X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    A bierzesz leki czy to tak kontrolnie nadałaś?
    Mi endo ostatnio przy ciut lepszych wynikach zwiększył dawkę leku (ft4 mi przez 6 tyg mocno poleciało)
    Tsh wyszlo mi 2.9 dwoch gin stwierdzilo ze jest w normie ale tu wyczytalam ze za duze. Zaczelam brac wit z jodem i zrobilam kontrolnie z ft4 bo tak dziewxzyny radzily. Tsh spadlo do 2.4 a ft4 badalam pierwszy raz. Dla gin te wyniki sa w normie i nie wiem xzy powinnam na wlasna reke isc do endo (u mnie w miescie nie ma musialabym szukac w sasiednim)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 09:30

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Dziewczyny jakie bierzecie suplementy?
    Kurcze od początku biorę Duphavit pregna ale dzisiaj zobaczyłam, że ma tylko 250mg DHA... A i tak ciągle zapominam łykać🙈🙈 muszę chyba kupić nowe witaminy to mnie zmobilizują do systematyczności i podtuczą mojego bobasa 😂

Biorę Mama dha premium plus ma w składzie 800mg dha,jod,magnez.Pozatym metafolin zamiast folika i magnez

E_linka2 lubi tę wiadomość

• Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisieninka_89 wrote:
    Tsh wyszlo mi 2.9 dwoch gin stwierdzilo ze jest w normie ale tu wyczytalam ze za duze. Zaczelam brac wit z jodem i zrobilam kontrolnie z ft4 bo tak dziewxzyny radzily. Tsh spadlo do 2.4 a ft4 badalam pierwszy raz. Dla gin te wyniki sa w normie i nie wiem xzy powinnam na wlasna reke isc do endo (u mnie w miescie nie ma musialabym szukac w sasiednim)

Idz do endokrynologa.Mój gin do którego chodzę prywatnie zna się na normach i hormonach(nie tylko tarczycy).Gin do którego chodzę na nfz powiedział że się na tarczycy nie zna i nawet w razie czego leków przepisać nie może bo niema uprawnień.Mówie co powiedział endo i jakie badania zlecił i daje skierowania bez problemu.Nic pozatym.
    Chyba że twój się zna.Mi endo powiedział,że tsh może być w ciąży poniżej normy ale musi być też niższe niż 2.5.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 09:43

joan85 lubi tę wiadomość

• joan85 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ciąży z synem nie miałam wycieków z piersi, nawet mnie nie bolały. W tej od czasu do czasu mam tkliwe i czasem twarde, jakbym porę karmienia przegapiła ale stanik suchy.
    Ja przy okazji USG poproszę o swoje ostatnie wyniki tarczycy, bo lekarka w liście napisała tylko o podwyższonym TSH, o FT4 nic i nie daje mi to spokoju :/.

06837800ba.png
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny !

Jeśli chodzi o siarę - ja miałam dopiero po porodzie, nie ma w tym nic dziwnego: czasem jest jeszcze w ciąży a czasem dopiero po porodzie :) Piszę to dla dziewczyn, które siary nie mają i boją się, że nie będą miały czym karmić - to tak nei działa :)

Po za tym mam pytanie: ćwiczy któraś z Was na Orbitreku lub z treningami z dvd ? Jeśli tak to z kim ? Kojarzycie Angelikę Pióro ? Wczoraj zamówiłam jakieś jej treningi dla 2 trymestru i jestem ciekawa opinii zanim przyjdzie :) I napaliłam się na jej ćwiczenia rehabilitacyjne w czasie połogu, ale najpierw wypróbuję te w ciąży.

Miłego dnia !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 10:19

joan85, Bobby29 lubią tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • joan85 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2019, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:
    Dzień dobry dziewczyny !

Jeśli chodzi o siarę - ja miałam dopiero po porodzie, nie ma w tym nic dziwnego: czasem jest jeszcze w ciąży a czasem dopiero po porodzie :) Piszę to dla dziewczyn, które siary nie mają i boją się, że nie będą miały czym karmić - to tak nei działa :)

Dokładnie, to nie ma żadnego związku. Ja nie miałam a karmiłam 16 miesięcy :). Zobaczymy, ile teraz pociągnę :).

emi2016 lubi tę wiadomość

06837800ba.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już w 1 trymestrze miałam czasem takie coś zoltawe przyschniete na brodawkach ale teraz już zaczęło mi wyplywac parę kropelek jak nacisnę. Chyba szybko co?

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisieninka_89 wrote:

Jak dla gin ok, to myślę, ze nie powinnas sie przejmować, chyba ona wie lepiej co moze szkodzic ewentualnie dziecku. Endokrynolog pewnie by moze i zlecil tabletki, by utrzynac tsh niżej, tak podejrzewam sądząc po tym jak wyglada u mnie kontrontacja gin-endo :D

Ja jutro ide zbadac kontrolnie tsh i ft4, bo w poniedziałek regularna wizyta u gina, wiec chce mu pokazac bierzace wyniki.

Co do suplementowania... W związku z tym, ze bardziej ufam lekom ja poki co biorę:
    Jodid
    Magne b6
    Folik
    Wit d

No i z suplementow
    dha (pregna) - tu tez podpytam czy macie jakies swoje sprawdzone dha?

troche tych tabletek jest, ale z kolei w suplementach to nie jest pewne czy wartość na opakowaniu=tej w rzeczywistości:/

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie zółtawe to i ja miałam na skutkach zaczęłam piersi smarować nivea i od bielendy takim kremem sexy mama i już mniej bolą i są ładniejsze.

27a73b5519.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny za komplementy - dawno tylu nie usłyszałam:)
    Co do alternatyw do Euthyroxu i Letroxu, to jest jeszcse Eltroxin, ale tylko w 2 dawkach i generalnie ciezko dostępny.
    Tez sie witam w rozpoczętym 20 tygodniu, nie moge uwierzyć ze juz niedlugo za połówka bede!
    Ruchy czuje juz bardzo wyraźnie, ale na poczatku bywało kilkudniowe przerwy - wtedy detektor ratował moja psyche:( Pamietam ze potem tez sie przydaje jak ruchy czuć juz min stop a tu nagle godzina-dwie-trzy nic, wtedy detektor idzie w ruch i mozna sie troche uspokoić - choc nie powinno to uśpić naszej czujności. Jadłam w takich sytuacjach cos słodkiego, prysznic, potem lodowate picie i jak to nie pomagało, to niestety trzeba na IP jechac sprawdzic co sie dzieje, bo z jakiegos porodu to dziecko sie nie rusza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 10:41

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z suplementow biore kompleks metylowanych wit. B, wit. D 2000, Jodid 200, Pregna DHA, aspargin, cytrynian magnezu , selen.

Probowalam brac Prenatal Classic + DHA, zeby to zastapic jedna tabletka, ale nie toleruje żelaza jakie w nim jest.

Wracajac jeszcze do tematu tarczycy - czy przy Hashimoto mozna brac jod? Bo u mnie wyniki na to nie wskazuja, ale usg pokazalo obraz jak Hashi.

Poczulam chyba pierwsze babelki wczoraj, dzis rano tez :-) Wreszcie Was rozumiem co to za uczucie :-D

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis na 14:15 mam wizyte u gina - trzymajcie kciuki zeby szyjka sie nie skracała. Plamienia niby minęły, ale jeszcze pojedyncze brązowe slady sa, wiec i o to podpytam. Dzwonilam do paru położnych z Zelaznej, bo rozważam wynajęcie indywidualnej położnej do mojego ew porodu SN, jesli sie uda w ogole sprobowac. Dobra wiadomosc - zadnej z nich nie zdziwił plan próby SN po 2cc, zla - trzy maja urlop, jedna sporo szkokennwctym terminie a jedna nie ma miejsc, okazuje sie ze wakacje sa pod tym względem ciężkie:( ale bylam w szoku ze jedna z nuch rozmawiała ze mna pol godziny, mimo ze od razu mowila ze od 5.08 wyjeżdża. Baaardzo duzo rzeczy mi wyjaśniła i strasznie żałuje ze nie mogd z nia umowy podpisać. Moze mi sie pofarci i urodzę wczesniej - mowila ze tam byloby najlepiej - największe szanse na powodzenie i ba nia trafie - marzy mi sie taki scenariusz. Mojej koleżance tez po 2cc, wlasnie ona pozwoliła w wannie do wody urodzic - moje marzenie z przed 7 lat:)
    Mojego meza wczoraj cos złapało i lezy z goraczka 38-39 od wczoraj:( boje sie ze to grypa. Jak my wszyscy naprawde malo chorujemy tak w tym roku jak na złość sporo:( jedziemy za godzine na test na grype i zobaczymy.

Niebieska Gwiazda, plinka89, menka2, OlaWi, Misi@ lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos laktacyjnych tematów - dogrzebałam moje materiały sprzed 1 dziecka. Powklejam fotki. Gdyby jeszcze jakies tematy Was interesowały laktacyjne to dajcie znac, poszukam, mam tego sporo.
    09fik80g4oiu_t.jpg
    3kflth4w5qm3_t.jpg

kayama, Marcelina85 lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a3clr4vhh89o_t.jpg
    7i8qfb6c9inr_t.jpg
    Kurcze, nie wiem, czy widac wszystko? Jak nie to podajcie maila.

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    80ioz73ll5sd_t.jpg
    daetkti7mmd7_t.jpg

menka2 lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie biorę jednego kompleksowego tylko wszystko oddzielnie:

Żelazo
    Wit d 2000
    Jodid 200
    Kwas foliowy 15mg
    Wit b6
    Wit b12
    Acard
    Asmag

Doktor nic nie mówiła o DHA, muszę dopytać czy też powinnam brać. Jest to obowiązkowe w ciąży?

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • magnolia29 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Jak dla gin ok, to myślę, ze nie powinnas sie przejmować, chyba ona wie lepiej co moze szkodzic ewentualnie dziecku. Endokrynolog pewnie by moze i zlecil tabletki, by utrzynac tsh niżej, tak podejrzewam sądząc po tym jak wyglada u mnie kontrontacja gin-endo :D

Ja jutro ide zbadac kontrolnie tsh i ft4, bo w poniedziałek regularna wizyta u gina, wiec chce mu pokazac bierzace wyniki.

Co do suplementowania... W związku z tym, ze bardziej ufam lekom ja poki co biorę:
    Jodid
    Magne b6
    Folik
    Wit d

No i z suplementow
    dha (pregna) - tu tez podpytam czy macie jakies swoje sprawdzone dha?

troche tych tabletek jest, ale z kolei w suplementach to nie jest pewne czy wartość na opakowaniu=tej w rzeczywistości:/

Ja tak jak Ty leki a nie suplementy. Nie biorę witamin ciążowych mój gin stoi na stanowisku że jeśli nie ma niedoborów to nie suplementujemy. Biorę jodid magnez b6 folian, i Wit B12 i b6.
    Co do dha- omegamed pregba dha z alg. I pije każdego dnia łyk oleju rzepakowego bio i oleju lnianego bio. Trzymam je w lodówce. Moja gin twierdzi że to jest super połączenie. Pije tak od początku ciszy i widzę że to też super wpływa na nawilżenie skóry.

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaKwiat wrote:

Żelazo
    Wit d 2000
    Jodid 200
    Kwas foliowy 15mg
    Wit b6
    Wit b12
    Acard
    Asmag

Doktor nic nie mówiła o DHA, muszę dopytać czy też powinnam brać. Jest to obowiązkowe w ciąży?
    Obowiązkowe nie, ale zalecane :)

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaKwiat wrote:

Żelazo
    Wit d 2000
    Jodid 200
    Kwas foliowy 15mg
    Wit b6
    Wit b12
    Acard
    Asmag

DHA jest wazna dla rozwoju mozgu dziecka i redukuje ryzyko porodu przedwczesnego, zdecydowanie warto. Rekomendowana jest dawka 600 mg na dobe.

A mige zapytac jakie zelazo bierzesz? Chce kupic jakie sprawdzone, po ktorym nie bede miec rewolucji zoladkowych.

Magnolia, ja tez pije olej lniany i on dziala cuda na bole zoladka, przed ciaza chorowalam na refluks i wtedy zaczelam go stosowac. Super jest tez olej z nasion konopii, ale w ciazy to chyba nie za bardzo

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2019, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisieninka_89 wrote:

Idź do endokrynologa. Mi przy TSH 2,6 ginek kazał iść! Dostałam od endokrynologa euthyrox w małej dawce i po miesiącu spadło do 1,17, po następny miesiącu wzrosło do 1,6 i mam zwiększoną dawkę leku. Endo mówiła że teraz będzie w ciąży zapotrzebowanie wzrastać i że nie czeka aż się wyniki posypią (mimo że wynik 1,6 to dobry wynik) i działa z wyprzedzeniem (dlatego lekko zwiększona dawka). Moja endo wychodzi z założenia że jak już zaczęłam brac leki to całą ciąże będę je brać.

‹‹ 436 437 438 439 440 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ