X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrócę do tematu wózków - natchnęło mnie na oglądanie. Póki co wpadł mi w oko ADAMEX BARLETTA NEW, ale podobają mi się też BEBETTO HOLLAND i TUTEK TIRSO. Do wszystkich trzeba dokupić fotelik czy jak to się tam nazyw. Jakieś opinie?

Zmiana leadera, jednak bebetto, chociaż w adamexie jest długa gondola.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2019, 19:37

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • Vampire Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ledwo Was nadążam czytać. :D

OlaWi - jak napięcie brzucha zaczynało pojawiać się coraz częściej i do tego dołączył dziwny "ból", bardziej ucisk i dyskomfort, to pojechałam na USG. Okazało się, że wszystko ok. Łożysko wysoko, dziecko zdrowe i fika. Może tak ma być... Zdrówka dla Was!

Ktoś pytał o zwierzaki w ciąży. Ja sobie nie wyobrażam tego czasu bez mojej suni - najwierniejszy towarzysz wszelkiej niedomogi. Zawsze układa się obok mnie i potrafi jakoś tak wyciszyć. :) W dni wolne od pracy zmuszam się też do wyjścia na spacer, żeby się nie zasiedzieć. Samej by mi się nie chciało.

U nas radosna nowina - powiększamy grono dziewczynek na grupie. Co USG to ciąża starsza - w sumie już 5 dni od OM.

kayama, emi2016, OlaWi, DrzewkoPomarańczowe, Anhydra, baileys, Chimera, Limerikowo, Niebieska Gwiazda, Agagusia, Ania95, Kalija, wiki2, Larissa90, Bobby29 lubią tę wiadomość

l22nroeqpi96shdn.png

Ur. 9.08.2019 r. 💕
  • kayama Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Kayama, a Ty podwyzszalas podstawe? Zazdroszcze, ze sie Ciebie nie czepiali.
    Ja wlasnie rozumiem post. wyjasniajace, gdy sama bym popelnila jakis blad w skladkach. Ale u mnie ZUS insynuuje, ze firma zalozona 2 lata temu zostala uruchomiona rozmyslnie w celu wyludzania zasilkow w 2019. To jest totalny absurd :-/

Nie podwyzszaalam bo ja mam inny plan :) Mam możliwość pracy na etat razem z działalnością, za miesiąc zaczynam.
    No absurd. Ja mam firmę już 8 lat może dlatego się nie czepiali.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2019, 20:08

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    Wrócę do tematu wózków - natchnęło mnie na oglądanie. Póki co wpadł mi w oko ADAMEX BARLETTA NEW, ale podobają mi się też BEBETTO HOLLAND i TUTEK TIRSO. Do wszystkich trzeba dokupić fotelik czy jak to się tam nazyw. Jakieś opinie?

Zmiana leadera, jednak bebetto, chociaż w adamexie jest długa gondola.

Ja ma TUTKA ale TRIDO a nie TRISO i byłam bardzo zadowolona :)

OlaWi lubi tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Was czytam i widzę, że wiele z Was bierze ta nospe.
    Temat juz kilka razy poruszany, ale dziewczyny nie traktujcie jej jak zwyklego cukiereczka, a juz na pewno skonsultujcie z lekarzem.
    Zdania lekarzy sa podzielone, jak ostatnio poszlam na nieplanowano wizyte, to nie moj lekarz tez powiedziala żeby raczej unikać. Ja sama kiedys czytalam, ze jest bodajze na liście C w przypadku leków stosowanych w ciąży.
    Nie chce siac paniki, ale ja z tych co tabletki biora jak juz padaja :)
    O ile dobrze kojarzę, to któraś z nas jest farmaceutka, wiec najwyżej niech sprostuje.
    Brzuszki pewnie jeszcze nas troche pobola, w koncu wszystko rośnie i sie rozszerza, na skurcze niby trochę za wcześnie, ale.może to jak z ruchami, inni czuja wcześniej.
    Mnie akurat zaczęły boleć nadgarstki, z tego co mi sie przypomina to chyba w poprzedniej ciąży bylo podobnie. Stawy tez sie relaksuja :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2019, 20:18

Agusienka1985 lubi tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Tak Was czytam i widzę, że wiele z Was bierze ta nospe.
    Temat juz kilka razy poruszany, ale dziewczyny nie traktujcie jej jak zwyklego cukiereczka, a juz na pewno skonsultujcie z lekarzem.
    Zdania lekarzy sa podzielone, jak ostatnio poszlam na nieplanowano wizyte, to nie moj lekarz tez powiedziala żeby raczej unikać. Ja sama kiedys czytalam, ze jest bodajze na liście C w przypadku leków stosowanych w ciąży.
    Nie chce siac paniki, ale ja z tych co tabletki biora jak juz padaja :)
    O ile dobrze kojarzę, to któraś z nas jest farmaceutka, wiec najwyżej niech sprostuje.
    Brzuszki pewnie jeszcze nas troche pobola, w koncu wszystko rośnie i sie rozszerza, na skurcze niby trochę za wcześnie, ale.może to jak z ruchami, inni czuja wcześniej.
    Mnie akurat zaczęły boleć nadgarstki, z tego co mi sie przypomina to chyba w poprzedniej ciąży bylo podobnie. Stawy tez sie relaksuja :D

Ja się staram nie brać ale strasznie stresuja mnie skurcze. Też się zastanawiam czy to bezpieczne, no spe mi pozwolił gin prowadzący i w szpitalu na IP też zalecili, tam mi nawet pozwolili 2 apapu na raz lyknac w razie silnych boli. Raz przyznam wzięłam bo nie mogłam już wytrzymać z bólu. (miałam dziwne mocne bóle całego brzucha które przeszły).
    W necie są różne opinie co do leków typu no spa czy paracetamol, nie wiadomo które prawdziwe.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po usg :). Dzidzia zdrowa, wszystko jak należy :). Całe 280g człowieka, wg wymiarów większy o tydzień i RACZEJ chłopak. Mamy 2:1 na rzecz chłopaka wiec tak już pewnie zostanie :).
    Szyjka długa - 46,9 mm. Spłynęła na mnie błogość 😁. Na kilka dni starczy ;).

Aaaa, i łożysko poza ryzykiem przodowania. Magia 😀

Mam nadzieje, że takich dobrych wiadomości po połówkowych będzie tutaj więcej. Tego nam życzę!

W drodze powrotnej zrobiliśmy zakupy w lidlu i było wyłożonych kilka sztu 3-pakow spodenek z szerokim pasem wiec popłynęłam na fali dobrego humoru i zakupiłam. 6,99 za sztukę! :)

Domi_tur, Anhydra, plinka89, Chimera, Mary Magdalena, Limerikowo, emi2016, baileys, Niebieska Gwiazda, Agagusia, kayama, Ania95, Marimiko, Kalija, magnolia29, Smerfelinka, Vampire, OlaWi, Malinka7, wiki2, Misi@, Larissa90, Bobby29, werni lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzewko super! Cudowne wiadomości po pierwszych połówkowych na grupie :) a lekarz noc nie mówił że za wcześnie? Bo ja idę jutro też z pakietu (nie prywatnie tam gdzie prowadzę ciążę) i obawiam się właśnie że powie że za wcześnie a to będzie pierwszy dzień 20 tygodnia.

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniHa wrote:
    Drzewko super! Cudowne wiadomości po pierwszych połówkowych na grupie :) a lekarz noc nie mówił że za wcześnie? Bo ja idę jutro też z pakietu (nie prywatnie tam gdzie prowadzę ciążę) i obawiam się właśnie że powie że za wcześnie a to będzie pierwszy dzień 20 tygodnia.

Mi kazali zapisać się w skonczonym 19 tc. W sensie dopiero wtedy dzwonić żeby ustalić termin.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2019, 21:29

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Agusienka1985 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Dziewczyny czy któraś ma sensacje sercowe? (a miałam się nie skupiać hehe) Łapią mnie dokuczliwe arytmie, dziś to już przegięcie. Złapalo jak prowadziłam samochód. Trochę mnie to martwi, a i jeszcze mam chwilami tachycardie. Kardiologa mam w połowie kwietnia :/
    Kayama, ja wczoraj miałam puls 101. Towarzyszy temu osłabienie. Teraz 86. A jak u Ciebie? Czemu myślisz o kardiologa, czego sie obawiasz?

relganliumoc9u3n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos wozkow, mozecie cos powiedziec na temat BabyDesign Dotty? Bylismy w weekend na targach i ten nam sie nawet spodobal, zwlaszcza dlatego, ze jest dosc wysoki, nie trzeba sie schylac przy wzroscie 170+. Do tej pory tylko Joolz mi pod tym wzgledem podpasowal

wiki2, Bobby29 lubią tę wiadomość

• Agusienka1985 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    No dobra, a co to wg Was znaczy oszczędzać się?

Ja mam się oszczędzać, ale wg lekarza nie musze leżeć plackiem. Choć chciałabym bo krwiak i pobolewanie brzucha mnie stresują.

Dziś wstałam, zrobiłam sobie śniadanie, 3 tury prania (mąż się boi pralki), z wierzchu ogarnęłam mieszkanie i powinnam zrobić coś sobie na obiad, ale już mam wyrzuty sumienia, że za dużo łaże. A, muszę też iść z psem na spacer. Męża całymi dniami nie ma w domu, jak wraca też jest zmęczony. Wczoraj poodkurzał i był z siebie mega zadowolony. Zastanawiam się nad zatrudnieniem Pani do pomocy (sprzatania) bo ciężko mi leżeć jak w domu syf :/
    Kalija, dla mnie oszczędzać sie to nie wykonywać intensywnych prac domowych. Np. Mycie wanny bym odpuściła, ale ścieranie kurzy chyba Ok. Także jaknajbardziej na takie tygodniowe sprzątanie możesz sobie kogoś nająć, a reszta możecie sie z mężem podzielić.
    Ja nie znam problemu, bo u mnie wiecej sprząta maz hehe, za to mam 2,5 latka :)

Kalija lubi tę wiadomość

relganliumoc9u3n.png

Wysłany: 6 marca 2019, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniHa wrote:

Nic nie wspomniał, ale widział w systemie ze to na życzenie wiec może się domyślił ze to tak dla widzimisie ;).

aadd84dc14.png[/url]
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja jestem farmaceutka. Przy pierwszej ciazy mialam na granicy 1 i 2 trymestru ‚twarda macice’, ja skurczy nie czułam, ale gin tak stwierdził i zalecił mi 3no-spy forte na dzien. Wtedy juz ni sie jaka lampka czerowona zapaliła i brałam po 1 plus magnez. Potem zmieniłam lekarza (tego ktorego mam do dzis) i on mi wlasnie pierwszy raz powiedział ze No-spa dziala spazmolitycznie (rozluźniająco) nie tylko na nas ale tez na dziecko i ze pojawiły sie badania ze dzieci potem moga miec obniżone napięcie mięśniowe (btw moj starszy w niemowlęctwie wlasnie mial ten problem, choc nie mocno nasilony). W drugiej ciazy nie bralam wcale, nie bylo takiej potrzeby. Teraz nawet No-Spy w domu nie mam, choc lekow 3 szuflady. Jestem fanka magnezu (MagneB6), przy mocnym napinaniu sie brzucha, a kłucia i ciągnięcia sie na tyle normalne ze nie uwazam zeby trzeba je bylo niwelować. Jesli pojawia sie jakiekolwiek skurcze to pojade na IP, ew wczesniej ciepły prysznic i tyle.
    Dla mnie brzuch musiałby nie naprawde mocno bolec zeby ta no-spe wziela, a wtedy to juz wole to sprawdzic u lekarza a nie maskować lekami rozkurczowymi. Na ciągnięcia w dole brzucha pomaga tez zwykle położenie sie sie na godzine. Co innego jak lekarz zaleci, tu nie bede dyskutowała.

DrzewkoPomarańczowe, baileys, plinka89, wiki2, joan85 lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • kayama Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusienka1985 wrote:
    Kayama, ja wczoraj miałam puls 101. Towarzyszy temu osłabienie. Teraz 86. A jak u Ciebie? Czemu myślisz o kardiologa, czego sie obawiasz?

U mnie już spokojniej przeszło. Ja to mam raczej przy wysiłku niestety.
    Ja mam zdiagnozowana arytmie i nieprawidłowe ekg, które nie wskazuje na noc konkretnego. Swego czasu chodziłam do kardiologa porobić różne badania, wszystkie wyszły prawidłowo, a na holterze ok 200 dodatkowych skurczow na dobę. Leczenie wdraża się powyżej 300 także nic nie brałam. Tak na wszelki wypadek chce iść na wizytę aby sprawdziła czy jest ok, czy może coś się pogorszyło. Ja odczuwam na pewno gorsze i więcej arytmii a tachykardii to wcześniej nie mialam.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Matyldaaa Koleżanka

Wysłany: 6 marca 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po dzisiejszej wizycie jestem lekko zdenerwowana- wyszła mi duża anemia:
    hemoglobina 9.1 g( norma 11.2- 15.7), erytrocyty 2,94 mln(norma 3.93- 5.22), hematokryt 26.6% (norma 34.1-44.9) A najgorsze płytki krwi-65tys. (norma 150-400).
    Staram się nie denerwować ale łzy same się cisną jak czytam o konsekwencjach takich wyników...

Mama Aniołka - 02.2018

Iga jest z nami 22.08.2019 ❤❤❤

Wysłany: 6 marca 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matyldaaa wrote:
    Ja po dzisiejszej wizycie jestem lekko zdenerwowana- wyszła mi duża anemia:
    hemoglobina 9.1 g( norma 11.2- 15.7), erytrocyty 2,94 mln(norma 3.93- 5.22), hematokryt 26.6% (norma 34.1-44.9) A najgorsze płytki krwi-65tys. (norma 150-400).
    Staram się nie denerwować ale łzy same się cisną jak czytam o konsekwencjach takich wyników...

A lekarz co powiedział na te wyniki? Przepisał Ci coś?

aadd84dc14.png[/url]
  • Matyldaaa Koleżanka

Wysłany: 6 marca 2019, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak - dostałam żelazo Tardyferon-Fol i kolejne badania głównie pod kątem krzepliwosci krwi, powtorzenie morfologii i płytki krwi manualnie. Najgorsze jest to że półtora miesiąca temu morfologia wyszła książkowo a teraz takie masakrycznie spadki...
    Mam nadzieję że to tylko kwestia tego, ze mój słodki Wampirek że mnie wszystko wysysa i że po lekach wszystko wróci do normy. W piatek będę miała wyniki dzisiejszych badań więc zobaczę co dalej :(

Mama Aniołka - 02.2018

Iga jest z nami 22.08.2019 ❤❤❤
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile tego magnezu MagneB6 mozna wziac dziennie? Dzisiaj wzielam trzy bo mi spinal sie brzuch ale powieka drga jak glupia caly czas.

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda kiepskie te płytki. Mi tez spadaja niestety. Idz do hematologa. Bo jak.spadna poniżej 50tys.to jest problem z porodem

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
‹‹ 401 402 403 404 405 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ