X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶
Odpowiedz

Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶

Oceń ten wątek:
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ogóle się nie bałam, podeszłam zadaniowo.. Później mnie zdziwił ten ból, to że nie mogę sobie chodzić.. O krwotoku nie wspomnę bo to się działo jakby nie dotyczyło mnie 😂. Teraz chyba jestem bardziej świadoma zagrożenia 🙈

Co do porodu przez cc i zaburzeń integracji Sensorycznej jako terapeuta Si przyznaje Lexia Ci 100 % prawdy. Widać po dzieciach które są cc..
    A najlepiej moja Julka jest dobrze wyprowadzona, nigdy nie mieliśmy większych problemów... Ale byliśmy u fizjoterapeuty dziecięcego on ja po dotykał, pobadal i pierwsze co się pyta.. Co cc? 😂😂 No tak bo nasza Julka w miejscu nie usiedzi.. Mówi że jak dzieci już wypracowane to chociaż ręce chodzą, albo nogi.. Albo długopis w buzi... I ja siedzę z tym długopisem w buzi i myślę sobie, no cos tym jest.

Ale wszystko da się przeżyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2022, 08:08

Córka w 2013 r
    Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
    Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
    Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
    Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈

Kir-AA
    Accofil, heparyna, acard,
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2022, 22:21

Karoola, Lexia, puszek369 lubią tę wiadomość

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mimo traumy po cc z wyboru pewnie teraz też zdecydowałabym się na cc na żądanie.. Prawdopodobnie mam też taka urode ze poród nie idzie.. Rodziłam długo i boję się że za późno mi zrobią cc i może się to źle skończyć 😥 ale wszystko ustali mój lekarz i jemu zaufam.

A w ogóle moja Julka była High Need Babies, ale to już raczej genetyka niż cc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2022, 08:42

kasha86 lubi tę wiadomość

Córka w 2013 r
    Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
    Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
    Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
    Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈

Kir-AA
    Accofil, heparyna, acard,
  • Felinka94 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przepraszam że się wtrącę, ale jakie opinie macie w temacie paracetamolu w ciąży? Wczoraj zaczęła boleć mnie głowa, nic nie brałam, pół dnia leżałam. Całą noc nie spałam bo ból cały czas miałam. Od rana mam mdłości i ból głowy, wypiłam kawę z cytryną, robię zimne okłady na kark i czoło ale nic mi nie pomaga 😩 bolą mnie gałki oczne i pół głowy więc pewnie migrena. Potrafi mnie trzymać i 7 dni dzień i noc. Do tej pory nie brałam ani razu nic przeciwbólowego ale czuję że tym razem chyba nie wytrwam.
    Wiem że któraś z Was coś mi radziła na migrenę w ciąży ale za cholere nie mogę tego znaleźć a nie zapisałam sobie 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

event.png
    Witaj Mały Cudzie <3
    18.12 ⏸️
    20.12 beta 15,9 mlU/ml
    19.08.22 💣 3300g szczęścia ❤️
    Rośnij nam zdrowo Elizko 🥰❤️❤️

👩 27 l.
    TSH - ⚠️
    FT3 🆗
    FT4 🆗
    ATPO 🆗
    ATG 🆗

Glukoza na czczo 🆗
    Po 1h 🆗
    Po 2h 🆗
    INSULINA 3pkt ❌

FSH 🆗
    LH 🆗
    PROG I faza cyklu 🆗
    PROLAKTYNA 🆗
    AMH 3,80 🆗
    Podejrzenie PCOS
    Suple: Pregna Start, Wit D 4000j. Wit C 1000 Wit B complex, Zioła Ojca Sroki nr 3.

🧒 29 l.
    Diagnozy brak.
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felinka94 wrote:
    Dziewczyny przepraszam że się wtrącę, ale jakie opinie macie w temacie paracetamolu w ciąży? Wczoraj zaczęła boleć mnie głowa, nic nie brałam, pół dnia leżałam. Całą noc nie spałam bo ból cały czas miałam. Od rana mam mdłości i ból głowy, wypiłam kawę z cytryną, robię zimne okłady na kark i czoło ale nic mi nie pomaga 😩 bolą mnie gałki oczne i pół głowy więc pewnie migrena. Potrafi mnie trzymać i 7 dni dzień i noc. Do tej pory nie brałam ani razu nic przeciwbólowego ale czuję że tym razem chyba nie wytrwam.
    Wiem że któraś z Was coś mi radziła na migrenę w ciąży ale za cholere nie mogę tego znaleźć a nie zapisałam sobie 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
    Jaka my mamy opinie ?wg ekspertów jest bezpieczny. Jest najbezpieczniejszy w ciazy i należy yo brać jeśli wystąpi bol do 4 g na dobę jest bezpieczny powyżej jest to.dawka heparotoksyxzna. Więc max co 6 h po 1 g i faktycznie jeżeli bol.jest nie ma co brać mniejszej dawki, bo nie zadziała, to.chyba najgorsze co można zrobić to dzielić i brać dawkę 125 mg....
    Bol jest bardziej stresujący i dla dziecka i dla matki

DeLaCruz lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • antonna Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maybelle wrote:
    Ogólnie każda interwencja medyczna w porod, to już nie jest to co powinno być. Po to natura to wymyśliła w ten sposób, bo ten jest dla matki i dla dziecka najlepszy. To jest bez wątpienia.
    Nawet poród wywolywany.. U mnie najpierw wywołali skurcze, które były tak silne, że musieli je zacząć wyciszać. A po podaniu epiduralu, musielam mieć oksytocynę, bo znowu wyciszyły się za bardzo.. Tak to jest, jak człowiek ingeruje w coś, co powinno toczyć się naturalnie 😅
    Wiem, że czasem nie da się inaczej i dobrze, że mamy lekarzy i polozne, które wiedzą co robić, gdy porod nie toczy się tak jak powinien. Ale mi się marzy taki porod bez żadnej ingerencji. 100% naturalny 😄
    Moja mama urodzila mojego brata w domu. Do tej pory wspomina, że to byl jej najlepszy porod ze wszystkich czterech.
    Ja tak wlasnie chcialam, zeby wszystko szlo samo 😅 Nie zgodzilam sie na oksytocyne, chcialam poczekac i trzy dni czekalam i nic 🙈 Dopiero oksytocyna i gaz ruszylo cos. Moj maz trzy razy jechal do szpitala, bo juz "rodzilam". On osiwial od moich porodow 😅 Nie chce myslec co teraz bedzie 🤣

Odnosnie dzieci po CC i SN to u mnie byla dla mnie zauwazla taka roznica (ale specjalista nie jestem), ze jak karmilam starsza corke (po CC) i kladlam moja reke na niej to ona sie wzdrygala cala i dlugo miala taka reakcje. Mlodsza corka nie miala czegos takiego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2022, 09:33

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, lepiej wziąć i się nie męczyć. Ból to też odpowiedź zapalna w organizmie, niekorzystna dla dziecka. Ja wczoraj wzięłam 2x1g na ból głowy 😉

Felinka94 lubi tę wiadomość

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak coś dostałam info, że Pappa wyszła Oki;) mam wizytę u mojej lekarki na 28.02 ;)

Dokładnie nie chodzi o demonizowanie cc tylko czyste fakty i opinie specjalistów. Skoro wg badań dzieci po cc mają więcej problemów adaptacyjnych (często muszą poleżeć w inkubatorze, zwłaszcza na zimno), potem właśnie mają jakieś potrzeby fizjoterapii(ja każde dziecko po cc na patronatu sugerowałam właśnie pójście na diagnostykę chociaz), do tego inna flora bakteryjną w przewodzie pokarmowym- n są skolonizowane bakteriami z pochwyci, zresztą ostatnio trendem za granicą jest seeding, czyli przed planowym cc umieszcza się gazę w pocheie inpotem przeciera twarz noworodka, żeby dać mu bamterie).
    U matki większe ryzyka krwotokow, potem dla kolejnej ciąży ryzyko ciąży w bliźnie, łożyska przodujacego, wrosnietego no ogólnie dużo tego. Zresztą pamiętajmy, że większość zabiego wktualnie robi się laparoskopowo a prz cc nie ma.opcji i robią się zrosty, co może spowodować w przyszłości problem przy zabiegach w obrębie jamy brzusznej, albo hinekologiczbych w miednicy.

Jak są wskazania to wiadomo nie ma wyjsci i jest to bezpieczniejsze, ale jeśli jest szansa to warto przemyśleć i się wyedukować na temat korzyści. Nie obwiniać się jak jie wyjdzie tak też bywa. Jednak no często się udaje, gdzie ktoś miał założenie, że będzie miał cc I w innym szpitalu miałby po np stan po cc, a nie wszędzie robią vback.

DeLaCruz, Karoola, Karo_lalala, Maybelle, Felinka94, Kira, Lexia, _Luna_, Malina330, kasha86 lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felinka jak boli to trzeba sobie pomóc. Takie jest moje zdanie. Ja wczoraj też brałam bo myślałam, że mi łeb rozsadzi, do tego temperatura zaczęła mi skakać powyżej 38.

• Czarna32 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felinka94 wrote:
    Biorę apap.
    W każdej ciąży bralam na wszelkie bóle

Dawid i Kamil💙💙

w57v9n73bfal0428.png
  • Agata_90 Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2022, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jeszcze ja dołożę swoja historię:
    Od poczatku bylam nastawiona na porod SN i wogole zapomnialam ze istnieje cos takiego jak CC .Porod zaczal sie sam w 38 tyg ciazy w dniu mojego wypisu ze szpitala.Nie zdazyli mi go dac.Bylo rozwarcie,wody same odeszly ,zaczely sir skurcze i po 3 h skurczy ,pielegniarka zakladala mi wenflon do podania lekow oazalo sie ze wszystkie zyly mi pekaly bo wogole z 5 h nie piłam wody i sie mega odwodnilam.Wkoncu po wielu probach zawolala lekarza bo nie dawala rady mi sie wbić. W miedzy czasie przyszla polozna i pytala czy dac cos przeciwbolowego ,dala jakis czopek ale nie wiem co to bylo. Po chwili nanktg okazalo sie ze tetno dziecka spada i na szybko zabrali mnie na sale operacyjną i podali znieczulenie ogolne.Takze spalam jak robili cc.Dziecko pokazali mi p wybudzeniu czyli jakies 2 godz po narodzinacg.Okazalo sie ze zaplatal sie wokol szyi pępowiną.
    Takze czasami cc nie zalezne od nas.Bol po cc jest spory nie powiem ze nie.Najgorzej ze pionizacja u mnie w szpitalu po 12 h .Najgorzej bylo oddychac ,bo szwy ciagnely no i wstac do dziecka po 12 h od produ i zajmowac sie nim.Wstawac ,klasc sie na łóżko ,na boka.No ale matka zawsze da rade.
    Drugi bym chciala Sn ale juz nic nid planuje

w4sqdqk30v3qwbxq.png
  • Darinka Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2022, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dziś też od rana boli głowa, chyba nie będę się męczyć i też wezmę apap. Bo jak mnie zaczyna rano boleć to do wieczora boli. W pierwszej ciąży ani razu mnie głowa nie bolała, a teraz to bardzo często.
    Puszek super, że wyniki w porządku 🙂👍

34bw2n0a9897alzf.png
  • Felinka94 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, to chyba się przejdę spacerkiem do apteki, może jak się dotlenie to też pomoże 😩

Puszek Super że PAPPA wyszła okej <3
    Ja próbuje ogarnąć skierowanie na nfz ale nie wiem czy rodzinna mi wypisze... Bo mój ginekolog prywatnie nie ma kontraktu z NFZ więc w tym przypadku to chyba nie może wystawić?

event.png
    Witaj Mały Cudzie <3
    18.12 ⏸️
    20.12 beta 15,9 mlU/ml

👩 27 l.
    TSH - ⚠️
    FT3 🆗
    FT4 🆗
    ATPO 🆗
    ATG 🆗

Glukoza na czczo 🆗
    Po 1h 🆗
    Po 2h 🆗
    INSULINA 3pkt ❌

FSH 🆗
    LH 🆗
    PROG I faza cyklu 🆗
    PROLAKTYNA 🆗
    AMH 3,80 🆗
    Podejrzenie PCOS
    Suple: Pregna Start, Wit D 4000j. Wit C 1000 Wit B complex, Zioła Ojca Sroki nr 3.

🧒 29 l.
    Diagnozy brak.
  • Kira Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio rozmawiałam z przyjaciółkami na temat porodów. I skwitowałam to jednym zdaniem, że ja swoje dziecko o tak kucne i wypadnie 😂 I tego się trzymam haha
    Po przeczytaniu Waszych historii to już wgl jestem przerażona. Ogólnie nastawiam się na poród naturalny, bo uwaga panicznie boję się igieł 😂 Także najlepiej w domu urodzeń, albo w lesie, żeby tylko nikt się nie zbliżył do mnie z żadnym wenflonem. Dodatkowo planuje rodzić w Niemczech, a jak na razie nie mam zielonego pojęcia na temat praktyk położniczych w tym kraju.
    Takze dorośle i odpowiedzialnie omijam temat szerokim łukiem do czasu wyboru szkoły rodzenia ☺️
    Na razie przeszły mi mdłości z tydzień temu i już się trochę denerwuję czy to aby nie za wcześnie. Oby do prenatalnych, mam 8.02 ❤️✊

kasha86 lubi tę wiadomość

💙2022
    28.12.23 ⏸️🍀
    30.03.24 chłopiec 💙
    preg.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felinka94 wrote:
    Dziękuję, to chyba się przejdę spacerkiem do apteki, może jak się dotlenie to też pomoże 😩

Puszek Super że PAPPA wyszła okej <3
    Ja próbuje ogarnąć skierowanie na nfz ale nie wiem czy rodzinna mi wypisze... Bo mój ginekolog prywatnie nie ma kontraktu z NFZ więc w tym przypadku to chyba nie może wystawić?
    Oczywiście, xe może. Wystawia skierowanie do poradni genetycznej...

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Lexia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do porodu, to mam trochę sprzeczne życzenia. Pewna jestem tego, że mam nadzieję, że uda się SN. I z jednej strony podobnie jak Kira, chciałabym na maksa naturalnie, żeby wszystko szło tak, jak powinno, najlepiej do wody, przy muzyce, ze wsparciem fajnej położnej. Z drugiej strony panicznie boję się bólu :/ i jednak wolałabym to znieczulenie dostać i boję się, czy to nie zepsuje całej akcji. A do tego jeszcze dochodzi świadomość, że mimo chęci, żeby szło wszystko książkowo, to potem się okazuje, że albo ciało, albo dziecko nie współpracuje i nie ma się na to wpływu 🤷🏼‍♀️

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94
    Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻‍🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈‍⬛

Pierworodna (4cs):
    event.png

Drugorodna(1cs):
    23.08.24: ⏸️
    24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
    26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
    11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
    16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
    07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
    28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
    06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
    02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼‍♀️
    20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼‍♀️
    preg.png
  • Malina330 Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2022, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko ale się rozpisałyście o porodach, ja już dawno spałam! 😄

Mam ogromną nadzieję na SN. Myślicie, że genetyka może mieć jakiś wpływ? Moja mama i siostra miały szybkie i lekkie porody właśnie SN. I od kiedy dowiedziałam się, że jestem w ciąży to tak sobie mam nadzieję, że będę miała trochę po mamie...fakt bóle krzyżowe tylko miały obie, ale przynajmniej szybciutko poszło.

0d1ys65ga8jc6hgm.png
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • Felinka94 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta pogoda jest tak porąbana ze podziwiam osoby, którym ona nie doskwiera 🤦🏻‍♀️
    Wolałam was spytać o radę bo gdzieś już ktoś pisał że nospa niby też bezpieczna a dzieci często mają problemy z napięciem mięśniowym prawdopodobnie właśnie od nospy w dużym stopniu 🤷🏻‍♀️

event.png
    Witaj Mały Cudzie <3
    18.12 ⏸️
    20.12 beta 15,9 mlU/ml

👩 27 l.
    TSH - ⚠️
    FT3 🆗
    FT4 🆗
    ATPO 🆗
    ATG 🆗

Glukoza na czczo 🆗
    Po 1h 🆗
    Po 2h 🆗
    INSULINA 3pkt ❌

FSH 🆗
    LH 🆗
    PROG I faza cyklu 🆗
    PROLAKTYNA 🆗
    AMH 3,80 🆗
    Podejrzenie PCOS

🧒 29 l.
    Diagnozy brak.
‹‹ 203 204 205 206 207 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ