X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kupujecie przewijaki na łóżeczko/komodę? Właśnie czytam u mamyginekolog, że nie można spuścić malucha z okna nawet na pół sekundy tak łatwo o wypadek i trochę się wystraszyłam...

dqprgu1royghdo7j.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dopoki mieszcza sie na przewijaku to tam zmiana pieluchy i przebieranie potem jak sa wieksze to samo na lozku lub sofie poziom nizej i jest bezpiecznie
    nam nigdy upadek nie zdarzyl sie
    dobrze miec koszyk z pamperami etc przy stanowisku lub na lozeczku zawieszony tzw organizator z kieszonkami wtedy blyskawiczna jest obsluga bobasa

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Kalija a co potrzebujesz? Jakieś konkrety czy wszystko? :)
    Zdecydowałas się na te mebelki? :)
    Hity zakupowe to może powinna wrzucić Baileys 😁 bo co link to fajne perełki :)
    (...)
    Dziewczyny zamawiałyście zawieszki do smoczka? Miałam nie kupować, ale mam potrzebę zakupu jakiegoś ładnego gadżetu 😁 będę wdzięczna za podesłanie sprawdzonej stronki

Prawie wszystko - mam tylko kilka ciuszków , zamówione łóżeczko i wózek od szwagierki.

Tak, zamawiamy te mebelki :D ale to dopiero w lipcu, bo obecnie czekam na meble do salonu i w dziecinnym mamy składzik.

Ja na razie nie zamawiam zawieszki do smoczka , bo nie planuję kupować smoczka.

Ta lalka metoo to taka nowoczesna wersja mojej Zuzi (szmacianej lali, z którą robiłam jako przedszkolak wszystko - jadłam, spałam, podcinałam grzywkę... przeryczałam cały weekend jak przez przypadek została w piątek w przedszkolu). Tylko moja Zuzia nie miała takiej smutnej/zdziwionej minki jak Metoo.

dqprgu1royghdo7j.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    W temacie przewijaków: my zamówiliśmy taka nakładkę na łóżeczko i na to usztywniany przewijak, żeby było stabilniej :) wtedy nic się nie wygina, ugina pod ciężarem dziecka :)

https://woodies.pl/produkt/przenosny-przewijak-na-lozeczko-cot-top-changer/

Ooo, fajne, dzięki!

dqprgu1royghdo7j.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Frida a ogólnie jak znosisz siedzenie? Ja teraz byłam u siebie w domu rodzinnym zawieźć te pudła z sypialni, to było 4,5-5h w jedną stronę, i zaniosłam bardzo dobrze, jedyna przeszkadzajka to było częste siku. Ale właśnie np ja brzuch mam nisko więc mi nie uciska na przeponę i w sumie nie odczuwam tego dyskomfortu przy siedzeniu jak pewnie większość z was. Ja tej podróży w ogóle nie odczułam tak szczerze, to samo co i przed ciążą.
    Znoszę w miarę dobrze jeśli mogę się odchylic do tylu i wlozyc sobie poduszkę pod plecy. W samochodzie to wykonalne ;)

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Jestem zaniepokojona.Trzy tyg temu byłam przeziębiona i mocno kasłałam aż brzuch mnie bolał.Dwa tygodnie temu dzidziulek przekręcił się głową w dół.Od wtedy brzuch mi twardnieje,kuje mnie coś chyba w szyjce nie cały czas,zaczyna się koło 15 jak już trochę pochodze.W sobotę okazało się,że szyjka z 4cm skróciła się w ciągu 5tyg do 3cm.Wizytę mam w czwartek ale niewiele sobie po niej obiecuje bo to na nfz.Mam w czwartek też usg 3trym na nfz może się czegoś dowiem.Miała takie kłucia któraś z was?Co o tym myśleć?Zaczynam myśleć,że niedługo urodzę,a to dopiero 31tyg w czwartek będzie.Dobrze,że torby już spakowane.
    Starszak ma w sobotę wrócić od dziadków i zastanawiam się czy to do końca dobry pomysł.

Ja mialam od.czasu do czasu lekkie kłucia, a ostatnio takie dziwne uczucie jakby ciała obcego w pochwie, jakby tampona źle włożonego, dziwne uczucie. Jak opowiadałam lekarce to mówiła że może się skraca szyjka ale na badaniu była nadal długa i taka sama jak wcześniej, więc nie wiem skąd te odczucia ale u mnie na noc to nie wskazywało. Dobrze że masz tą wizytę w czwartek, nfz czy nie-nfz, zawsze to lekarz.

Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też jak trochę pochodzę tak kluje szyjka ale mam wrażenie że to maluch już coraz cięższy i napiera główką i stąd to uczucie.

Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja wrzucam aktualizacje brzuszka :) Dziś umówiłam się ze znajomymi na polu mokotowskim, to była okazja się trochę wystroić. Sukienkę kupiłam w Lidlu, nie jest ciążowa, ale super wygodna i jak widać brzuczek się miesci a ta gumeczka spokojnie teraz lezy nad brzuchem, i nic nie uciska. Kupiłam z myślą o mini sesji ciążowej, z wizją coś a'la rusalka na łące lub w lesie, wianek w rozwianych rudych włosach, mam nadzieję że wyjdzie jakoś fajnie. Materiał bardzo przyjemny, więc polecam (nadal jest dostępna).
    b2c6053b4dce38a3med.jpg

OlaWi, DrzewkoPomarańczowe, Matyldaaa, Frida91, Smerfelinka, werni, Agagusia, Sylvka, Applejoy, Chimera, trzydziecha, IGA.G, kayama, emi2016, Limerikowo, Misi@ lubią tę wiadomość

Novum ICSI
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupilam nakladke na komode malm z ikei. I na to przewijak. Na lozeczku nie chce aby byl doplyw powietrza

werni lubi tę wiadomość

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Oj to raczej nie odpoczniecie :D a nad które morze?
    Ja właśnie bardzo żałuję, że w tym roku nie dalo sie w zaden sposób zaplanowac wypadu nad morze. Szczególnie mi żal chyba ze względu na córkę... Rozmyslam juz nad przyszłym rokiem i właśnie powiedzcie, gdzie najdalej (w km) jechalyscie z polrocznym dzieciakiem. My ok. 700 km i zastanawiam sie czy to max czy zniose wiecej, juz z dwojka... Oczywiście chodzi mi o podróż samochodem, bo jakos na miejscu łatwiej tam mi sie poruszac bez kombinowania z fotelikami.
    Bałtyk dalej sie boję bo ja jednak mam.dluga historię medyczna ;)

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam czytanie, ostanie dni były intensywne.

Przede wszystkim bardzo się cieszę, że maluszek Bobby nadrobił!

Z tymi pomiarami jest faktycznie różnie. W zeszłym tygodniu pisałam Wam, że moje dziecię jest ogromne 2 kg itd. Dzisiaj pojechałam zrobić badanie na koszt lux medu ;-) i powiem Wam, że badanie mega dokładne, jestem wręcz zachwycona. Waga na dzisiaj dobija do 1900 :-) Lekarz się chyba bardziej przyłożył. Przepływy idealne. Serduszko prawidłowe, jedynie lekarz dopatrzył się niewielkiej arytmii. Powiedział, że do kontroli po porodzie. Arytmia nie występuje jakoś cyklicznie tylko od czasu do czasu i powinna zaniknąć do porodu. Co do zdjęć 🙈 moje dzieciątko nie lubi się fotografować. Buzia schowana totalnie za łożyskiem, pępowiną i rączkami. Za to swoją męskość zademonstrował w całej okazałości 🙊 Buzię zobaczymy za 2 miesiące.. czyli po porodzie 🤣

Niebieska Gwiazda, Bobby29, Sylvka, Chimera, Matyldaaa, Limerikowo lubią tę wiadomość

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi to w sumie podobnie jak Iza ale ona po domu jeszcze sporo się przytrzymuje albo pędzi po kolanach :D dzisiaj byłyśmy przed domem i sąsiedzi mieli otwartą bramę, młoda trzymała mnie za palec i tuptała, chciała do nich wejść ale jej powiedziałam że nie wchodzimy komuś do ogródka, to mnie puściła i sama na nóżkach do nich weszła... stanęłam jak wryta i dosłownie zęby z chodnika zbierałam :D
    U nas od weekendu zapoznawanie się z babcią, na razie walczę o to żeby mówiła do niej ciszej i podnosiła trzymając ręce na żebrach a nie za rączki, staram się nie słyszeć tego że wszystko jest piękne/śliczne/ładne, bo jak to słyszę to mam ochotę ż...ć tęczą, naprawdę babcia co chwilę to powtarza :D

Ja przewijam na biurku, mam tam zrobione stanowisko z pieluchami, kosmetykami i tam też młoda jest ubierana, obecnie jak dziecku szkoda czasu na zmianę pieluchy to na stojąco też umiem :D

Bobby29, emi2016 lubią tę wiadomość

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia - to chyba Tobie musze podziękować za odkrycie w tej ciazy argentinu na gardlo!

Najbardziej dziwi mnie to, ze zaden lekarz mi o nim nigdy nie wspomnial :/ wszyscy jak jeden maz tylko polecaja ta serie prenalen, a jak mowilam w moim przypadku to kompletny niewypal :/

Agagusia lubi tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piinka - skonsultuj sie z farmaceuta - czasem warto:) patrze na składy, słucham pacjentow, czasem wrecz sama dopytuje czy skuteczne i tak odkrywam przydatne, a czasami zupelnie nieznane rzeczy.
    Co do podróży z maluchem to my najblizej mamy do Krynicy Morskiej, Ok 300 km z Wawy i poprzednio bylismy w ostatni weekend wrzesnia, Adas mial 7 tygodni. Teraz tez podobnie planujemy, na przedłużony weekend. A z polroczniakiem to juz bywa gorzej i jednak wole samolot 2 godz i na miejscu wziac auto. Foteliki zabierany ze soba, bo raz ze liczą sobie w wypożyczalni jak za zboże, dwa ze nie chce dostac obrzyganego, 10 letniego grata. Z nosidłem zwykle jest bez problemu bo dokupujemy adaptery na spacerowke i bierzemy normalnie na stelażu. W niektórych wizjach da sie wypić na spacerowke i wtedy jest lux. Fotelik mozna zabrac bezpłatnie, przynajmniej w wizzair u Ryanair. Ze starszym bylismy na 6 miesiecy w okolicach Bari w Apugli/Wlochy i jezdzilismy wyłącznie pociągami, ze dwojka juz w Toskanii na 8 miesiecy i 3,5 roku. Wszyscy przeżyli i nawet wypoczęli:)

Na przewijaku, zgadzam sie ze nie mozna dziecka z oczu stracić. A jak schylam sie po cos ta zawsze jedna reke na brzuszku malucha trzymam. Warto tak to zaplanować zeby wszystko, a szczegolnie pieluchy i chusteczki/waciki byly obok. Ale bez przewijaka nie wyobrazam, schylać sie i skręcać na lozku. Wrecz ostatnio mialam dwa - na komodzie i na pralce w łazience.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2019, 08:56

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 04:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    Ja kupilam nakladke na komode malm z ikei. I na to przewijak. Na lozeczku nie chce aby byl doplyw powietrza

Natty mozesz podać linka do takiej nakladki? Bo u mnie będzie takie rozwiązanie, a jak byłam w Ikei się rozglądać to nie zauważyłam nic podobnego.

Novum ICSI
    2 mrożaki
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 04:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ciezka noc :(
    Najpierw obudzil mnie katar i bol gardla. Wyjechalam na chwile do rodzicow i spie w mega goracym pokoju. Jutro sie przenosze albo wyjeżdżam. Dodatkowo nie moge zasnac od 3 tak tu ptaki napie#$dl5a*, musialam prez to zamkan nawet okno. Gdybgm miala pistolet to chyba bym je wystrzelala :( uroki mieszkania przy lesie. Znajac zycie cora obudzi sie wyspana, a ja bede nie do zycia!

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 05:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj nie spałam od 3:15, a dziś lepiej, bo od 4. 😅 wczoraj koło 10 tak mnie zmorzylo ze musiałam iść na drzemkę. A twoja córka jeszcze śpi w dzień? Wtedy mogłabyś skorzystać. Mnie bardzo pomogło wczoraj, inaczej pewnie o 18 bym padła. A jak jesteś u rodziców to może ktoś córkę przejmie na twoją drzemkę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2019, 06:10

Novum ICSI
    2 mrożaki
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plinka, przyzwyczaisz się 😁. Ja pierwszej nocy przy otwartym oknie myślałam, ze zaraz wyjdę w te ptaszory kamieniami rzucać. Teraz już mnie nie budzą.
    Budzi mnie za to pęcherz codziennie przed 6 i już nie mogę zasnąć. Szkoda tym większa, ze Dziedzic przesypia noce i budzi się koło 8 😍

aadd84dc14.png[/url]
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny co myślicie o takim gadżecie, jak przenośny sterylizator do butelki/smoczka? czy to się przyda?? wiecie, fajny gadżet i niedrogi, ale czy to rzeczywiście się przyda, nawet sporadycznie - właśnie w podróży, lub na dłuższym spacerze jak smoczek wypadnie i akurat nie macie zapasowego? właśnie siedzę z kawką to będę ostanie zakupy na ali robić, mam jeszcze kilka gadżetów w koszyku :)

https://pl.aliexpress.com/item/32920042461.html?spm=a2g0o.cart.0.0.ec9e3c002xDubE

Novum ICSI
    2 mrożaki
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2019, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie za oknem też dużo gniazd i ptasiory koncertują już w środku nocy.Pierwsze dni były koszmarna teraz już mnie nie budzą.
    Miałam koszmarną noc.Śniło mi się,że szyjka mi się skraca i ma już 1cm.Co się przebudziłam ten sam motyw.Dobrze,że jutro lekarz.Zaraz śmigam do labu na morfologie i mocz.

‹‹ 773 774 775 776 777 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ