna dziecinka.... Tyle par się długo stara o Dzieciątko a tacy mają 3 dzieci i 4miesieczna katują... Brak słów
Tomcio ma 2 drzemki w ciągu dnia, jedna pół godziny a druga około 1,5h.
Kalija dzięki za info o odpieluchowaniu bo dla mnie to też póki co temat nieznany i też bym pewnie wszystko niewłaściwe robiła. Rozumiem że na razie tym tematem nie trzeba się w ogóle przejmowac
Ja bym takich ludzi przymusowo sterylizowala i wysyłala do roboty w domach dziecka przy myciu podłóg i garów. Żeby jakiś pożytek był z gadów.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2020, 21:15
-
Dzięki dziewczyny. Mój to lubi się bujać na czworakach to też pewnie nie prędko ruszy.
Podobna historie bardzo smutna i z przykrym zakończeniem przeczytałam w necie. Nie mogę o niej zapomnieć. Nie mogę takich rzeczy czytać. -
U nas zależy o której wstanie, ale nadal zdarzają się dni z 3 drzemkami jeśli dzień zaczyna o 5 🙈 Na ile by ten sen drzemek nie był rozłożony, to wychodzi te 3-3,5h snu w ciągu dnia.
Zwykle pierwsza drzemka jest 2h po wstaniu (chyba, że jest wczesna pobudka, to wtedy mniej), śpi różnie, ale najczęściej 1h20min, potem 3-3,5h aktywności i drzemka 1,5-2h, potem musi już wytrzymać do wieczora (około 4-4,5h aktywności), choć czasami już bywa bardzo marudny. Staram się wydłużyć mu te aktywność przed drugą drzemką, ale ciężko to idzie. -
Kayama jak mi Nikoś o 18 daje znak że chciałby spać to nie jest drzemka tylko spanie na noc 😂 owszem przebudzi się za jakiś czas, dostanie cyca i dalej śpi. No i Nikoś przeważnie ma jedną drzemke 😒 starsza do ok 1,5 roku miała dwie...
Trzydziecha, na razie luz w temacie nocnika 🤣 ale około 20 miesiąca można zacząć próbować, podobno są dzieci co już ogarniajątrzydziecha lubi tę wiadomość
-
Dzis padł po 17. Myślałam że na drzemkę ale jednak śpi do tej pory. Pewnie standardowo obudzi się o 23 na mleko.
W dzień ma 2-3 drzemki.
Ostatnio też rano po 5 jak słyszę ze gaworzy to nie idę do niego dalej "śpię" dopiero po jakieś godz szykuje mu mleko i je u nas w łóżku. -
Myszk@ wrote:Kayama jak mi Nikoś o 18 daje znak że chciałby spać to nie jest drzemka tylko spanie na noc 😂 owszem przebudzi się za jakiś czas, dostanie cyca i dalej śpi. No i Nikoś przeważnie ma jedną drzemke 😒 starsza do ok 1,5 roku miała dwie...
Trzydziecha, na razie luz w temacie nocnika 🤣 ale około 20 miesiąca można zacząć próbować, podobno są dzieci co już ogarniają
No moja z tej 18 budzi się ok 19:30i nie chce dalej spać. Jest już po jedzeniu bo karmię ją o 18 i ją tak ścina po mleku chyba
i następne ma o 23. Więc tylko kąpiemy i przebieramy w piżamkę ale buntuje się i potrafi w łóżeczku z godzinę rozrabiać. Także jak się obudzi to trzymam ją jeszcze min z godzinę się pobawi i dopiero kładę spać na noc. Coś muszę pomyśleć jak to zmienić. Czasami ma tą drzemkę wcześniej wtedy elegancko o 20 idzie spać na noc.
-
Za miesiąc dzień dziecka, dopiero sobie uzmysłowiłam
Zawsze kupowałam prezenty siostrzeńcom a teraz w końcu swojemu dziecku coś muszę wymyślić
Mam na oku wyderkę z Fisher Price oddychającą do spania ale to raczej na roczek będzie. Może teraz pierwszą lalę dostanie. Albo dużego misia, takiego co się ma do 18stki haha.