Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Agagusia wrote:Dzieki dziewczyny za życzenia, dzis koncze 33 lata - strasznie juz duzo! Nie czuje sie na tyle:)
Agagusia wszystkiego najlepszego! Szybkiego i łatwego porodu
Jeśli chodzi o wychowanie dwujęzyczne to mam mieszane uczucia. Bo jest to generalnie super sprawa jeśli jedno z rodziców jest nativem ale jeśli nie to trzeba być super konsekwentnym, tak by jedno z rodziców zawsze mówiło do dziecka w drugim języku. I myślę, że trzeba być pewnym, że się nie robi żadnych błędów oraz że ma się poprawną wymowę. Inaczej dziecko nie nauczy się poprawnie mówić w żadnym języku.
Ja chcę by moje dziecko najpierw poprawnie nauczyło się mówić po polsku a potem będziemy wprowadzać kolejny język. Może poprzez bajki, piosenki, zabawy w domu, może jakieś zajęcia językowe tak od 4 roku życia. Wcześniej raczej nie.Limerikowo, Agagusia lubią tę wiadomość
Krzyś jest z nami od 15.08.2019 -
kayama wrote:Uff to dobrze, bo wszędzie czytam ze powinno się już przytyć 5-6 kg. No w sumie fajnie by było jakbym po porodzie miała na minusie
bo jakąś chudzinka nie byłam i od kilku lat próbowałam zrzucić 5 kg, ale najważniejsze zdrowe dziecko. Może trochę mało jem bo przez ten sciśnięty żołądek słabo mi wchodzi, ale odżywiam się zdrowo.
Kayama nie przejmuj się, jak dziecko przybiera na wadze i twoje wyniki są w porządku to jest ok. Jeżeli z wydolnością lozyska/ przepływami jest dobrze to dziecko sobie weźmie od ciebie co trzeba. Pilnowalambym jedynie ilości wapnia bo to chyba najbardziej dotkliwie pobiera maluch jeśli nie dostarczamy w odpowiedniej ilości na bieżąco to kości nasze ucierpią. Poza tym to chyba wszystko z zapasów maluch sobie wyciągniekayama lubi tę wiadomość
♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dptHarmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
E_linka2 wrote:Agagusia, wszystkiego naj!
Widzę, że jesteśmy z Togo samego rocznika - ale ja z listopada.
A ja ze stycznia 😀
Wszystkiego naj Agagusia!Agagusia lubi tę wiadomość
♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dptHarmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
Pudrowy róż w Lidlu? Hm, ciekawe jaki producent. Dzięki za cynk, sprawdzę.
Kayama, są farby bezpieczne przeznaczone nawet do malowania zabawek dziecięcych, trzeba to sprawdzać. Ja nie noszę pasa ciążowego i na razie nie potrzebuję.
Bobby29, o „Twoim” modelu niani czytałam bardzo skrajne opinie. W sumie to po co Ci to urządzenie w mieszkaniu? Dźwięk z pokoju maluszka będziesz słyszeć przez uchylone drzwi , poza tym niania posiada tylko lampkę i wyświetlacz temperatury. Moim zdaniem trochę bez sensu
Agagusia, wszystkiego najlepszego!jestem starsza , więc nie pisz mi proszę, że 33 to strasznie dużo
Bobby29, Applejoy lubią tę wiadomość
-
Bobby29 wrote:Dziewczyny mam pytanie. Mam okazję kupić w atrakcyjnej cenie nianie angel care ac420 (nowa to koszt ponad 300zl, ja mogę odkupić za 90 stan idealny). Ale z tego co czytam to tam nie ma kamerki. Czy ma to sens? Dodam że my nie mamy domu, pięter - zwykle mieszkanie. Nie potrafię się zdecydować czy warto czy olać.
mym zd zadna kamera rodzica nie zastapi
ja mam jeszcze z plytka - monitor oddechu
przydaje sie bezpieczenstwo w czasie choroby szczegolnie do 6mcyWiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 11:49
Bobby29 lubi tę wiadomość
-
Agagusia wszystkiego najlepszego
Mnie moja gin trochę nastraszyła, że mam wody w górnej granicy. Kurcze trzymam dietę, tyle ile się da to się ruszam. Nie wiem co mogę więcej zrobić z tą cukrzycaAgagusia lubi tę wiadomość
-
Ja tez mam czujnik oddechu z angelcare pozyczony ale to inna bajka, niani w sumie nie planowalam kupowac bo mieszkamy w bloku.
Aga sto lat, przede wszystkim zdrowkaBobby29, Applejoy, Agagusia lubią tę wiadomość
-
AnaKwiat wrote:Agagusia wszystkiego najlepszego! Szybkiego i łatwego porodu
Jeśli chodzi o wychowanie dwujęzyczne to mam mieszane uczucia. Bo jest to generalnie super sprawa jeśli jedno z rodziców jest nativem ale jeśli nie to trzeba być super konsekwentnym, tak by jedno z rodziców zawsze mówiło do dziecka w drugim języku. I myślę, że trzeba być pewnym, że się nie robi żadnych błędów oraz że ma się poprawną wymowę. Inaczej dziecko nie nauczy się poprawnie mówić w żadnym języku.
Ja chcę by moje dziecko najpierw poprawnie nauczyło się mówić po polsku a potem będziemy wprowadzać kolejny język. Może poprzez bajki, piosenki, zabawy w domu, może jakieś zajęcia językowe tak od 4 roku życia. Wcześniej raczej nie.
Jestem tego samego zdaniaszczerze sobie nie wyobrażam, że np ja mówię do dziecka po angielsku, a mój mąż po polsku
ale jak komuś tak się uda, to jestem pełna podziwu 😊
Ja chcę właśnie dziecko uczyć języka poprzez zabawę, książeczki, muzykę i oczywiście bajki ☺ ale najlepiej od samego początku to wprowadzać zanim dziecko zacznie kumać, że to jakiś inny, dziwny język, którego on nie znaczyli jak tylko dziecko zaczyna się interesować bajkami, to włączać mu te po angielsku. Może nie będzie od razu nawijać w tym języku, ale z wielką łatwością będzie mu się go uczyć w późniejszych latach 😊
AnaKwiat lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ania95 wrote:Jestem tego samego zdania
szczerze sobie nie wyobrażam, że np ja mówię do dziecka po angielsku, a mój mąż po polsku
ale jak komuś tak się uda, to jestem pełna podziwu 😊
Ja chcę właśnie dziecko uczyć języka poprzez zabawę, książeczki, muzykę i oczywiście bajki ☺ ale najlepiej od samego początku to wprowadzać zanim dziecko zacznie kumać, że to jakiś inny, dziwny język, którego on nie znaczyli jak tylko dziecko zaczyna się interesować bajkami, to włączać mu te po angielsku. Może nie będzie od razu nawijać w tym języku, ale z wielką łatwością będzie mu się go uczyć w późniejszych latach 😊
Dodatkowo, kiedy zacząć puszczać te bajki? Ostatnio czytałam opracowanie naukowe, że dzieci młodsze niż 3 lata nie powinny w ogóle patrzeć w ekran. Trochę mnie to zdziwiło bo są przecież fajne i krótkie bajki dla dwulatków, które puszczaliśmy np mojemu siostrzeńcowi. Z drugiej strony przerażają mnie malutkie dzieci jadące w wózkach ze smartphonem w rączkachKrzyś jest z nami od 15.08.2019 -
AnaKwiat wrote:Dodatkowo, kiedy zacząć puszczać te bajki? Ostatnio czytałam opracowanie naukowe, że dzieci młodsze niż 3 lata nie powinny w ogóle patrzeć w ekran. Trochę mnie to zdziwiło bo są przecież fajne i krótkie bajki dla dwulatków, które puszczaliśmy np mojemu siostrzeńcowi. Z drugiej strony przerażają mnie malutkie dzieci jadące w wózkach ze smartphonem w rączkach
Ja wczoraj czytałam raport i zalecania WHO dotyczące spędzania czasu przez dzieci przed ekranami. Łapcie:
https://businessinsider.com.pl/rozwoj-osobisty/zdrowie/czas-przed-ekranami-a-zdrowie-dzieci-zalecenia-who/0xp7ennAnaKwiat lubi tę wiadomość
[/url]
-
Proszę doświadczone mamy karmiące piersią o radę
Czy powinnam w wyprawce dla dzidzi kupić chociaż jedną butelkę ze smoczkiem? Chcę karmić piersią, nie przewiduję na początku zostawiania małej z kimś innym. Boję się trochę, że jak ją kupię i będę miała w domu a z laktacją będą problemy, to łatwiej będzie mi się poddać.
Z drugiej strony jeśli będę pobudzać laktatorem, to może przyda się do podania tego mleka? Wiem, że w każdej chwili można wszystko dokupić, no ale różnie to bywa w nocy, w niedzielę itp.Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
AnaKwiat wrote:Dodatkowo, kiedy zacząć puszczać te bajki? Ostatnio czytałam opracowanie naukowe, że dzieci młodsze niż 3 lata nie powinny w ogóle patrzeć w ekran. Trochę mnie to zdziwiło bo są przecież fajne i krótkie bajki dla dwulatków, które puszczaliśmy np mojemu siostrzeńcowi. Z drugiej strony przerażają mnie malutkie dzieci jadące w wózkach ze smartphonem w rączkach
Zazwyczaj dzieci po pierwszym roku życia potrafią się już skupić na bajce. Wiadomo, że trzeba zachować umiar, ale myślę, że jedna króciutka bajka w ciągu dnia nie zaszkodzi. Przecież i tak my, dorośli, oglądamy tv, więc dziecka to nie ominie
Przed pierwszym rokiem życia na pewno dobre będą piosenki w obcym języku, czy to kołysanki, czy zwykłe piosenki puszczane w ciągu dnia do zabawy -
odnośnie sprzętu / tv itp to wszystko z rozsądkiem ale uważam, że kiedyś było łatwiej bo była tylko wieczorynka i tyle ... a teraz? teraz nie ma nawet czegoś takiego jak wieczorynka w telewizji
ja przyznaje, że w pewnym momencie wpadliśmy w pułapkę - młoda zaczęła oglądać bajki/piosenki na tablecie w aucie dosyć szybko bo to był jedyny sposób na podróż bez krzyków/histerii ... niestety ale szybko zaczęło mi się podobać,że to ją zajmuje na dłużej. Później zaczęło się "wymuszanie" oglądania bajek w domu - puszczałam dla świętego spokoju aby móc coś ugotować/ogarnąć czy normalnie w świecie odpocząć - i przyznaję, się do tego.
Na szczęście zreflektowałam się w porę, że dużo tego jak dla 3 latki i od czasu kiedy jestem z nią w domu z powodu l4 mojego (Czyli od stycznia) młoda ogląda tylko "dobranockę" pół godziny do godziny - wszystko zależy o której godzinie jesteśmy po kąpieli - bo zasada jest taka, że tylko wykąpana w piżamce ogląda w naszym łóżku tak od 19 z hakiem do maksymalnie 20,00 - na tyle uznała to już za normę, że jak nawet wejdzie do łóżka o 19:50 to o 20:00 sama już wyłącza telewizor mówiąc że czas na książkę do spaniaWięc jesteśmy przykładem, że z każdego błędnego koła da się wyjść!
Chimera, DrzewkoPomarańczowe, Bobby29, E_linka2, Anhydra, Myszk@, Limerikowo, Agagusia lubią tę wiadomość