Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny a przesuwacie detektor bardzo powoli kawałek po kawałku? Ja ani razu nie miałam problemu ze znalezieniem, znajduje mi od 12 tygodnia a mam najzwyklejszy dekektor. Ja też często słyszę jak maluch się rusza i w tych okolicavh jest zawsze serduszko, powodzenia w poszukiwaniach
Ja mam pytanie o położna. Podobno w połowie ciąży należy wybrać położna ale jak to się odbywa? Nie wiem jeszcze w którym szpitalu będę rodzić, raczej takim na drugim końcu miasta. Czy to chodzi o tą położna co przychodzi po porodzie do nas do domu? Dajcie proszę znać jak coś wiecie w tym temacieCóreczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
Czekamy na Alusia 💙💙
-
Niezapominajka5 wrote:A ile u Was kosztuje wynajem tego prywatnego pokoju dla męża? Ile wcześniej trzeba rezerwować i co zrobiliby, gdyby nie było miejsca w szpitalu dla rodzącej?
Tam gdzie chce rodzić, maja tylko 6 sal porodowych, więc istnieje ryzyko,że miejsc zabraknie.
My chyba będziemy zmuszeni wynająć ten pokój,bo mamy daleko do szpitala.
To nie jest pokoj dla meza, tylko rodzinny, tzn. ty i maz mozecie byc tam razem 24h. 3 lata temu kosztowal chyba 800 zl na caly okres pobytu, zwykle to chyba jest (2-4doby). Rezerwujesz jak znasz termin cc, bo w przypadku sn nie ma możliwości rezerwacji, nie znasz dnia ani godziny. Dlatego tez jak rodzilam 3 lata temu to właśnie byl zajęty, wiec nie skorzystalismy, zwolnil sie w 2 dobie dopiero.
A co do sali, to nie wiem jak rozwiazuja ten problem, nie dotyczyl mnie osobiscie, choc slyszalam, ze wtedy daja chyba dziewczyny np.do pokoi dla Pan po operacjach ginekologicznychNiezapominajka5 lubi tę wiadomość
-
PaniHa wybierasz położną środowiskowa czyli ta, która przychodzi do domu. Teraz się pozmieniało i przychodzi też przed porodem, nie tylko po.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 15:35
DrzewkoPomarańczowe lubi tę wiadomość
Ciąża - poród, połóg - grupa fb
Witek ❤️ 25.08.2019 ❤️ 4070g i 56cm ❤️ vbac
Mama czterech ❤️
Mama aniołka 9.2018r -
Reniiata wrote:PaniHa wybierasz położną środowiskowa czyli ta, która przychodzi do domu. Teraz się pozmieniało i przychodzi też przed porodem, nie tylko po.
Naprawdę przychodzi przed? A w jakim celu? Mam nadzieję, ze to nieobowiązkowe...
Ta srodowiskowa, to powinnas miec chyba przypisana rejonowo, chyba, ze wolisz wybrac inna. -
wisieninka_89 wrote:Smeg, doradzalas kiedys z dlugoscia chusty a moze podpowiedziec wiazanie ktore mozna najwczesniej stosowac? Chuste juz mam i chcialabym pocwiczyc na lalce:-D w necie znalazlam ze kangurek jest ok?
niektórzy twierdzą, że kangurek najlepszy, bo przy kieszonce nóżki mogą być zbyt szeroko odwiedzione, ale to zależy od budowy mamy i dziecka. Zresztą po 1-2 miesiącach to już na luzie można też kieszonkę
kangurek super rozkłada ciężar dziecka na plecach i nie ściska mamie brzucha, ale jest nieco trudniejszy do dociągnięcia i mniej wybacza błędy w porównaniu do kieszonki
Niebieska Gwiazda, Anhydra lubią tę wiadomość
Gdańsk, 31 l., kp -
nick nieaktualnyAnia95 wrote:Podobno ft4 ważniejsze, więc jak jest w normie to raczej nie będziesz potrzebowała tabletek
-
Camelia wrote:Czy dla noworodka lepsze są pajacyki, czy body i spodenki, a może kaftaniki i spodenki? Ogólnie też zastanawiam się czy spodenki nie będą jednak wywierały niepotrzebny nacisk na brzuszek noworodka.
Patrzyłam dziś na czapeczki w Smyku i jakoś wszystkie były zawiązywane, co wydało mi się niezbyt bezpieczne takie zawiązywanie na szyi noworodka czegokolwiek.
Jak myślicie, czy takie rozważania to już graniczą z paranoją na temat bezpieczeństwa?No i raczej dziecko w czapce jest pod stałym nadzorem, nie zawiazujesz jej do spania, więc nie sadze żeby to mogło być niebezpieczne.
Co do ubranek, wg mnie kaftaniki są niewygodne dla leżącego dziecka, podwijają się na plecach. Moja córka 1,5 roku do tej pory nie nosi bluzek, tylko body (no chyba że bluzy na wierzch)ja zakładałam w zimniejsze dni body i na to pajac, czasem sam pajac albo body i półśpiochy (to takie spodenki ze stópkami). Spodenki i półśpiochy najlepiej wybierać z szeroka na kilka cm gumka, wtedy nie uciskają brzuszka. Zwykłych śpiochów nie lubię, ani to grzeje u góry, a tylko niewygodnie się zdejmuje do zmiany pieluchy.
Camelia lubi tę wiadomość
Gdańsk, 31 l., kp -
nick nieaktualnyPaniHa wrote:Dziewczyny a przesuwacie detektor bardzo powoli kawałek po kawałku? Ja ani razu nie miałam problemu ze znalezieniem, znajduje mi od 12 tygodnia a mam najzwyklejszy dekektor. Ja też często słyszę jak maluch się rusza i w tych okolicavh jest zawsze serduszko, powodzenia w poszukiwaniach
Ja mam pytanie o położna. Podobno w połowie ciąży należy wybrać położna ale jak to się odbywa? Nie wiem jeszcze w którym szpitalu będę rodzić, raczej takim na drugim końcu miasta. Czy to chodzi o tą położna co przychodzi po porodzie do nas do domu? Dajcie proszę znać jak coś wiecie w tym temacie
Ja wybieram położna ze szkoły rodzenia do której sie zapisałamNa pierwszym spotkaniu podpisuje u nich papiery i gotowe.
Położna moze do ciebie przyjechać przed porodem jesli sobie tego życzysz. Powinna Cie przygotować na nadejście maluszka. Czyli taka domowa szkoła rodzenia z położną.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 15:58
smeg, Camelia lubią tę wiadomość
-
Bobby29 wrote:AnaKwiat mam to samo. Udaje mi się złapać czasami i pokazuje wartości podobne do twoich, z czego często w okolicach 80-90 i mam wrażenie że detektor wykrywacz bardziej moje serce. Oczywiście od kilku dni tylko o tym myślę, choć na wszystkich dotychczasowych wizytach tetno płodu było prawidłowe. Na szczęście już w poniedziałek wizyta.
Czyli to nie tylko ja. Ostatnio na badaniu dwa tygodnie temu tętno było 164 więc chyba nie spadło do 130? Ale tez 130 pokazało mi przez chwilkę a najczęściej było właśnie 80-90. Spróbuję jeszcze w weekend bo wizyta dopiero w czwartekmagnolia29 lubi tę wiadomość
Krzyś jest z nami od 15.08.2019 -
Najłatwiej wybrać położną ze szkoły rodzenia, przynajmniej ją trochę poznasz na zajęciach przed porodem
jak rodziłam 1,5 roku temu to przysługiwało 6 wizyt domowych i można było poprosić o kilka już przed porodem, ale mało kto z tego korzystał. Ja chodziłam za to pod koniec ciąży do szkoły rodzenia na ktg
ciekawe czy to prawda że teraz wizyty przed porodem są obowiązkowe, może odhaczą to w ramach zajęć ze szkoły rodzenia, bo chyba chodzi po prostu o obowiązkowa edukacje przedporodowa.
Gdańsk, 31 l., kp -
AnaKwiat wrote:Czyli to nie tylko ja. Ostatnio na badaniu dwa tygodnie temu tętno było 164 więc chyba nie spadło do 130? Ale tez 130 pokazało mi przez chwilkę a najczęściej było właśnie 80-90. Spróbuję jeszcze w weekend bo wizyta dopiero w czwartek
Dziewczyny 80-90 to na pewno nie jest tętno maluszka. Jeżeli macie problem ze znalezieniem to przewrócić się raz na jeden bok, potem na drugi i Bobo powinno się przemieścić. Ja zawsze mierze leżąc na płasko z wyprostowanymi nogami (w sensie nie są skrzyżowanie ani zgietymi). Czasami mąż szuka i też znajduje praktycznie od razuWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 16:30
DrzewkoPomarańczowe, Bobby29 lubią tę wiadomość
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
smeg wrote:Najłatwiej wybrać położną ze szkoły rodzenia, przynajmniej ją trochę poznasz na zajęciach przed porodem
jak rodziłam 1,5 roku temu to przysługiwało 6 wizyt domowych i można było poprosić o kilka już przed porodem, ale mało kto z tego korzystał. Ja chodziłam za to pod koniec ciąży do szkoły rodzenia na ktg
ciekawe czy to prawda że teraz wizyty przed porodem są obowiązkowe, może odhaczą to w ramach zajęć ze szkoły rodzenia, bo chyba chodzi po prostu o obowiązkowa edukacje przedporodowa.
Smeg ja chyba do Ciebie się wybiorę na prywatne lekcje chustowania! Twoja wiedza i doświadczenie są imponujące!Niebieska Gwiazda, linka89, smeg lubią tę wiadomość
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
Nacha wrote:Moja endokrynolog twierdzi ze jak w ciąży juz zaczelam brać tabletki to cała ciąże bede je brać. Po miesiącu stosowania tabletek TSH ładnie mi zjechało ale dalej biorę euthyrox i to taka samą dawkę jak na początku. Dawka mała 37,5
No widzisz, co lekarz to opinia. Ja sama mam mieszane odczucia co do brania euthyroxu, bo nigdy problemów z tarczycą nie miałam, jedynie przed ciążą wyszło mi TSH 2.69 i od razu dostałam tabletkiczy były potrzebne? Wątpię. Ale chyba jakaś moda się na to zrobiła
-
nick nieaktualnyAnia95 wrote:No widzisz, co lekarz to opinia. Ja sama mam mieszane odczucia co do brania euthyroxu, bo nigdy problemów z tarczycą nie miałam, jedynie przed ciążą wyszło mi TSH 2.69 i od razu dostałam tabletki
czy były potrzebne? Wątpię. Ale chyba jakaś moda się na to zrobiła
Ja miałam TSH 2,6 będąc juz w ciąży, przedtem 2,4-2,5. Norma dla os nie w ciąży to 4 :p -
nick nieaktualny
-
Właśnie wróciłam od fizjoterapeuty. To nie rwa kulszowa tylko ból stawu biodrowo-krzyzowego. Dostałam kilka ćwiczeń do robienia w domu i nakleiła mi tejpa. Pocwicze kilka dni i zobaczę czy mi będzie lepiej-szczerze na to liczę
Anhydra, Smerfelinka, Agagusia lubią tę wiadomość
-
linka89 wrote:Naprawdę przychodzi przed? A w jakim celu? Mam nadzieję, ze to nieobowiązkowe...
Ta srodowiskowa, to powinnas miec chyba przypisana rejonowo, chyba, ze wolisz wybrac inna.
Do nas przychodzi z detektoremwiem bo bratowa niedawno była w ciąży. Wizytuje w domu raz w miesiącu a przed porodem dwa razy... Rozmawia, pomaga, sprawdza co trzeba... Taka mini szkoła rodzenia domowa
Ale to też pewnie zależy od położnej. U nas teraz taka młoda, fajna... Rozmawia się z nią jak z koleżanką, a wiedzę ma bo na porodówce długo pracowała. Nie wiem czy jest obowiązek.Camelia lubi tę wiadomość
Mama czterech ❤️
Mama aniołka 9.2018r -
U nas w szpitalu po remoncie są sale dwuosobowe, każda z łazienką. Do tego jest miejsce do naświetlania więc dziecko zawsze przy mamie
Misi@, linka89 lubią tę wiadomość
Mama czterech ❤️
Mama aniołka 9.2018r