💚STYCZEŃ 2021💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Kutia to gotowana pszenica (specjalna bez łusek) połączona z makiem, rodzynkami, orzechami i osłodzona miodem ☺️ to chyba bożonarodzeniowy przysmak białoruski ale u nas na wschodzie w wielu regionach się go robi. U mnie w domu w Lublinie zawsze były kluski z makiem, ale teść jest z Hrubieszowa i to chyba 'ich' tradycja bo teściowa zawsze robi 😁
migotkaa, Majorka lubią tę wiadomość
-
_lucky_ wrote:No no zapraszamy na FB.
Tam piszemy wiecej.
Ale tu tez zagladamy
Ja juz tuptam przed wizytą w srode
Migotkaa wiem, że nie to samo ale tak mi sie skojarzyło bo uwielbiam kwaśnicę ale w domu tak nie smakuje 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2020, 20:59
-
nick nieaktualnyMajorka wrote:Szok ile potraw, które pierwszy raz słyszę 😱
Ewelka zupa śledziowa?? Jak to się robi? Makiełki co to? Tak zapraszamy na FB ☺️
Migotka nigdy nie słyszałam o takiej zupie! Ale jestem z Pomorza pewnie bym spróbowała bo lubię kapustę ☺️
Enigva klusek z makiem czy kapusty z grochem nie jadłam nigdy 😱
Mamba co to kutia?? Zjadłabym wszystko poza śledziami w rodzynkach 😋[/QUOTE
Dołączę w czwartek jak będzie oki po wizycie. a co do śledziowej to śledzie doprawione z
cebulka zalane mlekiem. Je się to z kartoflami w mundurkach. Makiełki to kluski z makiem i rodzynkamiMajorka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Mój tata pochodzi z Rzeszowa, ale nigdy nie wspominał o zupie kwasówce. Za to są kluski z makiem lub kutia. Nigdy nie słyszałam o zupie ze śledzi jak się ją przyprawia? U nas jest barszcz z uszkami, uwielbiam pierogi moich rodziców, zwlaszcza z grzybami i kapustą. Na zmianę z barszczem jest zupa grzybowa. U teściów jeszcze są zawsze smażone grzyby w panierce.
Majorka lubi tę wiadomość
-
U mnie na śląsku są makówki - to mleko gotowane z makiem i miodem, do tego orzechy, rodzynki i tym mlekiem zalewa się podartą bułkę albo sucharki. Jak ostygnie i nasiąknie to jest takie zwarte.
I moja mama zawsze robi siemieniotkę - to konopie ugotowane, dolewa się do nich mleka, gotuje kaszę i to taka zupa (w skrócie bo nie lubię tej zupy więc nie patrzę jak ją robi 😅)Majorka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Bleh... Musiałam pominąć posty z jedzeniem, bo chyba bym nie wytrzymała z mdłościami...
Czy Wy też cały czas macie, czy już odpuszczają? Nie mam na nic chęci ani apetytu, jem, bo wiem, że powinnam.👩🏻35 👨🏻37
👶🏼12.2017
👶🏻01.2021
Czekamy na 3 CUD! 💓
21.05 cień cienia II kreseczek🫶
22.05 wyraźna II kreseczka! 💃🏻
24.05 beta 726,9 mlU/ml🥰🤰🏻
27.05 beta 3388 mlU/ml 💗 progesteron 16,8 ng/ml -
Przewinęłam posty z jedzeniem bo mam za duże mdłości chwilowo.... natomiast zdążyłam przeczytać ze macie ziemniaki na wigilie i tu jestem w szoku:D u nas nigdy nie ma choc uwielbiam ziemniaki.. moja ulubiona potrawa wigilijna która jem z dokładka to barszcz czerwony ..
Apropo.. w ciąży z synkiem ciagle jadłam barszcz .. i teraz również mam na niego wielka ochotę .. czekam aż buraczki urosną w ogródku hihiDZIĘKI CI BOŻE ZA TE CUDA ❤️❤️ -
U mnie nic szczególnego na wigilię nie ma poza barszczem na zakwasie buraczanym, który sami robimy i pierniczkami które piecze mój mąż a jak pachnie wtedy w domu 😍😍😍
Ale fakt, zjadłabym sobie takie wigilijne dania )
Ja mam jeszcze dodatkowa wizytę w czwartek żeby umówić się na prenatalne -
Aboa wrote:Bleh... Musiałam pominąć posty z jedzeniem, bo chyba bym nie wytrzymała z mdłościami...
Czy Wy też cały czas macie, czy już odpuszczają? Nie mam na nic chęci ani apetytu, jem, bo wiem, że powinnam. -
Dziewczyny a jak mogę dołączyć na Facebooku ?7.05.2020 ⏸
8.05 12 dpo beta 105
11.05 15 dpo beta 410
Progesteron 27.6
14.05 beta 1694
Progesteron 21
22.05 USG pęcherzyk ciążowy 10 mm z widocznym pęcherzykiem żółtkowym
26.05 USG z widocznym serduszkiem
Starania o 2 dziecko od styczeń 2024.
24.11.2024 ⏸️ cień na teście 10dpo
25.11. 2024 ⏸️ 11 dpo
27.11.2024 13 dpo beta 84.68
Próg 12.66
29.11.2024 15 dpo
Beta 191.7
Próg 17.8
-
SolAngelica wrote:Dziewczyny a jak mogę dołączyć na Facebooku ?
Zaproś mnie do znajomych na fb to Cię dodam. Link wyślę Ci ma priv.
Potem mnie wyrzucisz, grupa jest prywatna i nie rozkminiłam jeszcze jak dodać osobę spoza znajomych
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2020, 22:29
🔸28 lat
migotkaa wrote:A może jest ktoś z Podkarpacia i je w wigilię zupę kwasówkę ze słodką bułka ? 😁 To nie jest to samo co kapuśniak. Robi się na zakwasie z kapusty kiszonej i dodaje kaszę. O ile dobrze pamiętam, bo sama nigdy nie robiłam
O matko tak! Ale to zawsze nie dobre było dla mnie2012 👩❤️👨
2016🧑
2018🧑🧒
01.2021🧑🧒👶Kropka -
nick nieaktualny
-
Wigilia ♥️♥️♥️ mam nadzieję że dziecko się zdecyduje wyjść po świętach a nie w trakcie 😂
U mnie w domu jest zawsze ryba, zazwyczaj pstrągi i miruna. Do ryby jemy chałkę i zawsze jest jakaś surówka, zazwyczaj z marchewki i jabłka a druga z selera i orzechów. Później wjeżdżają uszka z barszczem, które nigdy nie smakują tak wspaniale jak w Wigilię 👍 później kapusta z grochem i groch ze śliwkami suszonymi (tego nie jem, fujka😂), a na koniec z 5 rodzajów pierogów...ostatnio były ruskie, z kapustą, z kaszą gryczaną i serem bialym, i ostatnie z kaszą jęczmienną i grzybami. Te ostatnie to moje ulubione 😍 później kawa i jakieś dobre ciasto ♥️ pierniczki piekę zawsze na początku grudnia, a kilka dni przed świętami ozdabiam i wieszam na choince. Ciekawe czy w tym roku dam radę z wielkim brzuchem 😂Enigvaa, Majorka lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022