X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baileys, a który to był szpital?
    Najważniejsze, że wszystko w porządku;) i jesteś w domku ;) Odpoczywaj teraz kochana.

baileys lubi tę wiadomość

• Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2019, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam w pepco kupiłam body po 3zł,trójpak body za 13,spodenki za 7zł,bluzę i spodnie dla starszaka.

Misi@, werni, plinka89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ wrote:
    Baileys, a który to był szpital?
    Najważniejsze, że wszystko w porządku;) i jesteś w domku ;) Odpoczywaj teraz kochana.

Lutycka. Juz wiem, ze tam rodzic nie zamierzam. Kurde zwazylam sie wlasnie, i to po jedzeniu, mam na plusie rowne 10 kg. To nie jest jakos ekstremalnie duzo, nie wiem czemu to dziecie takie duze

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2019, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Lutycka. Juz wiem, ze tam rodzic nie zamierzam. Kurde zwazylam sie wlasnie, i to po jedzeniu, mam na plusie rowne 10 kg. To nie jest jakos ekstremalnie duzo, nie wiem czemu to dziecie takie duze
    O kurczę A ja mam inne doświadczenie z Lutycka. Tam chce właśnie rodzic. Tak mi przykro, że tak Cię potraktowali ;(
    Nie martw się to malutki ja już mam 14 ;( z Antkiem miałam + 17 na koniec i po 5 tyg byłam chudsza niż przed ciąża. Zgubisz to szybciutko

Wysłany: 29 czerwca 2019, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Ja wrocilam do domu, chcieli mnie zostawic na obserwacji, ale odmowilam. Generalnie ginekolog do mnie zszedl i zrobil badanie dopiero o 9... Porazka, jakbym rzeczywiscie miala skurcze porodowe, to bym zdazyla 2 razy urodzic na korytarzu, albo na tej pieprzonej internie🙄 Nigdy wiecej nie pojade do tego szpitala. Skurcze na ktg wyszly, ale nieliczne i dosyc slabe. Przyczyna, ze tak je poczulam akurat teraz byl chyba spadek eleltrolitow - i potas i magnez wyszly ponizej normy, odwodnienie przez biegunki z ostatnich tygodni.
    USG pokazalo, ze Maja ulozona nisko i mega duza, juz 2437 gram (!), pewnie dlatego czuje napieranie. Brzuszek jest na 96 percentylu, glowka na 88, przekracza wiek ciazy o ponad 2 tygodnie. Lekarz pytal czy znane mi jest pojecie makrosomii plodu🙄 I zaczelam sie martwic, czy jednak nie mam jakiejs cukrzycy czy co, ze ona jest taka duza i jakie to bedzie miec skutki przy porodzie 🙁 Szyjka na szczescie trzyma, jest twarda 3,5 cm.

Echh, jakie to wszystko jest niesprawiedliwe, Bobby czy Frida martwia sie ze maluszki zbyt drobne, ja jestem załamana zbyt wielkimi wymiarami. Czy to nie mogloby byc u wszystkich przecietnie, posrodku... 🙁

Robiłam usg w 33+4 i dzidziulek ważył 2530,dawało mu to 80 centyl.Wcześniej trochę lekarz namieszał i leżałam w szpitalu min z makrosomią płodu.Sprawdzali czy mam cukrzycę ale wszystko ok.Są dwa rodzaje siatek centylowych.Jak leżałam w szpitalu dzidziulek w jednych się nie mieścił a w drugich był na 94 centylu a po szpitalu w dobrym gabinecie już 80centyl.
    Piszesz,że dziecko duże bo i głowa i brzuszek,a jaka długość kości udowej?
    Może twoje dziecko będzie duże to i ważyć musi trochę więcej.
    Jeśli waga cię niepokoi zrób usg w renomowanym gabinecie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2019, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@, jak juz w koncu dotarlam na ginekologie, to nie bylo tak zle - usg, badanie szyjki zrobili dokladnie (az za bardzo, skoro postanowili straszyc cukrzyca i makrosomia...). Tylko mam zal, ze to trwalo ponad 3h zanim mnie ciezarna w 33 tc przyjeli na ginekologie, a wczesniej kazali siedziec na internie. Ja chce rodzic w Sw. Rodzinie albo w Raszei.

• kayama Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2019, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Ja wrocilam do domu, chcieli mnie zostawic na obserwacji, ale odmowilam. Generalnie ginekolog do mnie zszedl i zrobil badanie dopiero o 9... Porazka, jakbym rzeczywiscie miala skurcze porodowe, to bym zdazyla 2 razy urodzic na korytarzu, albo na tej pieprzonej internie🙄 Nigdy wiecej nie pojade do tego szpitala. Skurcze na ktg wyszly, ale nieliczne i dosyc slabe. Przyczyna, ze tak je poczulam akurat teraz byl chyba spadek eleltrolitow - i potas i magnez wyszly ponizej normy, odwodnienie przez biegunki z ostatnich tygodni.
    USG pokazalo, ze Maja ulozona nisko i mega duza, juz 2437 gram (!), pewnie dlatego czuje napieranie. Brzuszek jest na 96 percentylu, glowka na 88, przekracza wiek ciazy o ponad 2 tygodnie. Lekarz pytal czy znane mi jest pojecie makrosomii plodu🙄 I zaczelam sie martwic, czy jednak nie mam jakiejs cukrzycy czy co, ze ona jest taka duza i jakie to bedzie miec skutki przy porodzie 🙁 Szyjka na szczescie trzyma, jest twarda 3,5 cm.

Echh, jakie to wszystko jest niesprawiedliwe, Bobby czy Frida martwia sie ze maluszki zbyt drobne, ja jestem załamana zbyt wielkimi wymiarami. Czy to nie mogloby byc u wszystkich przecietnie, posrodku... 🙁

Baileys ja to samo! Martwię się że dziecko jest za duże, ma wizytach jeszcze ciągle słyszę " o jaką wielka głowę ma".No załamać się można, to pytam czy za duża w stosunku do proporcji dziecka, "nie, cała duża jest" Przynajmniej to dobre. Zobaczymy po porodzie bo z tego co czytałam wiele tych prognoz z usg się nie potwierdza.
    I co.Ja mam powiedzieć jak przytylam 7 kg, brzuch mały a dziecię duże? I w dodatku krzywa cukrowa niska.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2019, 17:12

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2019, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Robiłam usg w 33+4 i dzidziulek ważył 2530,dawało mu to 80 centyl.Wcześniej trochę lekarz namieszał i leżałam w szpitalu min z makrosomią płodu.Sprawdzali czy mam cukrzycę ale wszystko ok.Są dwa rodzaje siatek centylowych.Jak leżałam w szpitalu dzidziulek w jednych się nie mieścił a w drugich był na 94 centylu a po szpitalu w dobrym gabinecie już 80centyl.
    Piszesz,że dziecko duże bo i głowa i brzuszek,a jaka długość kości udowej?
    Może twoje dziecko będzie duże to i ważyć musi trochę więcej.
    Jeśli waga cię niepokoi zrób usg w renomowanym gabinecie.

No wlasnie nozka tylko 33 percentyl. I mnie martwi ta dysproporcja - obwod brzuszka 97 %, glowki 88 %, a nozka tylko 33 %. A ten lekarz dzis mi nagadal, ze to po brzuszku widac makrosomie 🙄 No nic, mam wizyte u swojego lekarza za tydzien, to go o wszystko wypytam. Do tej pory jak pytalam o roznice w wymiarach (bo ten brzuch jest na poziomie 70-80% od poczatku ciazy), to mi odpowiadal, ze te percentyle sa tylko orientacyjne i ze mam sie cieszyc, ze dzidzia jest wieksza niz zbyt mała

• Ania95 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2019, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    No wlasnie nozka tylko 33 percentyl. I mnie martwi ta dysproporcja - obwod brzuszka 97 %, glowki 88 %, a nozka tylko 33 %. A ten lekarz dzis mi nagadal, ze to po brzuszku widac makrosomie 🙄 No nic, mam wizyte u swojego lekarza za tydzien, to go o wszystko wypytam. Do tej pory jak pytalam o roznice w wymiarach (bo ten brzuch jest na poziomie 70-80% od poczatku ciazy), to mi odpowiadal, ze te percentyle sa tylko orientacyjne i ze mam sie cieszyc, ze dzidzia jest wieksza niz zbyt mała

U mojego główka i brzuszek wyprzedza wiek ciąży o tydzień, a kość udowa o tydzień do tyłu, czyli podobnie jak u Twojej. Wczoraj ginekolog mówił, że wszystko idealnie i nie ma czym się martwić :)

• Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2019, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojej w 31 tygodniu 96 percentyl i milion razy pytanie o dietę. W 33 tygodniu już 84, całą zwolniła, a wyprzedzała o 3 tygodnie. Tylko macica duża bo w 33 tygodniu moja gin jak ja wymacała to mówi że wielkosciowo 36 tydzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2019, 17:45

16.07.2019 - Karolinka 3477 i 52 cm . Moje cudowne tęczowe dziecię.

atdchdgezzwqbf17.png

• Bobby29 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2019, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Tak Bobby - na IP zawsze sie mozesz w ciazy zgłosić, o każdej porze dnia i nocy. W Małysz szpitalach dzwonisz dzwonkiem i ktos przychodzi, pyta z czym przyjechałaś. Opisze Ci tez jak jest ba Żelaznej, skoro tam jakby co chcesz byc pod opieka. Wchodzisz od ulicy Nowolipie, potem w prawo na izbę, na przeciw wejścia do przychodni. Tam od razu idziesz do stanowiąc Pań rejestratorek, kolejki nigdy nie ma. Mówisz co i jak i one Cie rejestrują, jesli juz kiedys bylas to masz dane w systemie, dostajesz numerek. Dajesz karte ciazy, mierzą cisnienie, temperature i podłączają Cie do ktg na 20-30 min. Na tym etapie ciazy ktg robia zawsze bez wyjątków. Maz moze byc z Toba podczas rejestracji, podczas ktg on Czeja s poczekalni, bo sa 3 lozka w tym pokoju i moze sie zdarzyć ze obok inna kobieta jest podłączona. Ostatnio trafiła mi sie dziewczyna na mocnych skurczach - kurde, moze ja jednak na to cc sie zgłoszę grzecznie...żartuje, jakos dam rade:)
    Potem wracasz do faceta do poczekalni. Babki od ktg prostactwo zeby w razie kiepskiego zapisu miec ze doba wode i cos słodkiego. W poczekalni sobie czekasz az przyjdzie lekarz i Cie poprosi do gabinetu. No i tam badanie, usg, rozmowa i decyzja co dalej. Albo na oddział, albo dostajesz karte informacyjna i do domu. Kiedys wiem ze sie dlugo tam czekało, mojej znajomej rekord to 8 godzin! Masakra. Teraz musieli cos pozmieniac, bo bylam 3 razy juz i na lekarza czekałam pol godziny - godzine max. Podobno tez Zwirki rozładowały troche Żelazna.
    No i jak masz swoja polozna wykupiona, to papiery masz wypełnione juz wczesniej, w porodzie umawiasz sie z nia telefonicznie kiedy masz jechac i ona Cie juz przejmuje od razu po wejściu.

Dziękuje za wyczerpujący i pełny i formacji opis! Dziś byliśmy z moim na szkołę rodzenia na żelaznej, kolejny dzień jutro (mamy opcje płatna weekendowa żeby mój też przyjął pewne informacje bo on to taki laik ciążowy zupełnie). Było fajnie, jestem zadowolona z poziomu. Było jedno ćwiczenie które ja nazywam bulshit ćwiczeniem (chodziło o jakieś skojarzenia i potem trzeba było dzielić się z grupą) ale poza tym jednym wszystko było bardzo mi odpowiadające, zarówno w treści jak i formie. Dziś był cały panel o porodzie, jutro będzie o noworodku, pielęgnacji, laktacji itp, generalnie o czasie po porodzie.

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • werni Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2019, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nie mogę chodzić do lidla. Kupiłam małemu czapeczki skarpetki i spodenki.

Wy chcecie chudnąć po ciąży a ja chcę żeby ta waga została. A przy karmieniu będzie ciężko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2019, 18:14

Bobby29 lubi tę wiadomość

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍

Wysłany: 29 czerwca 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:

Mnie skierował do szpitala bo to wyszło w poradni przyszpitalnej więc z automatu skierowanie.Ja też miałam macice większą niż wiek ciąży.Wyszła mi też wtedy tachykardia,tętno 176.
    Mam nadzieję,że gin w przyszłym tygodniu zrobi ci usg i wszystko się wyjaśni.

• Sylvka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2019, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Czyli w tej poczekalni ciężarne stały, a mężowie innych ciężarówek krzesla zajmowali???? Chyba zart jakis! Co za ludzie, nie wyobrazam sobie jak facet moze sie tak zachować, jeszcze majac kobietę w ciazy w domu... zreszta obsługa powinna ich zaraz ustawić do pionu
    Domu, Twoja historia to tez jakas masakra. Chyba szczerze, to policję bym wezwała.
    Dokładnie tak było! Ja byłam oburzona i zażenowana szczerze :/ wykopałabym takiego jednego z drugim, ale też dziwię się tym babom... no kto jak kto ale baba babę z brzuchem chyba rozumie jak mało kto...

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Sylvka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    werni wrote:
    Ja to nie mogę chodzić do lidla. Kupiłam małemu czapeczki skarpetki i spodenki.

Wy chcecie chudnąć po ciąży a ja chcę żeby ta waga została. A przy karmieniu będzie ciężko.

Dlatego ja w chwili obecnej Lidl omijam szerokim łukiem 🙈😂

werni lubi tę wiadomość

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• werni Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2019, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka ja to chyba tak samo :)

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • MartaMartaMarta Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2019, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie może jak rozmiarowo wypadają ubranka z pepco?

Starania ponad 2 lata
    30 lat, AMH 0,88, V Leiden +, NK 15%
    ivf sierpień :( crio wrzesień :( grudzień :)
    w4sqs65gto9pmrq3.png

Wysłany: 29 czerwca 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepco ma numeracje zaniżoną.

• Bobby29 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2019, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Według mnie też i na dodatek są dosc wąziutkie, w sumie w sam raz dla drobnych i chudych dzieci, bo juz sobie wyobrażam jak moja Calineczka pływa w lidlowych namiotach 😂😂😂

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • MartaMartaMarta Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2019, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki:)

Starania ponad 2 lata
    30 lat, AMH 0,88, V Leiden +, NK 15%
    ivf sierpień :( crio wrzesień :( grudzień :)
    w4sqs65gto9pmrq3.png
‹‹ 904 905 906 907 908 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ