X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    dlaczego nie polecasz? żadne nifty, sanco itp nie da tej gwarancji. tylko amnio. a jak coś w nifty wyjdzie źle to i tak wyślą na amnio... bez sensu marnuje się czas. Ja mam juz 15yg... Załóżmy, robię teraz nitfy. Wyniki za minimum tydzień, czyli 16tyg... coś jest źle. Muszę mieć amnio + wyniki 4tygodnie... a więc już 20tyg... moje dziecko jesto tydzień większe i tak mi będą liczyć faktyczny czas ciążowy (bo różnica powyżej 4dni i patrzą po usg) - 21tyg... Do już strasznie dużo!! nie ma czasu na ostateczną decyzję!
    Wiki, ja Sanco robiłam w 10-11 tygodniu. Dlaczego tak długo zwklekałaś z badaniami?

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alfa_Centauri wrote:
    Wiki, ja Sanco robiłam w 10-11 tygodniu. Dlaczego tak długo zwklekałaś z badaniami?

Ponieważ usg miałam dobre to raz, dopiero wczoraj odebrałam wyniki pappa, dwa, że i dalej nie zamierzam robić nitfy. tylko jeśli zdecyduje się, to na amnio... tak jak napisałam wyżej tylko amnio=100% pewności...

a tak w ogóle to idę do lekarza i zobaczę co on powie na takie dziwne rozbieżności w wynikach... no 228 a 1020 to strasznie duża różnica

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 11:47

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie, nikt legalnie nie usunie ciazy bez potwierdzenia wad na amnio. A z tym trzeba czekac do 16tygodnia. Wiec albo teraz test płodowego wolnego dna ( np Nifty) i potem ew amnio. Albo czekanie na amnio. Innego wyjścia nie ma. No jeszcze ew biopsja kosmowki.

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    nie potrafię wyliczyć. "Erroneous input: Measurements at 11-13 w: Date of measurement: Gestation outside acceptable limits" :-/
    a wpisuję wszystko dobrze... nawet jak zmieniam daty, to też nie przechodzi

Ze niby ciąża zbyt zaawansowana? A jak wpisujesz crl to jaki wiek ciąży Ci pokazuje (zaraz pod polem do wpisywania)

aadd84dc14.png[/url]
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos wizyt to wczoraj sie pytalam o dalszy plan i mowil doktorek ze co miesiac. Teraz mamy 14 i pol tygodnia. Na nastepna wizyte umowilam sie za 3 i pol tyg i potem za 3, bo akurat bedzie 21 tc skończony czyli połówkowe. Powiedział ze takbedzie idealnie. Lekarze chyba nie lubią robic połówkowego na poczatku 18 tc bo jeszcze wszystko jest malutkie i gorzej widac.

wiki2, emi2016 lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Ze niby ciąża zbyt zaawansowana? A jak wpisujesz crl to jaki wiek ciąży Ci pokazuje (zaraz pod polem do wpisywania)

wpisywałam i 80mm (pokazuje 13t6d - zgodnie z prawdą) i wcześniejszy wynik 68,9mm (sprzed kilku dni) i wpisywałam jakieś mniejsze... to samo pokazuje... jak ustawiłam tam datę miesiączki to wyliczyło mi wynik... no nie wiem czy tam miało być :-)

1usa3e5e2lf96jem.png

• Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, co innego zrozumiałam z twojego posta. Może i amnio daje 100% pewności zamiast 99%, ale zawsze naraża życie dziecka. Dlatego nikt nie wykonuje badań inwazyjnych, jeśli nie ma do tego wskazań.

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    Owszem test pappa to głównie statystyka, ale samo usg daje tylko 75% pewności, że dziecko będzie zdrowe, wraz z testem pappa - 90 %, to istotna różnica. po za tym test pappa wykrywa też nieprawidłowe działanie łożyska. Ja jednak wolałam zrobić, choć trochę się boję...

Właśnie dostałam wiadomść, że Pappa do odebrania - robiłam w sobotę - szybcy są ! Ale mam stracha... Chociaż chyba wysżło dobrze, skoro nie dzwonili, żeby umawiać na omówienie wyników - a tak to się odbywa u nas w przypadku wyniku nieprawidłowego...

Smutnamiss- tak jak dziewczyny piszą - zrób badania ! Jeśli nei stać Ciebie na jakiekolwiek NIPT to zrób amnio, podobno według najnowszych badań ryzyko poroienia po amnio wymosi obecnie ok 0,1%, a nie jak jeszcze niedawno twierdzili 1%. Szanse, że nosisz zdrowe dziecko są większe niż na chore ! To wciąż 1:66 ! Dziewczyna na styczniówkach miała ryzyko z pappy 1:2 ! I ma zdrowe dziecko !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 11:57

smeg, Limerikowo, Anhydra lubią tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    wpisywałam i 80mm (pokazuje 13t6d - zgodnie z prawdą) i wcześniejszy wynik 68,9mm (sprzed kilku dni) i wpisywałam jakieś mniejsze... to samo pokazuje... jak ustawiłam tam datę miesiączki to wyliczyło mi wynik... no nie wiem czy tam miało być :-)

A tam jest gdzieś miejsce na wpisanie terminu ostbmoesiaczki? Chyba tylko data badania usg i data badania krwi

aadd84dc14.png[/url]
  • Malinka7 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    To prawda. Czytałam wątek o terminacji na wizażu i to co dziewczyny pisały w głowie się nie mieści :(

Smutnamiss trzymam kciuki za dobre wyniki testu DNA. Mam nadzieję, że Twoja historia będzie miała szczęśliwe zakończenie. Z resztą historia każdej z nas :)

Chciałabym jeszcze wrócić do kwestii badań typu harmony, panorama. Już o tym pisałem wcześniej, ale nikt się nie ustosunkował a widzę, że wiele z Was robiło te testy. Mianowicie moja lekarka mówiła że te testy są wiarygodne tylko w przypadku ZD, natomiast skuteczność co do innych chorób jest o wiele niższa 60-80% . Bardzo mnie to zniechęciło choć nigdzie nie znalazłam potwierdzenia jej słów. Mówiła też, że lekarze z kliniki gdzie robią te testy polecają je, bo to jest wielka kasa :/ co myślicie???
    Wiadomo, duża kasa dla nich. Ja robiłam test Harmony właściwie tylko po to, żeby zobaczyć jakie ryzyko mi wyjdzie ZD.

3jgxdqk3vzuxur4g.png
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    A tam jest gdzieś miejsce na wpisanie terminu ostbmoesiaczki? Chyba tylko data badania usg i data badania krwi

tak, jest oddzielne miejsce na ostatnią miesiączkę... dlatego zgłupiałam... a walić to :-) będzie dobrze :-D

1usa3e5e2lf96jem.png

• natty85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara kto nie mial stycznosci z nieplodnoscia albo ivf nie zrozumie tego. Juz sie o tym przekonałam.

Smutnamiss...juz wiem czemu masz taki nick ;) Zapraszam na korki z matmy jezeli wedlug Ciebie 1do 66 to 90% szans na chore dziecko. To jeszcze wiedza z podstawówki 6 klasa ;)
    Chcesz tego.dziecka??? Jak tak to.wez sie w garść!!!!!

Klara Wysocka lubi tę wiadomość

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alfa_Centauri wrote:
    Ok, co innego zrozumiałam z twojego posta. Może i amnio daje 100% pewności zamiast 99%, ale zawsze naraża życie dziecka. Dlatego nikt nie wykonuje badań inwazyjnych, jeśli nie ma do tego wskazań.

Mój lekarz mówił, że już wystarczy mieć wiek powyżej 35l (jak ja) i mi się należy amnio na życzenie...
    A odnośnie narażania dziecka to prawda... statystycznie mam większe szanse na poronienie po amnio (1:100/150) niż urodzenie dziecka z ZD (1:228)
    No nic... Może coś mój doktorek wymyśli mądrego ;)

1usa3e5e2lf96jem.png

• werni Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny wczoraj miałam usg prenatalne plus test pappa. Wyniki kolo piątku. Pani na usg mówiła ze wszystko ładnie wygląda pomimo że jestem bardzo szczupła. :)

emi2016, Kalija, Klara Wysocka, Niezapominajka5, DrzewkoPomarańczowe, linka89, Agagusia, smeg, Marimiko, Anhydra, Malinka7 lubią tę wiadomość

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    Klara kto nie mial stycznosci z nieplodnoscia albo ivf nie zrozumie tego. Juz sie o tym przekonałam.

Nie ma reguły. Ja starałam się wiele lat, wylałam morze łez i wydałam mnóstwo pieniędzy by zajść w ciążę. A jednak nie chciałabym sprowadzać na świat dziecka, które nie poradzi sobie jak umrę (oczywiście mowie tu o potwierdzonej strasznej diagnozie a nie gdybaniu).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 12:26

wiki2, Asiac93, joan85, Agagusia lubią tę wiadomość

dqprgu1royghdo7j.png
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Nie usuniesz bez potwierdzenia diagnozy innym badaniem. Ta Pappa jeszcze o niczym nie przesądza. Mówiłas ze robisz dziś te badania z krwi?
    Zrobiłam panoramę za 2100 tydzień i będzie wynik jeśli zły zrobię amniopunkcję

Frida91, wiki2, natty85, Niezapominajka5, emi2016, smeg, werni, Agagusia, Malinka7 lubią tę wiadomość

27a73b5519.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam 2×usg i pappa.1 usg wyszło z tachykardią dlatego powtarzałam badania.Wyniki pappa dobre w 1 i 2 badaniu.Na pierwszym badaniu lekarz nie zrobił na mnie dobrego wrażenia ciągle czegoś szukał i nie mógł znaleźć co mnie przerażało.Za dużo nie mówił musiałam wypytywać a w konsekwencji i tak najwięcej informacji uzyskałam z opisu.To kolejny powód dlaczego 2usg.Po 1 usg (ja się denerwowałam i dziecko pewnie to czuło)dostałam skierowanie na echo serca płodu między 18-20 tyg.Tak więc na echo serca jestem zapisana w 19+4 odrazu połówkowe,natomiast na usg połówkowe w zaufanym miejscu umówię się tydzień później.

• Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss wrote:
    Zrobiłam panoramę za 2100 tydzień i będzie wynik jeśli zły zrobię amniopunkcję

To dobra decyzja

• Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Na co ma byc chore Twoje dziecko?
    Szczerze bo juz zglupialam
    Tachkardia i cos jeszcze?
    Bo crl masz ok

Wybierz sie na spokojnie do dobrego fachowca.choc pewnie w Lublinie w szpitalu tez sa dobrzy lekarze

Wbrew pozorom nie jest latwo o legalna terminacje zywej ciazy w Pl

Mialam zabieg usuniecia nierozwijajacej sie ciazy z 5tyg w 10tyg i jest to cholerna trauma
    Nie kazdy umie sie pozbierac.na szczescie mialam juz coreczke oraz kochajacego meza
    Tachykardia jest jedynie wyraźną wadą nic poza tym nie było w usg dziś przed panorama miałam usg żeby sprawdzić czy płód żywy i tętno 172 na 13 tydz to dużo

27a73b5519.png
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara Wysocka wrote:
    Nóż mi się w kieszeni otwiera, jak czytam Twoje pełne paniki posty. Tłumaczę sobie jednak, że nie jestem Tobą, nie jestem na Twoim miejscu i nie wiem co przeżywasz, dlatego też nie odpowiadam na nie na forum. Ale teraz nie mogę się opanować.

Wejdź na ovufriend, na różową stronę, a później napisz tym wszystkim Dziewczynom, tym, które mają kilka nieudanych procedur za soba; tym, którym nie przyjął się adoptowany zarodek; tym, które załatwiają formalności w Czechach w przedmocie surogacji za kwotę blisko 200 tys. - wejdź tam i napisz Im, że Twoje dziecko ma BYĆ MOŻE tachykardię, którą można leczyć; że BYĆ MOŻE ma wady chromosonalne, ale tak naprawdę tego nie wiesz, bo nie robisz dodatkowych badań, bo nie przejmujesz się tym, że jesteś odpowiedzialna za życie nowego człowieka, wolisz po prostu usunąć, bo wizja skompliowanej ciąży Ciebie przeraża.

Weź się, ku&*#a, w garść! Zrób badania, rozmawiaj z lekarzami, znajdź innych jak trzeba, idź po pomoc psychologiczną i zadbaj o siebie i dziecko!
    Od razu poleciłaam do szpitala z wynikami przeanalizowałem z lekarką i zrobiłam w szpitalu Panoramę jeśli wyjdzie źle to zrobię amnio i wtedy zadecyduje. Nie zostawię chorego dziecka na świecie opiekowałam się leżącą konającą matką i widziałam jak wygląda cierpienie. Jestem wierząca dlatego decyzja o terminacja byłaby najgorszym ciosem od losu. Wszystko sprawdzę jestem też umówiona na kolejne usg

Limerikowo lubi tę wiadomość

27a73b5519.png
‹‹ 292 293 294 295 296 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ