X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶
Odpowiedz

Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶

Oceń ten wątek:
  • Czarna32 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam na NFZ na wizycie...
    I oczywiście Pani doktor nie widzi płci bo za wcześnie. Ale bardziej martwi mnie jej wyliczenie wagi małej 180gram😳😳😳
    Chyba sporo za duzo nie wiem czy coś zle pomierzyla???

Dawid i Kamil💙💙

w57v9n73bfal0428.png
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2022, 22:39

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2022, 22:39

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • Czarna32 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zapytalam czy na pewno tak i ona ze tak i mowi ze duze dziecko...miałam krzywą wyszła ok...martwię sie trochę

Dawid i Kamil💙💙

w57v9n73bfal0428.png
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi dzisiaj jeszcze nie podawała wagi, od którego tygodnia się przechodzi na wagę a nie crl?

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • bridagues Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2022, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na wizycie w 15+1 już nie podał CRL. Wizyta też była na NFZ. No i podał wagę, do tej pory jestem przekonana że powiedział 140g 😂. I pamiętam, że jak tu napisałam tę wiadomość po wizycie, to któraś z was się dziwiła, że chyba za dużo. I faktycznie to dużo. Może mają coś nie tak z tymi aparatami?

a8dougpjxqfb3pp2.png
    ukdy3e5eue419gpf.png
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdziłam dane z poprzedniej ciąży, pierwsza wagę mam z 18+2 i tam mam 282g więc to może faktycznie tyle jest? Moja urodziła się taka przeciętna i w ciągu ciąży szła równo w centylach

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata.90 wrote:
    Fosforany bezpostaciowe w mocU bardzo liczne?Co to może oznaczać?Leukocyty 0-1
    Powtórzyć mocz musisz. Pojemnik jalowy? Podmylas i wysyszylas się przed pobraniem?
    Ja też miałam źle wyniki powtórzyłam i było oki. Poprostu źle pobrana próbka

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maybelle wrote:
    Moze i glupie pytanie, ale po co jest badanie ginekologiczne przy każdej wizycie?
    Pytam, bo tutaj badają szyjkę, ale to 2 - 3 wizyty przed porodem dopiero zobaczyć czy rozwarcie się zaczyna robić 😅 Wcześniej chyba nie widzą potrzeby, a sama nie dopytywałam. Miałam raz też badanie szyjki przy plamieniu, ale wtedy to chyba standard, że się bada czy aby napewno szyjka zamknięta czy nie.

U mnie na każdej wizycie jest badany mocz. Krew chyba na pierwszej wizycie a później już nie, ale nie pamiętam dokładnie juz jak było z córką. Musze sobie przypomnieć.
    Żeby sprawdzić, czy się nie skraca, czy nie widać objawów infekcji, ogólnie jak szyjkawarto sprawdzić co wizyta.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Luna_ wrote:
    U mnie co 2 wizyta mocz i morfologia.
    Badanie ginekologiczne miałam wczoraj ale to przez krwawienie pewnie, ostatnio nie robił. Usg już wczoraj przez brzuch.
    Dzisiaj miałam prenatalne, lekarz stwierdził,że z usg wszystko oki jeszcze czekać na wyniki z krwi.🥰 niestety nic nie mówił co między nóżkami może nasze ekspertki umią coś dojrzeć?:)
    ad15b2a0857b.jpg

aef4bb262bdb.jpg
    129669d68227.jpg
    Bardziej dziewczynka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2022, 18:59

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna32 wrote:
    Bylam na NFZ na wizycie...
    I oczywiście Pani doktor nie widzi płci bo za wcześnie. Ale bardziej martwi mnie jej wyliczenie wagi małej 180gram😳😳😳
    Chyba sporo za duzo nie wiem czy coś zle pomierzyla???
    Może być taka waga w tym tygodniu. Statystycznie tex w kolejnych ciazach dzieci są większe.

megson91 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Ilonkaa Przyjaciółka

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam po dwutygodniowej nieobecności i dzięki temu zafundowałam sobie czytanie przez ponad 2h prawie 40 stron. Jesteście niesamowite 🤣

Dziewczyny gratuluję udanych wizyt, pięknych brzuszkow i poznanych płci. 😍 Dobrze wiedzieć, że umiecie kombinować z rozszyfrowaniem płci z USG. Na pewno z ciekawości skorzystam. ♥️

Mam pytanie do dziewczyn u których wiek z USG jest starszy niż z OM. Sylvka pamiętam że Ty tak miałaś. Ja na przedostatniej wizycie miałam wiek z USG o 2 dni większy, wczoraj aż o 5! Pytam się Pani Doktor czy to oznacza, że termin porodu się przyspiesza a ona powiedziała, że absolutnie. To oznacza że będzie duże dziecko. Ale jak tooo?? 😅 Nie ukrywam że liczyłam że poród będzie w sierpniu jednak, a wizja urodzenia dużego dziecka siłami natury mnie przeraża.
    Dziewczyny, które mają taką samą sytuację albo miały w poprzedniej ciąży. Co mówia wam lekarze? 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2022, 19:07

ckais65gzcoqvzes.png

Trzy lata starań. Pierwsza ciąża ❤️
  • Lexia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, może Wy mi coś podpowiecie, bo nie wiem, czy wariuję, czy o co chodzi...

Od wczoraj czuję cały czas dziwny, słodki zapach. Nikt poza mną go nie czuje, ja go mam jakby w nosie, przy oddychaniu. Dziwne to jest strasznie, raz go czuje bardziej, raz mniej. I nie wiem, czy to przez ciążę? To nie jest zapach czegoś konkretnego, nie zmieniłam perfum/kremu/czegokolwiek, a zapach jest ze mną dosłownie wszędzie, nie tylko w jednym miejscu. I tak rozmyślam od wczoraj, o co chodzi 😳

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94
    Rodzinka 👱🏼‍♀️+🧑🏻‍🦱+👧🏼+👶🏼+🐈+🐈+🐈‍⬛

Pierworodna (4cs):
    event.png

Drugorodna (1cs):
    event.png
  • Lexia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilonkaa wrote:
    Wróciłam po dwutygodniowej nieobecności i dzięki temu zafundowałam sobie czytanie przez ponad 2h prawie 40 stron. Jesteście niesamowite 🤣

Dziewczyny gratuluję udanych wizyt, pięknych brzuszkow i poznanych płci. 😍 Dobrze wiedzieć, że umiecie kombinować z rozszyfrowaniem płci z USG. Na pewno z ciekawości skorzystam. ♥️

Mam pytanie do dziewczyn u których wiek z USG jest starszy niż z OM. Sylvka pamiętam że Ty tak miałaś. Ja na przedostatniej wizycie miałam wiek z USG o 2 dni większy, wczoraj aż o 5! Pytam się Pani Doktor czy to oznacza, że termin porodu się przyspiesza a ona powiedziała, że absolutnie. To oznacza że będzie duże dziecko. Ale jak tooo?? 😅 Nie ukrywam że liczyłam że poród będzie w sierpniu jednak, a wizja urodzenia dużego dziecka siłami natury mnie przeraża.
    Dziewczyny, które mają taką samą sytuację albo miały w poprzedniej ciąży. Co mówia wam lekarze? 🤔

Ja mam tak jak Ty, ostatnio wg OM 12+1, a wg CRL 12+6. Wszystkie inne pomiary też były do przodu względem OM. I nie ma opcji, że owu się przesunęła, seksu nie było za dużo, do tego obserwacja i testy owulacyjne, więc na pewno Dzieć począł się między 28-30.11, nie wcześniej.
    Gin powiedział na prenatalnych, że jak Dzieć będzie przekraczał termin o tydzień i więcej, to trzeba uwzględnić przy TP. Ale mój mąż ma 1.93m, teściowa 1.83m, dziadek męża 1.90m prawie, babcia miała ponad 1.70m. Obstawiam, że dziecko po prostu będzie większe po tacie i genach z jego strony. Nikt nie kazał mi się tym przejmować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2022, 19:15

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94

Pierworodna (4cs):
    event.png

Drugorodna (1cs):
    event.png
  • Ilonkaa Przyjaciółka

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie to samo nam powiedziala gin wczoraj, że to sprawa genów. Ja mam 172, mój mąż 187 cm i duże prawdopodobieństwo, że nasze dziecko będzie duże.
    Jednak mimo wszystko wolałabym,żeby TP się przyspieszył. Moja teściowa mi mówiła wczoraj, że mój mąż się urodził z wagą 4500, a jego siostra 3100 i mówiła że poród był nieporywalnie gorszy i mocno czuła, że dziecko było większe. Nie chce się przejmować na zapas, ale wiadomo, że mnie to trochę wczoraj przeraziło. Gdyby to zależało ode mnie to wolałabym przyspieszony poród. ☺️

ckais65gzcoqvzes.png

• Lexia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilonkaa wrote:
    Właśnie to samo nam powiedziala gin wczoraj, że to sprawa genów. Ja mam 172, mój mąż 187 cm i duże prawdopodobieństwo, że nasze dziecko będzie duże.
    Jednak mimo wszystko wolałabym,żeby TP się przyspieszył. Moja teściowa mi mówiła wczoraj, że mój mąż się urodził z wagą 4500, a jego siostra 3100 i mówiła że poród był nieporywalnie gorszy i mocno czuła, że dziecko było większe. Nie chce się przejmować na zapas, ale wiadomo, że mnie to trochę wczoraj przeraziło. Gdyby to zależało ode mnie to wolałabym przyspieszony poród. ☺️

Mój mąż miał 3700 jak się urodził, ja 3300 około.
    Z tym porodem, to mąż był pierwszym dzieckiem? Jak tak to też ciężko porównywać, bo pierwsze z reguły zawsze będzie trudniej urodzić, niż kolejne. Dużo od obwodu głowy zależy. Moja chrzestna pierworodnego urodziła z wagą ok. 3kg, drugie dziecko 4600 ponad i jej się drugie rodziło wbrew pozorom łatwiej, była w szoku, że drugi syn ważył aż tyle. Także to też nie reguła 😉
    Nie przejmuj się na razie wagą i pomiarami. Wagę wyliczają m.in z długości kości udowej i znam co najmniej kilka kobiet, którym wróżono ciężkie dzieciaki, bo k. udowa była długa, a rodziły się ostatecznie wagowe średniaki 😉

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94

Pierworodna (4cs):
    event.png

Drugorodna (1cs):
    event.png
  • Ilonkaa Przyjaciółka

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexia wrote:
    Mój mąż miał 3700 jak się urodził, ja 3300 około.
    Z tym porodem, to mąż był pierwszym dzieckiem? Jak tak to też ciężko porównywać, bo pierwsze z reguły zawsze będzie trudniej urodzić, niż kolejne. Dużo od obwodu głowy zależy. Moja chrzestna pierworodnego urodziła z wagą ok. 3kg, drugie dziecko 4600 ponad i jej się drugie rodziło wbrew pozorom łatwiej, była w szoku, że drugi syn ważył aż tyle. Także to też nie reguła 😉
    Nie przejmuj się na razie wagą i pomiarami. Wagę wyliczają m.in z długości kości udowej i znam co najmniej kilka kobiet, którym wróżono ciężkie dzieciaki, bo k. udowa była długa, a rodziły się ostatecznie wagowe średniaki 😉

Mojego męża teściowa rodziła pierwszego. Może masz faktycznie rację, że tutaj jeszcze doszło to, że to był pierwszy poród. W głębi serca mimo wszystko mam ogromną nadzieję, że termin porodu się przyspieszy i urodzę w sierpniu. 😊

ckais65gzcoqvzes.png

• Czarna32 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilonkaa wrote:

Ja mam od początku tydzień do przodu i lekarz patrzy na termin z usg...dodatkowo cc wiec wyjdzie 3 tyg wcześniej niz pokazuje termin om

Dawid i Kamil💙💙

w57v9n73bfal0428.png
  • Czarna32 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny...sprawdziłam synka w 16+0 161g...urodzil sie z wagą 3900 a dzis 16+1 180g🙈🙈
    No nic...moze po prostu bedzie duze bobo😳😳🙈
    Albo dluga bo wagę sie ocenia na podstawie długości a tatus ma 190 wzrostu a ja 174

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2022, 19:48

Dawid i Kamil💙💙

w57v9n73bfal0428.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilonkaa wrote:

Ważny jest TP z pierwszego usg. Jeżeli nie różni się o więcej jam tydzień yo bierzemy pod uwagę TP z ostatniej miesiączki. Gdyby dziecko bardzo szybko rosło, bądź przestało rosnąć (siatki centylowe) to trzeba przed terminem zrobić indukcję i pamiętajmy, że normalna waga dziexka w terminie porodu to 2500-4000 g;)

Lexia lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
‹‹ 263 264 265 266 267 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ