Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
plinka89 wrote:Ja raczej nie. Moj gin mowil, ze to co robia na 3 on sprawdza już w normalnym usg.
Ja mam dzis slabszy dzien. Nie wiem czy to przez podroz, czy cos zjadlam, ale mam wzdęcia i kilka razy mnie mdlilo
Mam nadzieję, ze to przejsciowe, bo trochę energii jeszcze potrzebuje by pozamykac wszystko przed porodem.
A tak jeszcze z ciekawosci, wiecie moze czy w przypadku planowanego cc robia gbs? Bo generalnie jesli dziecko nie wychodzi dolem, to raczej wydaje mi sie, ze nie powinno miec kontaktu z bakteria?
Chyba się robi,ja miałam nieplanowane cc,jak mnie wiezli na blok położna pytała czy miałam gbs.Jako,że ja nie miałam podawali mi antybiotyk.Natomiast na wypisie ze szpitala jest,że sprawdzali obecność z datą 2 dni po porodzie. -
Pierniczkowa wrote:Raz ciąża po in vitro, a dwa jestem ze tak powiem zszyta na stałe na dole i nie mogę dopuścić do skurczów bo grozi to pęknięciem macicy. Teraz już są małe dawki do 12 tygodnia były naprawdę ogromne.
My tu się umówiłyśmy, że każda szczęśliwie urodzi w terminie więc możesz spać spokojnieA tak serio to już rozumiem skąd takie dawki proga i współczuję, bo wyobrażam sobie ile ta ciąża Cię kosztuje stresu.
-
Frida91 wrote:No to zobaczymy
Póki co maluch ma jeszcze miejsce żeby się swobodnie obracać.
Na razie nie czuję też części ciała małej, czy to głowa czy pupa albo czy rusza ręką czy noga. Ogolnie czuję fikniecia i obroty ale nie wiem jak to będzie później. Da się to rozpoznać?
W poprzedniej ciąży rozróżniałam pupe i głowę,reki i nogi nie.Kiedyś syn włożył mi głowę między wątrobę i żołądek i wystawała taka piłka tenisowa przez kilka godzin,to było koło 30tyg.i szykował się by dać nurka w dół.Dwa dni później miałam usg i był już głową w dół.W tej ciąży raz czułam głowę.Jak mi się brzuch napina to sprawdzam czy to skurcz czy maluch,dotknęłam a tu głowa😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2019, 22:32
Frida91 lubi tę wiadomość
-
Niebieska Gwiazda wrote:W poprzedniej ciąży rozróżniałam pupe i głowę,reki i nogi nie.Kiedyś syn włożył mi głowę między wątrobę i żołądek i wystawała taka piłka tenisowa przez kilka godzin,to było koło 30tyg.i szykował się by dać nurka w dół.Dwa dni później miałam usg i był już głową w dół.W tej ciąży raz czułam głowę.Jak mi się brzuch napina to sprawdzam czy to skurcz czy maluch,dotknęłam a tu głowa😁
ja nieraz czuję takie wybrzuszenie i wiem ze to dzidzia ale jakoś nie umiem rozróżnić która to strona
-
Smerfelinka, samych cudowności z okazji urodzin!! 🙂
Kazik na pierwszym polowkowym był ułożony główkowo a na drugim lekarz stwierdził ze wpisuje położenie zmienne bo co chwila jest gdzie indziej 😅. Maluchy jeszcze maja sporo miejsca na obroty. pamietam, ze Julek od połówkowych już chyba był zawsze glowkowo, ale on był spokojniejszy.
Moja koleżanka była przekonana, ze nie urodzi naturalnie ze względu na położenie miednicowe, a na krótko przed porodem się okazało ze młody wywinął fikołka i na samej końcówce ułożył się jak należy.
Ja teraz mam usg za tydzień u swojego gina i potem w 30 tc u innego lekarza bardziej dokładne.
Ostatnie kilka tygodni byłam całkiem spokojna o te ciąże (jak na siebie) ale ostatnio znowu coś zaczynam fiziowac i kombinować czy nie iść jakoś teraz na usg (mimo, ze mam wizytę za tydzień!). MasakraSmerfelinka lubi tę wiadomość
[/url]
-
nick nieaktualnyKalija wrote:Też mam pytanie. Biorę końskie dawki progesteronu , od krwawienia 7 tygodni temu 3x dziennie duphaston i 2x dziennie luteine dp. Nie krwawię, krwiak się wchłonął, kosmowka przekształciła się w łożysko na tylnej ścianie i wszystko jest ok. Myślicie, że mogłabym zejść z tej luteiny dp.? Gin na IP był w szoku , że tyle tego biorę, a moja ginka chętnie karmiłaby mnie wiadrami progu
mam dość już tych nawracających infekcji przy luteine dp
Ja nadal biorę utrogestan 3x2 tabletki - więc też sporo. Jestem po in vitro i to bliźniaki - chyba dlatego lekarka nadal każe mi go brać. Nie pytałam o zmianę na luteine - pewnie byłoby taniej, ale czy lepiej to nie wiem, bo utrogestan bardzo dobrze toleruje i nie mam żadnych infekcji.
Smerfelinka, wszystkiego najlepszego!
Może dzieciaki ostatnio były ułożone jedno główka do dołu, a drugie do góry - ale czy tak zostanie - kto wie, pewnie mają jeszcze dużo miejsca.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2019, 22:46
Smerfelinka, OlaWi lubią tę wiadomość
-
plinka89 wrote:
A tak jeszcze z ciekawosci, wiecie moze czy w przypadku planowanego cc robia gbs? Bo generalnie jesli dziecko nie wychodzi dolem, to raczej wydaje mi sie, ze nie powinno miec kontaktu z bakteria?
gbs powinnien byc zbadany 35-37tc wg rekomendacji
ja mialam w 32 tc w 1ej ciazy leczony 2x antybiptyk az do wyniku ujemnego
potem ponownie sprawdzany przed porodem i bylo juz ok
gbs przechodzi jako infekcja przez lozysko tez niestety
plinka89 lubi tę wiadomość
-
Frida91 wrote:Ale fajnie
ja nieraz czuję takie wybrzuszenie i wiem ze to dzidzia ale jakoś nie umiem rozróżnić która to strona
Mam Tak samo i tylko mam nadzieję że to jednak pupa bo w to pukam 😂😂😂Frida91, DrzewkoPomarańczowe, Marcelina85 lubią tę wiadomość
♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dptHarmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
Limerikowo wrote:gbs powinnien byc zbadany 35-37tc wg rekomendacji
ja mialam w 32 tc w 1ej ciazy leczony 2x antybiptyk az do wyniku ujemnego
potem ponownie sprawdzany przed porodem i bylo juz ok
gbs przechodzi jako infekcja przez lozysko tez niestety
Tak po prostu sie zastanawiam, bo skoro w poprzedniej ciazy mialam dodatni, to teraz zakładam, ze tez będzie, bo widocznie taka flora. Myślałam wiec, ze jak cc to juz antybiotyku nie daja. Ale przez lozysko przechodzi w trakcie porodu? No bo przecież gdyby wcześniej bylo zagrożenie to również profilaktyka wczesniejsza bylaby wskazana? -
plinka89 wrote:Tak po prostu sie zastanawiam, bo skoro w poprzedniej ciazy mialam dodatni, to teraz zakładam, ze tez będzie, bo widocznie taka flora. Myślałam wiec, ze jak cc to juz antybiotyku nie daja. Ale przez lozysko przechodzi w trakcie porodu? No bo przecież gdyby wcześniej bylo zagrożenie to również profilaktyka wczesniejsza bylaby wskazana?
przez lozysko przechodzi jako infekcja nawet jak wody plodowe nie sacza sie
ja z 1sza corka mialam gbs a z druga nie prowadzac taki sam tryb zycia typu basen, jeziorko, odzywianie, higiena
najlepiej miec spokojna glowe i spr sobie
w przypadku cc warto zadbac o szczepienia wzw
np w Poz do porodu planowanego bez wyniku gbs nie przyjmuja
tu jest ciekawy art
https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/choroby/noworodek/165461,noworodkowe-zakazenie-paciorkowcami-grupy-b
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2019, 23:39
-
Frida91 wrote:Właśnie sprawdzilam i moja na ostatniej wizycie w 23tyg była ułożona miednicowo. Ale jeszcze chyba wszystko się może zmienić co nie?
Ja cala ciaze z synem mialam ulozenie glowkowe a w 32 tyg na usg okazalo.sie ze sie obrocil. Na nast wizycie za 3/4tyg byl.juz spowrotem glowka wiec ma jeszcze duuuuzo czasu na fikolkiFrida91 lubi tę wiadomość
-
Dziękuję za wszystkie życzenia dziewczyny
To były moje pierwsze urodziny, kiedy nie martwi mnie tak upływ czasu, bo w brzuchu mam tego małego szkraba
To bardzo zmienia perspektywę.
Ania95, Chimera, Niebieska Gwiazda, DrzewkoPomarańczowe, emi2016, Agagusia, Marcelina85, OlaWi, Bobby29, Vampire, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość
👩36 lat 🧑39 lat
1 ❄️
7 dpt - beta <1 💔
8.02.2025 - transfer blastocysty 2.1.1 🤞❤️
14.09.2024 - transfer blastocysty ❄️
9 dtp - beta 32 mIU/ml
11 dpt - beta 75 mIU/ml
13 dpt - beta 225 mIU/ml
16 dpt - beta 1028 mIU/ml
18 dpt - beta 1804 mIU/ml
20 dpt - beta 2872 mIU/ml
24 dpt - pęcherzyk 0,94 cm
14.10 - pusty pęcherzyk 💔
kwalifikacja z MZ - 10.06
21.08.2023 - transfer blastocysty 3AA ❄️ 💔
lipiec 2023 - transfer odwołany - za niski progesteron 😞
luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży
22.07.2019 - urodził się Leon
13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
październik 2018 - Salve - ivf
sierpień 2018 - histeroskopia ok
kwiecień 2017 - hsg ok
starania od 2014 -
Zamówiłam laktator z Aliexpress, mam info że już wysłany, ciekawe bo jakoś szybko
No zobaczymy, mam nadzieję, ze będę jak wszystkie zadowolona
Potem domówię nawilżacz jak wszystko będzie w porządku. Mamy strasznie sucho w mieszkaniu co ja odczuwam suszą w nosie po nocy i wysuszoną skórą.
-
Smerfelinka, masz racje, miałam podobne odczucia. 31 urodziny z 3 miesięcznym synkiem u boku odbierałam już zupełnie inaczej niż poprzednie.
Moja droga do macierzyństwa nie była co prawda tak trudna i niekiedy dramatyczna jak u wielu z Was, ale tez musiałam długo czekać na pierwsze dziecko, dużo dłużej już zawsze sobie zakładałam.[/url]
-
DrzewkoPomarańczowe wrote:Smerfelinka, masz racje, miałam podobne odczucia. 31 urodziny z 3 miesięcznym synkiem u boku odbierałam już zupełnie inaczej niż poprzednie.
Moja droga do macierzyństwa nie była co prawda tak trudna i niekiedy dramatyczna jak u wielu z Was, ale tez musiałam długo czekać na pierwsze dziecko, dużo dłużej już zawsze sobie zakładałam.
A ile się staraliście o pierwsze?my okrągły rok się staraliśmy i przez ten czas marzyłam o ciążowym brzuszku, a teraz nie mogę uwierzyć, że go mam 😍
Jest już taki słodki, okrąglutki... Nie mogę się napatrzeć 😀