X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • Moniqaaa Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się o nogi nigdy nie obijał 🤔 ale może dlatego, że jestem bardzo niska.

• Ona28 Koleżanka

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy wrote:
    Tak, insulina nocna chyba od 12tyg. Wody też mówił, że ok więc mam nadzieję, że po prostu drobinka. Oczywiście już sobie porównuje z USG od mojego gina i wymiary niewiele się zwiększyły ale staram się nic nie wkręcać bo to jednak inny lekarz i inny aparat. Zobaczę w poniedziałek jak mój zmierzy po dwóch tyg od ostatniej wizyty, wtedy będę mogła na spokojnie porównać.

Ja też z cukrzycą. Ale bez insuliny. I u mnie taka sama sytuacja ja tyje (już 13kg) a dziecko tez nie waży dużo. Cały czas był w dolnej granicy. Dziwne bo w 1 ciąży ja tyłam mało a dziecko w górnej granicy bylo.
    Mam kontrole u diabetolog co 2 tyg . I ostatnie 2 tygodnie miałam łącznie z 10 przekroczeń. Ale nie pod rząd tylko o różnych porach i w różnych dniach, myślałam, ze mi da insulinę. Ale okazało się że dają dopiero jak w danym posiłku przynajmniej 3 dni pod rząd jest wysoki cukier.

• Ona28 Koleżanka

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weal wrote:
    Ja mam dziewczyny ma Covidach w Krakowie, niestety chyba uważają ze skoro jestem pielęgniarka to takie
    Historie mnie nie rusza i mi opowiadają, ale uwierzcie mi to co się dzieje u nich na oddziałach .. mówią ze pracują od początku pandemii i tyle kobiet w ciąży to jeszcze w żadnej fali nie bylo. A ze jeszcze gorzej od ciężarnych wirusa znoszą kobiety zaraz po porodach. Są to naprawdę mega mega smutne historie . Dlatego ja śmigam za tydzień na 3 dawkę .. o ile powiem Wam ze słyszałam o wielu ciężarnych w poprzednich falach i zazwyczaj ten przebieg był naprawdę Ok, tak ta delta zmutowala i tak ora kobiety w ciąży ze szok.
    A czy bedac w ciąży I chcąc się zaszczepić bada się najpierw układ krzepniecia ? Ja np miałam wysokie d dimery w 1 ciąży i fibrynogen. Teraz jeszcze nie badałam Ale pewnie też. Jem acard i w 1 ciąży miałam też heparyne po skończonym acardzie i potem przez miesiąc po porodzie. Czy to nie jest zbyt ryzykowne by się szczepić mając takie wyniki ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2021, 20:13

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona28 ja też biorę Acard i heparynę. Tak naprawdę nie zbadano dokładnie do tej pory co powoduje zakrzepicę po szczepieniu, jest to ekstremalnie rzadkie i głównie po szczepionce Astry a w ciąży i tak jej nie dostaniesz.
    A co do cukrzycy to u mnie identyczna sytuacja, w poprzedniej miała ostatecznie 10kg na plusie z czego wu kszosc przytyłam pod koniec a syn 3700 w 38 tyg. Teraz już 10 kg i aż strach pomyśleć ile będzie na końcu a dziecko małe :(

FNh9p2.png
  • Karolina95 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy ilość wód plodowych ma wpływ na wielkość dziecka ? 🤔
    Bo mi lekarz już 2 razy mówił że właśnie mam mało wód, staram się pić więcej ale to nic nie dalo do tej pory ... Teraz od ostatniej wizyty wlewam w siebie ile mogę 🙈
    Za troszkę więcej niz miesiąc mam mieć cc a dziecko na poprzedniej wizycie (33tyg+3dni) waży 2kg. Czy to nie za mało ?

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • weal Ekspertka

Wysłany: 20 listopada 2021, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona28 wrote:
    A czy bedac w ciąży I chcąc się zaszczepić bada się najpierw układ krzepniecia ? Ja np miałam wysokie d dimery w 1 ciąży i fibrynogen. Teraz jeszcze nie badałam Ale pewnie też. Jem acard i w 1 ciąży miałam też heparyne po skończonym acardzie i potem przez miesiąc po porodzie. Czy to nie jest zbyt ryzykowne by się szczepić mając takie wyniki ?

Tak jak niżej , zakrzepica to głównie Astra Zeneca I Johnson w ciąży szczepi się tylko mRNA. D - dimery rosną fizjologicznie w ciąży :) pytanie tylko do jakiego poziomu miałaś podwyższone bo skoro leki to pewnie już ponad ten fizjologiczny wzrost. Napewno covid 10000 razy bardziej pretenduje do zakrzepicy niż szczepienie , pogadalabym na Twoim miejscu z jakimś kumatym lekarzem :))

Babcia, Audreyyy lubią tę wiadomość

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina95 moim zdaniem 2kg to dużo na tym etapie, jakby to było mało to chyba ja się powinnam już załamywać

FNh9p2.png
  • krolik Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina ilość wód raczej nie powinna mieć na to wpływu. Poprzednio miałam całkiem sporo, ale w normie i dziecko niecałe 3kg. Raczej na wagę też mają wpływ geny, cukrzyca i inne czynniki. Ale moim zdaniem 2kg na ten etap to wcale nie mało i bierz pod uwagę, że to jest +/-. Moja z wagi na usg wychodziła prawie kg większa, bałam się, że urodzę klocka, a wyszła kruszynka. Także i w drugą stronę może to działać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2021, 23:08

• Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina95 mój ważył w 33+5 2200g (+/-323g) więc też nie dużo a za miesiąc o tej porze będę ostatnią noc w domu bo na drugi dzień do szpitala. Myślę że mały będzie ważył okolo 3200-3300 podobnie jak siostra.

• Karolina95 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już się stresuje cesarka, chociaż mam jeszcze ok miesiąc czasu.. a z drugiej str już bym chciała żeby mała była z nami i się już nie stresowac, że coś może być nie tak 🙁😣

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina95 wrote:
    A czy ilość wód plodowych ma wpływ na wielkość dziecka ? 🤔
    Bo mi lekarz już 2 razy mówił że właśnie mam mało wód, staram się pić więcej ale to nic nie dalo do tej pory ... Teraz od ostatniej wizyty wlewam w siebie ile mogę 🙈
    Za troszkę więcej niz miesiąc mam mieć cc a dziecko na poprzedniej wizycie (33tyg+3dni) waży 2kg. Czy to nie za mało ?
    Generalnie mniejsze dziecko mniej siusia więc wod jest mniej. Nie do końca jest tak że da się zwiększyć ilość wod płodowych piciem to trochę taki mit. Tzn jeśli jesteś odwodniona to tak ale jeśli pijesz na siłę litrami to to nic nie pomoże. Tak jako jak jedząc paczki dziecko w brzuchu nie urośnie większe no chyba że ktoś jest niedożywiony do tej pory albo ma cukrzyce ciążowa i wtedy za dużo glukozy idzie do dziecka ale to niekorzystne zjawisko.. Jeśli wód jest za mało ( o ile masz za mało? Ile wynosi Afi? Bo może po prostu masz w dolnej granicy) to może być tak bez żadnych przyczyn no ale też trzeba sprawdzac wydolność łożyska -przeplywy itd. Co do masy dziecka - masz centyle na opisie USG? Jak nie to w necie są kalkulatory Zaraz wstawię link wpisujesz wymiary i tam będzie na ktorym centylu co jest :) a lekarz miał jakieś uwagi co do wagi?

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://srhr.org/fetalgrowthcalculator/#/

23 centyl więc w normie.

km5sio4p4vcbay7l.png
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie, chyba dziwne, te płatki kosmetyczne dla bobasa do pielęgnacji np. pupy są jednakowych rozmiarów?😊

• Sovi Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    Mam pytanie, chyba dziwne, te płatki kosmetyczne dla bobasa do pielęgnacji np. pupy są jednakowych rozmiarów?😊
    Są trochę mniejsze na rynku ale to nie dla dzidziusia raczej tylko ogólnie do kosmetyki i większe:) ale te kindii tami Dada są takie same z tych większych.

Inkaa85 lubi tę wiadomość

km5sio4p4vcbay7l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2021, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co mi lekarz tlumaczyl to i malowodzie i wielowodzie moze miec przyczyny ale i byc idiopatyczne. I na tym etapie ilosc wód "normalnie" sie nie zmienia juz, tylko bobas rosnie.
    Ja z pierwszym mialam wielowodzie idiopatyczne. I to raczej nie ma zwiazku z waga, dziecko odzywia sie z krwi przez pepowine i lozysko.
    Ja tym razem mam wody w normie, a bobas rośnie na kluske.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2021, 15:54

• Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możecie polecić jakiś dobry Termometr do mierzenia dziecku temp?

• Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina95 ja jak pomyślę o cc to też mam stresa, ale pewnie każda z nas się boi. Dobrze że juz wiemy jak to jest i czym to się je. Ja na pewno co zrobie inczaczej to to że nie będę sobie żałować przeciwólowych (po pierwszej wzielam może z 2-3 razy paracetamol).
    Ja kupiłam takie wieksze platki kosmetyczne.

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inka 85 ja myślałam o xiaomi.
    Ale spójrz na Pantabletka ranki g termometrów, ja już nie pamiętam które modele polecam ale jak będę zamawiać to będę się tym rankingiem sugerować :)

Karolcia, Karolina, też się boję cc, pewnie dlatego że jestem po cc i wiem jak to jest. Jeśli tym razem mi się trafi, obym to lepiej przeszła, ale na pewno gorzej już nie będzie :) mi przeciwbolowe nie pomagały.
    Też Wam się później zrobił taki wałeczek nad blizna? Ja ją miałam dopóki bardzo nie schudłam. Podobno to częste po cc

Aaggaa02
  • Karolina95 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A które wkładki laktacyjne polecacie ?
    Ostatnio tak mi mleko wycieka :( chyba już muszę zacząć ich używać ..

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • Karolina95 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ja nie pamiętam czy miałam taki wałeczek bo to już było 4 lata temu, ale za to do tej pory jak np podrapie nad blizna to tak jakbym nie miała do końca czucia tam

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
‹‹ 177 178 179 180 181 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ