X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Dzieki dziewczyny za życzenia, dzis koncze 33 lata - strasznie juz duzo! Nie czuje sie na tyle:)

Agagusia wszystkiego najlepszego! Szybkiego i łatwego porodu ;)

Jeśli chodzi o wychowanie dwujęzyczne to mam mieszane uczucia. Bo jest to generalnie super sprawa jeśli jedno z rodziców jest nativem ale jeśli nie to trzeba być super konsekwentnym, tak by jedno z rodziców zawsze mówiło do dziecka w drugim języku. I myślę, że trzeba być pewnym, że się nie robi żadnych błędów oraz że ma się poprawną wymowę. Inaczej dziecko nie nauczy się poprawnie mówić w żadnym języku.

Ja chcę by moje dziecko najpierw poprawnie nauczyło się mówić po polsku a potem będziemy wprowadzać kolejny język. Może poprzez bajki, piosenki, zabawy w domu, może jakieś zajęcia językowe tak od 4 roku życia. Wcześniej raczej nie.

Limerikowo, Agagusia lubią tę wiadomość

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • redken Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia, dzięki za namiary :)
    I wszystkiego najlepszego! Miłego dnia :)

Agagusia lubi tę wiadomość

preg.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Uff to dobrze, bo wszędzie czytam ze powinno się już przytyć 5-6 kg. No w sumie fajnie by było jakbym po porodzie miała na minusie ;) bo jakąś chudzinka nie byłam i od kilku lat próbowałam zrzucić 5 kg, ale najważniejsze zdrowe dziecko. Może trochę mało jem bo przez ten sciśnięty żołądek słabo mi wchodzi, ale odżywiam się zdrowo.

Kayama nie przejmuj się, jak dziecko przybiera na wadze i twoje wyniki są w porządku to jest ok. Jeżeli z wydolnością lozyska/ przepływami jest dobrze to dziecko sobie weźmie od ciebie co trzeba. Pilnowalambym jedynie ilości wapnia bo to chyba najbardziej dotkliwie pobiera maluch jeśli nie dostarczamy w odpowiedniej ilości na bieżąco to kości nasze ucierpią. Poza tym to chyba wszystko z zapasów maluch sobie wyciągnie :)

kayama lubi tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E_linka2 wrote:
    Agagusia, wszystkiego naj!
    Widzę, że jesteśmy z Togo samego rocznika - ale ja z listopada.

A ja ze stycznia 😀
    Wszystkiego naj Agagusia!

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • magnolia29 Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wszystko co najlepsze. Spełnienia marzeń wszelkich

• Sylvka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego Agagusia! Udanego wypoczynku i dobrej podróży!

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Kalija Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pudrowy róż w Lidlu? Hm, ciekawe jaki producent. Dzięki za cynk, sprawdzę.

Kayama, są farby bezpieczne przeznaczone nawet do malowania zabawek dziecięcych, trzeba to sprawdzać. Ja nie noszę pasa ciążowego i na razie nie potrzebuję.

Bobby29, o „Twoim” modelu niani czytałam bardzo skrajne opinie. W sumie to po co Ci to urządzenie w mieszkaniu? Dźwięk z pokoju maluszka będziesz słyszeć przez uchylone drzwi , poza tym niania posiada tylko lampkę i wyświetlacz temperatury. Moim zdaniem trochę bez sensu :)

Agagusia, wszystkiego najlepszego! :) jestem starsza , więc nie pisz mi proszę, że 33 to strasznie dużo ;)

Bobby29, Applejoy lubią tę wiadomość

dqprgu1royghdo7j.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie. Mam okazję kupić w atrakcyjnej cenie nianie angel care ac420 (nowa to koszt ponad 300zl, ja mogę odkupić za 90 stan idealny). Ale z tego co czytam to tam nie ma kamerki. Czy ma to sens? Dodam że my nie mamy domu, pięter - zwykle mieszkanie. Nie potrafię się zdecydować czy warto czy olać.
    ja mam angelcare bez kamerki.dom pietrowy i 2 corki tak urosly.jak sygnal placzu lub sie wierci to gimnastyka do gory i wystarczalo.bylo ok.nawet jak okna poszlam myc na zew to zasieg byl super i bylysmy obie na nasluchu
    mym zd zadna kamera rodzica nie zastapi
    ja mam jeszcze z plytka - monitor oddechu
    przydaje sie bezpieczenstwo w czasie choroby szczegolnie do 6mcy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 11:49

Bobby29 lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wszystkiego najlepszego :)

Mnie moja gin trochę nastraszyła, że mam wody w górnej granicy. Kurcze trzymam dietę, tyle ile się da to się ruszam. Nie wiem co mogę więcej zrobić z tą cukrzyca :(

16.07.2019 - Karolinka 3477 i 52 cm . Moje cudowne tęczowe dziecię.

atdchdgezzwqbf17.png

• trzydziecha Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam czujnik oddechu z angelcare pozyczony ale to inna bajka, niani w sumie nie planowalam kupowac bo mieszkamy w bloku.

Aga sto lat, przede wszystkim zdrowka :)

Bobby29, Applejoy, Agagusia lubią tę wiadomość

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaKwiat wrote:
    Agagusia wszystkiego najlepszego! Szybkiego i łatwego porodu ;)

Jeśli chodzi o wychowanie dwujęzyczne to mam mieszane uczucia. Bo jest to generalnie super sprawa jeśli jedno z rodziców jest nativem ale jeśli nie to trzeba być super konsekwentnym, tak by jedno z rodziców zawsze mówiło do dziecka w drugim języku. I myślę, że trzeba być pewnym, że się nie robi żadnych błędów oraz że ma się poprawną wymowę. Inaczej dziecko nie nauczy się poprawnie mówić w żadnym języku.

Ja chcę by moje dziecko najpierw poprawnie nauczyło się mówić po polsku a potem będziemy wprowadzać kolejny język. Może poprzez bajki, piosenki, zabawy w domu, może jakieś zajęcia językowe tak od 4 roku życia. Wcześniej raczej nie.

Jestem tego samego zdania :) szczerze sobie nie wyobrażam, że np ja mówię do dziecka po angielsku, a mój mąż po polsku :D ale jak komuś tak się uda, to jestem pełna podziwu 😊
    Ja chcę właśnie dziecko uczyć języka poprzez zabawę, książeczki, muzykę i oczywiście bajki ☺ ale najlepiej od samego początku to wprowadzać zanim dziecko zacznie kumać, że to jakiś inny, dziwny język, którego on nie zna :) czyli jak tylko dziecko zaczyna się interesować bajkami, to włączać mu te po angielsku. Może nie będzie od razu nawijać w tym języku, ale z wielką łatwością będzie mu się go uczyć w późniejszych latach 😊

AnaKwiat lubi tę wiadomość

• DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin. Zdrówka przede wszystkim! Jesteśmy ten sam rocznik :).

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 10 maja 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy dwa poziomy, ale w domu niani nie uzywalismy. To jest trochę tak, ze spadającej bomby nie usłyszysz ale płacz swojego dziecka zawsze 😁. Ja to miałam wrażenie, ze słysze nawet jak nie płacze 🤡.

Bobby29, Limerikowo lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia spełnienia marzeń! Sto lat! 🎂

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepszości Agusia!!!
    Ja się śmieje że mam wrażenie że ciągle mam 25 lat a to juz 31 :P

• AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania95 wrote:
    Jestem tego samego zdania :) szczerze sobie nie wyobrażam, że np ja mówię do dziecka po angielsku, a mój mąż po polsku :D ale jak komuś tak się uda, to jestem pełna podziwu 😊
    Ja chcę właśnie dziecko uczyć języka poprzez zabawę, książeczki, muzykę i oczywiście bajki ☺ ale najlepiej od samego początku to wprowadzać zanim dziecko zacznie kumać, że to jakiś inny, dziwny język, którego on nie zna :) czyli jak tylko dziecko zaczyna się interesować bajkami, to włączać mu te po angielsku. Może nie będzie od razu nawijać w tym języku, ale z wielką łatwością będzie mu się go uczyć w późniejszych latach 😊

Dodatkowo, kiedy zacząć puszczać te bajki? Ostatnio czytałam opracowanie naukowe, że dzieci młodsze niż 3 lata nie powinny w ogóle patrzeć w ekran. Trochę mnie to zdziwiło bo są przecież fajne i krótkie bajki dla dwulatków, które puszczaliśmy np mojemu siostrzeńcowi. Z drugiej strony przerażają mnie malutkie dzieci jadące w wózkach ze smartphonem w rączkach

Krzyś jest z nami od 15.08.2019

Wysłany: 10 maja 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaKwiat wrote:
    Dodatkowo, kiedy zacząć puszczać te bajki? Ostatnio czytałam opracowanie naukowe, że dzieci młodsze niż 3 lata nie powinny w ogóle patrzeć w ekran. Trochę mnie to zdziwiło bo są przecież fajne i krótkie bajki dla dwulatków, które puszczaliśmy np mojemu siostrzeńcowi. Z drugiej strony przerażają mnie malutkie dzieci jadące w wózkach ze smartphonem w rączkach

Ja wczoraj czytałam raport i zalecania WHO dotyczące spędzania czasu przez dzieci przed ekranami. Łapcie:

https://businessinsider.com.pl/rozwoj-osobisty/zdrowie/czas-przed-ekranami-a-zdrowie-dzieci-zalecenia-who/0xp7enn

AnaKwiat lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę doświadczone mamy karmiące piersią o radę :)
    Czy powinnam w wyprawce dla dzidzi kupić chociaż jedną butelkę ze smoczkiem? Chcę karmić piersią, nie przewiduję na początku zostawiania małej z kimś innym. Boję się trochę, że jak ją kupię i będę miała w domu a z laktacją będą problemy, to łatwiej będzie mi się poddać.
    Z drugiej strony jeśli będę pobudzać laktatorem, to może przyda się do podania tego mleka? Wiem, że w każdej chwili można wszystko dokupić, no ale różnie to bywa w nocy, w niedzielę itp.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaKwiat wrote:

Zazwyczaj dzieci po pierwszym roku życia potrafią się już skupić na bajce. Wiadomo, że trzeba zachować umiar, ale myślę, że jedna króciutka bajka w ciągu dnia nie zaszkodzi. Przecież i tak my, dorośli, oglądamy tv, więc dziecka to nie ominie ;)
    Przed pierwszym rokiem życia na pewno dobre będą piosenki w obcym języku, czy to kołysanki, czy zwykłe piosenki puszczane w ciągu dnia do zabawy :)

• menka2 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    odnośnie sprzętu / tv itp to wszystko z rozsądkiem ale uważam, że kiedyś było łatwiej bo była tylko wieczorynka i tyle ... a teraz? teraz nie ma nawet czegoś takiego jak wieczorynka w telewizji :(

ja przyznaje, że w pewnym momencie wpadliśmy w pułapkę - młoda zaczęła oglądać bajki/piosenki na tablecie w aucie dosyć szybko bo to był jedyny sposób na podróż bez krzyków/histerii ... niestety ale szybko zaczęło mi się podobać,że to ją zajmuje na dłużej. Później zaczęło się "wymuszanie" oglądania bajek w domu - puszczałam dla świętego spokoju aby móc coś ugotować/ogarnąć czy normalnie w świecie odpocząć - i przyznaję, się do tego.

Na szczęście zreflektowałam się w porę, że dużo tego jak dla 3 latki i od czasu kiedy jestem z nią w domu z powodu l4 mojego (Czyli od stycznia) młoda ogląda tylko "dobranockę" pół godziny do godziny - wszystko zależy o której godzinie jesteśmy po kąpieli - bo zasada jest taka, że tylko wykąpana w piżamce ogląda w naszym łóżku tak od 19 z hakiem do maksymalnie 20,00 - na tyle uznała to już za normę, że jak nawet wejdzie do łóżka o 19:50 to o 20:00 sama już wyłącza telewizor mówiąc że czas na książkę do spania :) Więc jesteśmy przykładem, że z każdego błędnego koła da się wyjść!

Chimera, DrzewkoPomarańczowe, Bobby29, E_linka2, Anhydra, Myszk@, Limerikowo, Agagusia lubią tę wiadomość

4c3tvfxm6n339zea.png
‹‹ 658 659 660 661 662 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ