Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Niebieska Gwiazda wrote:Anhydra miło cią widzieć.Co u was słychać?Jak rozwija się Olek?
Dziękuję,że pytasz🙂. Faktycznie- dawno mnie tutaj nie było.
Olek skończył już 11 miesiecy i powoli zbliżamy się do rocznego jubileuszu. Tupta już, dużo gestykuluje i potrafi sporo wymusić
. Z bardzo płaczliwego dziecka, stał się pogodnym chłopcem. Nauczył się samodzielnie zasypiać, co mocno poprawiło jakosc snu całej rodziny. Jesteśmy też po ponownym zabiegu podcięcia wędzidełka i pracujemy nad tym, żeby bardziej efektywnie połykał twarde rzeczy (mięso itp).
Z mniej pozytywnych wieści to niestety wyszły nam początki anemii (poziom żelaza ok, ale ferrytyna mocno poniżej normy i parametry czerwonokrwinkowe poniżej normy lub na granicy). Także niestety...nie może być za dobrze.
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
Anhydra a były podejrzenia tej anemii? Jakieś objawy? Moje dziecko badania miało robione przy wyjściu ze szpitala jako noworodek.... i jakoś żaden konował nie widzi potrzeby. Zleciła nam badania kontrolne dopiero prywatna gastrolog, też hormony tarczycy bo przecież ja mam niedoczynność.
-
kayama wrote:Anhydra a były podejrzenia tej anemii? Jakieś objawy? Moje dziecko badania miało robione przy wyjściu ze szpitala jako noworodek.... i jakoś żaden konował nie widzi potrzeby. Zleciła nam badania kontrolne dopiero prywatna gastrolog, też hormony tarczycy bo przecież ja mam niedoczynność.
Olek od zawsze niespokojny i płaczliwy był- to chyba jeden z mniej specyficznych objawów. Lekarka stwierdziła też, że jest "trochę blady". Ostatnio miej też przybierał i spadł w centylach. Wcześniej, około 6 miesiąca sprawdzałam mu poziom żelaza, ale oczywiście lekarka kazała tylko poziom Fe sprawdzić i on podobnie jak teraz wyszedł (co prawda w dolnych) ale jednak granicach normy. Wtedy to zignorowałam niestety. W sensie, nie zastosowałam preparatów z Fe,tylko w diecie stawiałam na produkty bogate w Fe. Ale jak widać- okazało się to niewystarczające.Tym razem fododatkowo datkowo sama rozszerzyłam diagnostykę i wyszedł za niski poziom ferrytyny. Nie wiem, czy to możliwe, czy to zbieg okoliczności, ale po dwoch dniach suplementacji preparatem z Fe widzę już u Olka różnicę- jest bardziej pogodny i żywy.
kayama lubi tę wiadomość
To może ta suplementacja pomaga mu.
Noo dawno Cię tu nie było
Co do zachowania u Wojtka, to on ostatnio nie lubi windy ani autobusów. Taki ryk na klatce że nie wiem. Patrzyłam na skali skoków ze on właśnie przechodzi. -
Anhydra wrote:Dziękuję,że pytasz🙂. Faktycznie- dawno mnie tutaj nie było
.
Olek skończył już 11 miesiecy i powoli zbliżamy się do rocznego jubileuszu. Tupta już, dużo gestykuluje i potrafi sporo wymusić
. Z bardzo płaczliwego dziecka, stał się pogodnym chłopcem. Nauczył się samodzielnie zasypiać, co mocno poprawiło jakosc snu całej rodziny. Jesteśmy też po ponownym zabiegu podcięcia wędzidełka i pracujemy nad tym, żeby bardziej efektywnie połykał twarde rzeczy (mięso itp).
Z mniej pozytywnych wieści to niestety wyszły nam początki anemii (poziom żelaza ok, ale ferrytyna mocno poniżej normy i parametry czerwonokrwinkowe poniżej normy lub na granicy). Także niestety...nie może być za dobrze.
U nas identyczna sytuacja w przypadku ferrytyny. Dajecie radę z żelazem? Połyka?
U nas mała pogodna i wesoła, ale jednak do tego jedzenia ją namawiać trzeba.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2020, 06:50
Anhydra lubi tę wiadomość
Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Niezapominajka5 wrote:I jakie macie zalecenia?
U nas identyczna sytuacja w przypadku ferrytyny. Dajecie radę z żelazem? Połyka?
Czekam właśnie na info od pediatry, ale niezależnie od jej zaleceń właczyłam mu od piątku suplementację. Obowiazkowo też codziennie koktajl (szpinak/jarmuż/pietruszka/truskawka itd), banan lub inny owoc z amarantusem...no i przydałoby sie też zwiekszyć podaż mięsa, choć on (podobnie jak ojciec) nie jest jego zwolennikiem (jemy wiecej ryb). Niby wcześniej też jadł te produkty bogate w Fe, ale teraz daję je bardziej skoncentrowane. No i trzeba też zadbać o wit C, która zwiększa wchłanianie Fe.
Niezapominajka5 wrote:I jakie macie zalecenia?
Co do połykania preparatu żelaza, to Olek jest średnio chętny. Podajemy akurat Innofer Baby i on jest całkowicie bez smaku, taki oleisty na dodatek. Muszę go trochę zachecać, ale jakoś idzie.
Piszesz, że u Was średni apetyt- to właśnie też może być objaw niskiego poziomu Fe. Warto się przyjrzeć.
Anhydra wrote:Co do połykania preparatu żelaza, to Olek jest średnio chętny
. Podajemy akurat Innofer Baby i on jest całkowicie bez smaku, taki oleisty na dodatek. Muszę go trochę zachecać, ale jakoś idzie.
Piszesz, że u Was średni apetyt- to właśnie też może być objaw niskiego poziomu Fe. Warto się przyjrzeć.
Niby hemoglobina i żelazo w normie, ale ferrytyna niska. Był czas, że podawałam żelazo przez 1,5 miesiąca, ale znowu jest słabo, mimo że staram się dawać produkty bogate w żelazo.
I jeszcze badania mamy do powtórki, bo pojawiła się hemoliza 🤦♀️😠 znowu będzie kłuta, a wyniki prawdopodobnie będą jeszcze słabsze.
Dobrze, że Olek piję Innofer Baby. U nas była porażka z podawaniem. Pod koniec totalnie nie chciała, a było to jak jeszcze byla malutka. Teraz pewnie będzie problem żeby jej w ogóle podać. Miewa odruch wymiotny jak czegoś nie chce 🤦♀️
Ile podajesz tego koktailu? Piję chętnie? Może też bym spróbowała.
Od wczoraj u nas gorączka (możliwe, że przez zęby, bo idą 2 na raz).Anhydra lubi tę wiadomość
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Ja już po wizycie ale niestety nie zbadała mnie dała mi tylko skierowanie na badania i receptę na dupka. Następna wizyta 14lipca.
Niebieska Gwiazda, Pierniczkowa lubią tę wiadomość
-
Niezapominajka5 wrote:Niestety u nas to już potwierdzone😥 Ferrytyna wyszła poniżej normy (badałam w czwartek ). Podejrzewam, że apetyt to właśnie przez żelazo.
Niby hemoglobina i żelazo w normie, ale ferrytyna niska. Był czas, że podawałam żelazo przez 1,5 miesiąca, ale znowu jest słabo, mimo że staram się dawać produkty bogate w żelazo.
I jeszcze badania mamy do powtórki, bo pojawiła się hemoliza 🤦♀️😠 znowu będzie kłuta, a wyniki prawdopodobnie będą jeszcze słabsze.
Dobrze, że Olek piję Innofer Baby. U nas była porażka z podawaniem. Pod koniec totalnie nie chciała, a było to jak jeszcze byla malutka. Teraz pewnie będzie problem żeby jej w ogóle podać. Miewa odruch wymiotny jak czegoś nie chce 🤦♀️
Ile podajesz tego koktailu? Piję chętnie? Może też bym spróbowała.
Od wczoraj u nas gorączka (możliwe, że przez zęby, bo idą 2 na raz).
Pediatra też poleciła podawać suplement Fe. Co do koktajlu, to wypija min połowę kubka doidy, a bywa że cały. Zależy od dnia i przerwy od ostatniego posiłku. Lekarka kazała też podawać zupy zmiksowane z mięsem, ale Olek nie jest niestety zwolennikiem papek.
A jak gorączka? Minęła?
Anhydra wrote:Pediatra też poleciła podawać suplement Fe. Co do koktajlu, to wypija min połowę kubka doidy, a bywa że cały. Zależy od dnia i przerwy od ostatniego posiłku. Lekarka kazała też podawać zupy zmiksowane z mięsem, ale Olek nie jest niestety zwolennikiem papek.
A jak gorączka? Minęła?
Niestety niewczoraj w nocy musiałam podać paracetamol 1,5h po nurofenie bo nie chciała spadać
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Wczoraj moje dziecko zrobiło numer, trzymała się stolika i stała sobie, sięgnęła po pieluche (tetrowa czysta
) leżąca na stoliku i...puściła dwie ręce. No i zaraz poleciała jak długa ale na dywan także obeszło się na strachu. Wygląda na to, że zapomniała że nie umie jeszcze stać bez trzymanki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2020, 11:19
-
Ja daje, 500 j.m. od początku. Daje Vigantol, noworodkom się zaleca 400 a teraz dostałam od lekarza zalecenie 600, no ale kropli nie podzielę więc cały czas daje 500.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2020, 22:23
Frida91 lubi tę wiadomość
-
U nas w badaniach wyszła 42,wiec póki co na pewno nie przedawkuje
jeśli zacznie spędzać dużo więcej czasu na słońcu, to pewnie czasem nawet zupełnie pominę dawkę.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝