Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
kayama wrote:My byliśmy na Fuercie w zeszłym roku na wiosnę, cudna wyspa
Dzika i piękna. Wieje okrutnie, El Cotillo dla mnie dziura, bardziej mi się podobało Corralejo, i południe. Bardzo bym chciała gdzies pojechać w kwietniu lub początek maja ale muszę się dobrze czuć. Na razie to ciągle zdycham, w sobotę tak się cieszyłam że prawie bez mdlosci no i masz wróciły w niedzielę i dziś też
( Nie takie duże ale mulą cały dzień. A tu już prawie 12 Tc.
Jesli chodzi o mdłości to ostatnio dokopałam się do zaleceń od lekarza z początku ciąży.W razie mdłości zaleca Prevomit 3×1.Nigdy nie stosowałam bo problem mało mnie dotyczył. -
kayama wrote:My byliśmy na Fuercie w zeszłym roku na wiosnę, cudna wyspa
Dzika i piękna. Wieje okrutnie, El Cotillo dla mnie dziura, bardziej mi się podobało Corralejo, i południe. Bardzo bym chciała gdzies pojechać w kwietniu lub początek maja ale muszę się dobrze czuć. Na razie to ciągle zdycham, w sobotę tak się cieszyłam że prawie bez mdlosci no i masz wróciły w niedzielę i dziś też
( Nie takie duże ale mulą cały dzień. A tu już prawie 12 Tc.
My myślimy tez o wycieczce wiosennej. Na tapecie Chorwacja, bo nigdy nie byliśmy.
Ja tez sie lipnie czuje, jeszcze teraz te plecy doszły. Bardziej dla męża jadę i dla witaminy D dla Oliwierka.
Limerikowo, to sie odezwę jak kiedyś sie wybierzemy na Teneryfę, bo tam akurat nas nie było.
Smutnamiss - dołączę sie do porad Dziewczyn, żebyś sie nie martwiła na zapas (wiem, ze to nie łatwe). Z tych rzeczy, o których piszesz, to nic nie wskazuje na jakaś pewna diagnozę.
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
baileys wrote:Płaci co miesiac, tylko na pierwszy przelew sie czeka ok. 3 mce, bo Zus ustala prawo do zasilku w ciagu 30 dni od daty platnosci skladki za m-c, w ktorym powstalo prawo do zasilku, a potem ma jeszcze 30 dni na wyplate swiadczenia. Czyli np. idziesz na zwolnienie 01.02, to zasilek dostaniesz na poczatku maja, z wyrownaniem co prawda, ale i tak pozno
Ojej, ale to dotyczy tylko ciążowych zwolnień? Bo miałam ostatnio przed ciąża jeszcze nie ciążowe i zasiłki dostałam tak do kilku dni po terminie. Kurcze kasy zabraknie bo ja teraz nie pracuje... -
Ja po wizycie - dzidzia ma 4,6cm i wszystko jest idealnie
Co do wielkości ciąży to u mnie też cały czas wychodziło 5-6dni mniej, a teraz jest nawet o 1 dzien więcej niż z OMDużo zależy od sprzętu
Smerfelinka, Niebieska Gwiazda, Chimera, Limerikowo, Myszk@, Frida91, DrzewkoPomarańczowe, Alfa_Centauri, emi2016, Agagusia, OlaWi, Marimiko lubią tę wiadomość
01/2017 - 8tc[*] 06/2018 - 10tc [*] Hashimoto, nadpłytkowość, PAI1 hetero, Mthfr homo, ANA(+)
-
kayama wrote:Ojej, ale to dotyczy tylko ciążowych zwolnień? Bo miałam ostatnio przed ciąża jeszcze nie ciążowe i zasiłki dostałam tak do kilku dni po terminie. Kurcze kasy zabraknie bo ja teraz nie pracuje...
-
nick nieaktualnykayama wrote:Ojej, ale to dotyczy tylko ciążowych zwolnień? Bo miałam ostatnio przed ciąża jeszcze nie ciążowe i zasiłki dostałam tak do kilku dni po terminie. Kurcze kasy zabraknie bo ja teraz nie pracuje...
Hmmm, ja z kolei miewałam w przeszłości nieciążowe i zawsze dostawałam ok. 2 m-ce po zakończeniu chorowania. A wniosek składałam elektronicznie przez ZUS PUE jeszcze w trakcie zwolnienia lekarskiego. Jestem zdziwiona, że Ty dostawałaś tak szybko.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2019, 13:52
-
baileys wrote:Hmmm, ja z kolei miewałam w przeszłości nieciążowe i zawsze dostawałam ok. 2 m-ce po zakończeniu chorowania. A wniosek składałam elektronicznie przez ZUS PUE jeszcze w trakcie zwolnienia lekarskiego. Jestem zdziwiona, że Ty dostawałaś tak szybko.
W ogóle zasiłek na działalności to jest zło, ja przed ciążą byłam na niskim ZUSie, więc bym dostawała praktycznie żadne pieniądze... przez 3 ostatnie m-ce od kiedy dowiedziałam się, że jestem w ciąży, wpłacam najwyższą możliwą podstawę, żeby ten zasiłek choć trochę podnieść. Ale to mocno boli jak się odprowadza do ZUSu ponad 4 tys na miesiąca potem jeszcze czekasz 3 m-ce aż ci raczą wypłacić pierwsze świadczenie, masakra. ZUS narzeka, że kobiety na działalności dorabiają podczas zasiłku nie ewidencjonując przychodu - a z czego kurde mają żyć?
No masakra, ja się jutro dowiem kiedy mi przeleja, na zwolnieniu pracować nie można, zasiłki mikre i z opóźnieniem to co kraść?? Chore państwo.
No jakoś dostałam kilka razy szybko, może zależy od miasta i zusu. -
nick nieaktualnyDomi_tur wrote:Jeśli masz konto na zus pue to wejdź i sprawdź czy nie masz nieodebranego pisma od nich, sprawdź czy Twoje zwolnienie jest w systemie, jeśli złożyłaś poza zwolnieniem formularz ZUS Z-3b to po otrzymaniu maja 30dni i kropka. Chyba że wszczęte zostało postępowanie wyjaśniające, które jest tylko po to żeby opóźnić przelew bo mogą nie mieć pieniędzy
Domi, nie do końca jest tak, że 30 dni od dostarczenia zwolnienia, bo liczy się też termin zapłaty składki za miesiąc, w którym powstało prawo do zasiłku. To jest jedna z tzw. istotnych okoliczności niezbędnych do wypłaty świadczenia. Jak idziesz na zwolnienie od lutego, to ZUS ustali Ci prawo do świadczenia nie wcześniej, niż gdy zapłacisz składkę za luty. A tę składkę płacisz do 10 marca. -
Domi_tur wrote:Jeśli masz konto na zus pue to wejdź i sprawdź czy nie masz nieodebranego pisma od nich, sprawdź czy Twoje zwolnienie jest w systemie, jeśli złożyłaś poza zwolnieniem formularz ZUS Z-3b to po otrzymaniu maja 30dni i kropka. Chyba że wszczęte zostało postępowanie wyjaśniające, które jest tylko po to żeby opóźnić przelew bo mogą nie mieć pieniędzy
Wszystko sprawdziłam, są wszystkie zwolnienia, info o przyznanym zasiłku jeszcze nie ma. Z 3b złożyłam miesiąc temu, kasy nie ma. Nic tylko awantura. -
Wyniki odebrane. Kamień spadł mi z serca
ryzyko ZD 1:1815
uff...
Wizyta u ginekologa zaliczona. Wszystko w porządku, dzieciątko rośnie jak na drożdżach -8,84. Jesteśmy tydzień do przodu. No i poznaliśmy płeć. Znowu chłopak:DMyszk@, Frida91, kayama, Limerikowo, Alfa_Centauri, DrzewkoPomarańczowe, Smerfelinka, Chimera, Ania95, emi2016, Agagusia, Sylvka, Malinka7, OlaWi, Matyldaaa, Marimiko lubią tę wiadomość
-
Limerikowo wrote:Raczej wiecej dni skoro usg wskazuje na 12 i 1
To zależy.Ja idąc na drugie usg prenatalne postanowiłam nie mówićnic o poprzednim.Dlatego też musiałam się zmieścić w 13+6.Pozatym zapisując na prenatalne nie pytają o wiek plodu według usg tylko według ostatniej miesiączkiwiki2 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykayama wrote:Wszystko sprawdziłam, są wszystkie zwolnienia, info o przyznanym zasiłku jeszcze nie ma. Z 3b złożyłam miesiąc temu, kasy nie ma. Nic tylko awantura.
a zapłaciłaś już składkę za styczeń, we właściwej wysokości i bez opóźnienia?
edit. w sumie ciężko, żebyś miała opóźnienie, jak ta składka jest wymagalna do 10 lutegojuż mi mózg nie działa o tej godzinie
zasiłek za grudzień powinnaś za to już dostać, jeśli w grudniu byłaś na zwolnieniuWiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 19:54
-
baileys wrote:a zapłaciłaś już składkę za styczeń, we właściwej wysokości i bez opóźnienia?
edit. w sumie ciężko, żebyś miała opóźnienie, jak ta składka jest wymagalna do 10 lutegojuż mi mózg nie działa o tej godzinie
zasiłek za grudzień powinnaś za to już dostać, jeśli w grudniu byłaś na zwolnieniu
ZapłaciłamNo to właśnie jest za grudzień także dziwne. No musze zadzwonić.
-
Niebieska Gwiazda wrote:To zależy.Ja idąc na drugie usg prenatalne postanowiłam nie mówićnic o poprzednim.Dlatego też musiałam się zmieścić w 13+6.Pozatym zapisując na prenatalne nie pytają o wiek plodu według usg tylko według ostatniej miesiączki
Zgadza sie wszystko
Tylko w tym konkretnym przypadku nasza Kolezanka moze pojsc w ciagu 8dni by zmiescic sie do 14tc lub poczekac pare dni dluzej wg obecnego bad usg, ktore raczej bardzo co do wieku ciazy nie moze mylic
-
Limerikowo wrote:Zgadza sie wszystko
Tylko w tym konkretnym przypadku nasza Kolezanka moze pojsc w ciagu 8dni by zmiescic sie do 14tc lub poczekac pare dni dluzej wg obecnego bad usg, ktore raczej bardzo co do wieku ciazy nie moze mylic
Zgadzam się.
Pytanie tylko czy nasza koleżanka będzie się chwalić tym usg.Lekarze nie chcą przyjmować powyżej 13+6.Szwagierka rok temu robiła usg prenatalne w 15 tyg. i musiała kłamać żeby ją zapisali.wiki2 lubi tę wiadomość
-
Ja dziś odebrałam wyniki pappy. Ryzyka niziutkie
.
Znalazłam tez tętno detektorem. Kilka minut mi to zajęło ale na początku szukałam za wysoko. Zeszłam niżej i praktycznie od razu się pojawiło
. Cieszę się, ze kupiłam! Jutro na spokojnie muszę pokombinować z aplikacja żeby mi zliczało i zapisywało dane.
Alfa_Centauri, Smerfelinka, Ania95, emi2016, OlaWi, Marimiko lubią tę wiadomość
[/url]