X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2019, 00:17

• czczi Przyjaciółka

Wysłany: 13 marca 2019, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Kilka dni temu czułam takie bulgotki, muskanie w brzuchu. Działo się to kilka dni pod rząd, szczególnie wieczorem. Od dwóch dni nie czuje nic.. ani na plecach, ani na lewym boku. Czy to jest normalne? Czy Wy tez tak miałyście? Czy jak zaczęły się delikatne ruchy to powinny być już codziennie i silniejsze? Już wariuje, o 4 nad ranem zamówiłam detektor tętna, ale przyjdzie dopiero jutro..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 19:43

Czekamy na Klarę ❤️
    w4sq3e3kogp3yy2h.png
  • Reniiata Ekspertka

Wysłany: 13 marca 2019, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czczi to jest normalne. Zależy w którym miejscu aktualnie jest maluszek. Pierwsze ruchy nie są regularne i mogą zniknąć nawet na kilka dni. Nie martw się.

czczi, Vampire lubią tę wiadomość

Ciąża - poród, połóg - grupa fb
    Witek ❤️ 25.08.2019 ❤️ 4070g i 56cm ❤️ vbac
    Mama czterech ❤️
    Mama aniołka 9.2018r
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, gratuluje dobrych wieści po połowkowych i ostatnich genetycznych. Cudownie się to czyta ❤️. Natty mam nadzieje, ze bardzo się nie przejmujesz tymi miedniczkami - wszystko będzie ok, tak jak któraś z nas wspomniała to nie jest bardzo groźne odchylenie.

Baileys, ja tez uważam ze dieta gf działa bardzo korzystnie, zwłaszcza przy chorobach autoimmunologicznych mimo, ze nie ma na to twardych dowodów naukowych.
    Ja miałam w ostatnim czasie spore problemy z utrzymaniem wagi, hormony szalały. Postanowiłam spróbować właśnie diety gf. Efekt był taki, ze schudłam 6 kg najadając się i sporo ćwicząc a wyniki ładnie się poprawiły bez zmiany dawki hormonów. Jak dowiedziałam się o ciąży to zarzuciłem dietę gf, po części z lenistwa.

Aga, brzusio faktycznie super, a i cała reszta dookoła wyglada bardzo zgrabnie ;)

Vampire lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • czczi Przyjaciółka

Wysłany: 13 marca 2019, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniiata wrote:
    Czczi to jest normalne. Zależy w którym miejscu aktualnie jest maluszek. Pierwsze ruchy nie są regularne i mogą zniknąć nawet na kilka dni. Nie martw się.

Dzieki za odpowiedz :* To moja 4 ciąża a dopiero będę miała pierwsze dzieciątko i czasami wszystko mnie przeraża i jest wielka panika.
    A co do detektora.. używa któraś?

Czekamy na Klarę ❤️
    w4sq3e3kogp3yy2h.png
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniiata wrote:

Potwiedzam:-) miedzy pierwszymi musnieciami a konkretnymi ruchami zdarzaly sie kilkudniowe przerwy. Nieraz tez po prostu dzidzia rusza sie jam nie jests skupiona na jen ruchach. Np nak akurat odkurzasz. Gobie wydane sie ze nie ruszalo sie a ty po prostu nie mialas szans tego poczuc bo te ruchy so narazie b. Delikatne

czczi lubi tę wiadomość

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czczi wrote:
    Dziewczyny! Kilka dni temu czułam takie bulgotki, muskanie w brzuchu. Działo się to kilka dni pod rząd, szczególnie wieczorem. Od dwóch dni nie czuje nic.. ani na plecach, ani na lewym boku. Czy to jest normalne? Czy Wy tez tak miałyście? Czy jak zaczęły się delikatne ruchy to powinny być już codziennie i silniejsze? Już wariuje, o 4 nad ranem zamówiłam detektor tętna, ale przyjdzie dopiero jutro..

Nie martw się, to jeszcze nie jest etap, w którym ruchy powinnismy czuć regularnie.
    Ja detektora używam teraz sporadycznie, ale wczoraj musiałam odpalić bo młody tez był bardzo leniwy i miałam wrażenie ze wcale się nie ruszał.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 19:57

czczi lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • czczi Przyjaciółka

Wysłany: 13 marca 2019, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny :) Dobrze to posłuchać bardziej doświadczonego.

Czekamy na Klarę ❤️
    w4sq3e3kogp3yy2h.png
  • Vampire Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Tak jest jeśli firma zatrudnia ponad 20 osób. W małych firmach po 33 dniach wypłatę zasiłku przejmuje Zus

Domi, ja jestem już ponad 60 dni na zwolnieniu.

Opieszałość mojej szefowej jest celowa. Przez 8 lat pracy byłam tylko 5 dni na zwolnieniu lekarskim a teraz od 1 dnia ciąży praktycznie. Zamiast współczuć zagrożonej ciąży to tylko kombinuje jak mi dowalic. Krowa 😡
    Ale menda! I to jeszcze kobieta, która powinna zrozumieć sytuację. Współczuję pracodawcy. :/
    Jeśli chodzi o prezenty dla malucha w pierwszych miesiącach to ś Miś Szumis jest genialny. Osobiście sama swojej małej kupię pi narodzinach jak nikt na taki pomysł nie wpadnie.

Domi, Twoje prezenty są świetne. Skąd bierzesz take pomysły.

Odnośnie buntu 2-latkow i w ogóle ciąży i wychowania, ostatnio obejrzałam miniserial dokumentalny na Netflixie - Life, początki życia. Dał mi dużo do myślenia, ale ciekawa jestem zdania doświadczonych mam. Może któraś z Was oglądała? Jak dla mnie (pierwsza ciąża) jest godny polecenia.

Kalija, Bobby29 lubią tę wiadomość

l22nroeqpi96shdn.png

Ur. 9.08.2019 r. 💕
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vampire, ja po prostu w kwestii prezentów lubię jak są spersonalizowane, musi być albo rozczulający, śmieszny lub mega praktyczny :) więc tak zawsze sobie siedzę i dumam co by komuś zrobiło przyjemność :)

A co do seriali na Netflixie to obejrzałam w tym tygodniu The Let Down - polecam z całego serca, można się wczuć w rolę bohaterki😂 i jakby tak nas posadzić na krzesełkach w tym serialu to pewnie byśmy mogły odegrać te role Mamusiek 😂😂😂

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia - u mnie sladow na staniku jeszcze nie ma, ale podejrzewam, ze gdybym scisla brodawke to tez by cos wyplynelo. Nie robię tego, bo ogólnie piersi mam juz duuuze i tkliwe :/
    Co do karmienia chciałam Cie podpytac odnosnie podawania odciagniete mleka. Mysle, ze moze inne dziewczyny tez skorzystaja, a jak wolisz to napisz na priv.
    U mnie przy pierwszym tez nie podalam butli i tez wyjscie max miedzy karmieniami i teraz chcialabym to zmienic, ale:
    -mialas duze zapasy mleka? Skad wiedzialas ile starczy?
    -mrozilas pokarm czy sciagalas na bieżąco?
    -jak radzilas sobie z piersiami? Bo np. U mnie to czulam potrzebe jak przychodzila pora karmienja, ze piersi musza byc oproznione i wtedy co mam sciagac w kinie laktatorem?
    Ogólnie jak masz jakies inne porady co do karmienia odciagnietym mlekiem to chętnie poczytam :)

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Vampire Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Vampire, ja po prostu w kwestii prezentów lubię jak są spersonalizowane, musi być albo rozczulający, śmieszny lub mega praktyczny :) więc tak zawsze sobie siedzę i dumam co by komuś zrobiło przyjemność :)

A co do seriali na Netflixie to obejrzałam w tym tygodniu The Let Down - polecam z całego serca, można się wczuć w rolę bohaterki😂 i jakby tak nas posadzić na krzesełkach w tym serialu to pewnie byśmy mogły odegrać te role Mamusiek 😂😂😂
    Muszę sobie te zasady zapamiętać. :)

A serialu nie znam, chyba kolejny weekend mam z głowy. :)

l22nroeqpi96shdn.png

Ur. 9.08.2019 r. 💕
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do diety gf, to chyba coraz wiecej naukowcow zgadza sie, ze czesto przy chorobach tarczycy,głównie hashimoto wystepuje właśnie nietolerancja glutenu i laktozy. Niektórzy nawet przy pierwszych oznakach choroby zalecaja ,,leczenie" dieta. Co ciekawe, stosowany glownie euthyrox zawiera laktoze, co przez niektórych jest właśnie krytykowane. Podobno sa jakieś alternatywne tablety, ale raczej rzadziej przepisywane

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Smerfelinka Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Co do diety gf, to chyba coraz wiecej naukowcow zgadza sie, ze czesto przy chorobach tarczycy,głównie hashimoto wystepuje właśnie nietolerancja glutenu i laktozy. Niektórzy nawet przy pierwszych oznakach choroby zalecaja ,,leczenie" dieta. Co ciekawe, stosowany glownie euthyrox zawiera laktoze, co przez niektórych jest właśnie krytykowane. Podobno sa jakieś alternatywne tablety, ale raczej rzadziej przepisywane

Jest alternatywa - letrox. Ja przed ciążą nie mogłam jeść nabiału ze względu na laktozę, ale i na kazeinę, więc letrox okazał się zbawieniem. O dziwo w ciąży mogę jeść nabiał bez żadnych sensacji ze strony ukladu pokarmowego. Ciekawe dlaczego tak... A swoją drogą, to mogłoby mi to już tak zostać ;)

👩36 lat 🧑39 lat

1 ❄️

7 dpt - beta <1 💔
    8.02.2025 - transfer blastocysty 2.1.1 🤞❤️

14.09.2024 - transfer blastocysty ❄️
    9 dtp - beta 32 mIU/ml
    11 dpt - beta 75 mIU/ml
    13 dpt - beta 225 mIU/ml
    16 dpt - beta 1028 mIU/ml
    18 dpt - beta 1804 mIU/ml
    20 dpt - beta 2872 mIU/ml
    24 dpt - pęcherzyk 0,94 cm
    14.10 - pusty pęcherzyk 💔

kwalifikacja z MZ - 10.06

21.08.2023 - transfer blastocysty 3AA ❄️ 💔

lipiec 2023 - transfer odwołany - za niski progesteron 😞

luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży

22.07.2019 - urodził się Leon <3
    13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
    październik 2018 - Salve - ivf
    sierpień 2018 - histeroskopia ok
    kwiecień 2017 - hsg ok
    starania od 2014
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfelinka wrote:
    Jest alternatywa - letrox. Ja przed ciążą nie mogłam jeść nabiału ze względu na laktozę, ale i na kazeinę, więc letrox okazał się zbawieniem. O dziwo w ciąży mogę jeść nabiał bez żadnych sensacji ze strony ukladu pokarmowego. Ciekawe dlaczego tak... A swoją drogą, to mogłoby mi to już tak zostać ;)

Ja tak mam z pieczywem. Zawsze 'puchłam' od pieczywa, kilogramy szalały, do tego wysypka na przedramionach i odwiedziny w wc raz w tyg. max. A w ciąży od początku chleb, chleb i bułki. Waga stoi, wysypki nie zauważyłam, do wc nawet częściej niż kiedyś, tym bardziej po kiwi i maślance :-P A mam nietolerancję glutenu, i wcześniej bardzo rzadko zdarzało mi się zjeść chleb.

Macie jakieś sprawdzone przepisy gf? Próbowałam kiedyś chlebek na mące bodajże ryżowej i wyszedł zakalec.

My na Netflixie oglądamy Dom z papieru, a wcześniej ogarnęliśmy Stranger Things.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 21:59

Smerfelinka, Vampire lubią tę wiadomość

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moge Was prosic o interpretacje moich wynikow tarczycy? Oczywiscie na tyle, na ile sie orientujecie na podstawie swojego leczenia endokrynologicznego. Juz widze, ze to ft4 złe :-( z gory bardzo dziekuje!

Tsh - 1,59
    Ft4 - 0,81 (norma 0,7 - 1,48)
    Anty TPO - 0,29 (norma 0 - 5,61)
    Anty TG - 1,60 (norma 0 - 4,11)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 22:02

• Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Agagusia - u mnie sladow na staniku jeszcze nie ma, ale podejrzewam, ze gdybym scisla brodawke to tez by cos wyplynelo. Nie robię tego, bo ogólnie piersi mam juz duuuze i tkliwe :/
    Co do karmienia chciałam Cie podpytac odnosnie podawania odciagniete mleka. Mysle, ze moze inne dziewczyny tez skorzystaja, a jak wolisz to napisz na priv.
    U mnie przy pierwszym tez nie podalam butli i tez wyjscie max miedzy karmieniami i teraz chcialabym to zmienic, ale:
    -mialas duze zapasy mleka? Skad wiedzialas ile starczy?
    -mrozilas pokarm czy sciagalas na bieżąco?
    -jak radzilas sobie z piersiami? Bo np. U mnie to czulam potrzebe jak przychodzila pora karmienja, ze piersi musza byc oproznione i wtedy co mam sciagac w kinie laktatorem?
    Ogólnie jak masz jakies inne porady co do karmienia odciagnietym mlekiem to chętnie poczytam :)
    Ja też bym z chęcią dowiedziała się więcej o karmieniu piersią/odciąganiu/mrożeniu itp. Chciałabym karmić piersią, ale chciałbym, by mój M też mógł karmić dziecko. Chciałabym też móc odciągnąć i wyjść z domu bez stresu, że muszę zaraz wracać, bo karmienie.
    Napiszcie proszę o swoich doświadczeniach.

Co do wycieków z piersi: ja mam w zasadzie od początku ciąży, od kiedy odstawiłam bromergon (zalecany przy wysokiej prolaktynie, która jest odpowiedzialna m.in. za laktację i który zaleca się, gdy kobieta chce przestać karmić szybko). Teraz ta wydzielina jest bardziej żółta, gęsta i lepka i nie mam nad nią kontroli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 22:03

OlaWi lubi tę wiadomość

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfelinka wrote:

Mam dokładnie to samo :D przed ciążą musiałam kupować mleko bez laktozy, bo inaczej kończyło się biegunką, a teraz codziennie piję normalne mleko i nic się nie dzieje :)

Smerfelinka lubi tę wiadomość

• OlaWi Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara Wysocka wrote:
    Ja też bym z chęcią dowiedziała się więcej o karmieniu piersią/odciąganiu/mrożeniu itp. Chciałabym karmić piersią, ale chciałbym, by mój M też mógł karmić dziecko. Chciałabym też móc odciągnąć i wyjść z domu bez stresu, że muszę zaraz wracać, bo karmienie.
    Napiszcie proszę o swoich doświadczeniach.

Co do wycieków z piersi: ja mam w zasadzie od początku ciąży, od kiedy odstawiłam bromergon (zalecany przy wysokiej prolaktynie, która jest odpowiedzialna m.in. za laktację i który zaleca się, gdy kobieta chce przestać karmić szybko). Teraz ta wydzielina jest bardziej żółta, gęsta i lepka i nie mam nad nią kontroli.

Ja też mam w planie karmienie piersią. I chętnie pochłonę wszelkie wskazówki i porady. I właśnie jak to zrobić, żeby móc przy tym wyjść z domu..

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • magnolia29 Ekspertka

Wysłany: 13 marca 2019, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Moge Was prosic o interpretacje moich wynikow tarczycy? Oczywiscie na tyle, na ile sie orientujecie na podstawie swojego leczenia endokrynologicznego. Juz widze, ze to ft4 złe :-( z gory bardzo dziekuje!

Tsh - 1,59
    Ft4 - 0,81 (norma 0,7 - 1,48)
    Anty TPO - 0,29 (norma 0 - 5,61)
    Anty TG - 1,60 (norma 0 - 4,11)

Ft4 za niskue. Lekarz przepisze Ci leki. Powinno być blisko.gornej granicy

‹‹ 434 435 436 437 438 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ