Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Kody icd to międzynarodowa klasyfikacja chorób stosowane są m.in.do wystawiania zwolnień lekarskich czy recept, tak jak wspomniane przezt Klare wcześniej z31-postępowanie prokreacyjne, znajduje się w dziale "osoby wymagające opieki zdrowotnej w okolicznościach związanych
z rozrodem"link podany był wyrywkiem ponieważ ogólnodostępna w internecie baza ma ponad 800 stron
można sobie sprawdzić.
Ale nie wnikam już w dalszą dyskusje bo to idzie w dziwną stronę, od strony przepisów chciałam uświadomić jak wygląda korzystanie ze zwolnienia lekarskiego w przypadku wakacji zagranicznych.
Klara opisała słuszny przypadek z kodem z31, który można wielorako interpretować ponieważ ma przynajmniej 5 podpunktów, natomiast ginekolog nie może wypisać zwolnienia z dowolnym kodem choroby jaką sobie pacjent wymyśli. Inaczej - może dopóki nie będzie miał kontroli . Dziękuję, wypisuje się z dalszej dyskusjiWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2019, 21:11
Klara Wysocka, Anhydra lubią tę wiadomość
-
Domi_tur wrote:Kody icd to międzynarodowa klasyfikacja chorób stosowane są m.in.do wystawiania zwolnień lekarskich czy recept, tak jak wspomniane przezt Klare wcześniej z31-postępowanie prokreacyjne, znajduje się w dziale "osoby wymagające opieki zdrowotnej w okolicznościach związanych
z rozrodem"link podany był wyrywkiem ponieważ ogólnodostępna w internecie baza ma ponad 800 stron
można sobie sprawdzić.
Ale nie wnikam już w dalszą dyskusje bo to idzie w dziwną stronę, od strony przepisów chciałam uświadomić jak wygląda korzystanie ze zwolnienia lekarskiego w przypadku wakacji zagranicznych.
Klara opisała słuszny przypadek z kodem z31, który można wielorako interpretować ponieważ ma przynajmniej 5 podpunktów, natomiast ginekolog nie może wypisać zwolnienia z dowolnym kodem choroby jaką sobie pacjent wymyśli. Inaczej - może dopóki nie będzie miał kontroli . Dziękuję, wypisuje się z dalszej dyskusji
Właśnie, między innymi do wystawiania zwolnień. Chodzi mi o to że nie wszystkie te kody można użyć w L4, część z nich nie jest wskazaniem do zwolnienia a po prostu kodem który w dokumentacji medycznej można użyć.Choćby pęknięcie krocza podczas porodu albo zgon
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2019, 21:22
01/2017 - 8tc[*] 06/2018 - 10tc [*] Hashimoto, nadpłytkowość, PAI1 hetero, Mthfr homo, ANA(+)
-
nick nieaktualnySmutnamiss wrote:Sama mam zagwostkę od którego tygodnia jest drugi trymestr ale chyba od 14
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2019, 21:38
-
Nacha wrote:Z tym to tak jakoś rożnie jest. Biorę witaminy Prenatal i dla II trymestru (prenatal duo) bierze sie od 13 tyg. I najlepsze jest to ze lekarz kazał mi je zacząc brać po skończonym 12 tyg czyli od 12tyg 0d.
-
Ten femibion 1 jest niby do 12 tygodnia, ale ja wyszłam z założenia że tydzien czy dwa różnicy nie robi, skończy mi się to kupie 2. W końcu z dnia na dzien zapotrzebowanie na witaminy sie nie zmienia nie?
01/2017 - 8tc[*] 06/2018 - 10tc [*] Hashimoto, nadpłytkowość, PAI1 hetero, Mthfr homo, ANA(+)
-
Dziewczyny, macie problem z lecąca z nosa krwią?? Ja już mam tak któryś raz i zastanawiam się jakie powinnam zrobić badania. W czwartek mam wizytę u lekarza ale chciałabym iść już z wynikami bo to wizyta prywatnaCóreczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
Czekamy na Alusia 💙💙
-
Dziewczyny, serio chcecie mieć zwolnienie lekarskie L4 od psychiatry tylko po to, żeby swobodnie wyjeżdżać na urlop? Przecież ktoś może to kiedyś wykorzystać przeciwko wam i spróbowac wam odebrać lub ograniczyć prawa rodzicielskie. Warto pomyśleć o konsekwencjach, znam przypadek paskudnego rozwodu gdzie zostało przeciwko ojcu wykorzystane jego zwolnienie od psychiatry na depresje, której de facto nie miał, tylko pokłócił się z pracodawca i potrzebował długiego zwolnienia na czas sporu w sądzie pracy. Paskudna historia ale daje do myślenia.
Kalija, Agagusia lubią tę wiadomość
-
PaniHa wrote:Dziewczyny, macie problem z lecąca z nosa krwią?? Ja już mam tak któryś raz i zastanawiam się jakie powinnam zrobić badania. W czwartek mam wizytę u lekarza ale chciałabym iść już z wynikami bo to wizyta prywatna
-
Alfa_Centauri wrote:Dziewczyny, serio chcecie mieć zwolnienie lekarskie L4 od psychiatry tylko po to, żeby swobodnie wyjeżdżać na urlop? Przecież ktoś może to kiedyś wykorzystać przeciwko wam i spróbowac wam odebrać lub ograniczyć prawa rodzicielskie. Warto pomyśleć o konsekwencjach, znam przypadek paskudnego rozwodu gdzie zostało przeciwko ojcu wykorzystane jego zwolnienie od psychiatry na depresje, której de facto nie miał, tylko pokłócił się z pracodawca i potrzebował długiego zwolnienia na czas sporu w sądzie pracy. Paskudna historia ale daje do myślenia.
Niestety dużo kobiet nadużywa L4. Moja znajoma wolała zawalić pół roku studiów, brakowało jej paru dni praktyk w jakimś biurze, bo stwierdziła że do pracy przestanie chodzić jak tylko II zobaczy.... 2 tygodnie dłużej pracować, bez przesady, przecież w ciąży należy się L4.
-
PaniHa wrote:Dziewczyny, macie problem z lecąca z nosa krwią?? Ja już mam tak któryś raz i zastanawiam się jakie powinnam zrobić badania. W czwartek mam wizytę u lekarza ale chciałabym iść już z wynikami bo to wizyta prywatna
Jeśli masz krwawienia,to myślę,że warto się zbadać właśnie na krzepliwosc i przede wszystkim powiedzieć lekarzowi. Może wyznaczy jeszcze inne badania.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
-
Też tak miałam na początku, brałam wtedy neparynę i acard. Jak pisała poprzedniczka śluzówka jest bardziej ukrwiona i mogą się pojawiać krwawienia, ale warto to skonsultować z lekarzem. -
Dziewczyny czytam właśnie na forum II trymestru jak dużo chłopaków z prenatalnych okazuje się dziewczynkami na połówkowych. Patrząc na to, że u nas w wątku armia chłopaków to coś w tym może być
Kurczę a mężuś tak cieszy się na syna...
Mama ginekolog podpowiada jak rozpoznać pleć:
https://mamaginekolog.pl/chlopiec-czy-dziewczynka/OlaWi lubi tę wiadomość
-
Bo w 12tyg to trochę wróżenie z fusow jesli chodzi o płeć
i chłopcy i dziewczynki mają ten wyrostek płciowy tylko kwestia pod jakim kątem. Stąd większość wyglada jak chłopiec bo mają "coś" między nogami
Pewnie bliżej połówkowych dopiero się potwierdzi.
Klara Wysocka, smeg lubią tę wiadomość
Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
Alfa_Centauri wrote:Dziewczyny, serio chcecie mieć zwolnienie lekarskie L4 od psychiatry tylko po to, żeby swobodnie wyjeżdżać na urlop? Przecież ktoś może to kiedyś wykorzystać przeciwko wam i spróbowac wam odebrać lub ograniczyć prawa rodzicielskie. Warto pomyśleć o konsekwencjach, znam przypadek paskudnego rozwodu gdzie zostało przeciwko ojcu wykorzystane jego zwolnienie od psychiatry na depresje, której de facto nie miał, tylko pokłócił się z pracodawca i potrzebował długiego zwolnienia na czas sporu w sądzie pracy. Paskudna historia ale daje do myślenia.
Niestety znam podobny przypadek.IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
Julia93 wrote:Niestety dużo kobiet nadużywa L4. Moja znajoma wolała zawalić pół roku studiów, brakowało jej paru dni praktyk w jakimś biurze, bo stwierdziła że do pracy przestanie chodzić jak tylko II zobaczy.... 2 tygodnie dłużej pracować, bez przesady, przecież w ciąży należy się L4.
Łatwo jest kogoś oceniać, prawda?IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
Klara Wysocka wrote:Łatwo jest kogoś oceniać, prawda?
To nie ocenianie, ona mi wprost powiedziała że idzie od razu na l4 bo jej sie należy. Bo jej się pracować nie chceOczywiście jeżeli są wskazania, kobieta się źle czuje czy praca moze zaszkodzic to jasne ze L4 się należy. Ale jeżeli ktoś jeszcze przed ciążą mówi coś takiego, to chyba nie jest do końca w porządku.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2019, 11:52
-
Julia93 wrote:To nie ocenianie, ona mi wprost powiedziała że idzie od razu na l4 bo jej sie należy. Bo jej się pracować nie chce
Oczywiście jeżeli są wskazania, kobieta się źle czuje czy praca moze zaszkodzic to jasne ze L4 się należy. Ale jeżeli ktoś jeszcze przed ciążą mówi coś takiego, to chyba nie jest do końca w porządku.
Rozumiem, niestety takie podejście jest dzisiaj powszechne. Ja też niekoniecznie pochwalam.
Jednak często reaguję, bo gdy ja mówię swoim znajomym, którzy nie znają naszej sytuacji, to też wychodzę na lesera i leniwca. Oczywiście nikomu nie wyjaśniam i nie neguję, więc, no, jest jak jest.IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę