X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Podbijam pytanie o magnez, ktory polecacir w ciazy? Ja w 1 bralam magneb6

też prawie całą drugą połowę pierwszej ciąży brałam magneB6 (ten niebiesko-żółty) - podobno jeden z lepszych nie na recepte przynajmniej prawie 4 lata temu ;)

plinka89 lubi tę wiadomość

4c3tvfxm6n339zea.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez polecam jako farmaceutka MagneB6, ew MagneB6Forte z podwójna dawka - maja rejestracje leku, czyli sa przebadanie, musza miec potwierdzona klinicznie skuteczność, bezpieczeństwo No i zawierać taka ilość substancji czynnej jaka jest deklarowana. A suplementy to nic nie musza - jutro moge isc do sanepidu, zgłosić ze bede produkowała, pojutrze otwierać aptekę i sprzedawać to w aptekach - masakra! I uwaga - bi juz MagbeB6 Max jest suplem a nie lekiem.
    Lekivto jeszcze Maglek (ale jest niepowlejany, troche tępy, za to tańszy) i Magvit. No i jeszcze Aspargin z magnezem (w malej dosc dawce) i potas. I jeszcze Asmag - lek, jako jeden z niewielu bez witaminy B6.

plinka89, Agusienka1985, Bobby29, Kalija, Camelia lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nacha wrote:
    Macie moze sprawdzone firmy albo strony internetowe z leginsami ciążowym. Wczoraj przeprosiłam sie z nowymi spodniami z lidla i stwierdzam ze sa spoczko. Mam kilka tunik i na wiosnę chce wskoczyć w leginsy do tego. Nie wiem czy dobrym pomysłem jest kupowanie na Allegro :p
    Ja mam legginsy, które mi siostra dała esmara, więc pewnie z Lidla są i są super, mają taki szeroki ściągacz i nie cisną. Na allegro kupiłam dwie pary jedne ocieplane, drugie nie (24zeta za szt.). Na aukcji pisało o specjalnej nieuciskającej gumce, w rzeczywistości jest to zwykła majtkowa guma, ktora mnie ciśnie w brzuch, więc nie polecam z allegro.

Nacha lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2019, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cały czas wymiotuje i do tego jestem przeziębiona. Lekarz mi powiedział, że jak do kolejnej wizyty mi nie przejdzie( wizytę mam za tydzien) to mnie weźmie do szpitala na diagnostykę. Boże jak ja chce, żeby mi przeszło.

• kayama Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia jak ja cię rozumiem. Dziewczyny czy po kilku tygodniach przerwy mogą wrócić mdłości?? Cały dzień mi dziś niewyraźnie, ciągle mdli nie jakoś bardzo ale mecząco :( I ciągle jakby ból brzucha czy nadbrzusza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2019, 20:18

Misi@ lubi tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Misia jak ja cię rozumiem. Dziewczyny czy po kilku tygodniach przerwy mogą wrócić mdłości?? Cały dzień mi dziś niewyraźnie, ciągle mdli nie jakoś bardzo ale mecząco :( I ciągle jakby ból brzucha czy nadbrzusza.
    Mi dopiero jakieś 2 tyg temu przeszły mdłości. Miejmy nadzieję,ze to juz naprawdę ostatnie podrygi złego samopoczucia i wreszcie niebawem poczujesz się lepiej :)

Misi@, kayama lubią tę wiadomość

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a Wy ten magnez to tak profilaktycznie bierzecie czy się zgubiłam i macie jakieś wskazania, typu bóle, skurcze? Ja poza tym w prenatalu nic nie biorę. W pierwszej ciąży dopiero koło 27 tyg ginka mi zaleciła, ale tak szczerze mówiąc brałam w kratkę.

aadd84dc14.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2019, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnez miałam zlecony od razu po in vitro. Biorę codziennie - na początku Magnezin, bo go zalecali w klinice, ale jak poczytałem sobie artykuł na Pan tabletka to kupiłam teraz Slowmag - to też lek i jest bez witaminy b6 (łykam B compex, więc nie chcę jej dublować).
    Poczyniłam dziś trochę zakupów ciążowych. W h&m leginsy - nie są jakieś super, ale jedne muszę mieć. Minus, że są bardzo długie. Jeśli jesteście wysokie to pewnie będziecie zadowolone. Potem pewnie jeszcze jakieś kupię. W Rossmann balsam do brzucha i do biustu. Bardzo swędzi mnie skóra - częściowo od zastrzyków, ale do tej pory nic nie stosowałam, więc skóra pewnie sucha i się rozciąga dlatego swędzi. A biust niestety już mi się posypał (rozstępy, do których mam tendencję) więc spróbuję chociaż nie dopuścić do większych strat.
    Na koniec w biedro zauważyłam poduszkę do spania dla ciężarnych. Była na wyprzedaży i kosztowała całe 18 zł - więc długo się nie zastanawiałam i kupiłam. Jest całkiem fajna, taki standardowy rogal i ma zdejmowany pokrowiec. Będę teraz testować.

Pączki były dziś 2 - ale niech będą dla dzieci, w cycki niech nic już mi nie idzie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2019, 20:56

wiki2, Misi@, OlaWi lubią tę wiadomość

• Myszk@ Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nacha wrote:
    Macie moze sprawdzone firmy albo strony internetowe z leginsami ciążowym. Wczoraj przeprosiłam sie z nowymi spodniami z lidla i stwierdzam ze sa spoczko. Mam kilka tunik i na wiosnę chce wskoczyć w leginsy do tego. Nie wiem czy dobrym pomysłem jest kupowanie na Allegro :p
    W tej i poprzedniej ciąży kupowałam tutaj, faktycznie gumka jest zwyczajna ale mam j pod biustem więc brzucha nie uciska
    https://allegro.pl/uzytkownik/oasiallegro?order=m&bmatch=baseline-cl-n-uni-1-3-1123

Nacha lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:

Jakieś dwa tygodnie temu u mnie było w kratkę.przez 2 dni czułam się super nawet bałam się,że coś się dzidzi stało bo nie miałam objawów poczym 2 dni z nasilonymi objawami z 1 trymestru.Od jakiegoś tygodnia jest już lepiej zaczęłam dziś 18 tyszień.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E_linka2 wrote:
    Magnez miałam zlecony od razu po in vitro. Biorę codziennie - na początku Magnezin, bo go zalecali w klinice, ale jak poczytałem sobie artykuł na Pan tabletka to kupiłam teraz Slowmag - to też lek i jest bez witaminy b6 (łykam B compex, więc nie chcę jej dublować).
    Poczyniłam dziś trochę zakupów ciążowych. W h&m leginsy - nie są jakieś super, ale jedne muszę mieć. Minus, że są bardzo długie. Jeśli jesteście wysokie to pewnie będziecie zadowolone. Potem pewnie jeszcze jakieś kupię. W Rossmann balsam do brzucha i do biustu. Bardzo swędzi mnie skóra - częściowo od zastrzyków, ale do tej pory nic nie stosowałam, więc skóra pewnie sucha i się rozciąga dlatego swędzi. A biust niestety już mi się posypał (rozstępy, do których mam tendencję) więc spróbuję chociaż nie dopuścić do większych strat.
    Na koniec w biedro zauważyłam poduszkę do spania dla ciężarnych. Była na wyprzedaży i kosztowała całe 18 zł - więc długo się nie zastanawiałam i kupiłam. Jest całkiem fajna, taki standardowy rogal i ma zdejmowany pokrowiec. Będę teraz testować.

Pączki były dziś 2 - ale niech będą dla dzieci, w cycki niech nic już mi nie idzie ;)

Mam 2 pary legginsow z HM i bardzo dobrze sie sprawdzaja, na mnie dlugosc ok, ale ja mam ponad 170 cm wzrostu. Z tym ze trzeba brac rozmiar mniejsze, ja wzielam S, mimo ze normalne nosze Mki.

Nie wiem co wzielas na biust, ale moge Ci bardzo polecic Palmers Bust Cream (tez mozna kupic w Rossmannie). U mnie super redukuje swedzenie, wygladza i nawilza.

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Dziewczyny, a Wy ten magnez to tak profilaktycznie bierzecie czy się zgubiłam i macie jakieś wskazania, typu bóle, skurcze? Ja poza tym w prenatalu nic nie biorę. W pierwszej ciąży dopiero koło 27 tyg ginka mi zaleciła, ale tak szczerze mówiąc brałam w kratkę.

Ja w 1 ciazy bralam, bo mnie tak w 2 polowie zaczęły w nocy brac skurcze łydek. A dzis mnie tak troche brzuch pobolewal i pomyslalam, ze magnez pewnie nie zaszkodzi. Nospy wole bie brac, przynajmniej na bol o tak lekkim nasileniu.
    A propos bólu brzucha...pytanie szczególnie do dziewczyn po cc ;)
    zastanawiam sie czy właśnie ten bol jest związany z rozciaganiem macicy, ostatnio jakos brzuszek mi wywalilo :D ale wlasnie w okolicach blizny mam takie dziwne uczucie, ktorego nie pamiętam z 1 ciąży. Tez tak macie?

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę,bo kuzynka miała problem w ciąży właśnie przez brak magnezu. W 5 miesiącu wylądowała w szpitalu ze skurczami. Dopiero nowy lekarz powiedział jej,że w ciąży magnez powinno się brać. Szkoda,że nie każdy ginekolog o tym mówi. Ja wolę brać profilaktycznie :)

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2019, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Mam 2 pary legginsow z HM i bardzo dobrze sie sprawdzaja, na mnie dlugosc ok, ale ja mam ponad 170 cm wzrostu. Z tym ze trzeba brac rozmiar mniejsze, ja wzielam S, mimo ze normalne nosze Mki.

Nie wiem co wzielas na biust, ale moge Ci bardzo polecic Palmers Bust Cream (tez mozna kupic w Rossmannie). U mnie super redukuje swedzenie, wygladza i nawilza.

Wzięłam m - więc raczej rozmiar mniejsze - chociaż ja to czasem mam 38, czasem 40. Ale spodnie z Lidla wziąłem 40 i są ok. Ja mam 163 - dlatego napisałam, że są długie.
    Kupiłam jakiś żel z AA - po pierwszym użyciu mam pozytywne odczucia. Zobaczę jak będzie dalej - ale pewnie potestuje różne specyfiki. Pierwszy raz od dawna nic nie swędzi - więc bardzo się cieszę z dzisiejszych zakupów.

Magnez jest w zaleceniach PTG - także u Pan Tabletka można poczytać o witaminach ciążowych. Są ocenione w kontekście tych wytycznych właśnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2019, 22:09

• kayama Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ja biorę Magne b6 na bóle brzucha, wydaje mi się że pomaga. Biorę 3 x dz regularnie.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W efekcie zjadłam dziś 1 pączka bo mama przywiozła :) Bez wyrzutów sumienia bo nadal nie tyje, waga - 1 tej sprzed ciąży.
    Z dobrych wieści przeziębienie przechodzi, wczoraj był najgorszy dzień, dziś osłabienie, katar bardzo się zmniejszył, gardło prawie nie boli. Ufff.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2019, 22:25

plinka89, Vampire lubią tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na usg i z młodym wszystko ok. Waży ponoć 140 g i w pełni zaprezentował co ma między nogami ;) Buzi nie chciał pokazać ale mamy wyjątkowo słodkie zdjęcie stópki! Wyniki krwi niestety raczej mam słabe, hemoglobina tylko 10,6 a czerwone krwinki 3,2 więc znowu dostałam żelazo. Ale za to Encorton mam już odstawić więc coraz mniej leków biorę i bardzo mnie to cieszy :)

Z kwestii zakupowych to właśnie się zastanawiam nad poduszką i może też kupię tę z allegro, bardzo mi się podoba wzór w koty :D

Domi_tur, kayama, Ania95, OlaWi, DrzewkoPomarańczowe, Niebieska Gwiazda, Marcelina85, Vampire, Marimiko lubią tę wiadomość

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • werni Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vampire wrote:
    A miałaś jakieś objawy podwyzszonego androst.? U mnie był to okropny trądzik i mam wrażenie, ze wywoływał go właśnie silny, chroniczny stres. Nie znalazłam sensownych prac naukowych na potwierdzenie mojej tezy, ale gdzieś zmianki były, ze stres może powodować podwyższenie androstendionu.

Właśnie przez ten trądzik robiłam to badanie i faktycznie wtedy byłam pod ogromnym stresem

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • werni Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Ja też i nie pilnuje na którym, ale źle mi się śpi na plecach a zwykle lubiłam, to może nawet dobrze bo w bardziej zaawansowanej ciąży nie można.
    Mam rogala do spania ale spałam z nim kilka razy, na razie wolę bez, lepiej mi się śpi z poduszka między nogami.

Próbowałam z poduszka ale jakoś mi nie wygodnie było. Może później będzie inaczej.

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2019, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam inne doświadczenie z magnezem. W 1ciazy brałam i ani skurczyka nie miałam nawet po baloniku foleya u po końskich dawkach oxy. Dopiero po przebyciu pęcherza ruszyło... w drugiej postanowiłam nie brać profilaktycznie i przynajmniej pod koniec ciąży miałam skurcze treningowe... teraz nie biorę... zacznę dopiero jak będę miała skurcze łydek itp

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
‹‹ 378 379 380 381 382 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ