Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja smyrnieciA czuje od okolo 3tyg.szczegolnie jak poloze sie na relaks po obiedzie z mini deserem typu lizak
W 1ej ciazy czulam kolo 15tyg jakby rybka przeplywala.a w 2ej wg kalendarza w 13tcWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2019, 15:19
wiki2 lubi tę wiadomość
-
Klara dziękuję za wyczerpujący wpis. Nie spodziewałam się, że ginekolog wprowadził mnie w błąd co do nieistnienia kodu choroby związanego z psychiką! Faktycznie w takim przypadku można swobodniej poruszać się poza domem nie martwiąc o kontrole. Muszę z nią (ginką) o tym porozmawiać na następnej wizycie.
Któraś z dziewczyn (przepraszam nie pamiętam nicka) pytała o kłucie brzucha. Moja ginka powiedziała, że tak może się zdarzyć i nie ma co się przejmować jeśli sytuacje nie powtarzają się zbyt często.
Mam też nowinę. Widziałam na usg siusiaka! Wygląda na to, że będzie SYN !emi2016, Sylvka, Niebieska Gwiazda, Alfa_Centauri, Vampire, DrzewkoPomarańczowe, Misi@, Nacha, Limerikowo, Smerfelinka, Anhydra, Agagusia lubią tę wiadomość
-
Vampire wrote:Linka89, pisałaś, że tak trudno na macierzyńskim ogarnąć naukę - a ja mam taką listę rzeczy, których chciałam się zawsze nauczyć i mam zamiar je nadrobić. Ściągasz mnie na ziemię
na pewno wymaga to wiecej trudu i wysilku niz teraz, ale wszystko jest mozliwe
duzo zalezy tez ile czasu potrzebujesz w kawalku no i od egzemplarzu dziecka:) znam kolezanki, których dzieci do 3 roku zycia mialy 3h drzemke! Moja odkad skonczyla gdzies 8 miesiecy spala gora 1,5h i to tylko na spacerze.
Ale jak masz parcie, to.znajdziesz czas! Kolezanka, ktora mieszka w kawalerce, do egzaminu uczyla sie w toalecie, kiedy maz przychodzil z pracy
ja lacze sie dzis w bolu z tymi, których boli glowa, chyba bez apapu sie nie skonczy
Co do brzucha, jeszcze ostatnio cieszylam sie, ze nic nie widac, a przez ostatnie 2 tygodnie jakos mi nagle wyskoczyl
Vampire lubi tę wiadomość
-
Kalija wrote:Klara dziękuję za wyczerpujący wpis. Nie spodziewałam się, że ginekolog wprowadził mnie w błąd co do nieistnienia kodu choroby związanego z psychiką! Faktycznie w takim przypadku można swobodniej poruszać się poza domem nie martwiąc o kontrole. Muszę z nią (ginką) o tym porozmawiać na następnej wizycie.
Któraś z dziewczyn (przepraszam nie pamiętam nicka) pytała o kłucie brzucha. Moja ginka powiedziała, że tak może się zdarzyć i nie ma co się przejmować jeśli sytuacje nie powtarzają się zbyt często.
Mam też nowinę. Widziałam na usg siusiaka! Wygląda na to, że będzie SYN !
Kalija, lekarz nie wprowadził Cię w błąd, ginekolog z powodu ciąży może wystawić następujące kody zwolnienia lekarskiego :
http://www.info-med.pl/katalog/choroby/statystyka/15.html
Jeśli chcesz otrzymać zwolnienie dotyczące psychiki w ciąży musisz udać się do psychiatry, bo ginekolog nie ma uprawnień do obiektywnej oceny Twojego stanu psychicznegoKalija lubi tę wiadomość
-
Limerikowo wrote:Tez bylam w tym muzeum w Londynie.super sprawA dla malych i duzych.teraz zima to nie ma takiego ruchu turystycz.podobne jest w Dublinie.
My akurat byliśmy jak już wszystkie wycieczki szkolne wyszły. Młody nas dwa razy na t-rexa zaciągnął. Za pierwszym razem myślałam, ze się popłacze ze strachu ale chyba mu się jednak spodobało i powiedział, że jeszcze raz
.
Pierwszy raz tam byłam w sierpniu 2012 - byłam właśnie w pierwszej ciąży. Teraz tak wypadło, że i z dzieckiem, pokazać mu i znowuż w ciąży. Od tego czasu mnóstwo się zmieniło
.
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Ja od początku ciąży miałam zawroty głowy i czułam się słabo. Szczególnie rano. Teraz już rzadziej, ale się zdarza. Mam niskie ciśnienie i piję rano słabą kawę z mlekiem - pomaga.
Mój kalendarz na bellybf pokazuje, że dziś zaczynam II trymestr (13+0), jednak niektóre źródła podają, że zaczyna się on po skończeniu 14 tc (14+0). Czy któraś się w tym orientuje?
Ur. 9.08.2019 r. 💕 -
Domi_tur wrote:Kalija, lekarz nie wprowadził Cię w błąd, ginekolog z powodu ciąży może wystawić następujące kody zwolnienia lekarskiego :
Jeśli chcesz otrzymać zwolnienie dotyczące psychiki w ciąży musisz udać się do psychiatry, bo ginekolog nie ma uprawnień do obiektywnej oceny Twojego stanu psychicznego
Tak, to prawda. To nie jest kod wprost stanowiący o problemach psychicznych. To jest kod, pod który można te rozterki podpiąć (tak jak ten Z-31 stanowiący o prokreacji, o ktoryn wspominałam). Kolokwialnie pisząc, jest to interpretacja.
Jeżeli nie zapomnę, to na marcowej wizycie zapytam się lekarza o niego.Kalija, wiki2 lubią tę wiadomość
IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
Spojrzałam teraz na katalog chorób (link), który zamieściła Domi_tur i choć niestety żadne rozpoznanie mi nic nie mówi (nie przypominam sobie, by było u mnie zastosowane), to spójrzcie na kod O99 - inne choroby matki sklasyfikowane gdzie indziej, lecz wikłające ciążę, poród i połóg - to jest dla mnie ta interpretacja i to jest według mnie analogia zachowana przez lekarza. Podejrzewam jednakże, iż może tego kodu nie trzeba uzupełnić typowo na zwolnieniu, ale że lekarz musi mieć w swojej dokumentacji dodatkową klasyfikację (ja mam np. zaświadczenia o rozpoznaniu choroby i sposobie leczenia przez hematologa i endokrynologa, no i wiecie, IVF).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2019, 18:42
Kalija lubi tę wiadomość
mam Córeczkę -
Wydaje mi się, że ta klasyfikacja to nie jest dokładnie to o co nam chodzi... bo jakoś nie widzi mi się, zeby ktoś dostał zwolnienie na poród przedluzony albo na nieprawidłową czynność skurczowa... to troche nie trzyma sie kupy... to chyna statystyka, mtora zglaszaja do GUSu albo coś podobnego, A nie klasyfikacja kodów na L4
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2019, 19:30
-
wiki2 wrote:Wydaje mi się, że ta klasyfikacja to nie jest dokładnie to o co nam chodzi... bo jakoś nie widzi mi się, zeby ktoś dostał zwolnienie na poród przedluzony albo na nieprawidłową czynność skurczowa... to troche nie trzyma sie kupy... to chyna statystyka, mtora zglaszaja do GUSu albo coś podobnego, A nie klasyfikacja kodów na L4
Tylko nie można zawsze wszystkiego brać dosłownie. W przeciwnym razie ustawodawca do tej pory myślałaby nad katalogiem chorób, a prawnicy nie mieliby pracy. Poza tym, kto by wtedy dokonywał wykładni przepisów i po co?
Pytanie retoryczne.
Edit: nie wiem, czy katalog (link) umieszczony przez Koleżankę jest rzeczywisty, formalnie prawidłowy - nie sprawdzałam tego. Po prostu się ustosunkowałam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2019, 19:37
mam Córeczkę -
joan85 wrote:My akurat byliśmy jak już wszystkie wycieczki szkolne wyszły
. Młody nas dwa razy na t-rexa zaciągnął. Za pierwszym razem myślałam, ze się popłacze ze strachu ale chyba mu się jednak spodobało i powiedział, że jeszcze raz
.
Pierwszy raz tam byłam w sierpniu 2012 - byłam właśnie w pierwszej ciąży. Teraz tak wypadło, że i z dzieckiem, pokazać mu i znowuż w ciąży. Od tego czasu mnóstwo się zmieniło
.
Nasza tez lubi dinozaury.najlepsze jak mam przeczytac co to za dino i literuje po sylabach jak przedszkolak -
Domi_tur wrote:Kalija, lekarz nie wprowadził Cię w błąd, ginekolog z powodu ciąży może wystawić następujące kody zwolnienia lekarskiego :
Jeśli chcesz otrzymać zwolnienie dotyczące psychiki w ciąży musisz udać się do psychiatry, bo ginekolog nie ma uprawnień do obiektywnej oceny Twojego stanu psychicznego
To nie są kody do L4, tylko kody jednostek chorobowych umieszczane w dokumentacji medycznej np. w szpitalach w rozpoznaniu czy procedurach wykonanych podczas hospitalizacji.wiki2, Klara Wysocka, Agagusia lubią tę wiadomość
01/2017 - 8tc[*] 06/2018 - 10tc [*] Hashimoto, nadpłytkowość, PAI1 hetero, Mthfr homo, ANA(+)
-
Julia93 wrote:To nie są kody do L4, tylko kody jednostek chorobowych umieszczane w dokumentacji medycznej np. w szpitalach w rozpoznaniu czy procedurach wykonanych podczas hospitalizacji.