X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam kosmetyki hipp, mleko hipp combiotyk też ma bardzo dobry sklad w razie co.
    Pamiętam że ja specjalnie nie balsamowalam synka, tylko w razie potrzeby i chyba też są takie zalecenia żeby nie przesadzać z kosmetykami. A emolienty w razie potrzeby albo co któreś mycie żeby nie przedobrzyć

Oliwkę stosowałam do ciemieniuchy bo mieliśmy z tym problem

Krem bepanthem jest z nami od urodzeniA
    A jeśli chodzi o kremy na zimę, to babydream ma bardzo dobre składy, polecane przez srokao

Babcia lubi tę wiadomość

Aaggaa02
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina95 wrote:
    A na jakie marki produktów pielegnacyjnych/do kąpieli postawilyście? Ja się zastanawiam jeszcze nad hipp/mustela ... Sama nie wiem :/
    I czy uzywalyscie kremów pod pieluszkę ? Zasypki ? Krem do buzi taki typowo na zimę ochronny się przyda ? 🙈🤪
    Lepszy płyn do kąpieli czy żel do mycia ?

Hahaha wiem dużo pytań ale chce poznać Wasze opinie :D
    Ja kupię do mycia Mixe, chyba. Choć przy dziewczynach sprawdziła mi się ziajka byla natłuszczającą i już nic nie używałam do smarowania. Z zasypek też nie korzystałam, jedynie gdy vis zaczynało się czerwienić to używałam bephanten. Ogólnie raczej wyzjae zasadę minimalizmu, dużo kosmetyków jest reklamowanych jako niezbędne a tak na prawdę moim zdaniem im mniej tym lepiej. I zresztą nie tylko z kosmetykami tak jest ale i z innymi akcesoriami, gadżetami.

• krolik Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na początku do kąpieli sprawdziła się sama woda, dodawałam trochę olejku ze słodkich migdałów albo oliwki hipp i skóra była fajna mięciutka. Z doświadczenia swojego wiem, ze oliwki nakładane na suchą skórę przesuszają ją, nie mają takiej wchłanialności jak balsamy. Lepiej na wilgotną skórę albo dodawać do balsamu. U nas do kąpieli i pielęgnacji kosmetyki hipp albo baby dream. Emolienty albo domowy krochmal tylko przy problemach skórnych. Do pupy po każdej zmianie pieluchy linomag zielony. Podrażnienia po kupie nam się pierwszy raz pojawiły jak zęby w okolicach 8 miesiąca zaczęły wychodzić, ale to było i tak lekkie zaczerwienienie. Alantan ten zielony super sobie radził z podrażnieniami. Miałam też pod ręką próbki sudocremu i bepanthen i to wystarczyło. Chusteczki nawilżane 99% wody tylko na wyjścia, w domu myliśmy pupę wodą i wacikami. Do buzki teraz zamawiam momme krem zimowy do zadań specjalnych. Świetny jest, używam go też u starszej, na temp poniżej zera, powyżej mamy momme 25spf krem na niepogodę. Oczka przemywałam solą fizjologiczną. Ciemieniucha olejek ze słodkich migdałów lub lniany, 30 min przed kąpielą. W sumie z pielęgnacyjnych rzeczy to chyba wszystko.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 listopada 2021, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Królik no ja mam mniejszy koszyk bo nie mam takich zapasów i duża część kosmetyków wybieram tansze.

Jestem fanką alantanow kremy i masci i tego uzywam na rowek zazwyczaj przy kazdej zmianie pieluchy. Kosmetyki hipp, mają bardzo dobre sklady (jestem chemikiem mam bzika na punkcie skladow🙈). Oliwka tez bardzo dobra, i ja uzywam po kazdej kapieli w strategiczne miejsca czyli paszki, szyjka, pachwinki, dupcia. (Oliwka z parafina moze dac wrazenie wysuszenia bo robi okluzje, ale taka na bazie migdalow nie powinna wysuszac - mowa o zdrowej skorze, nie mowimy o atopii).

Karolina zasypki na codzien to sie nie uzywa, ja nawet nie kupuje. Krem na zime koniecznie. Ja mialam hipp tez ale nie pamietam czy jest od 1dni, bede dopiero analizowac sklady. Co do kapieli j uzywam żeli,  bo mimo ze zaleca sie mycie woda nie wyobrazam sobie po setkach kup, siedzeniu w pampersie nie umyc pupy zelem. A emolientow i balsamow bez potrzeb czyli atopii sie nie powinno uzywac.

Chusteczki tylko te z woda na wyjscia w domu mam chusty i wode. Sól fizjologiczna do nosa i oczu, octanisept na pepek.

I to jest calosc naszych kosmetykow, kupuje jeszcze mini sudocrem w razie co i tyle.

• kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 10 listopada 2021, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy Wasze piersi są już takie mamuskowe? Bo moje w ostatnich tygodniach jakby sflaczały, zmalały i nie mam żadnych wycieków siary.
    Ogólnie to w I trymestrze były takie czule, nie do ruszenia. W 4-5miesiacu nabrzmiałe, jakby się powiększyły, nawet stanik większy był potrzebny. A teraz znowu zmalały (oczywiście w obwodzie trochę coś ciśnie ale to kwestia rosnącego brzucha... Mam nadzieję, że jeśli będę mieć CC to nie będę mieć problemu z pokarmem.

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • krolik Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamyczek też nie mam wycieków, a w poprzedniej ciąży miałam. Mam dużo większe piersi niż przed ciążą, ale spodziewam się po porodzie jeszcze większego wzrostu i że będą takie "nabite". To jak one teraz wyglądają, obecność siary lub jej brak nie świadczy o niczym. Nawet gdybyś miała problem z laktacją to zawsze możesz zwrócić się o pomoc do doradczyni laktacyjnej, femaltiker jest dobry na laktację i przystawianie dzidziusia do piersi jak najczęstsze. Byle się nie zrażać jeśli wystąpią trudności, a będzie zależało Ci na kp. Moja położna, do której chodziłam w poprzedniej ciąży na wizyty edukacyjne opowiadała mi o różnych sytuacjach z kp. Poczytaj sobie blog hafija, jest dużo informacji na temat karmienia piersią :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2021, 23:02

kamyczek90 lubi tę wiadomość

• krolik Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszle od tygodnia, myślałam, że już przechodzi, a w nocy mnie tak strasznie męczyło 😪 już mnie brzuch od tego boli i martwię się czy to nie zaszkodzi małej. Mięśnie dna miednicy to już na pewno się osłabiły mega i mam wizję w głowie, że mi zaniedługo wszystko wypadnie 🙈 postanowiłam, że młoda przed porodem na pewno do żłobka nie pójdzie, jak mi covida przyniesie to nie wyobrażam sobie po porodzie tak kaszleć 😬😬

• Karolina95 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krolik wrote:
    Kaszle od tygodnia, myślałam, że już przechodzi, a w nocy mnie tak strasznie męczyło 😪 już mnie brzuch od tego boli i martwię się czy to nie zaszkodzi małej. Mięśnie dna miednicy to już na pewno się osłabiły mega i mam wizję w głowie, że mi zaniedługo wszystko wypadnie 🙈 postanowiłam, że młoda przed porodem na pewno do żłobka nie pójdzie, jak mi covida przyniesie to nie wyobrażam sobie po porodzie tak kaszleć 😬😬

Ja od tyg mam katar taki z zatok, zatkany nos .
    U mnie starsi właśnie z przedszkola przynieśli coś, córka zapalenie ucha, już lekko na oskrzela zaczęło iść ale antybiotyk bierze i inhalacje robimy więc coś się poprawia 🙁

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do córki używałam kosmetyków z ziaji i bephanten, teraz kupiłam z linomagu (krem do pupci,żel do mycia i krem ) i w razie czego bephanten ale wszystko w małych ilosciach będę używać.
    Mleko kupilam Bebiko takie w razie czego.
    Co do cycków to mi trochę urosły,sutki zrobiły się duże i ciemne, mam już wycieki siary. Nie ma co się stresować karmieniem, można pobudzać na wiele sposobów (najlepszy to przystawianie dziecka, stymulowanie ręczne skutków, laktator, herbatki i bardzo polecam karmi odgazowane mi po nim zawsze dużo mleka leciało aaa i trzeba bardzo dużo pić)
    Ja po miesiącach strasznych zaparć teraz od półtorej tyg mam biegunkę..a co zjem to stoi mi w gardle. Do tego w nocy mam straszną zgage i mi się ulewa

• Sovi Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to też nie robię zapasów to co na początek zobaczę czy to co przy córce miałam to się sprawdzi. Używam bepanthen do pupy. Skory nie smaruje tylko w razie potrzeby jak była gdzieś sucha (np stopy miała suche) to tam linomagiem. Mąż ja i córka z wrażliwą skórą bardzo że skłonnością do zaczerwienień przesuszen więc do mycia będę używać tego co dla córki starszej więc latopic. Kremow do buzi narazie żadnych jak nie będzie problemów na dwór na mróz może krem Nivea albo sztyft mustella. Trzeba popatrzeć by te kremy na mróz nie miały wody w składzie.

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Karolina95 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie też zapasów nie chce robić, dlatego pytam czego używacie co się sprawdza. Bo przy bliźniakach miałam pół szuflady kremów, zeli, oliwek a większość tego dostałam od rodziny nie użyłam większości lub raz.
    Myślę żeby wziąć tylko żel do mycia, oliwkę lub jakiś krem i do pupki linomag. A gdyby były jakieś problemy to już na bieżąco według potrzeb .
    Jedynie zapas chusteczek mokrych i pampersy, myślę o babydream 1 ale chyba wezmę też paczkę 0 do szpitala. Te pampersy mi się dobrze sprawdziły i wydaje mi się że były bardziej chłonne niż pampers

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • krolik Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja biorę zapas głównie tych rzeczy, które mi w największej ilości schodziły czyli właśnie linomagi 🙈 ale pozostałe kosmetyki kupuje pojedynczo. Pamiętam, że strasznie dużo balsamów i zeli dostałam od mamy, babydream i hipp. Mleczka zużyłam na sobie, bo gdybym używała dla młodej to do dziś byśmy miały 😅 żele i szampony też używałam z nią, bo sama lubię te kosmetyki.

• krolik Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://mojswiatdziecka.pl/pl/p/BABYMAM-spiworek-do-wozka-sanek-gondoli-premium/4467?_gl=1*1jwowh1*_up*MQ..&gclid=EAIaIQobChMI-8OLpsOQ9AIVRDcYCh3wdwF_EAQYAiABEgIc4vD_BwE

https://www.c-and-a.com/pl/pl/shop/spiworek-do-wozka-z-kapturem-material-z-recyklingu-2129849/1?q=%C5%9Bpiworek

Doradźcie, który będzie lepszy?

• Karolina95 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wydaje się że ten 1.

Jazamówiłam od babki co szyję... Już ponad miesiąc na niego czekam i się nie mogę doczekać 😬 mam nadzieję że w ogóle przyjdzie bo zapłacone z góry ...
    https://naforum.zapodaj.net/46bb6f0af48c.png.html

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • ŻonaMarynarza Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jednak nie kupuję nowego śpiworka bo mam po córce z beloff do spacerówki, a że mam dużą gondolę to się miesci.

krolik Pierwszy bardziej praktyczny

🩵🤴
    22.01.2022🤴Ksawery 3330g 54cm 16:20
    31.08.2019👸Zuzanna 3305g 55cm 18:25
    10.09.2016💒
    17.03.2008💞

preg.png
  • krolik Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wezmę ten pierwszy, też był raczej moim faworytem, ale drugi wizualnie mi się bardziej podoba 😁 ale praktyczność wygrywa 😁 myślicie, ze jak urodze w terminie czyli około tego 15stycznia,spacery zaczniemy pewnie do tygodnia od porodu, to przyda się w ogóle? Do kiedy taki śpiworek można używać. Bo z drugiej strony szkoda kupować jak mam wyjść w nim tylko kilka razy 🙄 ale z znowu nie wyobrażam sobie przy mrozach w czymś innym. Lubię jak coś na dłużej starcza 😅 Nada się później taki na jesień/zime do spacerówki jak dzidzia będzie większa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2021, 17:24

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Królik, też uważam że ten 1.
    Ja też mam termin na 15.01 :)

Mam podobny śpiworek co ten 1 i uwerz mi że sprawdzi Ci się i będziesz długo używać. W lutym, marcu też jest zima. Ja mój używalam jeszcze do fotelika (ma specjalne dziury na pasy).
    Starczył też na następny rok do spacerowki.

Aaggaa02
  • MojAniolek:(( Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2021, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez nie robie żadnych zapasów. Nie wiem co się sprawdzi. Do Mycia mam babyboom zel i też z tej firmy jakiś balsam. Do pupy zamówiłam bepanthen, a na mróz krem z momme.
    Planuję tez zamówić olej ze słodkich migdałów.
    I nie mam pojęcia jakie pieluszki 🙈 macie jakieś polecenia ?

iv09hdgeq0dhcjwd.png

27.04.2020 - ciąża pozamaciczna 😔
    24.04.2021 - ⏸ 🤰
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krolik wrote:
    https://mojswiatdziecka.pl/pl/p/BABYMAM-spiworek-do-wozka-sanek-gondoli-premium/4467?_gl=1*1jwowh1*_up*MQ..&gclid=EAIaIQobChMI-8OLpsOQ9AIVRDcYCh3wdwF_EAQYAiABEgIc4vD_BwE

https://www.c-and-a.com/pl/pl/shop/spiworek-do-wozka-z-kapturem-material-z-recyklingu-2129849/1?q=%C5%9Bpiworek

Doradźcie, który będzie lepszy?
    mam podobny jak ten pierwszy i służył nam jeszcze w spacerówce gdy córka miała półtora roku. tylko nie wiem jaka masz tam długosć.

zapasó też nie robię, bo nigdy nie wiadomo co nam podpasuje:)

• Azjak Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2021, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia15031 wrote:
    Ja do córki używałam kosmetyków z ziaji i bephanten, teraz kupiłam z linomagu (krem do pupci,żel do mycia i krem ) i w razie czego bephanten ale wszystko w małych ilosciach będę używać.
    Mleko kupilam Bebiko takie w razie czego.
    Co do cycków to mi trochę urosły,sutki zrobiły się duże i ciemne, mam już wycieki siary. Nie ma co się stresować karmieniem, można pobudzać na wiele sposobów (najlepszy to przystawianie dziecka, stymulowanie ręczne skutków, laktator, herbatki i bardzo polecam karmi odgazowane mi po nim zawsze dużo mleka leciało aaa i trzeba bardzo dużo pić)
    Ja po miesiącach strasznych zaparć teraz od półtorej tyg mam biegunkę..a co zjem to stoi mi w gardle. Do tego w nocy mam straszną zgage i mi się ulewa

Eh Karolcia mam podobnie. Wczoraj wieczorem zaczął boleć mnie brzuch: biegunka, wymioty, a w nocy zgaga co 2 godziny. Nic nie pospałam. Oby jak najmniej takich sytuacji.🍀
    Czy też macie taki wstręt do słodkiego? Wszystko jest dla mnie za słodkie 🤔

Starania o pierwszego bobasa od I.2018
    II - III.2020 - Clo 😥
    X - XI.2020 - Aromek 😥
    XII.2020 - cykl naturalny - ciąża biochemiczna 6tc [*] 😭💔
    7.I (30dc) beta 68
    11.I (34dc) beta 228
    16.I (39dc) beta 22
    III.2021 - Aromek III cykl 😥
    IV.2021 - Aromek IV cykl🍀🥳🥰
    11.V (26dc) beta 42
    13.V (28dc) beta 114
    17.V (32dc) beta 756
    22.V (37dc) beta 7831
    CÓRKA 31.12.2021 👧🍼❤️

Starania o drugiego bobasa... od VI.2023
    VI - VIII.2024 - Aromek 😥
    13.IX.2024 - Aromek IV cykl - 1 IUI ❌️
    X - XI.2024 - IUI anulowane 🤨
    XII. 2024 - IVF ❄️❄️❄️
‹‹ 163 164 165 166 167 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ