X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • werni Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2019, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też ginka mówiła ostatnio o położnej środowiskowej żebym poszukają po 21tc.

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2019, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po wizycie.Dzidziulek ma się dobrze,tętno 155,waga 148g.Co do płci położenie dziecka niekorzystne,obrazy na usg się nakładały szukał z 5min i siusiaka nie znalazł.Nic pewnego.Ból brzucha niewiadomego pochodzenia.

E_linka2, Domi_tur, Anhydra, werni, Chimera, Smerfelinka, Misi@, Reniiata, linka89, smeg, Vampire, OlaWi, Agagusia, emi2016, Bobby29, Marcelina85, Klara Wysocka, Larissa90, kayama, Malinka7, Sylvka, Marimiko, Limerikowo lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2019, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi endokrynolog zalecił kontrolę tsh co 4 tyg. Ale z drugiej strony ona ma podejście, że sprawdza tylko tsh i nie patrzy na ft4. Sama nie wiem co o tym myśleć i trochę mi się to nie podoba.

Piersi urosły mi jakiś tydzień temu. I wcale się nie cieszę, bo od razu problem. W zeszły weekend jedna zaczęła mnie boleć, była zaczerwieniona i wyczułam w niej jakąś zmianę. Jestem już po usg - tylko torbiel i wszystko ok, ale miałam złe przeczucia. Nie mówię, że nowotwór, ale rok temu miałam zapalenie piersi, które skończyło się ropniem i operacją. 6 tygodni byłam przez to na zwolnieniu o bólu na początku nie wspomnę. Dlatego na myśl o karmieniu i zastojach robi mi się trochę słabo i to moja największa obawa.
    Przerzucilam się już tylko na miękkie staniki - po prostu jest mi 100 razy wygodniej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2019, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    U nas nie znaleźliśmy przyczyny ani innych dodatkowych wskaźników azo, takich jak np zle wyniki hormonów. Wszystko było w porządku. Wykluczone przyczyny obstrukcyjne (żylaki, zwapnienia), genetyczne (robiliśmy nawet rozszerzony pakiet mutacji), hormony prawidłowe. To było frustrujące że nie znaleźliśmy nic, żadnych drogowskazów, ale równocześnie dawało to nadzieję na to że spermatogeneza jest zachowana -w mniejszym lub większym stopniu. Po kilkumiesięcznej kuracji w ejakulacie pojawiły się pojedyncze, martwe plemniki. Do zapłodnienia się nie nadawały ale były wskaźnikiem tego że biopsja się raczej powiedzie. W dniu mojej punkcji obydwoje bylismy na czczo przygotowani do zabiegów. Mój oddaje nasienie pro forma. I pod blokiem zabiegowym, ja już byłam po punkcji, przychodzi do nas pani z laboratorium oświadczając że udało im się znaleźć KILKA sztuk zdolnych do zapłodnienia. Ten moment będę pamiętała już zawsze. Powiem wam że nie wiem czy te plemniki były ruchliwe, ważne że się nadawały. Mieliśmy metodę icsi, czyli bezpośrednie wstrzyknięcie plemnika do komórki. Wszystkie komórki się zaplodnily i prawidłowo dzieliły. Udało się nam za trzecim razem. Jeden zarodek nie przetrwał rozmrożeniai jeszcze mamy zamrożone dwa, niestety bardzo słabej klasy.

Mamy podobna historie - u nas troszkęlepiej - pojedyncze plemniki zawsze były (choć na początku tylko martwe). Także żadnej przyczyny nie znaleziono - mąż zdrowy. U nas też po mojej punkcji mąż oddawał nasienie (bo nic nie chciało się mrozić) i pamiętam te chwile, kiedy wyszedł embriolog i powiedział, że są plemniki, które mogą wykorzystać - wielka ulga, bo chyba bardziej bałam się o mojego męża i jak ewentualnie zniesie złe wieści niż o siebie. Niestety on to wszystko bardzo przeżywał odkąd się dowiedział.
    Teraz to też nasz 3 transfer i się udało. Wierzę, że już nic złego nas nie spotka - swoje już przeszliśmy.

Anhydra, Bobby29 lubią tę wiadomość

• linka89 Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2019, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania95 wrote:
    No widzisz, co lekarz to opinia. Ja sama mam mieszane odczucia co do brania euthyroxu, bo nigdy problemów z tarczycą nie miałam, jedynie przed ciążą wyszło mi TSH 2.69 i od razu dostałam tabletki :/ czy były potrzebne? Wątpię. Ale chyba jakaś moda się na to zrobiła :P

Ja mam takie zdanie jak ty nt tabletek, watpie zeby wynik 2,8 bardzo zagrazal rozwojowi maluszka... No ale lekarzem nie jestem, wiec stosuje sie do zalecen.
    A czy mialy niektore z Was w druga strone, tzn zbyt niskie tsh? Co wtedy?

Ania95 lubi tę wiadomość

• Reniiata Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2019, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na poczatku ciąży w 9t miałam tsh 4,9. Mój gin wysłał mnie do endokrynologa. Tydzień później robiłam ponowne badania tsh, ft3 i ft4.
    Tsh miałam już 2,3 a reszta w normie. Ale poszłam do tego endo. Ona na szczęście dalekq od dawania leków na zapas. Powiedziała, że tsh lubi w ciąży skakać i nie należy dawać leków od razu... Kontrole mam za 5 tygodni.
    Co lekarz to opinia. Jak wszędzie, ale ja akurat też nie lubię leków tam, gdzie ich nie trzeba...

linka89, Ania95 lubią tę wiadomość

Ciąża - poród, połóg - grupa fb
    Witek ❤️ 25.08.2019 ❤️ 4070g i 56cm ❤️ vbac
    Mama czterech ❤️
    Mama aniołka 9.2018r
  • linka89 Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2019, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ktore sa w kolejnej ciąży... Czy Wy w ogole planujecie chodzic na szkole rodzenia?
    Bo ja szczerze powiem, ze średnio widzę sens.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2019, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciazy, która poroniłam w ok. 5 tyg. Miałam tsh 0.087, endokrynolog kazała odstawić euthyrox, ale oczywiście nie sprawdzała ft4. Potem zastanawiałam się, czy to nie był błąd i czy nie przyczyniło się to do poronienia. Ginekolog powiedział, że nie. W tej ciąży stwierdziłam, że do endokrynologa pójdę, jak będę miała potwierdzone na usg, że wszystko ok. Tym razem jest zupełnie inaczej, tsh bardzo ładne - bo ok. 1. Zobaczę jak teraz, bo idę na badania w poniedziałek.

Czy macie jakieś informacje - albo namiary na artykuły w Internecie dlaczego powinno się kontrolować i tsh i ft4? Ja często słyszę takie opinie, ale tak jak pisałam moja endokrynolog ma inne podejście, a ja nie wiem które jest zalecane i poprawne.

• Reniiata Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2019, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E_linka2 ja czytałam to:
    http://www.endokrynologia.net/tarczyca/hormony-tarczycy-tsh-ft4-ft3

Trochę trudny język, ale wszystko wyjaśnione, dlaczego najważniejsze jest ft4 a nie tsh.

E_linka2 lubi tę wiadomość

Mama czterech ❤️
    Mama aniołka 9.2018r
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2019, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja dzisiaj byłam na tej całej patologii . Wiem tylko, że z dzieckiem wszystko ok. Nic nie widziałam i zdjęcia też nie dają, ale jakoś mnie to nie dziwi szpital i NFZ :D Generalnie na razie nie mam po co tam iść znowu, nie widzą potrzeby chyba że diabetolog wprowadzi insulinę.

Anhydra, OlaWi, Agagusia, Smerfelinka lubią tę wiadomość

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2019, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    linka89 wrote:
    Ja mam takie zdanie jak ty nt tabletek, watpie zeby wynik 2,8 bardzo zagrazal rozwojowi maluszka... No ale lekarzem nie jestem, wiec stosuje sie do zalecen.
    A czy mialy niektore z Was w druga strone, tzn zbyt niskie tsh? Co wtedy?

Moje tsh w 5tyg ciąży 2.1,w 9tyg. 0.75,w 13tyg. 0.4.Byłam u endo i mam wytyczne do końca ciąży.
    Powtarzać badania co 2 miesiące
    Tsh<2.5(czasem moźebyć tak niskie że nieoznaczalne)
    Ft4 i ft3 e normie(może spaść poniżej na koniec ciąży).

• Mary Magdalena Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    linka89 wrote:
    Dziewczyny, ktore sa w kolejnej ciąży... Czy Wy w ogole planujecie chodzic na szkole rodzenia?
    Bo ja szczerze powiem, ze średnio widzę sens.

Ja absolutnie nie, zwłaszcza że uważam, że szkoła rodzenia nic nam nie dala, ale chyba też , trafiliśmy na beznadziejną położną. Zmarnowane pieniądze.
    Poza tym prawdopodobnie będę miała cc, a opieka nad dzieckiem i pielęgnacja już opanowana ;)

linka89 lubi tę wiadomość

tb73vut14i57zd3c.png
  • Reniiata Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2019, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po moich doświadczeniach porodowych niczego już bym się w szkole rodzenia nie dowiedziała nowego. Nigdy nie byłam zresztą. Jakoś organizm sam mi mówił, co mam robić a ja go tylko słuchałam.

Mama czterech ❤️
    Mama aniołka 9.2018r
  • linka89 Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Magdalena wrote:
    Ja absolutnie nie, zwłaszcza że uważam, że szkoła rodzenia nic nam nie dala, ale chyba też , trafiliśmy na beznadziejną położną. Zmarnowane pieniądze.
    Poza tym prawdopodobnie będę miała cc, a opieka nad dzieckiem i pielęgnacja już opanowana ;)

No właśnie ja sie boje, ze temat opieki bad noworodkiem troche juz mam zakurzony, ale jak slyszalam od niektorych mam, to jest jak z jazda na rowerze, wiec licze, ze sobie przypomne... W koncu to az tak dawno nie bylo :)
    zreszta pokazywanje wszystkiego na lalce to i tak jest niczym w porównaniu z zywa istota :)
    chyba tez sobie podaruje, wole ten czas inaczej wykorzystać...

Mary Magdalena lubi tę wiadomość

• Matyldaaa Koleżanka

Wysłany: 22 lutego 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Magdalena wrote:
    Ja urodziłam pod koniec września i tylko na spacer ubieralam czepeczke, no i może na chwilę po kąpieli, zanim włoski nie wyschly. Mi też mama kupiła dużo kaftanikow, może parę razy ubralam, miałam wrażenie, że się podwijaja. Dla mnie najlepsze były body plus śpiochy i pajace. Latem na pewno rampersy. Już parę kupiłam.

Matylda, a skąd dokładnie? Ja chyba będę u siebie w Gliwicach, chociaż Zabrze też chwalą. Pierwsze miałam rodzić w Gliwicach, nawet położna swoją już miałam, ale niestety wyszło inaczej. Urodziłam w Katowicach na Ligocie i też sobie chwale. Rodzilam przez cc, a w Kato mąż mógł być przy porodzie :)

Jeszcze się tylko pochwalę, że dziś zaczęłam 17 tydzień, a wczoraj wreszcie poczułam ruchy :D

Gratuluję 17 tygodnia :)
    Ja już też się nie mogę doczekać jak poczuje ruchy - to musi być cudowne uczucie :)

Ja jestem z okolic Bielska ale najprawdopodobniej będę rodziła w Bytomiu albo Będzinie bo w tych szpitalach pracuje mój gin prowadzący.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 19:10

Mama Aniołka - 02.2018

Iga jest z nami 22.08.2019 ❤❤❤
  • smeg Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2019, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba się zapisze do jakiejś szkoły rodzenia na NFZ po to, żeby korzystać z gimnastyki i ktg pod koniec. Mam nadzieje ze uda się obejść chodzenie na wykłady :P

A propos TSH, czytałam ostatnio na fb „artykuł” jakiegoś lekarza, że zbijanie TSH w ciąży za wszelka cenę to przeżytek. Ale nie weryfikowałam czy to porządny lekarz, czy jakiś szarlatan :P https://www.facebook.com/1174396189244701/posts/2404218946262413?sfns=mo Ale może coś w tym jest, moja siostra prowadziła ciążę w Niemczech i nikt jej nie kazał zbijać TSH 2,5.

thgfflw1r5jwwi42.png
    uch5trd871vy6cfm.png
    gg64o7est9yc5xll.png
    Gdańsk, 31 l., kp :)
  • smeg Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2019, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Smeg ja chyba do Ciebie się wybiorę na prywatne lekcje chustowania! Twoja wiedza i doświadczenie są imponujące!
    Haha, dzięki, ale do bycia doradczynią jeszcze mi daleko :D

Anhydra lubi tę wiadomość

thgfflw1r5jwwi42.png
    uch5trd871vy6cfm.png
    gg64o7est9yc5xll.png
    Gdańsk, 31 l., kp :)
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2019, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja badałam wczoraj tsh i fT4 na wizyte u endo w przyszlym tygodniu, bo moje ostatnie tsh to 3,46 (w poltora miesiaca wzrosło z 1,4, bralam Euthyrox 88, a przez ostatnie poltora tygodnia 100). W tej chwili tsh 3,1, a ft4 19. Zobaczymy czy endo powie zeby ta dawke 100 utrzymać, czy cis innego wymyśli.
    Co do ubranek to u mnie najbardziej sprawdził sie zestaw body plus pajac albo plus spodenki/polspiochy z szeroka gumka w pasie. Rampersy i samo body z krotkim odpadalo, bo mimo ze urodziłam 6.08 w straszne upały to maluchowi bylo zimno w krotkim rekawie. A potem zaraz jesien przyszla po miesiacu.

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2019, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rano muszę iść na badania ddimerow i aptt. Czy powinnam brać zastrzyk z heparyna przed tym badaniem (biorę zawsze rano)? Czy lepiej po? Nie dopytala a teraz sama nie wiem co robić.

• Bobby29 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elinka też brałam heparynę ale niestety nie wiem. Na wszelki wypadek na twoim miejscu po prostu w ten dzień bym zrobiła zastrzyk po badaniu lub wieczorem.

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
‹‹ 351 352 353 354 355 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ