X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • venne Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorcia7979 wrote:
    Też mnie to ciekawi, zdania są bardzo podzielone, co prawda ja farbuję się na blond i mam już czarne odrosty takie z 5 cm, wyglądam okropnie, mój mąż śmieje się, że to takie nieudane ombre :D ale mimo wszystko nie ryzykuję i nie idę do fryzjera i chodzę z takimi "kłakami", może w II trymestrze się zdecyduję. Włosy podczas ciąży mam naprawdę w kiepskiej kondycji, chociażby dlatego nie chciałabym im dodatkowo szkodzić, a jeśli to ma wpływ na maleństwo to już w ogóle nie ma mowy.

no ja właśnie też farbuje się na blond i mam ze 3 cm odrostów i mnie to denerwuje, polecialabym przefarbować, no ale nie wiem :/

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej, ale ja Wam zazdroszczę takich dużych rodzin :-) Chciałabym mieć jeszcze jakieś rodzeństwo, ale za to mam bardzo dobry kontakt z kuzynostwem. Mam brata 31 i siostrę 30 i mimo iż mieszkają od dziecka w Niemczech mamy świetny kontakt jeszcze jest najstarszy 37, ale z nim kontakt tylko jak jestem u nich albo przyjadą do Polski. Poza tym siostrę 37, która też mieszka w Warszawie mamy super kontakt oraz siostrę 33 od kiedy wyjechała do Londynu kontakt się rozluźnił, ale jest :-) Jestem najmłodsza bo w lipcu skończę 28.

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
  • Kulka-online Nowa

Wysłany: 16 czerwca 2016, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, piszę pierwszy raz ale czytam już długo. Oficjalnie witam się z Wami.
    Termin OM mam na 21 stycznia.
    Do dziewczyn z Katowic i okolic: Gdzie robicie te badania prenatalne?, Ja w sumie się umówiłam na graniczną a mój lekarz mi dziś na wizycie powiedział, że mam iść do Feminy. Na stronie tej Feminy nie ma informacji o lekarzach tam przyjmujących więc nie jestem w stanie sprawdzić opinii ani czy mają certyfikat FMF.
    I drugie pytanie dotyczące badań prenatalnych: czy pobieranie krwi do testu pappa musi być w ten sam dzień co USG? Bo mi kazali przyjść 1,5 tyg. wcześniej (będę wtedy dopiero w 10 tyg.)
    I trzecie pytanie: jakie witaminy bierzecie? Mój doktorek się upiera, że mam brać jakiś zestaw witamin dla kobiet w ciąży - sam kwas foliowy go nie zadowala.
    I czwarte pytanie odnośnie pracy: Mam umowę na czas określony - koniec na umowie po 3 miesiącu więc powinni przedłużyć. Ale jak się teraz przyznam (9 tydzień) to czy przypadkiem nie mogą próbować mnie zwolnić (2-tygodniowy okres wypowiedzenia) tak aby nie musieć mi przedłużać tej umowy. Co myślicie?

EwaP, wariatka3 lubią tę wiadomość

• karpetta Koleżanka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam bóle jak na okres i klucia podbrzusza, pachwin. Tez myślę, że to normalne. Przeciez nie mam plamien czy krwawien, wiec myślę że jest ok :-)

Jeśli chodzi o rodzeństwo to mam dwóch braci jeden 2,5 roku młodszy a drugi młodszy 16 lat :-) ze średnim w dzieciństwie się lalismy, kłócilismy ale też byliśmy bardzo za sobą. On miał fiu bziu w głowie, ja wiecznie musiałam go szukać, pilnować itd. Wyrósł na ogarnietego, rozsadnego faceta a myślałam że będzie inaczej, z najmłodszym jesteśmy mega zzyci, często jest u nas na weekend, na wakacje go zabieramy, mamy dobry kontakt, a z naszym młodym traktują się jak bracia :-) różnica między nimi 6 lat. Myślę że Gabrys będzie cudownym starszym bratem, bardzo chce rodzeństwa :-) oczywiście żałuję że wcześniej nie zdecydowaliśmy się na drugie bobo ale faceci dojrzewają później ;-)

EwaP lubi tę wiadomość

Synuś Gabryś 19.11.2009r. <3

zud3s65gbleemoja.png
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Kulka ;)
    Co do pobierania krwi, pielęgniarki w szpitalu do którego chodzę powiedziały, że najlepiej dzień przed, ale dowiedz się jak z wynikami, u mnie na miejscu jest laboratorium i w dniu wizyty będą czekały już na biurku u mojego lekarza :)
    Co do witaminek biorę Femibion, ale nie wiem czy nie zmienię, zastanawiam się nad Mama DHA.

Co do reszty pytań niestety nie orientuje się ;)

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
    Aniołek 02.2014 [*] 07.2014 [*]
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które chcą uczestniczyć w grupie na FB, zapraszam na priv. z danymi ;)
    W związku z tym, że ma to być grupa całkowicie tajna nie można samemu się dołączyć, będę każdą z osobna dodawała :)

angelstw, wariatka3 lubią tę wiadomość

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
  • Kulka-online Nowa

Wysłany: 16 czerwca 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Justyna,
    No własnie mówili, że gdzieś tę krew wysyłają więc żeby były wyniki w dniu USG trzeba przyjść 1,5 tyg. wcześniej. Ale wyczytałam,że te parametry, które badają w krwi zmieniają się (rosną lub maleją) w każdym kolejnym dniu ciąży.
    Zaraz pooglądam te witaminy w aptece i na coś się zdecyduję.
    Aha - to moja druga ciąża, mam syna 4,5 więc małe doświadczenie jest i mogę jakby co służyć pomocą.

• Wiedźma82 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dziewczyny zasuwacie z tymi postami. Ciężko nadrobić :-)

Ja rodzeństwa nie mam, tzn. miałam młodzsą siostrę urodoną pięć lat po mnie, ale była wcześniakiem po konflikcie serologicznym i niestety przżyła tylko trzy godziny.

Co do karmienia piersią lub mm, to z racji braku doświadczenia też ciężko mi się wypowiedzieć.

Ciąża chyba (pomijając samopoczucie) dobrze wpływa na mój organizm. Włosy mocniejsze ( tylko szybciej się przetłuszczają), paznokcie rosną jak głupie, a tak idealnych wyników krwi nie miałam chyba od 3 lat :-)

Czy możliwe jest, żeby brzuszek już.lekko wystawał? Waga nie wzrosła, a w spodniach mi tak jakoś ciaśniej...

dqprk6nlginvcqzk.png
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kulka-online wrote:
    Dziewczyny, piszę pierwszy raz ale czytam już długo. Oficjalnie witam się z Wami.
    Termin OM mam na 21 stycznia.
    Do dziewczyn z Katowic i okolic: Gdzie robicie te badania prenatalne?, Ja w sumie się umówiłam na graniczną a mój lekarz mi dziś na wizycie powiedział, że mam iść do Feminy. Na stronie tej Feminy nie ma informacji o lekarzach tam przyjmujących więc nie jestem w stanie sprawdzić opinii ani czy mają certyfikat FMF.
    I drugie pytanie dotyczące badań prenatalnych: czy pobieranie krwi do testu pappa musi być w ten sam dzień co USG? Bo mi kazali przyjść 1,5 tyg. wcześniej (będę wtedy dopiero w 10 tyg.)
    I trzecie pytanie: jakie witaminy bierzecie? Mój doktorek się upiera, że mam brać jakiś zestaw witamin dla kobiet w ciąży - sam kwas foliowy go nie zadowala.
    I czwarte pytanie odnośnie pracy: Mam umowę na czas określony - koniec na umowie po 3 miesiącu więc powinni przedłużyć. Ale jak się teraz przyznam (9 tydzień) to czy przypadkiem nie mogą próbować mnie zwolnić (2-tygodniowy okres wypowiedzenia) tak aby nie musieć mi przedłużać tej umowy. Co myślicie?

Ja robię u lekarzy z Łubinowej. Witaminy brałam i teraz tez zacznę Pregna DHA.
    Umowę ci przedłuża. Ktoś tu pisał,ze zmieniły sie przepisy i teraz w ogóle nie można zwolnić kobiety w ciazy nawet przed 3 miesiącem wiec spokojnie możesz już dać zaświadczenie :)

A i witamy :)

f2w3yx8dyu5e286e.png
    km5sroeqx17f5ycl.png[/url]
  • Astonia Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna, a czy będzie innym osobom widoczne, że dołączyłam do tej grupy na ? Bo mam znajomych z pracy, i nie chciałabym żeby się dowiedzieli teraz..

2nn3vfxmntpmdpv2.png
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Astonia wrote:
    Justyna, a czy będzie innym osobom widoczne, że dołączyłam do tej grupy na ? Bo mam znajomych z pracy, i nie chciałabym żeby się dowiedzieli teraz..

Nie, będę musiała dodać Cię do znajomych (tak mi się wydaje) i następnie dodam do grupy. Nie będzie to standardowa grupa gdzie można samemu dołączyć ;)
    Całkowicie tajna i nie widoczna dla nikogo innego :)

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
  • Astonia Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A teraz już całkowicie chcecie przejść na fb?

2nn3vfxmntpmdpv2.png
  • Kulka-online Nowa

Wysłany: 16 czerwca 2016, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Peggysue,
    Na Łubinowej chyba nie mają na NFZ? Ja ma skierowanie i w sumie w necie znalazłam 6 miejsc gdzie te badania wykonują na NFZ.
    Też mi się wydaje, że nie mogą mnie zwolnić. Jak pomyślę o rozmowie z szefem to mi się niedobrze robi. Ale trzeba przez to przebrnąć.

PeggySue lubi tę wiadomość

• Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna dodałam Cię do przyjaciółek żeby wysłać Ci wiadomość prywatną z namiarami na fb :-)

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
  • Sis Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też :)

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Astonia wrote:
    A teraz już całkowicie chcecie przejść na fb?

Zostajemy tutaj, ale tam będzie łatwiej np. wstawiać zdjęcia, szybko się skontaktować w razie W. ;)

Jak możecie to w wiadomości napiszcie jak wygląda wasza profilówka ;)

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
  • bergamotka Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam na pierwszej wizycie :)
    Stres niesamowity, że to będą bliźniaki, bo miałam od początku kosmicznie wysoką betę i przyrosty po 200%. Ale jest jedno pisklątko- 16 mm. Serduszko 140 uderzeń. Z OM jest 7 tyg i 4 dni, a z USG 8 tyg i 3 dni, więc jakby o tydzień starsze. Teraz nie wiem, czy myśmy je zrobili wcześniej niż myślałam, czy po prostu takie duże po rodzicach- ja mam 180, a mąż 190.

venne, wszamanka, Sis, merida17, zicka, Dorcia7979, angelstw, wariatka3 lubią tę wiadomość

iv092n0akv1jf8zt.png

dqprru1dqew2759v.png
  • venne Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2016, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam 9 tydzień zaczęty i na oświadczeniu pisze że ciąża 2 miesięczna. Ale mam umowę na czas nieokreślony, tak więc na tego rodzaju umowie na pewno mnie nie zwolnią? Mimo że nie mam ukończonych 3 miesięcy ciązy???

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • Andziulkagw Znajoma

Wysłany: 16 czerwca 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorcia7979 wrote:
    Też mnie to ciekawi, zdania są bardzo podzielone, co prawda ja farbuję się na blond i mam już czarne odrosty takie z 5 cm, wyglądam okropnie, mój mąż śmieje się, że to takie nieudane ombre :D ale mimo wszystko nie ryzykuję i nie idę do fryzjera i chodzę z takimi "kłakami", może w II trymestrze się zdecyduję. Włosy podczas ciąży mam naprawdę w kiepskiej kondycji, chociażby dlatego nie chciałabym im dodatkowo szkodzić, a jeśli to ma wpływ na maleństwo to już w ogóle nie ma mowy.
    Mnie moja fryzjerka wyśmiała że to stare zabobony i teraz są farby bezpieczne

34bwxzkri9yfzh95.png
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kulka-online wrote:
    Dzięki Peggysue,
    Na Łubinowej chyba nie mają na NFZ? Ja ma skierowanie i w sumie w necie znalazłam 6 miejsc gdzie te badania wykonują na NFZ.
    Też mi się wydaje, że nie mogą mnie zwolnić. Jak pomyślę o rozmowie z szefem to mi się niedobrze robi. Ale trzeba przez to przebrnąć.
    Maja tam kontrakt z NFZ ale musiałabym zadzwonić i zapytać bo sprzęt jest tam świetny.

f2w3yx8dyu5e286e.png
    km5sroeqx17f5ycl.png[/url]
‹‹ 353 354 355 356 357 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ