X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Lekarka kazala mi wszystko odstawic.. a ja mam hashi i niedoczynnosc, chyba ja powalilo. Progesteronu tez mam nie brac. Ale nie wzbudzila mojego zaufania bo sie jakala i zastanawiala dlugo.. do tego pielegniarz, ktory slyszal rozmowe powiedzial, zeby spytac sie innego lekarza bo ona jest dziwna :P
    Ogolnie jestem w szpitalu i dostaje 2x dziennie zastrzyki z Clexane. Moze tylko na poczatek mam leki odstawic? Jezu nic juz nie wiem. Dziwna ta lekarka.

Widziałam na wątku lipcowym, że jakiś obrzęk naczyniowy Ci wyszedł na nodze. Każe Ci odstawić bo nie wie co ci jest i może stawia na interakcje polekową. Niemniej jednak w Twoim przypadku odstawienie wszystkiego jest ryzykowne. Skonsultuj to jeszcze. W sumie to powinien Cię badać angiolog (od naczyn krwionoxnych) i ginekolog.

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    Ja też miałam plamienia przy tej dowcipne luteinie (krwawienie chyba teże wynikało z podrażnienia) teraz lekarz zamienił mi na duphaston żeby już nie grzebać tam nic. No i wczoraj było ok a dziś znów plamienie wróciło.

W ogóle wy też macie uczucie ze ciągle tam mokro na dole?

Ja od tego "ciągle mokro" nabawiłam się infekcji, leczę nystatyną dopochwowo już tydzień ale do ideału daleko. Siedząca praca plus wilgotność wzmożona i infekcje tyllp czekają :/

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    tak, używam wkladek, ale nie widzę, by jakos dużo śluzu bylo, wiec zastanawiam sie skad te uczucie

Sluzu faktycznie często jest wiecej w ciaży-paradoksalnie jest teoria, że to taka ochrona przed potencjalnymi infekcjami (takie samooczyszczanie)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 22:31

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• xgirl Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No kurde bylam u angliologa i sie nie spytalam glupia..
    Tzn wiedza co co mam, tromboze. Mam nadzieje, ze jutro przyjdzie inny lekarz to sie spytam. Dzieki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 22:31

f2wljw4zsg9z1tun.png
    27.6.19 wydobyciny mojej Hannah Florenz❤️ 48cm, 2970g
  • Malinka7 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Przyznam się, że już jakiś czas was podczytuje, ale nie chciałam na tak wczesnym etapie się ujawniać. 29.11 zobaczyłam dwie wymarzone kreseczki. Więcej o mnie napiszę później. Teraz liczę na waszą poradę. Wypadła mi dziś straszna sytuacja w pracy.

Miałam umowę o pracę do końca maja 2019 roku. Dziś szef wezwał mnie i poinformował, że będzie zmuszony rozwiązać wcześniej ze mną umowę ze względu ogólnych cięć. Dodam, że oprócz mnie trafiło dziś na dywanik prawie 10 osób. Będę miała okres wypowiedzenia. Jeszcze nie wiem kiedy umowa się skończy i ile będzie tego okresu wypowiedzenia, bo to mają ustalić kadry a szef chciał wcześniej poinformować.

Teraz pytanie. Skoro i tak mam wyleciec, to pomyślałam, że może wezmę zwolnienie i wtedy chociaż będę miała zasiłek do porodu...? Czy to tak byłoby czy na takim etapie ciąży nie jestem chroniona i będzie mógł tak czy siak wypowiedzieć mi umowę? Nie wiem co mam robić. Zalamalam się.

3jgxdqk3vzuxur4g.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka7 wrote:
    Hej dziewczyny. Przyznam się, że już jakiś czas was podczytuje, ale nie chciałam na tak wczesnym etapie się ujawniać. 29.11 zobaczyłam dwie wymarzone kreseczki. Więcej o mnie napiszę później. Teraz liczę na waszą poradę. Wypadła mi dziś straszna sytuacja w pracy.

Miałam umowę o pracę do końca maja 2019 roku. Dziś szef wezwał mnie i poinformował, że będzie zmuszony rozwiązać wcześniej ze mną umowę ze względu ogólnych cięć. Dodam, że oprócz mnie trafiło dziś na dywanik prawie 10 osób. Będę miała okres wypowiedzenia. Jeszcze nie wiem kiedy umowa się skończy i ile będzie tego okresu wypowiedzenia, bo to mają ustalić kadry a szef chciał wcześniej poinformować.

Teraz pytanie. Skoro i tak mam wyleciec, to pomyślałam, że może wezmę zwolnienie i wtedy chociaż będę miała zasiłek do porodu...? Czy to tak byłoby czy na takim etapie ciąży nie jestem chroniona i będzie mógł tak czy siak wypowiedzieć mi umowę? Nie wiem co mam robić. Zalamalam się.

Bierz L4 w te pędy. Będziesz otrzymywać wynagrodzenie do dnia porodu, potem jeszcze przez rok macierzyński! W zeszłym roku jeszcze tak było.

Agagusia, Malinka7 lubią tę wiadomość

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • Malinowa Panienka Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Lekarka kazala mi wszystko odstawic.. a ja mam hashi i niedoczynnosc, chyba ja powalilo. Progesteronu tez mam nie brac. Ale nie wzbudzila mojego zaufania bo sie jakala i zastanawiala dlugo.. do tego pielegniarz, ktory slyszal rozmowe powiedzial, zeby spytac sie innego lekarza bo ona jest dziwna :P
    Ogolnie jestem w szpitalu i dostaje 2x dziennie zastrzyki z Clexane. Moze tylko na poczatek mam leki odstawic? Jezu nic juz nie wiem. Dziwna ta lekarka.

Dziwnie... jak masz przy niedoczynności leki odstawić?! Matko i Córko?!!!
    Domi_tur wrote:
    Z fasolką czuję się pięknie nawet jak siedzę w rozpietych spodniach w pracy :p

To najważniejsze!!!
    Usiasia wrote:
    W ogóle wy też macie uczucie ze ciągle tam mokro na dole?

tak, chociaż śluzu jakoś mega dużo nie ma...

[*] Jagoda 18.03.2014
    [*] Antosia 13.01.2019

Mutacja V Leiden hetero (acard 150mg.,heparyna 0,6ml.)
    MTHFR 1298A>C hetero
    Niedoczynność tarczycy Euthyrox N 150
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka7 wrote:

Hej, według prawa jesteś chroniona od pierwszego dnia ciąży. Jeśli poinformujesz pracodawcę o ciąży musi cofnąć decyzję o okresie wypowiedzenia i będziesz miała prawo pracować do dnia końca umowy - domyślam się, że od razu pójdziesz na zwolnienie. Wtedy do porodu otrzymujesz 100% chorobowego i przez rok macierzyński.

Tu masz artykuł może trochę rozjaśni :

https://kadry.infor.pl/wypowiedzenie/okresy-wypowiedzenia/281075,Co-zrobic-gdy-kobieta-na-wypowiedzeniu-zachodzi-w-ciaze.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 22:41

OlaWi, wiki2, Malinka7 lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no Euthyrox kazala odstawic bo mi wyniki dobre wyszly. Ja jej mowie, ze to dkatego, ze biore euthyrox50. Jak go odstawie to juz nie bedzie tak dobrze a ona, zeby odstawic bo wyniki przeciez ladne.. ja pierd...

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka7 wrote:

Tak jak dziewczyny piszą- oznajmiasz i idziesz na zwolnienie :)
    Chciałabym widzieć minę szefa ;)

Malinka7 lubi tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Anhydra Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    no Euthyrox kazala odstawic bo mi wyniki dobre wyszly. Ja jej mowie, ze to dkatego, ze biore euthyrox50. Jak go odstawie to juz nie bedzie tak dobrze a ona, zeby odstawic bo wyniki przeciez ladne.. ja pierd...

Buaha haha! Ona na pewno ma dyplom lekarza? Gdzie tu logika- czyli jakbyś brała zła dawke i miała wysokie TSH to kazala by kontynuować? Tych leków nie bierze się objawowo tylko raczej przewlekłe. ...eh...gdzie ci ludzie studia konczyli

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Tak jak dziewczyny piszą- oznajmiasz i idziesz na zwolnienie :)
    Chciałabym widzieć minę szefa ;)

To się nazywa szach-mat! :)
    Na samą myśl biust podnosi się sam do góry i nos można zadrzeć jakby wyżej zamykając drzwi za sobą :)

Anhydra, OlaWi, Malinowa Panienka, Malinka7 lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra - ja np dostalam euthyrox ze względu na ciaze, wynik 2,8, normalnie by mnie nie leczyli, także trochę objawowo:) z tym, ze tez dziwna sytuacja, bo przywalila mi dawke 50, po czym jak mowie to w tym tygodniu ginowi to kazał zmniejszyć do 25 i doszedl do wniosku, ze moje uczucie goraca jest z powodu zbut duzej dawki... Poszlam za jego rada i w sumie czuję się lepiej, a ten endokrynolog taki polecany...

3jgx3e3kie55f15r.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Buaha haha! Ona na pewno ma dyplom lekarza? Gdzie tu logika- czyli jakbyś brała zła dawke i miała wysokie TSH to kazala by kontynuować? Tych leków nie bierze się objawowo tylko raczej przewlekłe. ...eh...gdzie ci ludzie studia konczyli
    Daj spokoj jak uslyszalam ten tekst to odechcialo mi sie z nia gadac.

Dzieki dziewczyny.

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • Malinka7 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    To się nazywa szach-mat! :)
    Na samą myśl biust podnosi się sam do góry i nos można zadrzeć jakby wyżej zamykając drzwi za sobą :)
    Nie chciałabym moich współpracowników zostawiac, jeszcze teraz gdy jest dużo pracy. Ale chyba nie dałabym rady tam zostać w tej sytuacji. Chciałam pracować tak długo jak się da i nie mówić o ciąży dopóki nie byłoby jej widac. A tu dziś zonk.
    To co mówicie, iść po zwolnienie i zanieść do kadr czy jeszcze osobiście pójść do szefa? Chyba bezsensu. Wystarczy do kadr zwolnienie dać. Czy jednak trzeba poinformować samego szefa osobiście?

3jgxdqk3vzuxur4g.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Anhydra - ja np dostalam euthyrox ze względu na ciaze, wynik 2,8, normalnie by mnie nie leczyli, także trochę objawowo:) z tym, ze tez dziwna sytuacja, bo przywalila mi dawke 50, po czym jak mowie to w tym tygodniu ginowi to kazał zmniejszyć do 25 i doszedl do wniosku, ze moje uczucie goraca jest z powodu zbut duzej dawki... Poszlam za jego rada i w sumie czuję się lepiej, a ten endokrynolog taki polecany...

Objawowo- to w mojej wypowiedzi oznacza, że po pojedynczym zaaplikowaniu leku i zbiciu do wartosci prawidlowych z dnia na dzień się nie odstawia. A ciąża często zmienia (tzn. knoci) poziomy hormonów tarczycy. Ja akurat tarczyce mam zdrową, nigdy problemów nie miałam a i tak w ciąży spr ja już ze 2 razy

plinka89 lubi tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka7 wrote:
    Nie chciałabym moich współpracowników zostawiac, jeszcze teraz gdy jest dużo pracy. Ale chyba nie dałabym rady tam zostać w tej sytuacji. Chciałam pracować tak długo jak się da i nie mówić o ciąży dopóki nie byłoby jej widac. A tu dziś zonk.
    To co mówicie, iść po zwolnienie i zanieść do kadr czy jeszcze osobiście pójść do szefa? Chyba bezsensu. Wystarczy do kadr zwolnienie dać. Czy jednak trzeba poinformować samego szefa osobiście?

Myślę, że warto pójść do szefa i powiedzieć, że w odniesieniu do jego wspaniałego prezentu świątecznego chciałabyś mu się zrewanżować drobnym upominkiem i zaraz do kadr zaniesiesz swoje zwolnienie, które jest wynikiem ciąży :) i życz mu oczywiście Wesołych Świąt a później napawaj się spokojem w domu i dbaj o siebie i fasolkę :)

Agagusia, plinka89, Myszowelove, Malinka7 lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka7 wrote:

Uwierz, że nikt nie będzie pamiętał, czy pracowałaś 5 tygodni czy 5 miesięcy. Nikt Ci za to nigdy nie podziękuje. Dzidziuś ma prawo rozwijać się w spokoju. A tych ludzi pewnie nigdy już nie spotkasz. Patrz na siebie i na swój cud. Jeśli chodzi o kwestię przekazania informacji szefowi, to zależy od relacji i zwyczajów w firmie. Oczywiście nie mówisz bierzesz L4 z uwagi na zwolnienia ;-) to akurat mogłoby zostać zapamiętane.

P.S. Im to i tak jest jedno, bo po 30 dniach i tak zaczyna płacić Zus

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 23:07

Malinowa Panienka, Anhydra, smeg, Malinka7 lubią tę wiadomość

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • Malinka7 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja kierowniczka była w szoku dziś, bo mówiła, że rozmawiała z szefem jeszcze dwa dni temu i mówił całkiem co innego. Wiem też ze był zadowolony z mojej pracy. No ale ma taki wybuchowy charakter. Jakiś chyba gorszy dzień. Tylu osobom dał taki super prezent. Kierowniczka mówiła że będzie starała się jeszcze jakoś wpłynąć na tę decyzję i żebym się na razie nie denerwowała, bo dopóki na piśmie tego nie dostałam to jeszcze nie wiadomo jak to wyjdzie. Ale ja nie chcę czekać czy może mu się odmieni czy jednak nie. Boże mam taki mętlik w głowie. Na koniec szef mi powiedział, żebyśmy nie palili za sobą mostów. Doki, chciałabym tak zrobić jak piszesz ale chyba nie dałabym rady z moimi nerwami.

3jgxdqk3vzuxur4g.png
  • Malinowa Panienka Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:

Ja nie mogę... jak to mówi młodzież - tępa dzida... :/

[*] Jagoda 18.03.2014
    [*] Antosia 13.01.2019

Mutacja V Leiden hetero (acard 150mg.,heparyna 0,6ml.)
    MTHFR 1298A>C hetero
    Niedoczynność tarczycy Euthyrox N 150
‹‹ 37 38 39 40 41 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ