Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    A bierzesz leki czy to tak kontrolnie nadałaś?
    Mi endo ostatnio przy ciut lepszych wynikach zwiększył dawkę leku (ft4 mi przez 6 tyg mocno poleciało)
    Tsh wyszlo mi 2.9 dwoch gin stwierdzilo ze jest w normie ale tu wyczytalam ze za duze. Zaczelam brac wit z jodem i zrobilam kontrolnie z ft4 bo tak dziewxzyny radzily. Tsh spadlo do 2.4 a ft4 badalam pierwszy raz. Dla gin te wyniki sa w normie i nie wiem xzy powinnam na wlasna reke isc do endo (u mnie w miescie nie ma musialabym szukac w sasiednim)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 09:30

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Dziewczyny jakie bierzecie suplementy?
    Kurcze od początku biorę Duphavit pregna ale dzisiaj zobaczyłam, że ma tylko 250mg DHA... A i tak ciągle zapominam łykać🙈🙈 muszę chyba kupić nowe witaminy to mnie zmobilizują do systematyczności i podtuczą mojego bobasa 😂

Biorę Mama dha premium plus ma w składzie 800mg dha,jod,magnez.Pozatym metafolin zamiast folika i magnez

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisieninka_89 wrote:
    Tsh wyszlo mi 2.9 dwoch gin stwierdzilo ze jest w normie ale tu wyczytalam ze za duze. Zaczelam brac wit z jodem i zrobilam kontrolnie z ft4 bo tak dziewxzyny radzily. Tsh spadlo do 2.4 a ft4 badalam pierwszy raz. Dla gin te wyniki sa w normie i nie wiem xzy powinnam na wlasna reke isc do endo (u mnie w miescie nie ma musialabym szukac w sasiednim)

Idz do endokrynologa.Mój gin do którego chodzę prywatnie zna się na normach i hormonach(nie tylko tarczycy).Gin do którego chodzę na nfz powiedział że się na tarczycy nie zna i nawet w razie czego leków przepisać nie może bo niema uprawnień.Mówie co powiedział endo i jakie badania zlecił i daje skierowania bez problemu.Nic pozatym.
    Chyba że twój się zna.Mi endo powiedział,że tsh może być w ciąży poniżej normy ale musi być też niższe niż 2.5.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 09:43

joan85 lubi tę wiadomość

• joan85 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ciąży z synem nie miałam wycieków z piersi, nawet mnie nie bolały. W tej od czasu do czasu mam tkliwe i czasem twarde, jakbym porę karmienia przegapiła ale stanik suchy.
    Ja przy okazji USG poproszę o swoje ostatnie wyniki tarczycy, bo lekarka w liście napisała tylko o podwyższonym TSH, o FT4 nic i nie daje mi to spokoju :/.

06837800ba.png
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny !

Jeśli chodzi o siarę - ja miałam dopiero po porodzie, nie ma w tym nic dziwnego: czasem jest jeszcze w ciąży a czasem dopiero po porodzie :) Piszę to dla dziewczyn, które siary nie mają i boją się, że nie będą miały czym karmić - to tak nei działa :)

Po za tym mam pytanie: ćwiczy któraś z Was na Orbitreku lub z treningami z dvd ? Jeśli tak to z kim ? Kojarzycie Angelikę Pióro ? Wczoraj zamówiłam jakieś jej treningi dla 2 trymestru i jestem ciekawa opinii zanim przyjdzie :) I napaliłam się na jej ćwiczenia rehabilitacyjne w czasie połogu, ale najpierw wypróbuję te w ciąży.

Miłego dnia !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 10:19

joan85, Bobby29 lubią tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • joan85 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2019, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:
    Dzień dobry dziewczyny !

Jeśli chodzi o siarę - ja miałam dopiero po porodzie, nie ma w tym nic dziwnego: czasem jest jeszcze w ciąży a czasem dopiero po porodzie :) Piszę to dla dziewczyn, które siary nie mają i boją się, że nie będą miały czym karmić - to tak nei działa :)

Dokładnie, to nie ma żadnego związku. Ja nie miałam a karmiłam 16 miesięcy :). Zobaczymy, ile teraz pociągnę :).

emi2016 lubi tę wiadomość

06837800ba.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już w 1 trymestrze miałam czasem takie coś zoltawe przyschniete na brodawkach ale teraz już zaczęło mi wyplywac parę kropelek jak nacisnę. Chyba szybko co?

Córeczka 08.2019 🩷
    Synek 10.2022 💙
    Synek 02.2026 🩵
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisieninka_89 wrote:

Jak dla gin ok, to myślę, ze nie powinnas sie przejmować, chyba ona wie lepiej co moze szkodzic ewentualnie dziecku. Endokrynolog pewnie by moze i zlecil tabletki, by utrzynac tsh niżej, tak podejrzewam sądząc po tym jak wyglada u mnie kontrontacja gin-endo :D

Ja jutro ide zbadac kontrolnie tsh i ft4, bo w poniedziałek regularna wizyta u gina, wiec chce mu pokazac bierzace wyniki.

Co do suplementowania... W związku z tym, ze bardziej ufam lekom ja poki co biorę:
    Jodid
    Magne b6
    Folik
    Wit d

No i z suplementow
    dha (pregna) - tu tez podpytam czy macie jakies swoje sprawdzone dha?

troche tych tabletek jest, ale z kolei w suplementach to nie jest pewne czy wartość na opakowaniu=tej w rzeczywistości:/

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie zółtawe to i ja miałam na skutkach zaczęłam piersi smarować nivea i od bielendy takim kremem sexy mama i już mniej bolą i są ładniejsze.

27a73b5519.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny za komplementy - dawno tylu nie usłyszałam:)
    Co do alternatyw do Euthyroxu i Letroxu, to jest jeszcse Eltroxin, ale tylko w 2 dawkach i generalnie ciezko dostępny.
    Tez sie witam w rozpoczętym 20 tygodniu, nie moge uwierzyć ze juz niedlugo za połówka bede!
    Ruchy czuje juz bardzo wyraźnie, ale na poczatku bywało kilkudniowe przerwy - wtedy detektor ratował moja psyche:( Pamietam ze potem tez sie przydaje jak ruchy czuć juz min stop a tu nagle godzina-dwie-trzy nic, wtedy detektor idzie w ruch i mozna sie troche uspokoić - choc nie powinno to uśpić naszej czujności. Jadłam w takich sytuacjach cos słodkiego, prysznic, potem lodowate picie i jak to nie pomagało, to niestety trzeba na IP jechac sprawdzic co sie dzieje, bo z jakiegos porodu to dziecko sie nie rusza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 10:41

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z suplementow biore kompleks metylowanych wit. B, wit. D 2000, Jodid 200, Pregna DHA, aspargin, cytrynian magnezu , selen.

Probowalam brac Prenatal Classic + DHA, zeby to zastapic jedna tabletka, ale nie toleruje żelaza jakie w nim jest.

Wracajac jeszcze do tematu tarczycy - czy przy Hashimoto mozna brac jod? Bo u mnie wyniki na to nie wskazuja, ale usg pokazalo obraz jak Hashi.

Poczulam chyba pierwsze babelki wczoraj, dzis rano tez :-) Wreszcie Was rozumiem co to za uczucie :-D

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis na 14:15 mam wizyte u gina - trzymajcie kciuki zeby szyjka sie nie skracała. Plamienia niby minęły, ale jeszcze pojedyncze brązowe slady sa, wiec i o to podpytam. Dzwonilam do paru położnych z Zelaznej, bo rozważam wynajęcie indywidualnej położnej do mojego ew porodu SN, jesli sie uda w ogole sprobowac. Dobra wiadomosc - zadnej z nich nie zdziwił plan próby SN po 2cc, zla - trzy maja urlop, jedna sporo szkokennwctym terminie a jedna nie ma miejsc, okazuje sie ze wakacje sa pod tym względem ciężkie:( ale bylam w szoku ze jedna z nuch rozmawiała ze mna pol godziny, mimo ze od razu mowila ze od 5.08 wyjeżdża. Baaardzo duzo rzeczy mi wyjaśniła i strasznie żałuje ze nie mogd z nia umowy podpisać. Moze mi sie pofarci i urodzę wczesniej - mowila ze tam byloby najlepiej - największe szanse na powodzenie i ba nia trafie - marzy mi sie taki scenariusz. Mojej koleżance tez po 2cc, wlasnie ona pozwoliła w wannie do wody urodzic - moje marzenie z przed 7 lat:)
    Mojego meza wczoraj cos złapało i lezy z goraczka 38-39 od wczoraj:( boje sie ze to grypa. Jak my wszyscy naprawde malo chorujemy tak w tym roku jak na złość sporo:( jedziemy za godzine na test na grype i zobaczymy.

Niebieska Gwiazda, plinka89, menka2, OlaWi, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos laktacyjnych tematów - dogrzebałam moje materiały sprzed 1 dziecka. Powklejam fotki. Gdyby jeszcze jakies tematy Was interesowały laktacyjne to dajcie znac, poszukam, mam tego sporo.
    09fik80g4oiu_t.jpg
    3kflth4w5qm3_t.jpg

kayama, Marcelina85 lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a3clr4vhh89o_t.jpg
    7i8qfb6c9inr_t.jpg
    Kurcze, nie wiem, czy widac wszystko? Jak nie to podajcie maila.

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    80ioz73ll5sd_t.jpg
    daetkti7mmd7_t.jpg

menka2 lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie biorę jednego kompleksowego tylko wszystko oddzielnie:

Żelazo
    Wit d 2000
    Jodid 200
    Kwas foliowy 15mg
    Wit b6
    Wit b12
    Acard
    Asmag

Doktor nic nie mówiła o DHA, muszę dopytać czy też powinnam brać. Jest to obowiązkowe w ciąży?

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • magnolia29 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Jak dla gin ok, to myślę, ze nie powinnas sie przejmować, chyba ona wie lepiej co moze szkodzic ewentualnie dziecku. Endokrynolog pewnie by moze i zlecil tabletki, by utrzynac tsh niżej, tak podejrzewam sądząc po tym jak wyglada u mnie kontrontacja gin-endo :D

Ja jutro ide zbadac kontrolnie tsh i ft4, bo w poniedziałek regularna wizyta u gina, wiec chce mu pokazac bierzace wyniki.

Co do suplementowania... W związku z tym, ze bardziej ufam lekom ja poki co biorę:
    Jodid
    Magne b6
    Folik
    Wit d

No i z suplementow
    dha (pregna) - tu tez podpytam czy macie jakies swoje sprawdzone dha?

troche tych tabletek jest, ale z kolei w suplementach to nie jest pewne czy wartość na opakowaniu=tej w rzeczywistości:/

Ja tak jak Ty leki a nie suplementy. Nie biorę witamin ciążowych mój gin stoi na stanowisku że jeśli nie ma niedoborów to nie suplementujemy. Biorę jodid magnez b6 folian, i Wit B12 i b6.
    Co do dha- omegamed pregba dha z alg. I pije każdego dnia łyk oleju rzepakowego bio i oleju lnianego bio. Trzymam je w lodówce. Moja gin twierdzi że to jest super połączenie. Pije tak od początku ciszy i widzę że to też super wpływa na nawilżenie skóry.

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaKwiat wrote:

Żelazo
    Wit d 2000
    Jodid 200
    Kwas foliowy 15mg
    Wit b6
    Wit b12
    Acard
    Asmag

Doktor nic nie mówiła o DHA, muszę dopytać czy też powinnam brać. Jest to obowiązkowe w ciąży?
    Obowiązkowe nie, ale zalecane :)

Córeczka 08.2019 🩷
    Synek 10.2022 💙
    Synek 02.2026 🩵
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaKwiat wrote:

Żelazo
    Wit d 2000
    Jodid 200
    Kwas foliowy 15mg
    Wit b6
    Wit b12
    Acard
    Asmag

DHA jest wazna dla rozwoju mozgu dziecka i redukuje ryzyko porodu przedwczesnego, zdecydowanie warto. Rekomendowana jest dawka 600 mg na dobe.

A mige zapytac jakie zelazo bierzesz? Chce kupic jakie sprawdzone, po ktorym nie bede miec rewolucji zoladkowych.

Magnolia, ja tez pije olej lniany i on dziala cuda na bole zoladka, przed ciaza chorowalam na refluks i wtedy zaczelam go stosowac. Super jest tez olej z nasion konopii, ale w ciazy to chyba nie za bardzo

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2019, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisieninka_89 wrote:

Idź do endokrynologa. Mi przy TSH 2,6 ginek kazał iść! Dostałam od endokrynologa euthyrox w małej dawce i po miesiącu spadło do 1,17, po następny miesiącu wzrosło do 1,6 i mam zwiększoną dawkę leku. Endo mówiła że teraz będzie w ciąży zapotrzebowanie wzrastać i że nie czeka aż się wyniki posypią (mimo że wynik 1,6 to dobry wynik) i działa z wyprzedzeniem (dlatego lekko zwiększona dawka). Moja endo wychodzi z założenia że jak już zaczęłam brac leki to całą ciąże będę je brać.

‹‹ 436 437 438 439 440 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

💔 Jak przetrwać Święta, gdy Twoje ramiona są puste? Poradnik dla par starających się o dziecko

Święta Bożego Narodzenia. Magiczny czas, pełen ciepła, rodzinnych spotkań i... presji. Dla par, które od dawna marzą o dziecku, grudzień potrafi być emocjonalnym rollercoasterem. Wzruszenie miesza się z frustracją, poczuciem niesprawiedliwości i bólem, a każda reklama czy uśmiechnięte dziecko przy stole tylko uwypukla to, czego w ciągu roku udaje się jakoś nie dostrzegać.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ