X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • mamuleska Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    deJzi wrote:
    hejka co tu taka cisza???
    ja się długo nie nacieszyłam pogodą znowu leje :( .. ale dzis czuje sie o wiele lepiej nie mam juz sennosci..

mam pytanko do mam co maja juz dzieciaczki, mam czereśnie w domu jak mogę podać dziecku te owoce?

Kompot, kisiel...

deJzi lubi tę wiadomość

f2w3vfxm0sn54roj.png
    mjvywn155d3dwl35.png
  • mamuleska Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka WSK wrote:
    mamuleska wrote:
    Emilko, gratuluję umowy.
    Utrzymanie na czas ciąży + rok macierzyńskiego już masz, bo umowa przedłuży ci się do jego zakończenia. Reszta przywilejów zależy od dobrej woli pracodawcy i stosunków z nim. Troszkę się uspokoicie. Macie więc troszkę czsu na poukładanie sytuacji.
    Bardzo się cieszę.
    Spokojnej pracy, powodzenia

Naprawdę należy mi sie macierzyński a nie zwykły zasilek z ZUS-u? Hmm..w czerwcu będę mieć już 5 miesięcy po porodzie i jeśli się uda to pół urlopu chciałabym oddać mężowi, a ja wrociłabym do pracy, żeby szef nie miał trudności..

Z tym oddawaniem mężowi części macierzyńskiego nie odpowiem, bo nie znam tematu, jak się teraz można dzielić, pozmieniało się to. Ale po pierwsze: na życzenie, przeczytam kodeks pracy i wtedy coś mogę podpowiedzieć. Po drugie: już dziś ci powiem, że nie oddasz mężowi. Matka ci to pisze. Jak szef bez ciebie da radę 6 miesięcy, da i 12. A jak będzie chciał ci podziękować to i po krótkim macierzyńskim to zrobi. Wszystko można oczywiście przegadać ale jak sypnie się sprawa ciąży, szef będzie ok się wobec ciebie zachowywać, sam cię na długi urlop będzie namawiał. Nikt tak dobrze nie zajmie się dzieckiem jak mama.

deJzi lubi tę wiadomość

f2w3vfxm0sn54roj.png
    mjvywn155d3dwl35.png
  • mamuleska Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka WSK wrote:
    mamuleska wrote:
    Emilko, gratuluję umowy.
    Utrzymanie na czas ciąży + rok macierzyńskiego już masz, bo umowa przedłuży ci się do jego zakończenia. Reszta przywilejów zależy od dobrej woli pracodawcy i stosunków z nim. Troszkę się uspokoicie. Macie więc troszkę czsu na poukładanie sytuacji.
    Bardzo się cieszę.

Naprawdę należy mi sie macierzyński a nie zwykły zasilek z ZUS-u? Hmm..w czerwcu będę mieć już 5 miesięcy po porodzie i jeśli się uda to pół urlopu chciałabym oddać mężowi, a ja wrociłabym do pracy, żeby szef nie miał trudności..

W czasie urlopu macierzyńskiego WSZYSTKIE kobiety dostają właśnie zasiłek macierzyński. Wypłaca go zus. A mimo krótkiej umowy, możesz skorzystać z tego urlopu. Z urlopu wypoczynkowego po nim i wychowawczego niestety nie.

f2w3vfxm0sn54roj.png
    mjvywn155d3dwl35.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2013, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamuleska jak sie czujesz ?

• mamuleska Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asi
    A ja mam ciąg dalszy hitów z moim byłym, popiep...onym pracodawcą. Właśnie odebrałam dziś telefon z zus. Pani mnie poinformowała, że nie może mi wypłacić zasiłku opiekuńczego ( brałam opiekę nad synem 20-25.05) ponieważ jestem zatrudniona nadal w innej firmie. A nie mogę być na opiece w jednej firmie a pracować w drugiej. Okazało się, że ten palant skończony mnie nie wygłosił w zusie i muszę teraz znów odkręcać sprawy. Nie mam już siły. A dziś był ze mną umówiony w południe. I odebrałam rano smsa, że nie da rady. Cholera mnie bierze.
    Najśmieszniejsze jest to, że jakiekolwiek dochodzenie w zusie np wszczynają tylko na podstawie wyroku sądu pracy. A z inspekcją, pisałam, już mieliśmy do czynienia. Kontrola nie wykazała uchybień. Cudownie. Jak powstanę z wyra, czeka mnie jeszcze teraz wizyta w zusie. Pracodawca spieprzył sprawę a ja muszę pisać oświadczenia i się tłumaczyć...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2013, 17:37

f2w3vfxm0sn54roj.png
    mjvywn155d3dwl35.png
  • aher Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka WSK wrote:
    mamuleska wrote:
    Emilko, gratuluję umowy.
    Bardzo się cieszę.

Dziewczyny wybaczcie ale dołączę się do tematu - czy nie jest tak, że pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę do porodu, a po porodzie (jeśli pracodawca nie przedłuży umowy na okres dłuższy niż do porodu) macierzyński przez należny okres wypłaca ZUS? Jak dla mnie roczny urlop macierzyński to narazie zagadka - czytałam, że długość urlopu macierzyńskiego wraz z dodatkowym to 24 tyg (przy urodzeniu jednego dziecka), a pozostałe 28 tygodni to urlop rodzicielski, który nie wiem czy należy się wszystkim mamom nawet tym, którym umowa wygasła z dniem porodu? Ja mam umowę do 1 kwietnia 2014 - skończy się ona w trakcie urlopu macierzyńskiego i wydaje mi się, że nie zostanie przedłużona (pracodawca chce zatrudnić kogoś na moje miejsce wraz ze zmniejszeniem etatu o połowę). Zastanawiam się czy w takiej sytuacji, będzie mi się należał urlop rodzicielski. Macie wiedzę na ten temat?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2013, 17:40

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • mamuleska Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    deJzi wrote:
    mamuleska jak sie czujesz ?

Dzięki za troskę
    Najbardziej d...pa mnie boli. Od leżenia. I plecy.
    A tak, bez zmian. Brzuch mnie boli jakbym miała zaraz dostać mega okres. To jest przedziwne. I mam podbrzusze twarde, spięte. Ja to chyba do chodzenia w ciąży się nie nadaję. A do leżenia to już wcale!!!

f2w3vfxm0sn54roj.png
    mjvywn155d3dwl35.png
  • mamuleska Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aher wrote:
    Emilka WSK wrote:
    mamuleska wrote:
    Emilko, gratuluję umowy.
    Bardzo się cieszę.

Dziewczyny wybaczcie ale dołączę się do tematu - czy nie jest tak, że pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę do porodu, a po porodzie (jeśli pracodawca nie przedłuży umowy na okres dłuższy niż do porodu) macierzyński przez należny okres wypłaca ZUS? Jak dla mnie roczny urlop macierzyński to narazie zagadka - czytałam, że długość urlopu macierzyńskiego wraz z dodatkowym to 24 tyg (przy urodzeniu jednego dziecka), a pozostałe 28 tygodni to urlop rodzicielski, który nie wiem czy należy się wszystkim mamom nawet tym, którym umowa wygasła z dniem porodu? Ja mam umowę do 1 kwietnia 2014 - skończy się ona w trakcie urlopu macierzyńskiego i wydaje mi się, że nie zostanie przedłużona (pracodawca chce zatrudnić kogoś na moje miejsce wraz ze zmniejszeniem etatu o połowę). Zastanawiam się czy w takiej sytuacji, będzie mi się należał urlop rodzicielski. Macie wiedzę na ten temat?

Poczytam teraz to bardzo skomplikowane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2013, 17:43

f2w3vfxm0sn54roj.png
    mjvywn155d3dwl35.png
  • Emilka WSK Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jadę na izbę bo krwawię...

Zawsze będziemy Cię kochać !!!
    10 tydz- Maleństwo 6.06.2013 [*]
    002cf1800b.png

a7dbd8d14944931f43d9602c2b1bc61d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

Św. Dominiku- dopomóż! Wierzymy!
  • madzia123 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilka powodzenia mam nadzieje że kruszynka dzielnie siedzi w środku silna i nie da się szybko wykurzyć

relg3e5ejwatx9hx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2013, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cholera... daj znac

• Asi Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka trzymam kciuki daj znać

2fwa43r8en2liwr1.png
    jox6krhmbw4p5s4c.png
  • mamuleska Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki Emilka
    Czekamy na wieści... tylko dobre!

f2w3vfxm0sn54roj.png
    mjvywn155d3dwl35.png
  • HOPE83 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka- jesteśmy z Tobą, daj koniecznie znać co i jak!

82doi09kxiyf6x26.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2013, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka trzymam kciuki, daj znać!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2013, 20:04

• Asi Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2013, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze i teraz ciężko będzie zasnąć . Oj dziewczyny najpierw stresujemy się o brzuszki a potem o maluszki ...

deJzi lubi tę wiadomość

2fwa43r8en2liwr1.png
    jox6krhmbw4p5s4c.png
  • mamuleska Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2013, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od rana cisza.
    Mąż mi wczoraj zabrał komputer bo zaczęłam schizować.
    Czekamy więc na wieści od Emilki. Ale jak pojechała na izbę, i jest ok, w co wierzę głęboko, raczej została w szpitalu na obserwacji. Innych opcji nie chcę nawet do siebie dopuszczać...

deJzi lubi tę wiadomość

f2w3vfxm0sn54roj.png
    mjvywn155d3dwl35.png
  • mamuleska Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2013, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asi wrote:
    kurcze i teraz ciężko będzie zasnąć . Oj dziewczyny najpierw stresujemy się o brzuszki a potem o maluszki ...

Cześć Asi
    Zawsze mi się wydawało, że boisz się o dziecko od urodzenia, jak je masz w rękach. Jak zaszłam w pierwszą ciążę, odebrałam wynik pierwszej bety i stwierdziłam na głos, że boję się, żeby jej nie stracić, w tym momencie zrozumiałam, że właśnie zaczęło się moje macierzyństwo i z czym to jest związane. Bardzo dobrze pamiętam tą chwilę, z mężem siedzieliśmy w samochodzie na skrzyżowaniu, czekając na zmianę świateł... i właśnie zaczęłam myśleć jak matka. Takie śmiesznie głupie wspomnienie.

deJzi lubi tę wiadomość

f2w3vfxm0sn54roj.png
    mjvywn155d3dwl35.png
  • mamuleska Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2013, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aher wrote:
    Emilka WSK wrote:
    mamuleska wrote:
    Emilko, gratuluję umowy.
    Bardzo się cieszę.

Tak umowa przedłuża się do porodu, art 177&3 kodeksu pracy
    Z tym rodzicielskim, nikt ci dziś na 100% nie odpowie. Może gdzieś w okolicach września, jak zaczną kobiety na ten rodzicielski przechodzić, coś się rozjaśni. Ale zawsze były przepisy przejściowe i na korzyść kobiety. Jeśli jesteś zdecydowana na długi macierzyński, od razu przed porodem deklaruj, że bierzesz, może to coś zmieni. A z pracodawcą bym w razie czego rozmawiała. Dla niego finansowo bez znaczenia czy umowa wygaśnie w połowie macierzyńskiego, czy parę miesięcy później. Może zgodzi się przedłużyć ją dla twojego spokoju.

f2w3vfxm0sn54roj.png
    mjvywn155d3dwl35.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2013, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kobietki
    i co ... nie ma żadnej wiadomości od Emi.. hmm może zatrzymali ja w szpitalu,
    a który to był tydzień, bo z tego jej suwaczka nic nie rozumie??

mamuleska nie dziwie się ze zabrał ci kompa, sama byłam w szoku... no kurde dziewczynie się tak fajnie układało znalazła prace ,a teraz nie daj boże będzie musiała leżeć... już nie chce myśleć o najgorszym bo napisała ze krwawi... może tylko plamiła..

byłam dziś rano oddać krew, kurcze cały czas myślałam o Emilce..
    za tydzień odbiór wyników.

‹‹ 35 36 37 38 39 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ