X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kupimy chyba bez bazy bo samochodem bardzo rzadko jeździmy. I też nie wiadomo czy jak będę z młodym jechać to samochodem mojego taty czy takim powiedzmy, rodzinnym męża czy np taksówką więc nie ma co dopasowywać bazy do jednego samochodu.

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przypomniała mi się historia w temacie niezrozumienia przez rodzine, ze sporo się zmieniło w temacie podejścia do ciąży i wychowania dzieci. Moja mama, która wychowała 3 dzieci swoich i pomagała przy 2 mojego brata została kiedyś z Julkiem. Dzwoni do mnie, ze Julek zrobił kupę 😀. I ja pytam: Mamo, wychowalas 3 swoich i 2 syna i nie wiesz co z kupa zrobić? A mama na to: A, bo Wy macie te swoje procedury... 😁.

Frida91, emi2016, Chimera, Limerikowo, Bobby29, Smerfelinka, Sylvka, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzydziecha wrote:
    O mamoo tego nie slyszalam :/ to mnie troche wystraszylas bo ja tez kocham herbate zielona i pije ja codziennie rano do sniadania zamiast czarnej a czasem pozniej tez :/ z tymi owocowymi to wlasnei zajrzalam do polki i kazda ma w skladzie hibiskus i to 30-40% :/

Ja o hibiskusie słyszałam, że nie wolno i też odstawiłam wszystkie owocowe bo trudno znaleźć taką bez. A zieloną piję raz dziennie do śniadania i to raczej jest woda zabarwiona na kolor zielonej herbaty bo po zalaniu zaraz wyrzucam torebkę z herbatą. Ale jeśli to może szkodzić na serce malucha to postaram się może zupełnie wyeliminować albo pić bardzo sporadycznie

• Frida91 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kupujemy bez bazy póki co bo w naszym aucie nie da sie zamontować.
    Co do serów plesniowych tez jadlam ale z pasteryzowanego mleka. Zdarzylo mi się raz zaryzykowac deser z surowymi żółtkami ale wyszorowalam wczesniej porzadnie jajka i sparzylam wrzatkiem. Ale to ten jeden raz.
    Też toxoplazmoze mam na 0 i staram się uważać,myć ręce i owoce i warzywa. Mam w domu 2 koty ale o to się nie bałam :) Choć moja koleżanka w czasie ciąży bała się jeść nawet jabłka ze skórka ze względu na toxo a to już moim zdaniem przesada.
    Zieloną herbatę pijam od czasu do czasu ale nie mam nawyku codziennie,za to kawę tak :)
    O alkoholu też słyszałam takie glupoty żeby sobie nie odmawiać od czasu do czasu, ale uważam że to już przesada i nie ma bezpiecznej ilości i nawet piwa 0,5% alkoholu bym nie ryzykowała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2019, 16:10

Córeczka 08.2019 🩷
    Synek 10.2022 💙
    Synek 02.2026 🩵
  • Mary Magdalena Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierniczkowa, te foteliki są zwykle do roku, zależy, jak duże masz dziecko. Tych 0-36 nie polecam, są mało bezpieczne. Najbezpieczniejsze jako drugie są foteliki rwf. Poczytaj sobie o fotelikach na stronie fotelik.info. Są tam też wyniki testów większości fotelików dostępnych na rynku.

menka2, zielonooka7, Limerikowo lubią tę wiadomość

tb73vut14i57zd3c.png
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    A propos jeszcze fotelikow - kupujecie z baza czy bez? Ja od poczatku myslalam, ze baza isofix musi byc, zeby bylo rzeczywiscie bezpiecznie, nawet nie prosilam w sklepie o takie bez bazy. Widze tymczasem, ze wiele osob kupuje sam fotelik... to jest kwestia oszczednosci czy z czego to wynika? To jest taki sam poziom bezpieczenstwa?

baza daje ci pewność, że fotelik jest zawsze prawidłowo wpięty - ja np. przy starszej córce kupiłam bez bazy fotelik super a i tak "zmieniał" pozycję podczas jazdy co mnie wkurzało.

baza to też wygoda np. w deszczu bo tylko wpinasz szybko i nie mokniesz tak jak przy zapinaniu w pasu - zapinanie w pasy nie jest trudne/długi i skomplikowane pod warunek że nie leje właśnie :D

warto też wspomnieć, że ta baza to nie jest wydatek na rok tylko conajmniej 4/5 w zależności od marki fotelika który się kupuje - później tylko dokupujesz fotelik powyżej 9 miesięcy i nadal wozisz bezpiecznie dziecko :)

Limerikowo lubi tę wiadomość

4c3tvfxm6n339zea.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam z polowania w Biedronce, ciężko było ale dałam radę. Kupiłam spódnicę granatowa w paski jest świetna!, ale nie było M i wzięłam S, niby weszła ale trochę ciasna :/ spróbuje wymienić w innej biedronce. Poza tym koszulę do karmienia, fajna troszkę długa bo za kolana, napy się ciężko odpinają ale może się wyrobia. I pieluszki flanelowe we wzorki oraz kapcie domowe i prześcieradelko frotte. Jestem zadowolona :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2019, 21:11

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was widziała te ciuszki ciążowe w Warszawie? Moi rodzice byli w 3 Biedronkach i nic nie było 😕

• Sylvka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj po wizycie, ważymy już 1250 :) W tydzień przybrał 220 g dziś był odwrócony głową w dół, jeszcze tydzień temu pupką :) wszystkie parametry w normie, cukrzyca nie wyrządza żadnych skutków ubocznych na ten moment :)

Nasz pucuś śmieszek
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e6884bc98d84.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2019, 22:38

Applejoy, zielonooka7, kayama, Panna_Justyna, Niebieska Gwiazda, nick nieaktualny, Chimera, Limerikowo, Mary Magdalena, DrzewkoPomarańczowe, Bobby29, Frida91, Smerfelinka, Ania95, Pierniczkowa, OlaWi, nick nieaktualny, Marcelina85, nick nieaktualny, trzydziecha, Vampire lubią tę wiadomość

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Applejoy Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:
    My dzisiaj po wizycie, ważymy już 1250 :) W tydzień przybrał 180 g dziś był odwrócony głową w dół, jeszcze tydzień temu pupką :) wszystkie parametry w normie, cukrzyca nie wyrządza żadnych skutków ubocznych na ten moment :)

Nasz pucuś śmieszek
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e6884bc98d84.jpg
    Sylwka cudny śmieszek!

Sylvka lubi tę wiadomość

1bab7e35e8.png[/url]
  • zielonooka7 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pierwszego fotelika ( łupiny ) to moja córa ma 11 MSC i dalej się mieści ;) chociaż mamy już też drugi, który na nią czeka.

Foteliki 0-36 raczej nie są polecane a taki 6 miesięczny maluch może być za słaby, żeby w nim siedzieć, bo nie oszukujemy się one nie mają takiej pozycji, w której rzeczywiście dziecko od ,, 0 '' powinno być mimo wkładek. Tam juz bardziej siedzące dziecko jeśli już. I tak jak wyżej Mary Magdalena pisała najbezpieczniej nadal tyłem w drugim foteliku.
    Też na grupie bądź blogu osiem gwiazdek można dużo poczytać o fotelikach.

Limerikowo lubi tę wiadomość

2nn3csqv5aa4ewil.png
    w5wqio4pmt9rfpnw.png

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaKwiat wrote:
    My kupimy chyba bez bazy bo samochodem bardzo rzadko jeździmy. I też nie wiadomo czy jak będę z młodym jechać to samochodem mojego taty czy takim powiedzmy, rodzinnym męża czy np taksówką więc nie ma co dopasowywać bazy do jednego samochodu.

baza isofix pasuje do roznych modeli aut w sumie do wszystkich tam gdzie sa zaczepy isofix na tylnej kanapie

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2019, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś zamawiała może łóżeczko z allegro?
    Zastanawiamy się nad tym zestawem
    https://allegro.pl/oferta/lozeczko-sosnowe-z-szuflada-krzys-sofa-materac-gpk-7039833141

• Bobby29 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Mnie gin wrecz zabronil zielonej od razu na pierwszej wizycie w 6 tc. Zasmucilo mnie to bardzo, bo wczesniej praktycznie żyłam na zielonej, pilam po 4-5 dziennie plus duzo ziol ze wzgledu na endometrioze. Chodzi o to, ze zielona ma duzo polifenoli i jej działanie przeciwzapalne w duzej ilodoprowadzi do przedwczesnego zamknięcia przewodu tętniczego u płodu, a w konsekwencji do wad rozwojowych serca i nadciśnienia płucnego.

O dokładnie o to chodzi, i podobno to dopiero niedawno w badaniach zaczęło wychodzić i nie jest to jeszcze powszechna wiedza, ale o tym samym właśnie mowila mama ginekolog. Poza tym że zaburza wchłanianie kwasu foliowego co akurat jest istotne głównie w pierwszych tygodniach ciąży, to ten wpływ na rozwój serca jest głównie w trzecim trymestrze. Powiem wam szczerze że pewnie jak że wszystkim, raczej nie zaszkodzi w końcu do tej pory nikt o tym nie mówił etc, ale jeżeli jakaś korelację wykryli to ja odstawiłam, zwłaszcza że ja zielonej herbaty naprawdę sporo pije - nie sporadycznie ale co najmniej 2 kubki dziennie.

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2019, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    menka2 wrote:
    baza daje ci pewność, że fotelik jest zawsze prawidłowo wpięty - ja np. przy starszej córce kupiłam bez bazy fotelik super a i tak "zmieniał" pozycję podczas jazdy co mnie wkurzało.

baza to też wygoda np. w deszczu bo tylko wpinasz szybko i nie mokniesz tak jak przy zapinaniu w pasu - zapinanie w pasy nie jest trudne/długi i skomplikowane pod warunek że nie leje właśnie :D

warto też wspomnieć, że ta baza to nie jest wydatek na rok tylko conajmniej 4/5 w zależności od marki fotelika który się kupuje - później tylko dokupujesz fotelik powyżej 9 miesięcy i nadal wozisz bezpiecznie dziecko :)

Dlatego wlasnie my kupilismy z baza. Fakt, ze to jest wydatek 2 x wiekszy - my dalismy cos kolo 1500 zl za nasz zestaw - ale baza jest wlasnie "rozwojowa" i powinna pasowac po lupinie tez do fotelika. Nie zamierzam zmieniac auta w najblizszym czasie, a jezdze duzo, wiec to dopasowanie bylo dla mnie priorytetowe. Widzialam na forum cybexowym jak maluchom w zle dobranych fotelikach wisza bezladnie glowki, to az mnie zmrozilo 😕 I wcale drogi fotelik nie znaczy odpowiedni, ja bardzo chcialam ten nowy rozkladany cybex cloud z, bo mi sie podobala funkcja rozkladania na plasko i obrotowa baza, a okazalo sie, ze u mnie nijak nie da sie w nim osiagnac dobrego dla maluszka kąta.

Jestem po pierwszych zajeciach w szkole rodzenia i zbyt wiele to sie nie dowiedzialam. Same oczywistosci, zero konkretow. Czuje sie rozczarowana. To jest chyba ciekawe dla osob, ktore we wlasnym zakresie kompletnie nic nie czytaja i sie nie dowiaduja (np. laska kolo mnie, dla ktorej wieeeelkim zaskoczeniem bylo, ze trzeba zdjac hybryde do szpitala😛)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2019, 18:44

• Domi_tur Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nacha, my zamawialismy łóżeczko Krzyś, tylko materac KpK 12,5cm grubości. Jeszcze nie składalismy ale materac rewelacja :)

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Chimera Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamówiłam te:
    https://allegro.pl/oferta/klups-lozeczko-radek-v-biale-z-szuflada-120x60-7473342061

Wybrałam opcje odbioru osobistego, bo siedziba firmy 5minut od nas. Dzisiaj dzwonię do faceta z pytaniem kiedy możemy przyjechać odebrać i czy to ten adres co podany, a on, że mają magazyn zewnętrzny i że mi w środę przywiozą te łóżeczko do domu :)

• Bobby29 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaKwiat wrote:
    Czy któraś z Was widziała te ciuszki ciążowe w Warszawie? Moi rodzice byli w 3 Biedronkach i nic nie było 😕

AnaKwiat koło mnie dwie biedronki jutro zajrzę to dam ci znać, z tego co kojarzę one nie są tak oblegane ale pewnie zależy z czym. A na co polujesz? Jakby było jutro to mogę ci kupić i wysłać, chyba że musisz obejrzeć na żywo :)

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • kayama Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Nacha, my zamawialismy łóżeczko Krzyś, tylko materac KpK 12,5cm grubości. Jeszcze nie składalismy ale materac rewelacja :)

O my też Krzyś, popularny ;), bo ładne to łóżeczko i mi pasuje ze ma szczebelki naokoło, bo często szczyty są pełne. Materac zamówie oddzielnie jeszcze nie wiem jaki.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2019, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Domi a mozesz podać linka albo czy to był ten sprzedawca?

‹‹ 673 674 675 676 677 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ