X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam ze Diphergan mozna, ale moze usypiać. A moze lepiej cos miejscowego do nosa i oczu np z crokoglicanem? Co do luteiny to ja czytałam ze jedynie ta dopochwowa ma udowodnione badaniami korzystne działanie na szyjke. Ja nie aplikuje jej tak bardzo głęboko, a szyjke mam trudno do dosięgnięcia nawet dla lekarzy, wiec chyba nic nie podrażnian, bo zdecydowanie skurcze sie wyciszyły. Bylo do 12 dziennie, a teraz ok 1-2.

OlaWi, joan85 lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Panna_Justyna Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogarnęłam te moja kroplówkę, to partusisten, miałyście to może? Znacie ? Ja dziś mam wrażenie ze znów mi czasami brzuch twardnieje do tego mam zaparcie i wzdęcie i przez to bolą mnie jelita. Super...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 19:05

7v8r3e3kkmc46f7u.png

23.08.2018 [*] Nasza Dziewczynka (11+0 tc)
    23.08.2017 [*] Nasz Chłopczyk (8+5 tc)

Dodatnie ANA
    MTHFR 1298A (homozygota)
    PAI-1 4G/5G
    Fatalne cytokiny
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Partusisten ma takie samo działanie jak fenoterol.Podaje się przy skurczach i zagrożeniu przedwczesnym porodem.Za zadanie ma zmniejszenie ilości skurczy i ułatwia oddychanie.Jak leżałam w poprzedniej ciąży była dziewczyna która miała fenoterol w 25tyg.,wracała z tym samym problemem jeszcze 2 razy.Urodziła pod koniec 35tyg.Głowa do góry będzie dobrze.
    Na zaparcia możesz poprosić o czopek glicerynowy lub lactulose.Ten drugi dostała dziś koleżanka która leży ze mną na sali.

• Anhydra Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panna_Justyna wrote:
    Ogarnęłam te moja kroplówkę, to partusisten, miałyście to może? Znacie ? Ja dziś mam wrażenie ze znów mi czasami brzuch twardnieje do tego mam zaparcie i wzdęcie i przez to bolą mnie jelita. Super...

Koleżanka z sali miała to podawane w poprzedniej ciąży i z tego co mówi to niestety nie wyciszyły jej skurczów. Tutaj z kolei teraz nam podawali Tractocil, ktory podobno jest skuteczniejszy. Chociaz pewnie to reakcja indywidualna. Z tego co zauważyłam to te kroplówki rozkurczowe od razu nie dzialaju- tam są określone szybkości przepływów i macica jako mięsień "musi się nimi nasycić". Wiec to trochę trwa. A zaparcia to niestety okropny efekt uboczny bo na perystaltykę jelit też działają te leki- można spróbować lactulozę albo fibraxine (mój gin polecał). Trzymam kciuki aby u Ciebie zadziałały.

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Potwierdzam ze Diphergan mozna, ale moze usypiać. A moze lepiej cos miejscowego do nosa i oczu np z crokoglicanem? Co do luteiny to ja czytałam ze jedynie ta dopochwowa ma udowodnione badaniami korzystne działanie na szyjke. Ja nie aplikuje jej tak bardzo głęboko, a szyjke mam trudno do dosięgnięcia nawet dla lekarzy, wiec chyba nic nie podrażnian, bo zdecydowanie skurcze sie wyciszyły. Bylo do 12 dziennie, a teraz ok 1-2.

No ja też byłam zdziwiona bo jednak większość danych literaturowych wskazuje na jej skuteczność. Może też zależy jakie jest podłoże skracajacej szyjki...w każdym razie tutaj jest taka opinia i póki co u mnie się sprawdza, wiec nie dyskutuje 😉.

Agagusia lubi tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Co do luteiny jak widać co lekarz to opinia.
    Drzewko a ty też masz luteine?
    To luteina ma hamować.Bez luteiny kilka skurczy to norma.
    Mam nadzieje,że na następnej wizycie gin odstawi mi lutke.

Nie, ja nic aktualnie nie biorę, od czasu do czasu magnez. Brałam na samym początku dupka ze względu na plamienia ale odstawiłam ok 11 tc chyba. Nie pamietam dokładnie kiedy, ale na pewno przed usg genetycznym.

aadd84dc14.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Co do alergii to tutaj w szpitalu dawali koleżance Diphergan na alergię- ona w ciąży z bliźniakami😉.

Ja też brałam diphergan - ale w czasie przeziębienia - to było jakoś ok. 10-11 tygodnia. W dzień brałam syrop wykrztusny, a na noc właśnie diphergan. Miał pomoc wyciszyć kaszel, czy coś takiego.

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobitki, w temacie tego laktatora z aliexpress gdyby któraś się jeszcze wahała :
    Wczoraj wieczorem postanowiłam go odpalić 8li sprawdzić moc... Przyłożyłam do piersi i jestem w ciężkim szoku, naprawdę w takiej cenie żal nie kupić 😂 małż zaciekawiony postanowił wypróbować na własnym cycku i się mocno zdziwił do jakiego stopnia można osiągnąć moc :)
    Nic nie śmierdzi plastikiem, bardzo wysoka jakość wykonania :)

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Do Kayamy.Piszę z telefonu i cytuj mi zjadło.

Koło 20tyg.zaczeła mi się macica stawiać.Nadal biorę luteine dopochwowo,rozmawiałam o tym z ginem i powiedział,że po to ją biorę by skurczy nie było.I to źle.Kazał więcej wypoczywać i polegiwać.Działa mam dwa może 3 dziennie.Niewiem czy ty luteine nadal masz czy odstawiłaś.

Mam luteinę, biorę jedną na noc. Sama nie wiem dokładnie, bo mam teraz tak, że bardzo mocno napięty brzuch zwłaszcza góra brzucha, aż tak że ciężko mi oddychać. Jakbym miała za chwilę pęknąć. To nie są skurcze. Brałam więcej magnezu i noc spę ale nie pomogło. Jest lepiej jak leże lub siedzę. Czy wy macie takie coś?? Wkurza mnie że jak się chodzi na nfz to nawet nie ma gdzie zadzwonić aby spytać o takie sprawy. Pytałam siostry dziś to mówiła że też tak miała. Ale to masakra jakaś bo nie da się normalnie funkcjonować.
    Martwię się bo planujemy wyjazd majówkowy ale z takim czymś to nie wiem czy w ogóle wyjdę z hotelu :( A jutro najpóźniej musimy kupować bo to już ostatnie oferty są...

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Kobitki, w temacie tego laktatora z aliexpress gdyby któraś się jeszcze wahała :
    Wczoraj wieczorem postanowiłam go odpalić 8li sprawdzić moc... Przyłożyłam do piersi i jestem w ciężkim szoku, naprawdę w takiej cenie żal nie kupić 😂 małż zaciekawiony postanowił wypróbować na własnym cycku i się mocno zdziwił do jakiego stopnia można osiągnąć moc :)
    Nic nie śmierdzi plastikiem, bardzo wysoka jakość wykonania :)

To fajnie bo ja już na niego czekam :)

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do alergii to nie dałam rady i wzięłam 1 tbl Hitaxa, to jest loratadyna. Siostra kazała mi wziąć, że bez przesady 1 doraźnie nie zaszkodzi :) Miała przepisane dla dziecka. Trochę pomogło, może niedługo sama ta alergia przejdzie, teraz mam dużo mniejsze objawy. Pamiętam ze jeszcze przed odczulaniem alergia czasami przechodziła po kilku dniach albo tygodniu, zależy jak długo coś pyli. Tego crocoglikanu nie używałam, a co to jest?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 22:37

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panna_Justyna wrote:

Na zaparcie zjedz na wieczór 2 kiwi, działa w 100%, mi zawsze pomaga.

E_linka2, Agagusia lubią tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Na zaparcie zjedz na wieczór 2 kiwi, działa w 100%, mi zawsze pomaga.

Mi kiwi nie pomaga a zjadłam ostatnio koszyczek w ciągu tygodnia na noc. Ze swojej strony polecam sok 100% żurawina, 2-3 szklanki w ciągu dnia (sok rozrobiony z wodą).

Moja lekarka mówi, że na zaparcia dieta bogata w warzywa i to w dużej ilości. Pomidor do kanapki to za mało.

dqprgu1royghdo7j.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam Wasze wpisy, współczuję wizyt na IP i pobytów w szpitalu.

Miałam wizytę w Wielką Sobotę i z dzidzią było wszystko ok, ładnie się rozwija. Lekarka nie odstawiła mi luteiny dp z uwagi na łożysko położone częściowo na przedniej ścianie i resztki krwiaka. Na infekcje bakteryjną dostałam Macmiror 500. Kazała się oszczędzać.

Dziś wracałam od teściów i w samochodzie złapało mnie, po raz pierwszy, ostre kłócie w lewej pachwinie, naprawdę dokuczliwe i intensywne, promieniowało na bok lewej strony brzucha. Wystraszyłam się. Internet podpowiada, że jeśli nie towarzyszą temu inne objawy (plamienie , krwawienie, ból w dole brzucha) to prawdopodobnie nic groźnego. Jak wróciłam do domu po ok 30 min to się położyłam , wzięłam nospe i prawie od razu przeszło. Mimo wsztstko chyba pojadę jutro na wizytę, by mieć lekką głowę, bo internet straszy też poronieniem i odklejakącym łożyskiem 😳

dqprgu1royghdo7j.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Mam luteinę, biorę jedną na noc. Sama nie wiem dokładnie, bo mam teraz tak, że bardzo mocno napięty brzuch zwłaszcza góra brzucha, aż tak że ciężko mi oddychać. Jakbym miała za chwilę pęknąć. To nie są skurcze. Brałam więcej magnezu i noc spę ale nie pomogło. Jest lepiej jak leże lub siedzę. Czy wy macie takie coś?? Wkurza mnie że jak się chodzi na nfz to nawet nie ma gdzie zadzwonić aby spytać o takie sprawy. Pytałam siostry dziś to mówiła że też tak miała. Ale to masakra jakaś bo nie da się normalnie funkcjonować.
    Martwię się bo planujemy wyjazd majówkowy ale z takim czymś to nie wiem czy w ogóle wyjdę z hotelu :( A jutro najpóźniej musimy kupować bo to już ostatnie oferty są...

Ale to nie jest po prostu takie Twoje wrażenie, bo skora jest pewnie juz mocno napięta?
    Bo ja tez mam czasem takie wrażenie, ale jak dotykam to brzuch miękki, no i u mnie raczej nie powoduje to problemow z oddychaniem.
    Jeszcze w temacie skurczow, to tak jak pisala juz ktoras, chyba Drzewko. Sa one jak najbardziej norma, licy sie ich ilość, no i nie powinny bolec.

3jgx3e3kie55f15r.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Mi kiwi nie pomaga a zjadłam ostatnio koszyczek w ciągu tygodnia na noc. Ze swojej strony polecam sok 100% żurawina, 2-3 szklanki w ciągu dnia (sok rozrobiony z wodą).

Moja lekarka mówi, że na zaparcia dieta bogata w warzywa i to w dużej ilości. Pomidor do kanapki to za mało.

Hm to widać każdemu co innego pomaga. Ja jem dużo warzyw, codziennie otręby, kefiry i to nie wystarcza. Normalnie przed ciąża to miała bym zero problemów :) Dopiero jak zjem 1 kiwi i śliwki zalane wodą na noc, rano zjadam i wypijam. I to w połączeniu działa.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Ale to nie jest po prostu takie Twoje wrażenie, bo skora jest pewnie juz mocno napięta?
    Bo ja tez mam czasem takie wrażenie, ale jak dotykam to brzuch miękki, no i u mnie raczej nie powoduje to problemow z oddychaniem.
    Jeszcze w temacie skurczow, to tak jak pisala juz ktoras, chyba Drzewko. Sa one jak najbardziej norma, licy sie ich ilość, no i nie powinny bolec.

Raczej nie bo to nie skóra. To tak jakby mięśnie stawiały duży opór. Brzuch mam dosyć twardy własnie. I to bardziej w nadbrzuszu niż na dole. Dlatego ciężko mi głębiej odetchnąć. Na pewno powiem o tym ginowi ale wizyta w piątek.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Panna_Justyna Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 06:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama, nie wiem czy właśnie to w ktg dało u mnie zapis napięć brzucha i skurczy ale jadąc na izbę w sobotę - to był mój główny powód. Siedziałam w aucie, miałam wrażenie ze nabrałam tyle powietrza do górnej części brzucha ze więcej się nie da, jak. Balonik, to bolało i bardzo utrudniało oddychanie. Ta górna cześć była mega twarda pomimo ze dół miękki.
    Jak ci po nospie nie przejdzie to pojechałabym na izbę. Bo mi to puściło dopeiro po 2 h od nospy już po decyzji ze zostaje wiec ni może adrenalina dopeiro pomogła a nie nospa na mnie

7v8r3e3kkmc46f7u.png

23.08.2018 [*] Nasza Dziewczynka (11+0 tc)
    23.08.2017 [*] Nasz Chłopczyk (8+5 tc)

Dodatnie ANA
    MTHFR 1298A (homozygota)
    PAI-1 4G/5G
    Fatalne cytokiny
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Nie, ja nic aktualnie nie biorę, od czasu do czasu magnez. Brałam na samym początku dupka ze względu na plamienia ale odstawiłam ok 11 tc chyba. Nie pamietam dokładnie kiedy, ale na pewno przed usg genetycznym.

Luteina ma hamować skurcze i wtedy źle jak są,ewentualnie bardzo mało.Bez lutki kilka skufcz jest normą.

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem czy to przez świąteczne obżarstwo czy zbliżający się 3 trymestr ale coraz ciężej się czuję. Wieczorami jak jestem zmęczona to mam wrażenie że ledwo się ruszam... Brzuch mi przeszkadza i kręgosłup boli :/ W ogóle w ciągu ostatniego tygodnia strasznie mi wyskoczył brzuch od przodu.
    Trochę mnie dołuje to samopoczucie bo do tej pory czułam się naprawdę dobrze i miałam sporo energii ale widzę, że nie będzie lekko zwłaszcza jak przyjdą upały.
    No ale już bliżej niż dalej.
    Dziś idę pierwszy raz do szkoły rodzenia :)

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
‹‹ 594 595 596 597 598 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ