Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja w ogóle się nie bałam, podeszłam zadaniowo.. Później mnie zdziwił ten ból, to że nie mogę sobie chodzić.. O krwotoku nie wspomnę bo to się działo jakby nie dotyczyło mnie 😂. Teraz chyba jestem bardziej świadoma zagrożenia 🙈
Co do porodu przez cc i zaburzeń integracji Sensorycznej jako terapeuta Si przyznaje Lexia Ci 100 % prawdy. Widać po dzieciach które są cc..
A najlepiej moja Julka jest dobrze wyprowadzona, nigdy nie mieliśmy większych problemów... Ale byliśmy u fizjoterapeuty dziecięcego on ja po dotykał, pobadal i pierwsze co się pyta.. Co cc? 😂😂 No tak bo nasza Julka w miejscu nie usiedzi.. Mówi że jak dzieci już wypracowane to chociaż ręce chodzą, albo nogi.. Albo długopis w buzi... I ja siedzę z tym długopisem w buzi i myślę sobie, no cos tym jest.
Ale wszystko da się przeżyć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2022, 08:08
Córka w 2013 r
Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈
Kir-AA
Accofil, heparyna, acard, -
Ja mimo traumy po cc z wyboru pewnie teraz też zdecydowałabym się na cc na żądanie.. Prawdopodobnie mam też taka urode ze poród nie idzie.. Rodziłam długo i boję się że za późno mi zrobią cc i może się to źle skończyć 😥 ale wszystko ustali mój lekarz i jemu zaufam.
A w ogóle moja Julka była High Need Babies, ale to już raczej genetyka niż cc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2022, 08:42
kasha86 lubi tę wiadomość
Córka w 2013 r
Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈
Kir-AA
Accofil, heparyna, acard, -
Dziewczyny przepraszam że się wtrącę, ale jakie opinie macie w temacie paracetamolu w ciąży? Wczoraj zaczęła boleć mnie głowa, nic nie brałam, pół dnia leżałam. Całą noc nie spałam bo ból cały czas miałam. Od rana mam mdłości i ból głowy, wypiłam kawę z cytryną, robię zimne okłady na kark i czoło ale nic mi nie pomaga 😩 bolą mnie gałki oczne i pół głowy więc pewnie migrena. Potrafi mnie trzymać i 7 dni dzień i noc. Do tej pory nie brałam ani razu nic przeciwbólowego ale czuję że tym razem chyba nie wytrwam.
Wiem że któraś z Was coś mi radziła na migrenę w ciąży ale za cholere nie mogę tego znaleźć a nie zapisałam sobie 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Witaj Mały Cudzie
18.12 ⏸️
20.12 beta 15,9 mlU/ml
19.08.22 💣 3300g szczęścia ❤️
Rośnij nam zdrowo Elizko 🥰❤️❤️
👩 27 l.
TSH - ⚠️
FT3 🆗
FT4 🆗
ATPO 🆗
ATG 🆗
Glukoza na czczo 🆗
Po 1h 🆗
Po 2h 🆗
INSULINA 3pkt ❌
FSH 🆗
LH 🆗
PROG I faza cyklu 🆗
PROLAKTYNA 🆗
AMH 3,80 🆗
Podejrzenie PCOS
Suple: Pregna Start, Wit D 4000j. Wit C 1000 Wit B complex, Zioła Ojca Sroki nr 3.
🧒 29 l.
Diagnozy brak. -
Felinka94 wrote:Dziewczyny przepraszam że się wtrącę, ale jakie opinie macie w temacie paracetamolu w ciąży? Wczoraj zaczęła boleć mnie głowa, nic nie brałam, pół dnia leżałam. Całą noc nie spałam bo ból cały czas miałam. Od rana mam mdłości i ból głowy, wypiłam kawę z cytryną, robię zimne okłady na kark i czoło ale nic mi nie pomaga 😩 bolą mnie gałki oczne i pół głowy więc pewnie migrena. Potrafi mnie trzymać i 7 dni dzień i noc. Do tej pory nie brałam ani razu nic przeciwbólowego ale czuję że tym razem chyba nie wytrwam.
Wiem że któraś z Was coś mi radziła na migrenę w ciąży ale za cholere nie mogę tego znaleźć a nie zapisałam sobie 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Bol jest bardziej stresujący i dla dziecka i dla matki
DeLaCruz lubi tę wiadomość
-
Maybelle wrote:Ogólnie każda interwencja medyczna w porod, to już nie jest to co powinno być. Po to natura to wymyśliła w ten sposób, bo ten jest dla matki i dla dziecka najlepszy. To jest bez wątpienia.
Nawet poród wywolywany.. U mnie najpierw wywołali skurcze, które były tak silne, że musieli je zacząć wyciszać. A po podaniu epiduralu, musielam mieć oksytocynę, bo znowu wyciszyły się za bardzo.. Tak to jest, jak człowiek ingeruje w coś, co powinno toczyć się naturalnie 😅
Wiem, że czasem nie da się inaczej i dobrze, że mamy lekarzy i polozne, które wiedzą co robić, gdy porod nie toczy się tak jak powinien. Ale mi się marzy taki porod bez żadnej ingerencji. 100% naturalny 😄
Moja mama urodzila mojego brata w domu. Do tej pory wspomina, że to byl jej najlepszy porod ze wszystkich czterech.
Odnosnie dzieci po CC i SN to u mnie byla dla mnie zauwazla taka roznica (ale specjalista nie jestem), ze jak karmilam starsza corke (po CC) i kladlam moja reke na niej to ona sie wzdrygala cala i dlugo miala taka reakcje. Mlodsza corka nie miala czegos takiego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2022, 09:33
👧 2017 ❤ 👶 2021
-
Jak coś dostałam info, że Pappa wyszła Oki;) mam wizytę u mojej lekarki na 28.02
Dokładnie nie chodzi o demonizowanie cc tylko czyste fakty i opinie specjalistów. Skoro wg badań dzieci po cc mają więcej problemów adaptacyjnych (często muszą poleżeć w inkubatorze, zwłaszcza na zimno), potem właśnie mają jakieś potrzeby fizjoterapii(ja każde dziecko po cc na patronatu sugerowałam właśnie pójście na diagnostykę chociaz), do tego inna flora bakteryjną w przewodzie pokarmowym- n są skolonizowane bakteriami z pochwyci, zresztą ostatnio trendem za granicą jest seeding, czyli przed planowym cc umieszcza się gazę w pocheie inpotem przeciera twarz noworodka, żeby dać mu bamterie).
U matki większe ryzyka krwotokow, potem dla kolejnej ciąży ryzyko ciąży w bliźnie, łożyska przodujacego, wrosnietego no ogólnie dużo tego. Zresztą pamiętajmy, że większość zabiego wktualnie robi się laparoskopowo a prz cc nie ma.opcji i robią się zrosty, co może spowodować w przyszłości problem przy zabiegach w obrębie jamy brzusznej, albo hinekologiczbych w miednicy.
Jak są wskazania to wiadomo nie ma wyjsci i jest to bezpieczniejsze, ale jeśli jest szansa to warto przemyśleć i się wyedukować na temat korzyści. Nie obwiniać się jak jie wyjdzie tak też bywa. Jednak no często się udaje, gdzie ktoś miał założenie, że będzie miał cc I w innym szpitalu miałby po np stan po cc, a nie wszędzie robią vback.
DeLaCruz, Karoola, Karo_lalala, Maybelle, Felinka94, Kira, Lexia, _Luna_, Malina330, kasha86 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Felinka94 wrote:Dziewczyny przepraszam że się wtrącę, ale jakie opinie macie w temacie paracetamolu w ciąży? Wczoraj zaczęła boleć mnie głowa, nic nie brałam, pół dnia leżałam. Całą noc nie spałam bo ból cały czas miałam. Od rana mam mdłości i ból głowy, wypiłam kawę z cytryną, robię zimne okłady na kark i czoło ale nic mi nie pomaga 😩 bolą mnie gałki oczne i pół głowy więc pewnie migrena. Potrafi mnie trzymać i 7 dni dzień i noc. Do tej pory nie brałam ani razu nic przeciwbólowego ale czuję że tym razem chyba nie wytrwam.
W każdej ciąży bralam na wszelkie bóleFelinka94 lubi tę wiadomość
Dawid i Kamil💙💙
-
To jeszcze ja dołożę swoja historię:
Od poczatku bylam nastawiona na porod SN i wogole zapomnialam ze istnieje cos takiego jak CC .Porod zaczal sie sam w 38 tyg ciazy w dniu mojego wypisu ze szpitala.Nie zdazyli mi go dac.Bylo rozwarcie,wody same odeszly ,zaczely sir skurcze i po 3 h skurczy ,pielegniarka zakladala mi wenflon do podania lekow oazalo sie ze wszystkie zyly mi pekaly bo wogole z 5 h nie piłam wody i sie mega odwodnilam.Wkoncu po wielu probach zawolala lekarza bo nie dawala rady mi sie wbić. W miedzy czasie przyszla polozna i pytala czy dac cos przeciwbolowego ,dala jakis czopek ale nie wiem co to bylo. Po chwili nanktg okazalo sie ze tetno dziecka spada i na szybko zabrali mnie na sale operacyjną i podali znieczulenie ogolne.Takze spalam jak robili cc.Dziecko pokazali mi p wybudzeniu czyli jakies 2 godz po narodzinacg.Okazalo sie ze zaplatal sie wokol szyi pępowiną.
Takze czasami cc nie zalezne od nas.Bol po cc jest spory nie powiem ze nie.Najgorzej ze pionizacja u mnie w szpitalu po 12 h .Najgorzej bylo oddychac ,bo szwy ciagnely no i wstac do dziecka po 12 h od produ i zajmowac sie nim.Wstawac ,klasc sie na łóżko ,na boka.No ale matka zawsze da rade.
Drugi bym chciala Sn ale juz nic nid planuje -
Dziękuję, to chyba się przejdę spacerkiem do apteki, może jak się dotlenie to też pomoże 😩
Puszek Super że PAPPA wyszła okej
Ja próbuje ogarnąć skierowanie na nfz ale nie wiem czy rodzinna mi wypisze... Bo mój ginekolog prywatnie nie ma kontraktu z NFZ więc w tym przypadku to chyba nie może wystawić?
Witaj Mały Cudzie
18.12 ⏸️
20.12 beta 15,9 mlU/ml
👩 27 l.
TSH - ⚠️
FT3 🆗
FT4 🆗
ATPO 🆗
ATG 🆗
Glukoza na czczo 🆗
Po 1h 🆗
Po 2h 🆗
INSULINA 3pkt ❌
FSH 🆗
LH 🆗
PROG I faza cyklu 🆗
PROLAKTYNA 🆗
AMH 3,80 🆗
Podejrzenie PCOS
Suple: Pregna Start, Wit D 4000j. Wit C 1000 Wit B complex, Zioła Ojca Sroki nr 3.
🧒 29 l.
Diagnozy brak. -
Ja ostatnio rozmawiałam z przyjaciółkami na temat porodów. I skwitowałam to jednym zdaniem, że ja swoje dziecko o tak kucne i wypadnie 😂 I tego się trzymam haha
Po przeczytaniu Waszych historii to już wgl jestem przerażona. Ogólnie nastawiam się na poród naturalny, bo uwaga panicznie boję się igieł 😂 Także najlepiej w domu urodzeń, albo w lesie, żeby tylko nikt się nie zbliżył do mnie z żadnym wenflonem. Dodatkowo planuje rodzić w Niemczech, a jak na razie nie mam zielonego pojęcia na temat praktyk położniczych w tym kraju.
Takze dorośle i odpowiedzialnie omijam temat szerokim łukiem do czasu wyboru szkoły rodzenia ☺️
Na razie przeszły mi mdłości z tydzień temu i już się trochę denerwuję czy to aby nie za wcześnie. Oby do prenatalnych, mam 8.02 ❤️✊kasha86 lubi tę wiadomość
-
Felinka94 wrote:Dziękuję, to chyba się przejdę spacerkiem do apteki, może jak się dotlenie to też pomoże 😩
Puszek Super że PAPPA wyszła okej
Ja próbuje ogarnąć skierowanie na nfz ale nie wiem czy rodzinna mi wypisze... Bo mój ginekolog prywatnie nie ma kontraktu z NFZ więc w tym przypadku to chyba nie może wystawić?Felinka94 lubi tę wiadomość
-
Co do porodu, to mam trochę sprzeczne życzenia. Pewna jestem tego, że mam nadzieję, że uda się SN. I z jednej strony podobnie jak Kira, chciałabym na maksa naturalnie, żeby wszystko szło tak, jak powinno, najlepiej do wody, przy muzyce, ze wsparciem fajnej położnej. Z drugiej strony panicznie boję się bólu i jednak wolałabym to znieczulenie dostać i boję się, czy to nie zepsuje całej akcji. A do tego jeszcze dochodzi świadomość, że mimo chęci, żeby szło wszystko książkowo, to potem się okazuje, że albo ciało, albo dziecko nie współpracuje i nie ma się na to wpływu 🤷🏼♀️
👱🏼♀️&👨🏼🦱'94
Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈⬛
Pierworodna (4cs):
Drugorodna(1cs):
23.08.24: ⏸️
24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼♀️
20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼♀️
-
O matko ale się rozpisałyście o porodach, ja już dawno spałam! 😄
Mam ogromną nadzieję na SN. Myślicie, że genetyka może mieć jakiś wpływ? Moja mama i siostra miały szybkie i lekkie porody właśnie SN. I od kiedy dowiedziałam się, że jestem w ciąży to tak sobie mam nadzieję, że będę miała trochę po mamie...fakt bóle krzyżowe tylko miały obie, ale przynajmniej szybciutko poszło. -
Ta pogoda jest tak porąbana ze podziwiam osoby, którym ona nie doskwiera 🤦🏻♀️
Wolałam was spytać o radę bo gdzieś już ktoś pisał że nospa niby też bezpieczna a dzieci często mają problemy z napięciem mięśniowym prawdopodobnie właśnie od nospy w dużym stopniu 🤷🏻♀️
Witaj Mały Cudzie
18.12 ⏸️
20.12 beta 15,9 mlU/ml
👩 27 l.
TSH - ⚠️
FT3 🆗
FT4 🆗
ATPO 🆗
ATG 🆗
Glukoza na czczo 🆗
Po 1h 🆗
Po 2h 🆗
INSULINA 3pkt ❌
FSH 🆗
LH 🆗
PROG I faza cyklu 🆗
PROLAKTYNA 🆗
AMH 3,80 🆗
Podejrzenie PCOS
🧒 29 l.
Diagnozy brak.