WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶
Odpowiedz

Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶

Oceń ten wątek:
  • Czarna32 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam na NFZ na wizycie...
    I oczywiście Pani doktor nie widzi płci bo za wcześnie. Ale bardziej martwi mnie jej wyliczenie wagi małej 180gram😳😳😳
    Chyba sporo za duzo nie wiem czy coś zle pomierzyla???

Dawid i Kamil💙💙

w57v9n73bfal0428.png
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2022, 22:39

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2022, 22:39

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • Czarna32 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zapytalam czy na pewno tak i ona ze tak i mowi ze duze dziecko...miałam krzywą wyszła ok...martwię sie trochę

Dawid i Kamil💙💙

w57v9n73bfal0428.png
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi dzisiaj jeszcze nie podawała wagi, od którego tygodnia się przechodzi na wagę a nie crl?

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • bridagues Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2022, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na wizycie w 15+1 już nie podał CRL. Wizyta też była na NFZ. No i podał wagę, do tej pory jestem przekonana że powiedział 140g 😂. I pamiętam, że jak tu napisałam tę wiadomość po wizycie, to któraś z was się dziwiła, że chyba za dużo. I faktycznie to dużo. Może mają coś nie tak z tymi aparatami?

a8dougpjxqfb3pp2.png
    ukdy3e5eue419gpf.png
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdziłam dane z poprzedniej ciąży, pierwsza wagę mam z 18+2 i tam mam 282g więc to może faktycznie tyle jest? Moja urodziła się taka przeciętna i w ciągu ciąży szła równo w centylach

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata.90 wrote:
    Fosforany bezpostaciowe w mocU bardzo liczne?Co to może oznaczać?Leukocyty 0-1
    Powtórzyć mocz musisz. Pojemnik jalowy? Podmylas i wysyszylas się przed pobraniem?
    Ja też miałam źle wyniki powtórzyłam i było oki. Poprostu źle pobrana próbka

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maybelle wrote:
    Moze i glupie pytanie, ale po co jest badanie ginekologiczne przy każdej wizycie?
    Pytam, bo tutaj badają szyjkę, ale to 2 - 3 wizyty przed porodem dopiero zobaczyć czy rozwarcie się zaczyna robić 😅 Wcześniej chyba nie widzą potrzeby, a sama nie dopytywałam. Miałam raz też badanie szyjki przy plamieniu, ale wtedy to chyba standard, że się bada czy aby napewno szyjka zamknięta czy nie.

U mnie na każdej wizycie jest badany mocz. Krew chyba na pierwszej wizycie a później już nie, ale nie pamiętam dokładnie juz jak było z córką. Musze sobie przypomnieć.
    Żeby sprawdzić, czy się nie skraca, czy nie widać objawów infekcji, ogólnie jak szyjkawarto sprawdzić co wizyta.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Luna_ wrote:
    U mnie co 2 wizyta mocz i morfologia.
    Badanie ginekologiczne miałam wczoraj ale to przez krwawienie pewnie, ostatnio nie robił. Usg już wczoraj przez brzuch.
    Dzisiaj miałam prenatalne, lekarz stwierdził,że z usg wszystko oki jeszcze czekać na wyniki z krwi.🥰 niestety nic nie mówił co między nóżkami może nasze ekspertki umią coś dojrzeć?:)
    ad15b2a0857b.jpg

aef4bb262bdb.jpg
    129669d68227.jpg
    Bardziej dziewczynka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2022, 18:59

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna32 wrote:
    Bylam na NFZ na wizycie...
    I oczywiście Pani doktor nie widzi płci bo za wcześnie. Ale bardziej martwi mnie jej wyliczenie wagi małej 180gram😳😳😳
    Chyba sporo za duzo nie wiem czy coś zle pomierzyla???
    Może być taka waga w tym tygodniu. Statystycznie tex w kolejnych ciazach dzieci są większe.

megson91 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Ilonkaa Przyjaciółka

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam po dwutygodniowej nieobecności i dzięki temu zafundowałam sobie czytanie przez ponad 2h prawie 40 stron. Jesteście niesamowite 🤣

Dziewczyny gratuluję udanych wizyt, pięknych brzuszkow i poznanych płci. 😍 Dobrze wiedzieć, że umiecie kombinować z rozszyfrowaniem płci z USG. Na pewno z ciekawości skorzystam. ♥️

Mam pytanie do dziewczyn u których wiek z USG jest starszy niż z OM. Sylvka pamiętam że Ty tak miałaś. Ja na przedostatniej wizycie miałam wiek z USG o 2 dni większy, wczoraj aż o 5! Pytam się Pani Doktor czy to oznacza, że termin porodu się przyspiesza a ona powiedziała, że absolutnie. To oznacza że będzie duże dziecko. Ale jak tooo?? 😅 Nie ukrywam że liczyłam że poród będzie w sierpniu jednak, a wizja urodzenia dużego dziecka siłami natury mnie przeraża.
    Dziewczyny, które mają taką samą sytuację albo miały w poprzedniej ciąży. Co mówia wam lekarze? 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2022, 19:07

ckais65gzcoqvzes.png

Trzy lata starań. Pierwsza ciąża ❤️
  • Lexia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, może Wy mi coś podpowiecie, bo nie wiem, czy wariuję, czy o co chodzi...

Od wczoraj czuję cały czas dziwny, słodki zapach. Nikt poza mną go nie czuje, ja go mam jakby w nosie, przy oddychaniu. Dziwne to jest strasznie, raz go czuje bardziej, raz mniej. I nie wiem, czy to przez ciążę? To nie jest zapach czegoś konkretnego, nie zmieniłam perfum/kremu/czegokolwiek, a zapach jest ze mną dosłownie wszędzie, nie tylko w jednym miejscu. I tak rozmyślam od wczoraj, o co chodzi 😳

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94
    Rodzinka 👱🏼‍♀️+🧑🏻‍🦱+👧🏼+👶🏼+🐈+🐈+🐈‍⬛

Pierworodna (4cs):
    event.png

Drugorodna (1cs):
    event.png
  • Lexia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilonkaa wrote:
    Wróciłam po dwutygodniowej nieobecności i dzięki temu zafundowałam sobie czytanie przez ponad 2h prawie 40 stron. Jesteście niesamowite 🤣

Dziewczyny gratuluję udanych wizyt, pięknych brzuszkow i poznanych płci. 😍 Dobrze wiedzieć, że umiecie kombinować z rozszyfrowaniem płci z USG. Na pewno z ciekawości skorzystam. ♥️

Mam pytanie do dziewczyn u których wiek z USG jest starszy niż z OM. Sylvka pamiętam że Ty tak miałaś. Ja na przedostatniej wizycie miałam wiek z USG o 2 dni większy, wczoraj aż o 5! Pytam się Pani Doktor czy to oznacza, że termin porodu się przyspiesza a ona powiedziała, że absolutnie. To oznacza że będzie duże dziecko. Ale jak tooo?? 😅 Nie ukrywam że liczyłam że poród będzie w sierpniu jednak, a wizja urodzenia dużego dziecka siłami natury mnie przeraża.
    Dziewczyny, które mają taką samą sytuację albo miały w poprzedniej ciąży. Co mówia wam lekarze? 🤔

Ja mam tak jak Ty, ostatnio wg OM 12+1, a wg CRL 12+6. Wszystkie inne pomiary też były do przodu względem OM. I nie ma opcji, że owu się przesunęła, seksu nie było za dużo, do tego obserwacja i testy owulacyjne, więc na pewno Dzieć począł się między 28-30.11, nie wcześniej.
    Gin powiedział na prenatalnych, że jak Dzieć będzie przekraczał termin o tydzień i więcej, to trzeba uwzględnić przy TP. Ale mój mąż ma 1.93m, teściowa 1.83m, dziadek męża 1.90m prawie, babcia miała ponad 1.70m. Obstawiam, że dziecko po prostu będzie większe po tacie i genach z jego strony. Nikt nie kazał mi się tym przejmować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2022, 19:15

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94

Pierworodna (4cs):
    event.png

Drugorodna (1cs):
    event.png
  • Ilonkaa Przyjaciółka

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie to samo nam powiedziala gin wczoraj, że to sprawa genów. Ja mam 172, mój mąż 187 cm i duże prawdopodobieństwo, że nasze dziecko będzie duże.
    Jednak mimo wszystko wolałabym,żeby TP się przyspieszył. Moja teściowa mi mówiła wczoraj, że mój mąż się urodził z wagą 4500, a jego siostra 3100 i mówiła że poród był nieporywalnie gorszy i mocno czuła, że dziecko było większe. Nie chce się przejmować na zapas, ale wiadomo, że mnie to trochę wczoraj przeraziło. Gdyby to zależało ode mnie to wolałabym przyspieszony poród. ☺️

ckais65gzcoqvzes.png

• Lexia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilonkaa wrote:
    Właśnie to samo nam powiedziala gin wczoraj, że to sprawa genów. Ja mam 172, mój mąż 187 cm i duże prawdopodobieństwo, że nasze dziecko będzie duże.
    Jednak mimo wszystko wolałabym,żeby TP się przyspieszył. Moja teściowa mi mówiła wczoraj, że mój mąż się urodził z wagą 4500, a jego siostra 3100 i mówiła że poród był nieporywalnie gorszy i mocno czuła, że dziecko było większe. Nie chce się przejmować na zapas, ale wiadomo, że mnie to trochę wczoraj przeraziło. Gdyby to zależało ode mnie to wolałabym przyspieszony poród. ☺️

Mój mąż miał 3700 jak się urodził, ja 3300 około.
    Z tym porodem, to mąż był pierwszym dzieckiem? Jak tak to też ciężko porównywać, bo pierwsze z reguły zawsze będzie trudniej urodzić, niż kolejne. Dużo od obwodu głowy zależy. Moja chrzestna pierworodnego urodziła z wagą ok. 3kg, drugie dziecko 4600 ponad i jej się drugie rodziło wbrew pozorom łatwiej, była w szoku, że drugi syn ważył aż tyle. Także to też nie reguła 😉
    Nie przejmuj się na razie wagą i pomiarami. Wagę wyliczają m.in z długości kości udowej i znam co najmniej kilka kobiet, którym wróżono ciężkie dzieciaki, bo k. udowa była długa, a rodziły się ostatecznie wagowe średniaki 😉

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94

Pierworodna (4cs):
    event.png

Drugorodna (1cs):
    event.png
  • Ilonkaa Przyjaciółka

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexia wrote:
    Mój mąż miał 3700 jak się urodził, ja 3300 około.
    Z tym porodem, to mąż był pierwszym dzieckiem? Jak tak to też ciężko porównywać, bo pierwsze z reguły zawsze będzie trudniej urodzić, niż kolejne. Dużo od obwodu głowy zależy. Moja chrzestna pierworodnego urodziła z wagą ok. 3kg, drugie dziecko 4600 ponad i jej się drugie rodziło wbrew pozorom łatwiej, była w szoku, że drugi syn ważył aż tyle. Także to też nie reguła 😉
    Nie przejmuj się na razie wagą i pomiarami. Wagę wyliczają m.in z długości kości udowej i znam co najmniej kilka kobiet, którym wróżono ciężkie dzieciaki, bo k. udowa była długa, a rodziły się ostatecznie wagowe średniaki 😉

Mojego męża teściowa rodziła pierwszego. Może masz faktycznie rację, że tutaj jeszcze doszło to, że to był pierwszy poród. W głębi serca mimo wszystko mam ogromną nadzieję, że termin porodu się przyspieszy i urodzę w sierpniu. 😊

ckais65gzcoqvzes.png

• Czarna32 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilonkaa wrote:

Ja mam od początku tydzień do przodu i lekarz patrzy na termin z usg...dodatkowo cc wiec wyjdzie 3 tyg wcześniej niz pokazuje termin om

Dawid i Kamil💙💙

w57v9n73bfal0428.png
  • Czarna32 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny...sprawdziłam synka w 16+0 161g...urodzil sie z wagą 3900 a dzis 16+1 180g🙈🙈
    No nic...moze po prostu bedzie duze bobo😳😳🙈
    Albo dluga bo wagę sie ocenia na podstawie długości a tatus ma 190 wzrostu a ja 174

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2022, 19:48

Dawid i Kamil💙💙

w57v9n73bfal0428.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2022, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilonkaa wrote:

Ważny jest TP z pierwszego usg. Jeżeli nie różni się o więcej jam tydzień yo bierzemy pod uwagę TP z ostatniej miesiączki. Gdyby dziecko bardzo szybko rosło, bądź przestało rosnąć (siatki centylowe) to trzeba przed terminem zrobić indukcję i pamiętajmy, że normalna waga dziexka w terminie porodu to 2500-4000 g;)

Lexia lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
‹‹ 263 264 265 266 267 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ