💚STYCZEŃ 2021💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Enigvaa wrote:I ten sledzik w smietanie z ziemniaczkami. Nigdy tak dobrze nie smakuje jak w wigilie. Ale bym podjadla 😋😋
Majorka, juudi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEnigvaa wrote:I ten sledzik w smietanie z ziemniaczkami. Nigdy tak dobrze nie smakuje jak w wigilie. Ale bym podjadla 😋😋
-
Moja niedoszła teściowa robiła zawsze zupę rybną z głów karpii - matko jakie to było dobre 😋
Ja nie robię nic takiego na święta bo wigilia to obiad wigilijny a potem tylko sernik na deser a święta to zawsze u rodziny w gościnie. A na wigilię to ziemniaczki, dorsz bo karpia nie lubimy, kapusta z grzybami a zupa z czerwonej fasoli bo mój mąż ją uwielbia i każe sobie robić (bardzo świąteczna, wiem 😂).Majorka lubi tę wiadomość
-
U nas karp w panierce z pysznym sosem rybnym na winie mniam mniam. Do tego mamy ziemniaki w mundurkach, pierogi, barszcz z uszkami. Makielki, kutie (ale tego akurat nie tykam 😏). Kapusta z grzybami i nie pamietam co jeszcze 😂 a w tym roku licze na to, ze Wigilia bedzie u nas w domu, bo mamy nadzieje soe wprowadzic po wakacjach
Majorka lubi tę wiadomość
👧 2017 ❤ 👶 2021
-
nick nieaktualnyPowiem Ci, że zupę rybną taką domową to bym zjadła. Nigdy nie jadłam a w restauracji boję się próbować 🤷 widzę, że nie tylko my karpia nie lubimy 🤣 dorsz jest extra 😄 oj tam zupa z fasoli nie jest zła, niektórzy rezygnują całkiem z tradycyjnych potraw.
Edit: a właśnie i BIGOS! 😄Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2020, 20:26
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
U nas ziemniaczki gotowane okraszone cebulką, barszczyk z uszkami, zupa grzybows, karp w galarecie, dorsz zmazony, czasami losos tez jest, śledzi kilka rodzaji - w śmietanie,w oleju, w occie, kluski z makiem,groch z kapustą, pierogi, salatka zawsze jarzynowa. Z ciast zawsze jakies z kremem,sernik i makowiec. Tyle pamietam z zeszlego roku, seldzu bylo chyba 7 rodzaji, u nas zawsze wigilia skladkowa, kazdy cos przywiezie i jest kilkanascie osob.
Moie ulubione to wlasnie sledzik w smietanie z ziemniaczkami. O jeny, jem dopoki nie pekne. Normalnie spac przez to nie bede mogla 🙄Majorka lubi tę wiadomość
🔸28 lat
🔸28 lat
A może jest ktoś z Podkarpacia i je w wigilię zupę kwasówkę ze słodką bułka ? 😁 To nie jest to samo co kapuśniak. Robi się na zakwasie z kapusty kiszonej i dodaje kaszę. O ile dobrze pamiętam, bo sama nigdy nie robiłam
Majorka, GrubAsia lubią tę wiadomość
-
U nas zawsze barszcz z uszkami, smażone pierogi z kapustą i grzybami, sałatka śledziowa z buraczkami, karo smażony, kapusta z grzybami, ryba po grecku, śledzie pod pierzynką, zwykle śledzie z cebulką, śledzie z rodzynkami, kompot z suszu, na słodko koniecznie kluski z makiem /kutia, makowiec, sernik, piernik i takie ciasteczka półfrancuskie z cukrem 😋
U nas tego dużo ale święta w 'najmniejszym' najbliższym gronie to jakieś 30 osób (z czego tylko 3 dzieci) 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2020, 20:42
-
migotkaa Twoja kwasówka skojarzyła mi się z kwaśnicą ale bym zjadała taką w górskim schronisku z widokiem 😳💗
-
alicante wrote:Ja wbije jak już powiem w pracy... Narazie jeszcze milczę 🙈
-
nick nieaktualnySzok ile potraw, które pierwszy raz słyszę 😱
Ewelka zupa śledziowa?? Jak to się robi? Makiełki co to? Tak zapraszamy na FB ☺️
Migotka nigdy nie słyszałam o takiej zupie! Ale jestem z Pomorza pewnie bym spróbowała bo lubię kapustę ☺️
Enigva klusek z makiem czy kapusty z grochem nie jadłam nigdy 😱
Mamba co to kutia?? Zjadłabym wszystko poza śledziami w rodzynkach 😋