X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kody icd to międzynarodowa klasyfikacja chorób stosowane są m.in.do wystawiania zwolnień lekarskich czy recept, tak jak wspomniane przezt Klare wcześniej z31-postępowanie prokreacyjne, znajduje się w dziale "osoby wymagające opieki zdrowotnej w okolicznościach związanych
    z rozrodem" :) link podany był wyrywkiem ponieważ ogólnodostępna w internecie baza ma ponad 800 stron :) można sobie sprawdzić.

Ale nie wnikam już w dalszą dyskusje bo to idzie w dziwną stronę, od strony przepisów chciałam uświadomić jak wygląda korzystanie ze zwolnienia lekarskiego w przypadku wakacji zagranicznych.

Klara opisała słuszny przypadek z kodem z31, który można wielorako interpretować ponieważ ma przynajmniej 5 podpunktów, natomiast ginekolog nie może wypisać zwolnienia z dowolnym kodem choroby jaką sobie pacjent wymyśli. Inaczej - może dopóki nie będzie miał kontroli . Dziękuję, wypisuje się z dalszej dyskusji :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2019, 21:11

Klara Wysocka, Anhydra lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Julia93 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Kody icd to międzynarodowa klasyfikacja chorób stosowane są m.in.do wystawiania zwolnień lekarskich czy recept, tak jak wspomniane przezt Klare wcześniej z31-postępowanie prokreacyjne, znajduje się w dziale "osoby wymagające opieki zdrowotnej w okolicznościach związanych
    z rozrodem" :) link podany był wyrywkiem ponieważ ogólnodostępna w internecie baza ma ponad 800 stron :) można sobie sprawdzić.

Ale nie wnikam już w dalszą dyskusje bo to idzie w dziwną stronę, od strony przepisów chciałam uświadomić jak wygląda korzystanie ze zwolnienia lekarskiego w przypadku wakacji zagranicznych.

Klara opisała słuszny przypadek z kodem z31, który można wielorako interpretować ponieważ ma przynajmniej 5 podpunktów, natomiast ginekolog nie może wypisać zwolnienia z dowolnym kodem choroby jaką sobie pacjent wymyśli. Inaczej - może dopóki nie będzie miał kontroli . Dziękuję, wypisuje się z dalszej dyskusji :)

Właśnie, między innymi do wystawiania zwolnień. Chodzi mi o to że nie wszystkie te kody można użyć w L4, część z nich nie jest wskazaniem do zwolnienia a po prostu kodem który w dokumentacji medycznej można użyć. ;) Choćby pęknięcie krocza podczas porodu albo zgon :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2019, 21:22

p19ulbetrms0c424.png
    01/2017 - 8tc[*] 06/2018 - 10tc [*] Hashimoto, nadpłytkowość, PAI1 hetero, Mthfr homo, ANA(+)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2019, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss wrote:
    Sama mam zagwostkę od którego tygodnia jest drugi trymestr ale chyba od 14
    Z tym to tak jakoś rożnie jest. Biorę witaminy Prenatal i dla II trymestru (prenatal duo) bierze sie od 13 tyg. I najlepsze jest to ze lekarz kazał mi je zacząc brać po skończonym 12 tyg czyli od 12tyg 0d.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2019, 21:38

• Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nacha wrote:
    Z tym to tak jakoś rożnie jest. Biorę witaminy Prenatal i dla II trymestru (prenatal duo) bierze sie od 13 tyg. I najlepsze jest to ze lekarz kazał mi je zacząc brać po skończonym 12 tyg czyli od 12tyg 0d.
    Ja również biorę femibion 2 od 13 tyg więc dziwnie to można interpretować

27a73b5519.png
  • Julia93 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten femibion 1 jest niby do 12 tygodnia, ale ja wyszłam z założenia że tydzien czy dwa różnicy nie robi, skończy mi się to kupie 2. W końcu z dnia na dzien zapotrzebowanie na witaminy sie nie zmienia nie? :)

p19ulbetrms0c424.png
    01/2017 - 8tc[*] 06/2018 - 10tc [*] Hashimoto, nadpłytkowość, PAI1 hetero, Mthfr homo, ANA(+)
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, macie problem z lecąca z nosa krwią?? Ja już mam tak któryś raz i zastanawiam się jakie powinnam zrobić badania. W czwartek mam wizytę u lekarza ale chciałabym iść już z wynikami bo to wizyta prywatna

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, serio chcecie mieć zwolnienie lekarskie L4 od psychiatry tylko po to, żeby swobodnie wyjeżdżać na urlop? Przecież ktoś może to kiedyś wykorzystać przeciwko wam i spróbowac wam odebrać lub ograniczyć prawa rodzicielskie. Warto pomyśleć o konsekwencjach, znam przypadek paskudnego rozwodu gdzie zostało przeciwko ojcu wykorzystane jego zwolnienie od psychiatry na depresje, której de facto nie miał, tylko pokłócił się z pracodawca i potrzebował długiego zwolnienia na czas sporu w sądzie pracy. Paskudna historia ale daje do myślenia.

Kalija, Agagusia lubią tę wiadomość

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniHa wrote:
    Dziewczyny, macie problem z lecąca z nosa krwią?? Ja już mam tak któryś raz i zastanawiam się jakie powinnam zrobić badania. W czwartek mam wizytę u lekarza ale chciałabym iść już z wynikami bo to wizyta prywatna
    Pani Ha, może jakieś badania na krzepliwość krwi? Bierzesz heparynę albo acard?

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi leci troszkę krew z nosa jak wydmuchuję nos.Pekają malutkie naczynia krwionośne.Biorę 1 acard wieczorem.

• Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam taki problem.Od paru dnijak leże mam ucisk na wątrobę tak jakby ktoś położył mi trzy palce na wątrobie i delikatnie przycisnął.Mam tak kilka razy dziennie.Może inne narządy się przemieszczają i naciskają na siebie.Macie tak?

• Julia93 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alfa_Centauri wrote:
    Dziewczyny, serio chcecie mieć zwolnienie lekarskie L4 od psychiatry tylko po to, żeby swobodnie wyjeżdżać na urlop? Przecież ktoś może to kiedyś wykorzystać przeciwko wam i spróbowac wam odebrać lub ograniczyć prawa rodzicielskie. Warto pomyśleć o konsekwencjach, znam przypadek paskudnego rozwodu gdzie zostało przeciwko ojcu wykorzystane jego zwolnienie od psychiatry na depresje, której de facto nie miał, tylko pokłócił się z pracodawca i potrzebował długiego zwolnienia na czas sporu w sądzie pracy. Paskudna historia ale daje do myślenia.

Niestety dużo kobiet nadużywa L4. Moja znajoma wolała zawalić pół roku studiów, brakowało jej paru dni praktyk w jakimś biurze, bo stwierdziła że do pracy przestanie chodzić jak tylko II zobaczy.... 2 tygodnie dłużej pracować, bez przesady, przecież w ciąży należy się L4.

p19ulbetrms0c424.png
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniHa wrote:
    Mi krew nie leci jakoś mocno, ale jak dmucham nos,to są ślady. Czytałam,że w ciąży sluzowka jest troszkę inaczej ukrwiona, więc uznałam,że u mnie jest to raczej w granicach normy.
    Jeśli masz krwawienia,to myślę,że warto się zbadać właśnie na krzepliwosc i przede wszystkim powiedzieć lekarzowi. Może wyznaczy jeszcze inne badania.

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • redken Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniHa wrote:
    Ja miałam takie 2 tygodnie gdzie codziennie mi krew z nosa leciała a czasami nawet parę razy dziennie (biorę acard i heparyne). Lekarz mówił, że tak niestety może teraz być. Kazał przykładać zimne kompresy i tyle.

preg.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniHa wrote:

Też tak miałam na początku, brałam wtedy neparynę i acard. Jak pisała poprzedniczka śluzówka jest bardziej ukrwiona i mogą się pojawiać krwawienia, ale warto to skonsultować z lekarzem.

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czytam właśnie na forum II trymestru jak dużo chłopaków z prenatalnych okazuje się dziewczynkami na połówkowych. Patrząc na to, że u nas w wątku armia chłopaków to coś w tym może być;) Kurczę a mężuś tak cieszy się na syna...

Mama ginekolog podpowiada jak rozpoznać pleć:

https://mamaginekolog.pl/chlopiec-czy-dziewczynka/

OlaWi lubi tę wiadomość

dqprgu1royghdo7j.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo w 12tyg to trochę wróżenie z fusow jesli chodzi o płeć ;) i chłopcy i dziewczynki mają ten wyrostek płciowy tylko kwestia pod jakim kątem. Stąd większość wyglada jak chłopiec bo mają "coś" między nogami ;) Pewnie bliżej połówkowych dopiero się potwierdzi.

Klara Wysocka, smeg lubią tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alfa_Centauri wrote:

Niestety znam podobny przypadek.

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3

Wysłany: 10 lutego 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia93 wrote:
    Niestety dużo kobiet nadużywa L4. Moja znajoma wolała zawalić pół roku studiów, brakowało jej paru dni praktyk w jakimś biurze, bo stwierdziła że do pracy przestanie chodzić jak tylko II zobaczy.... 2 tygodnie dłużej pracować, bez przesady, przecież w ciąży należy się L4.

Łatwo jest kogoś oceniać, prawda? :)

mam Córeczkę <3
  • Julia93 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara Wysocka wrote:
    Łatwo jest kogoś oceniać, prawda? :)

To nie ocenianie, ona mi wprost powiedziała że idzie od razu na l4 bo jej sie należy. Bo jej się pracować nie chce ;) Oczywiście jeżeli są wskazania, kobieta się źle czuje czy praca moze zaszkodzic to jasne ze L4 się należy. Ale jeżeli ktoś jeszcze przed ciążą mówi coś takiego, to chyba nie jest do końca w porządku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2019, 11:52

p19ulbetrms0c424.png

Wysłany: 10 lutego 2019, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia93 wrote:
    To nie ocenianie, ona mi wprost powiedziała że idzie od razu na l4 bo jej sie należy. Bo jej się pracować nie chce ;) Oczywiście jeżeli są wskazania, kobieta się źle czuje czy praca moze zaszkodzic to jasne ze L4 się należy. Ale jeżeli ktoś jeszcze przed ciążą mówi coś takiego, to chyba nie jest do końca w porządku.

Rozumiem, niestety takie podejście jest dzisiaj powszechne. Ja też niekoniecznie pochwalam.
    Jednak często reaguję, bo gdy ja mówię swoim znajomym, którzy nie znają naszej sytuacji, to też wychodzę na lesera i leniwca. Oczywiście nikomu nie wyjaśniam i nie neguję, więc, no, jest jak jest. ;)

mam Córeczkę <3
‹‹ 280 281 282 283 284 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ