WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶
Odpowiedz

Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶

Oceń ten wątek:
  • Aga007 Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2022, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakasiennka: moim zdaniemm lepiej poczekać aż doktorek bedzie miał wszystkie dane, niż probowac interpretować na własną rękę. U mnie krew na pappe byla pobierana tam gdzie pracuje gin i wysłane do nich. My omawiałyśmy je dopiero jak gin posprawdzała i pomierzyla dzieciaczka. Skomentowała, że właśnie te wyniki pappa czasem na 1 rzut oka mogą się wydawać dziwne... Jednak jak już poskłada się te wszystkie pomiary i podliczy to wyychodzi idealnie. Dlatego nie warto dostarczać sobie stresów/domysłów :)

16udvfxm4jo5afw5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakasienka wrote:
    U mnie jest podobnie.
    Pierwsze usg 5+6 i kolejne 8.5 zgadzaly się co do dnia z szacowaną przeze mnie datą owulacji.
    A później miałam USG 11+2 -> wyszło 11+4, po czym poszłam wczoraj do innego lekarza powtórzyć USG genetycznie i zamiast 13+0 mam już 13+5.

Też mnie to zaczęło ciekawić, bo już nie wiem jak liczyć wiek ciąży ;)

Info dla dziewczyn, które ostatnio obstawiały dziewczynkę (Polkosia, Puszek i nie pamiętam kto jeszcze), lekarz ostrożnie stwierdził, że bardziej dziewczynka, ale powiedział, że pupą się wcisnęło w ścianę macicy i ciężko stwierdzić :) W każdym razie wasze przypuszczenia się póki co sprawdzają :)

Wczorajsze zdjęcia z pomiarów to już w ogóle nic nie pokazują, tak więc teraz ani tyle z wróżenia.

Dostałam też narazie surowe wyniki testu PAPPa. Czekam na opracowanie.
    Czy któraś jest w stanie coś powiedzieć na temat tych cyferek?
    wolna podjednostka HCG: 129 IU/l
    białko PAPPa: 16.7 IU/l

Przekopałam internety, nigdzie podobnych wyników nie widziałam, ale jakieś spore to PAPP-a się wydaje w stosunku do wolnego HCG.

Aczkolwiek z tego co zdążyłam się dowiedzieć, to chyba lepiej większe, niż gdyby było niskie przy tej wartości wolnego HCG.
    Kiedy lekarz je oceni ? Musi wprowadzić w program, tam się wprowadza wymiary płodu, a także wyniki x labu ( odpowiednio tex oznacza maszynę, która je rhoila, bo to też ma znaczenie) daj znać jakmopracuje. Kciuki ;)
    TP liczymy z miesiączki. Chyba że w usg na początku będzie różnica większą jak 7 dni to korygujemy z usg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2022, 21:19

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakasienka jak sobie sama interpretowałam na stronie to takie mi wyszły wyniki. Lekarce potem podobne
    816faf5935b6.jpg

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Jakasienka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga007 wrote:
    Jakasiennka: moim zdaniemm lepiej poczekać aż doktorek bedzie miał wszystkie dane, niż probowac interpretować na własną rękę. U mnie krew na pappe byla pobierana tam gdzie pracuje gin i wysłane do nich. My omawiałyśmy je dopiero jak gin posprawdzała i pomierzyla dzieciaczka. Skomentowała, że właśnie te wyniki pappa czasem na 1 rzut oka mogą się wydawać dziwne... Jednak jak już poskłada się te wszystkie pomiary i podliczy to wyychodzi idealnie. Dlatego nie warto dostarczać sobie stresów/domysłów :)

Pewnie masz rację :)
    Jakoś bardzo się tym nie przejmuję, wczoraj robiłam ponowne USG, bo na poprzednim miałam wrażenie, że tak nie do końca się lekarka przyłożyła. Niby napisała, że wszystko ok, ale jakoś wolałam mieć potwierdzenie od kogoś jeszcze.
    I w sumie bardzo zadowolona wczoraj wyszłam. Lekarz dużo mówił co sprawdza i samo USG trwało znacznie dłużej. Nic podejrzanego nie widział, ale uznałam, że zrobię PAPPa, żeby wiedzieć nieco więcej.
    Mam nadzieję, że nie dołożę sobie stresu tymi wynikami. Póki co muszę poczekać parę dni na interpretację.

Niestety już tak mam, że jak robię jakieś badanie, to jak tylko coś jest poza zakresem, albo wydaje mi się za duże/ za małe to zaraz zaczynam rozkminiać i doszkalać się w internetach ;)

pierwsza ciąża: córeczka - sierpień 2022

druga ciąża:
    10.05 pozytywny test
    14.05 bHCG 663 (17 DPO)
    17.05 bHCG 3039
    28.05 jest serduszko! (6+1 z USG)

preg.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz ja potrzebuje wsparcia i uspokojenia. Zaczęłam schizowac strasznie ;( Boję się bardzo. Jestem pewna, że ruchy są, wiem, że mogą być nieregularne na tym etapie itp, ale już schizuje jak długo nic niw czuje. Wiadomo dziec mały, łożysko na przedniej ścianie, ja z tych większych. Jeszcze moje piersi mam wrażenie, że wcześniej były bardziej takie "twarde", teraz bolą, są naczynka dalej, ale jakby bardziej miękkie. Oki wygadalam co mi leży na sercu xd

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Darinka Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2022, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Teraz ja potrzebuje wsparcia i uspokojenia. Zaczęłam schizowac strasznie ;( Boję się bardzo. Jestem pewna, że ruchy są, wiem, że mogą być nieregularne na tym etapie itp, ale już schizuje jak długo nic niw czuje. Wiadomo dziec mały, łożysko na przedniej ścianie, ja z tych większych. Jeszcze moje piersi mam wrażenie, że wcześniej były bardziej takie "twarde", teraz bolą, są naczynka dalej, ale jakby bardziej miękkie. Oki wygadalam co mi leży na sercu xd

Moje piersi też jakby bardziej miękkie niż wcześniej, już ostatnio właśnie zwróciłam na to uwagę, ale to było przed wizytą i wszystko było ok. Puszek, na pewno wszystko jest dobrze. Mnie też czasami dopadają czarne myśli. Chyba tak już będziemy zamartwiać się do końca. A kiedy masz teraz następną wizytę ? Ja dopiero 8 marca, czyli po 4 tygodniach od ostatniej. Będzie dobrze 🙂

34bw2n0a9897alzf.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darinka wrote:
    Moje piersi też jakby bardziej miękkie niż wcześniej, już ostatnio właśnie zwróciłam na to uwagę, ale to było przed wizytą i wszystko było ok. Puszek, na pewno wszystko jest dobrze. Mnie też czasami dopadają czarne myśli. Chyba tak już będziemy zamartwiać się do końca. A kiedy masz teraz następną wizytę ? Ja dopiero 8 marca, czyli po 4 tygodniach od ostatniej. Będzie dobrze 🙂
    28.02, po 5 tygodniach. Co prawda tydzień temu sobie sama podejrzałam w usg

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Malina330 Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2022, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:

Puszek apropo piersi to czytałam, że od 16 tygodnia zaczyna się produkcją mleka, więc może przez to zmieniają swoją strukturę? 🤔 Mnie właśnie też dzisiaj w nocy uciskały najbardziej przy spaniu na brzuchu.
    Na pewno wszystko dobrze z maluchem 🙂 Pozytywnie myślenie przyciąga dobre humory a to dobre samopoczucie, tego Tobie i w sumie nam wszystkim życzę 😃

0d1ys65ga8jc6hgm.png
  • Malina330 Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2022, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina330 wrote:
    Puszek apropo piersi to czytałam, że od 16 tygodnia zaczyna się produkcją mleka, więc może przez to zmieniają swoją strukturę? 🤔 Mnie właśnie też dzisiaj w nocy uciskały najbardziej przy spaniu na brzuchu. A wcześniej miałam już spokój z bólem piersi.
    Na pewno wszystko dobrze z maluchem 🙂 Pozytywnie myślenie przyciąga dobre humory a to dobre samopoczucie, tego Tobie i w sumie nam wszystkim życzę 😃

0d1ys65ga8jc6hgm.png
  • Bunia89 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze w ogóle nie czuje ruchów malucha, ale waga powyżej 80kg i łożysko na przedniej ścianie, już tak czekam na te ruchu, żeby coś tam załaskotało, bo też zaczynam wymyślać 🙈 ale widzę że sporo z Was w okolicach 16/17 tygodnia poczuła ruchy w drugiej ciąży więc wyczekuje. Z nowości właśnie wreszcie zaczęłam czuć piersi🤷🏼‍♀️ tak to w ogóle nic mnie nie bolały, cały czas miękkie, a od paru dni zrobiły się pełniejsze, twarde, ostatnio jak Hania w nocy podparła się o mnie to myślałam, że się popłaczę z bólu.
    Teraz też zostaje mi czekać do kolejnego USG, jeszcze 3tyg🙈

4c3tgywlo997xyly.png
    km5sdf9htez2sipt.png
    22.06.2020 (42+1) Hania 🥰
    21.02.2018 (*) 6tc
    18.08.2018 (*) 7tc
    25.12.2018 (*) 8tc
  • bridagues Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2022, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Jestem pewna, że ruchy są, wiem, że mogą być nieregularne na tym etapie itp, ale już schizuje jak długo nic niw czuje. Wiadomo dziec mały, łożysko na przedniej ścianie, ja z tych większych.
    Ja tak samo, czuje nieregularnie od tygodnia. Też mam łożysko na przedniej ścianie. I mimo świadomości, że jeszcze wcześnie, ruchy mogą być delikatne i nieodczuwalne, niektóre tłumione przez łożysko, a ja tylko te konkretne na tym etapie wyłapie to też panikuje 🤦🏻‍♀️. Wieczorami leże jak decha i wsłuchuje się w brzuch, a jak coś za długo nie czuć „pukani” to ja z kolei czuję niepokój.
    Nie było ruchów źle, zaczęły się pojawiać też niedobrze, a jak będą już konkretne to także będą doskwierać. Nie dogodzisz 🙈.
    Fajnie masz, że możesz bez wizyty podejrzeć sama dzidziucha 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 07:37

a8dougpjxqfb3pp2.png
    ukdy3e5eue419gpf.png
  • bridagues Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2022, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunia89 wrote:
    Z nowości właśnie wreszcie zaczęłam czuć piersi🤷🏼‍♀️ tak to w ogóle nic mnie nie bolały, cały czas miękkie, a od paru dni zrobiły się pełniejsze, twarde, ostatnio jak Hania w nocy podparła się o mnie to myślałam, że się popłaczę z bólu.
    Zazdroszczę, że dopiero teraz. Ja musiałam w zasadzie od początku zmienić staniki, bo te usztywniane mnie drażniły. Pełne, żylaste 🤦🏻‍♀️ i baaaardzo tkliwe, do tego stopnia, że nawet woda z prysznica boli. A sutki wielkości denka od słoika 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 07:35

a8dougpjxqfb3pp2.png
    ukdy3e5eue419gpf.png
  • Bunia89 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bridagues wrote:
    Zazdroszczę, że dopiero teraz. Ja musiałam w zasadzie od początku zmienić staniki, bo te usztywniane mnie drażniły. Pełne, żylaste 🤦🏻‍♀️ i baaaardzo tkliwe, do tego stopnia, że nawet woda z prysznica boli. A sutki wielkości denka od słoika 😂
    Denka od słoika wygrały 🙈🤣🤣
    Ja to znowu zaczęłam się martwić, bo w poprzedniej ciąży pierwszym objawem był ból piersi i pamiętam że tak strasznie swędzialy mnie sutki 🙈 a teraz dopiero drugi trymestr i coś się zaczęło 🤷🏼‍♀️

4c3tgywlo997xyly.png
    km5sdf9htez2sipt.png
    22.06.2020 (42+1) Hania 🥰
    21.02.2018 (*) 6tc
    18.08.2018 (*) 7tc
    25.12.2018 (*) 8tc
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze jest się o co martwić, taka natura matki 🤷‍♀️😉 ja ruchów w ogóle nie czuję, przestałam wymiotować i mieć mdłości, wkręcam sobie, że to przez covid i pewnie już w ciąży nie jestem 🙊😂

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • Lexia Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się męczę z nosem 😐 cały czas jakby przytkany, do tego czuję co jakiś czas dziwny zapach (jakby w środku w nosie coś, trudno to nawet opisać), no i mam w środku o wiele więcej glutów/kóz (jezu, jest na to jakieś bardziej normalne określenie 🙈) niż przed ciążą. To chyba póki co najbardziej upierdliwy aspekt tej ciąży, bo co chwilę dłubię chusteczką, oddycha się trudno, a do tego ten zapach mnie irytuje strasznie... Mam wrażenie, że możliwość poboru powietrza przez nos mi spadła o jakąś połowę.
    Puszek, Ty sama wiesz najlepiej, że póki co ruchy mogą być nieregularne, a piersi i ich czucie się może w trakcie ciąży zmieniać 😉 ale współczuję zmartwienia. Może umówisz się znów z koleżanką na chwilkę podejrzenia dla własnego spokoju? 😉

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94
    Rodzinka 👱🏼‍♀️+🧑🏻‍🦱+👧🏼+👶🏼+🐈+🐈+🐈‍⬛

Pierworodna (4cs):
    event.png

Drugorodna (1cs):
    event.png
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2022, 22:40

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • Darinka Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2022, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexia wrote:
    A ja się męczę z nosem 😐 cały czas jakby przytkany, do tego czuję co jakiś czas dziwny zapach (jakby w środku w nosie coś, trudno to nawet opisać), no i mam w środku o wiele więcej glutów/kóz (jezu, jest na to jakieś bardziej normalne określenie 🙈) niż przed ciążą. To chyba póki co najbardziej upierdliwy aspekt tej ciąży, bo co chwilę dłubię chusteczką, oddycha się trudno, a do tego ten zapach mnie irytuje strasznie... Mam wrażenie, że możliwość poboru powietrza przez nos mi spadła o jakąś połowę.
    Puszek, Ty sama wiesz najlepiej, że póki co ruchy mogą być nieregularne, a piersi i ich czucie się może w trakcie ciąży zmieniać 😉 ale współczuję zmartwienia. Może umówisz się znów z koleżanką na chwilkę podejrzenia dla własnego spokoju? 😉

Lexia z tym nosem i "glutkami" mam podobnie, ja to mam wogóle takie małe skrzepki krwi. I to w jednej dziurce tylko. Też mnie to drażni.

34bw2n0a9897alzf.png
  • Czarna32 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez juz nie mam mdłości za to mam zgage w nocy i na wieczór.
    Fotelik dzis kupilam w sensie nosidełko także wózek i nosidelko juz mamy dostawka jest Jeszcze tylko lozeczko żeby na dole mała włożyć 😉
    3 sukienko bodziaki dzis kupilam dla małej jezu ja to jestem no nie moglam sie oprzeć 🙈🙈🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 12:03

Dawid i Kamil💙💙

w57v9n73bfal0428.png
  • Anuszka28 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie tak samo, zero mdłości od tygodnia tak plus/minus. Jak ostatnio tak napisałam to przez kolejne dni umierałam z bleee xD.

Jeśli chodzi o piersi to też mnie strasznie bolą, i są takie inne. Byłam we wtorek na usg i pani stwierdziła że wszystko tam w porządku i widać, że piersi przygotowują się już do produkcji mleka..

Mam dwa pytania :
    a) czy ktoś już z was rodził w czasach pandemii, czy na sali trzeba mieć maseczkę, albo w trakcie porodu? Co z odwiedzinami chodzi o partnera/mężów, dziadków dziecka?
    b) poszukuję sklepów stacjonarnych gdzie kupię sukienkę ciążową na imprezę typu ślub cywilny. nie chodzi mi o typowy salon z sukniami ślubnymi bo nie chcę białej. Coś z typu wieczorowej, interesuje mnie długa. W grę wchodzi cały Śląsk, małopolska, ewentualnie Opole.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 12:10

😇02.02.2015💔
    😇 08.07.2015💔
    🧑 31.10.2016 ❤
    👱‍♀️ 30.05.2018 ❤
    👱‍♀️ 09.08.2022 -27.06.2023😇💔💔
    🩵 czekamy na Ciebie 🩵2024r.

preg.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna32 wrote:
    Tez juz nie mam mdłości za to mam zgage w nocy i na wieczór.
    Fotelik dzis kupilam w sensie nosidełko także wózek i nosidelko juz mamy dostawka jest Jeszcze tylko lozeczko żeby na dole mała włożyć 😉
    3 sukienko bodziaki dzis kupilam dla małej jezu ja to jestem no nie moglam sie oprzeć 🙈🙈🙈

O to poszalałaś już 😁 ja z grubszymi rzeczami jeszcze zaczekam, na razie różne pierdółki kupuję

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
‹‹ 271 272 273 274 275 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: