Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Domi, Aga- a propos Januszowania to ja jestem z kolei królową niemowlęcego kiczu...przedstawiam Wam mój kosz na pranie dla Małego 🙈:
Niech ktoś odetnie mi ten internet!Domi_tur, emi2016, Smerfelinka, Frida91, Pierniczkowa, Bobby29, Agagusia, Vampire, plinka89, baileys, Applejoy lubią tę wiadomość
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
Anhydra brałabym 😁 choć chmurki bardziej by mi pasowały do mojego kiczowatego chmurkowego kącika 😂
MDW, można zamykać naczynka, tylko warto wybrać się w dobre miejsce, w mniejszych salonach będą wciskać, że w okresie karmienia nie można niczego bo się będą zabezpieczaćAnhydra, MDW lubią tę wiadomość
-
To zależy jaką metodą chcesz się pozbyć przebarwień. Generalnie przyjmuje się, że bezpiecznie jest odczekać 6 miesięcy od bardziej inwazyjnych zabiegów na twarz, zabiegów ujędrniających brzuch po cc itp. Te 6 miesięcy w przypadku przebarwień to jest takie minimum, ponieważ zdarza się, że bardzo dużo zmian po ustabilizowaniu gospodarki hormonalnej znika, rozjaśnia się lub zmienia zabarwienie i wielkość. Najlepiej oczywiście wybrać się do dermatologa ze specjalizacją medycyny estetycznej,który oceni na ile wystarczą zabiegi kosmetyczne a kiedy są koniecznie bardziej inwazyjne zabiegi
Laser jest najbardziej polecany po okresie karmienia, ale to też zależy jaki rodzaj lasera i czy robisz zabieg na pojedyncze zmiany czy traktujemy nim całą powierzchnię np twarzy wszyscy się boją stosować lasery na duże powierzchnie w okresie karmienia, ponieważ zabieg może wywołać miejscowy stan zapalny (często pożądany podczas zabiegu), a to z kolei może wywołać stan podgoraczkowy lub gorączkę a to znów może mieć wpływ na karmienie... Tak więc jeśli iść to najpierw na konsultacje do lekarzaWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2019, 10:34
kayama lubi tę wiadomość
-
Chimera wrote:Wg tego standardu okołoporodowego to na NFZ ktg przysługuje "niezwłocznie po skończonym 40tc" 🙄🙄 Nic tam nie pisze o wcześniejszych kontrolach w ten sposób
Tu jest to do ściągnięcia: https://www.gov.pl/web/zdrowie/zmiany-w-organizacji-opieki-okoloporodowej-1-stycznia-2019-r-wchodzi-w-zycie-nowy-standard-organizacyjny
No ja właśnie znam te nowe standardy i ze tam jest najwcześniej w terminie porodu. Zastanawiam się skąd info o tym 36 🤔[/url] -
Drzewko mi położna powiedziała, że u nich w przychodni od skończonego 36 tc wykonują co tydzień. Jak pytałam o ten termin od 32tc to powiedziała, że tak się dzieje jeśli masz podpisaną deklarację na położną środowiskową i chodzisz do niej na edukację to wtedy można od 32tc ... Ale może to wynika z tego, że na nfz wykonuje się ktg przed każdą wizytą u gina pod koniec, a że jest wskazane chodzić od 36tc co tydzień to masz co tydzień ktg i badanie :p
Nie wiem czy właśnie oglądacie Pytanie na Śniadanie, mówią o pieluchach wielorazowych
-
Kurde nie oglądałam PnŚ! Już za późno 😕
Do jakich rozmiarów robiłyście pranie? Ja mam dużo takich na 62/68 i zastanawiam się czy to ogarnąć czy się wstrzymać. Nawet nie wiem czy mi się to wszystko do komody zmieści, która de facto dopiero jest w drodze i wymaga skręcenia 🙈
Dziś o 15.30 wizyta już się nie mogę doczekać aż się dowiem co słychać u bąbla 😀 Może gin mi da jakąś nadzieję, na szybsze przywitanie się...
Anhydra kosz wymiata! ❤ Skąd skąd skąd? Sama szukam...Myślałam o takim materiałowy z ali, ale Twój mnie urzekł 😍Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2019, 10:52
Bobby29 lubi tę wiadomość
3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
Misia mnie też od tygodnia codziennie coś mdli chociaż nie miałam takich dolegliwości w pierwszym trymestrze.
Ja dziś zaciskam nogi żeby nie urodzić. Bo moje dzieciaczki lubią robić psikusy i rodzić się w czyjeś urodziny. Dziś są mojej chrzesniaczki, szwagierki córki więc byłby przypał 😁😁
A moi synkowie mają urodziny tego samego dnia 😅 02.11 😁 ten młodszy wybrał się miesiąc wcześniej żeby tylko urodzić się w ten dzień co brat 😊 Także same widzicie 😉Agagusia, Vampire, Misi@, Marcelina85 lubią tę wiadomość
-
Sylvka wrote:Kurde nie oglądałam PnŚ! Już za późno 😕
Do jakich rozmiarów robiłyście pranie? Ja mam dużo takich na 62/68 i zastanawiam się czy to ogarnąć czy się wstrzymać. Nawet nie wiem czy mi się to wszystko do komody zmieści, która de facto dopiero jest w drodze i wymaga skręcenia 🙈
Dziś o 15.30 wizyta już się nie mogę doczekać aż się dowiem co słychać u bąbla 😀 Może gin mi da jakąś nadzieję, na szybsze przywitanie się...
Anhydra kosz wymiata! ❤ Skąd skąd skąd? Sama szukam...Myślałam o takim materiałowy z ali, ale Twój mnie urzekł 😍
U mnie na wczorajszym ktg już żadnych skurczy nie było. Serduszko na początku biło w granicy 160 a 180. Doktor stwierdzil, że to może być dlatego że od razu jak przyszłam to poszłam na ktg i mogłam być zmęczona. Myślicie, że ma to znaczenie? Tzn nasze zmęczenie do tętna dziecka? Później już biło między 120 a 150. Zdarzało się większe tętno przy ruchach małego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2019, 11:02
Sylvka lubi tę wiadomość
-
Harumi wrote:Misia mnie też od tygodnia codziennie coś mdli chociaż nie miałam takich dolegliwości w pierwszym trymestrze.
Ja dziś zaciskam nogi żeby nie urodzić. Bo moje dzieciaczki lubią robić psikusy i rodzić się w czyjeś urodziny. Dziś są mojej chrzesniaczki, szwagierki córki więc byłby przypał 😁😁
A moi synkowie mają urodziny tego samego dnia 😅 02.11 😁 ten młodszy wybrał się miesiąc wcześniej żeby tylko urodzić się w ten dzień co brat 😊 Także same widzicie 😉
No to się chłopaki sprytnie ugadały
Mój bratanek z córeczką kuzyna urodzili się w tym samym dniu na tej samej porodówce. Także prawie jak bliźniaki, nazwisko to samo, dobrze że chłopak i dziewczynka bo by się jeszcze pomylili 😂 także dziadek podwójnie został pradziadkiem.Vampire, Marcelina85 lubią tę wiadomość
3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
Anhydra kosz wymiata! ❤ Skąd skąd skąd? Sama szukam...Myślałam o takim materiałowy z ali, ale Twój mnie urzekł 😍
Z Allegro 😁. Jest w trzech formatach.
Malinka7 wrote:Ja prałam tez te na rozmiar 62/68, ale też po części dlatego, że i tak miałam miejsce w pralce
U mnie na wczorajszym ktg już żadnych skurczy nie było. Serduszko na początku biło w granicy 160 a 180. Doktor stwierdzil, że to może być dlatego że od razu jak przyszłam to poszłam na ktg i mogłam być zmęczona. Myślicie, że ma to znaczenie? Tzn nasze zmęczenie do tętna dziecka? Później już biło między 120 a 150. Zdarzało się większe tętno przy ruchach małego.
Malinko ja mam ktg co najmniej raz dziennie od ponad 8 tygodni i tętno Malucha jak najbardziej skacze przy ruchach dziecka- są to tzw aceleracje i ich obecność świadczy o "dobrostanie płodu". Nie będę się wypowiadać, jaką jest górna granica ale ja też miewalam takie krótkotrwałe wysokie wartości na etapie gdy Mały miał więcej miejsca i się dużo bardziej intensywnie ruszał i nigdy żadnych uwag lekarzy nie było. Na ktg powinien być zapis ruchu Bobasa (czarne kreseczki/kwadraciki) jeżeli pik pokrywa się z momentem ruchu Bobo to wszystko ok.
EDIT:
Swoją drogą ja szczerze nie znoszę ktg- godzina wyjęte z życiorysu..😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2019, 11:15
Harumi wrote:Hej. A mnie obudziła straszna zgaga 🔥🔥😵 i tak leżę na poduszce wyżej i próbuje zasnąć. Kurcze już naprawdę dawno nie miałam a tu taka niespodzianka 🙄
Dziewczyny czy Wasze brzdące też w nocy śpią i bardzo mało się wiercą???
Moja w nocy albo śpi albo jest bardzo spokojna. Czasami jak wstaje na siku to ja czuję, ale w większości przypadków nie. Dopiero w dzień się rozkręca, i najpóźniejsza aktywność taka gdzie ja czuję ma koło 24, potem albo ja zasypiam tak twardo albo ona rzeczywiście się uspokaja.♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt Harmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
Sylvka ja ogarnialas teraz tylko 56. Po pierwsze, mam tych rzeczy naprawdę dużo, po drugie, mała raczej gigantem nie będzie no i po trzecie, rozpiętość wielkości rozmiaru 56 jest spora, widzę tu rzeczy naprawdę maniunie i takie co i na 60cm pewnie by pretendowały. Posegreguje te 56 według subiektywnej oceny wielkości jeszcze i te pierwsze dwa tygodnie na pewno będę tylko tego używać, a z resztą zobaczymy jak małej się będzie rosło. U mnie poza tym i tak więcej by się na raz nie zmieściło do moich mini szuflad♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
2 mrożaki -
Harumi wrote:Hej. A mnie obudziła straszna zgaga 🔥🔥😵 i tak leżę na poduszce wyżej i próbuje zasnąć. Kurcze już naprawdę dawno nie miałam a tu taka niespodzianka 🙄
Dziewczyny czy Wasze brzdące też w nocy śpią i bardzo mało się wiercą???
W nocy praktycznie w ogóle mojego nie czuję. Za to jak zbliża się godzina 5-6 rano, to zaczyna poranną gimnastykę i ja spać nie mogę -
Dziewczyny dzisiaj miałam w nocy akcje przez którą najadłam się nie mała strachu. Obudziłam się ok 3am autentycznie się dusząc. Jak wyciągałam powietrze to miałam wrażenie jakby mi ktoś mikro igiełki w oskrzelach wbijał i od razu miałam odruch kaszlu którego nie mogłam nijak zatrzymać. To trwało jakieś 10 minut, potem się uspokoiło ale z tego stresu już nie zasnęłam do 6. Myślałam na początku że to jakieś przeziębienie się zaczyna, bo w sumie często wirusowe infekcje rozpoczynają się suchym kaszlem. Tylko kurcze, nic mnie niby nie boli, mam dosłownie lekki katar który teraz nie potrafię sobie przypomnieć czy był i wcześniej (może i był, sluzowke nosa mam notorycznie sucha w ciąży i często jest tak jakaś wydzielina w sumie), samopoczucie też względnie ok. Co do infekcji przemawiało by to że w sumie wczoraj tak padłam na tą drzemkę niespodziewanie, może organizm jakoś był jednak oslabiony. Ale ten kaszel? Mega dziwne!
Alergikiem nigdy nie byłam, astmatykiem tym bardziej. Jak tak teraz to analizuje to pasuje mi na coś jednak alergicznego, ale cholera nic mi nie podchodzi. Tak nagle, jednorazowo, w środku nocy. No dziwne mega.
Czy macie może jakieś pomysły i podpowiedzi?
W związku z tym incydentem zastanawiam czy nie zamówić sobie nebulizatota żeby sobie robić inhalacje z soli fizjologicznej i nawilżać śluzówkę. Czy macie jakiś sprzęt do polecenia który będzie mógł być dla mnie do tych inhalacji na teraz oraz później dla małej? Taki żeby był odpowiedni dla dzieci i dorosłych.
Myślałam o nawilżaczy powietrza też, ale w tej Belgii jak będziemy to nie jest sucho i szkoda mi kupować sprzętu na raptem kilka tygodni.. Co myślicie?
W nocy byłam naprawdę przerażone co się dzieje.♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
2 mrożaki -
Ja z ciuszkami identycznie jak Bobby - tylko 50-56, bo mam sporo, niektóre sa duze i i tak musiałabym te wieksze po Pania wynieść do piwnicy. Anhydra,Domi, bo Wam sie najbardziej spieszy - pijecie liscie malin, łykacie Wuesiolka 6kaps/dzien, jedzie daktyle? Do tego piłka. Ze skuteczniejszych przyspieszaczy - sex a potem spac - nasienie zmiękcza szyjke, bo ma prostaglandyby, schody, ale tylko w dol i ponoc max 8x z 8 piętra, ale nie wiem czy ktoras by tyle wytrzymala🥴, No i wiesiołek 2 kapsułki na noc dopochwowo, masaz brodawek. Wersja hard - laktator na 3 min do każdego cycka - polozna koleżance poradziła i podobno expres zadziałało, olejek rycynowy - 2 łyżki, tylko przy miękkiej i gotowej szyjce, tyle ze efekty trudne do przewidzenia.
Anhydra - na Twoim miejscu po takim czasie abstynencji to chyba poprosiłabym o pomoc meza przy wieczornym prysznicu😜 łazienka szpitalna tez moglaby byc calkiem romantycznym miejscem ‚ostatniej’ randki przed porodem, No i te Twoje kawelki🤣wspominalibyscie chyba do konca zycia😁Ania95, Bobby29, Chimera, Misi@, Anhydra, Marcelina85, Applejoy lubią tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś - 37t2d, 2600g, 52cm -
A ja od rana mega wkurzona...obudzilam sie i pod dolna warga mam cos... Nie wiem czy to pryszcz zwykly czy opryszczka🤔
Myślicie, ze na tym etapie to bardzo niebezpieczne? Konsultowac sie z dermatologirm? Oczywiście wizyte u gina mialam wczoraj i nic nie było!