Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
DrzewkoPomarańczowe wrote:A bierzesz leki czy to tak kontrolnie nadałaś?
Mi endo ostatnio przy ciut lepszych wynikach zwiększył dawkę leku (ft4 mi przez 6 tyg mocno poleciało)Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 09:30
-
Domi_tur wrote:Dziewczyny jakie bierzecie suplementy?
Kurcze od początku biorę Duphavit pregna ale dzisiaj zobaczyłam, że ma tylko 250mg DHA... A i tak ciągle zapominam łykać🙈🙈 muszę chyba kupić nowe witaminy to mnie zmobilizują do systematyczności i podtuczą mojego bobasa 😂
Biorę Mama dha premium plus ma w składzie 800mg dha,jod,magnez.Pozatym metafolin zamiast folika i magnezE_linka2 lubi tę wiadomość
-
wisieninka_89 wrote:Tsh wyszlo mi 2.9 dwoch gin stwierdzilo ze jest w normie ale tu wyczytalam ze za duze. Zaczelam brac wit z jodem i zrobilam kontrolnie z ft4 bo tak dziewxzyny radzily. Tsh spadlo do 2.4 a ft4 badalam pierwszy raz. Dla gin te wyniki sa w normie i nie wiem xzy powinnam na wlasna reke isc do endo (u mnie w miescie nie ma musialabym szukac w sasiednim)
Idz do endokrynologa.Mój gin do którego chodzę prywatnie zna się na normach i hormonach(nie tylko tarczycy).Gin do którego chodzę na nfz powiedział że się na tarczycy nie zna i nawet w razie czego leków przepisać nie może bo niema uprawnień.Mówie co powiedział endo i jakie badania zlecił i daje skierowania bez problemu.Nic pozatym.
Chyba że twój się zna.Mi endo powiedział,że tsh może być w ciąży poniżej normy ale musi być też niższe niż 2.5.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 09:43
joan85 lubi tę wiadomość
-
Ja w ciąży z synem nie miałam wycieków z piersi, nawet mnie nie bolały. W tej od czasu do czasu mam tkliwe i czasem twarde, jakbym porę karmienia przegapiła ale stanik suchy.
Ja przy okazji USG poproszę o swoje ostatnie wyniki tarczycy, bo lekarka w liście napisała tylko o podwyższonym TSH, o FT4 nic i nie daje mi to spokoju.
-
Dzień dobry dziewczyny !
Jeśli chodzi o siarę - ja miałam dopiero po porodzie, nie ma w tym nic dziwnego: czasem jest jeszcze w ciąży a czasem dopiero po porodziePiszę to dla dziewczyn, które siary nie mają i boją się, że nie będą miały czym karmić - to tak nei działa
Po za tym mam pytanie: ćwiczy któraś z Was na Orbitreku lub z treningami z dvd ? Jeśli tak to z kim ? Kojarzycie Angelikę Pióro ? Wczoraj zamówiłam jakieś jej treningi dla 2 trymestru i jestem ciekawa opinii zanim przyjdzieI napaliłam się na jej ćwiczenia rehabilitacyjne w czasie połogu, ale najpierw wypróbuję te w ciąży.
Miłego dnia !Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 10:19
joan85, Bobby29 lubią tę wiadomość
-
emi2016 wrote:Dzień dobry dziewczyny !
Jeśli chodzi o siarę - ja miałam dopiero po porodzie, nie ma w tym nic dziwnego: czasem jest jeszcze w ciąży a czasem dopiero po porodziePiszę to dla dziewczyn, które siary nie mają i boją się, że nie będą miały czym karmić - to tak nei działa
Dokładnie, to nie ma żadnego związku. Ja nie miałam a karmiłam 16 miesięcy. Zobaczymy, ile teraz pociągnę
.
emi2016 lubi tę wiadomość
-
wisieninka_89 wrote:Tsh wyszlo mi 2.9 dwoch gin stwierdzilo ze jest w normie ale tu wyczytalam ze za duze. Zaczelam brac wit z jodem i zrobilam kontrolnie z ft4 bo tak dziewxzyny radzily. Tsh spadlo do 2.4 a ft4 badalam pierwszy raz. Dla gin te wyniki sa w normie i nie wiem xzy powinnam na wlasna reke isc do endo (u mnie w miescie nie ma musialabym szukac w sasiednim)
Jak dla gin ok, to myślę, ze nie powinnas sie przejmować, chyba ona wie lepiej co moze szkodzic ewentualnie dziecku. Endokrynolog pewnie by moze i zlecil tabletki, by utrzynac tsh niżej, tak podejrzewam sądząc po tym jak wyglada u mnie kontrontacja gin-endo
Ja jutro ide zbadac kontrolnie tsh i ft4, bo w poniedziałek regularna wizyta u gina, wiec chce mu pokazac bierzace wyniki.
Co do suplementowania... W związku z tym, ze bardziej ufam lekom ja poki co biorę:
Jodid
Magne b6
Folik
Wit d
No i z suplementow
dha (pregna) - tu tez podpytam czy macie jakies swoje sprawdzone dha?
troche tych tabletek jest, ale z kolei w suplementach to nie jest pewne czy wartość na opakowaniu=tej w rzeczywistości:/ -
Dzieki dziewczyny za komplementy - dawno tylu nie usłyszałam:)
Co do alternatyw do Euthyroxu i Letroxu, to jest jeszcse Eltroxin, ale tylko w 2 dawkach i generalnie ciezko dostępny.
Tez sie witam w rozpoczętym 20 tygodniu, nie moge uwierzyć ze juz niedlugo za połówka bede!
Ruchy czuje juz bardzo wyraźnie, ale na poczatku bywało kilkudniowe przerwy - wtedy detektor ratował moja psyche:( Pamietam ze potem tez sie przydaje jak ruchy czuć juz min stop a tu nagle godzina-dwie-trzy nic, wtedy detektor idzie w ruch i mozna sie troche uspokoić - choc nie powinno to uśpić naszej czujności. Jadłam w takich sytuacjach cos słodkiego, prysznic, potem lodowate picie i jak to nie pomagało, to niestety trzeba na IP jechac sprawdzic co sie dzieje, bo z jakiegos porodu to dziecko sie nie rusza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 10:41
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś- 37t2d, 2600g, 52cm
-
nick nieaktualnyJa z suplementow biore kompleks metylowanych wit. B, wit. D 2000, Jodid 200, Pregna DHA, aspargin, cytrynian magnezu , selen.
Probowalam brac Prenatal Classic + DHA, zeby to zastapic jedna tabletka, ale nie toleruje żelaza jakie w nim jest.
Wracajac jeszcze do tematu tarczycy - czy przy Hashimoto mozna brac jod? Bo u mnie wyniki na to nie wskazuja, ale usg pokazalo obraz jak Hashi.
Poczulam chyba pierwsze babelki wczoraj, dzis rano tezWreszcie Was rozumiem co to za uczucie
-
Dzis na 14:15 mam wizyte u gina - trzymajcie kciuki zeby szyjka sie nie skracała. Plamienia niby minęły, ale jeszcze pojedyncze brązowe slady sa, wiec i o to podpytam. Dzwonilam do paru położnych z Zelaznej, bo rozważam wynajęcie indywidualnej położnej do mojego ew porodu SN, jesli sie uda w ogole sprobowac. Dobra wiadomosc - zadnej z nich nie zdziwił plan próby SN po 2cc, zla - trzy maja urlop, jedna sporo szkokennwctym terminie a jedna nie ma miejsc, okazuje sie ze wakacje sa pod tym względem ciężkie:( ale bylam w szoku ze jedna z nuch rozmawiała ze mna pol godziny, mimo ze od razu mowila ze od 5.08 wyjeżdża. Baaardzo duzo rzeczy mi wyjaśniła i strasznie żałuje ze nie mogd z nia umowy podpisać. Moze mi sie pofarci i urodzę wczesniej - mowila ze tam byloby najlepiej - największe szanse na powodzenie i ba nia trafie - marzy mi sie taki scenariusz. Mojej koleżance tez po 2cc, wlasnie ona pozwoliła w wannie do wody urodzic - moje marzenie z przed 7 lat:)
Mojego meza wczoraj cos złapało i lezy z goraczka 38-39 od wczoraj:( boje sie ze to grypa. Jak my wszyscy naprawde malo chorujemy tak w tym roku jak na złość sporo:( jedziemy za godzine na test na grype i zobaczymy.Niebieska Gwiazda, plinka89, menka2, OlaWi, Misi@ lubią tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
-
A propos laktacyjnych tematów - dogrzebałam moje materiały sprzed 1 dziecka. Powklejam fotki. Gdyby jeszcze jakies tematy Was interesowały laktacyjne to dajcie znac, poszukam, mam tego sporo.
kayama, Marcelina85 lubią tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
-
Ja nie biorę jednego kompleksowego tylko wszystko oddzielnie:
Żelazo
Wit d 2000
Jodid 200
Kwas foliowy 15mg
Wit b6
Wit b12
Acard
Asmag
Doktor nic nie mówiła o DHA, muszę dopytać czy też powinnam brać. Jest to obowiązkowe w ciąży?Krzyś jest z nami od 15.08.2019 -
plinka89 wrote:Jak dla gin ok, to myślę, ze nie powinnas sie przejmować, chyba ona wie lepiej co moze szkodzic ewentualnie dziecku. Endokrynolog pewnie by moze i zlecil tabletki, by utrzynac tsh niżej, tak podejrzewam sądząc po tym jak wyglada u mnie kontrontacja gin-endo
Ja jutro ide zbadac kontrolnie tsh i ft4, bo w poniedziałek regularna wizyta u gina, wiec chce mu pokazac bierzace wyniki.
Co do suplementowania... W związku z tym, ze bardziej ufam lekom ja poki co biorę:
Jodid
Magne b6
Folik
Wit d
No i z suplementow
dha (pregna) - tu tez podpytam czy macie jakies swoje sprawdzone dha?
troche tych tabletek jest, ale z kolei w suplementach to nie jest pewne czy wartość na opakowaniu=tej w rzeczywistości:/
Ja tak jak Ty leki a nie suplementy. Nie biorę witamin ciążowych mój gin stoi na stanowisku że jeśli nie ma niedoborów to nie suplementujemy. Biorę jodid magnez b6 folian, i Wit B12 i b6.
Co do dha- omegamed pregba dha z alg. I pije każdego dnia łyk oleju rzepakowego bio i oleju lnianego bio. Trzymam je w lodówce. Moja gin twierdzi że to jest super połączenie. Pije tak od początku ciszy i widzę że to też super wpływa na nawilżenie skóry. -
AnaKwiat wrote:Ja nie biorę jednego kompleksowego tylko wszystko oddzielnie:
Żelazo
Wit d 2000
Jodid 200
Kwas foliowy 15mg
Wit b6
Wit b12
Acard
Asmag
Doktor nic nie mówiła o DHA, muszę dopytać czy też powinnam brać. Jest to obowiązkowe w ciąży?Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
nick nieaktualnyAnaKwiat wrote:Ja nie biorę jednego kompleksowego tylko wszystko oddzielnie:
Żelazo
Wit d 2000
Jodid 200
Kwas foliowy 15mg
Wit b6
Wit b12
Acard
Asmag
Doktor nic nie mówiła o DHA, muszę dopytać czy też powinnam brać. Jest to obowiązkowe w ciąży?
DHA jest wazna dla rozwoju mozgu dziecka i redukuje ryzyko porodu przedwczesnego, zdecydowanie warto. Rekomendowana jest dawka 600 mg na dobe.
A mige zapytac jakie zelazo bierzesz? Chce kupic jakie sprawdzone, po ktorym nie bede miec rewolucji zoladkowych.
Magnolia, ja tez pije olej lniany i on dziala cuda na bole zoladka, przed ciaza chorowalam na refluks i wtedy zaczelam go stosowac. Super jest tez olej z nasion konopii, ale w ciazy to chyba nie za bardzo -
nick nieaktualnywisieninka_89 wrote:Tsh wyszlo mi 2.9 dwoch gin stwierdzilo ze jest w normie ale tu wyczytalam ze za duze. Zaczelam brac wit z jodem i zrobilam kontrolnie z ft4 bo tak dziewxzyny radzily. Tsh spadlo do 2.4 a ft4 badalam pierwszy raz. Dla gin te wyniki sa w normie i nie wiem xzy powinnam na wlasna reke isc do endo (u mnie w miescie nie ma musialabym szukac w sasiednim)
Idź do endokrynologa. Mi przy TSH 2,6 ginek kazał iść! Dostałam od endokrynologa euthyrox w małej dawce i po miesiącu spadło do 1,17, po następny miesiącu wzrosło do 1,6 i mam zwiększoną dawkę leku. Endo mówiła że teraz będzie w ciąży zapotrzebowanie wzrastać i że nie czeka aż się wyniki posypią (mimo że wynik 1,6 to dobry wynik) i działa z wyprzedzeniem (dlatego lekko zwiększona dawka). Moja endo wychodzi z założenia że jak już zaczęłam brac leki to całą ciąże będę je brać.