X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • Madzia1888 Koleżanka

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coconue wrote:
    Moje odczucia ze stosowania detektora tętna Sonoline B

- myślałam, że będzie łatwiej cokolwiek znalezc. Wg mnie ja jeszcze serduszka Groszka nie znalazłam.
    Kilka razy na wyświetlaczu pojawilo się tetno 150/170. Trzy razy pojawiło się tętno ponad 200!!! Ale nic nie było słuchać. Tylko na wyswieylaczu pojawila sie liczba.
    Nie schizuje, bo to nie jest proste znalezc cokolwiek.

Słychać dobrze moją tętnicę szyjną. Już serce moje słychać gorzej. To są dwa miejsca gdzie bez problemu jestem w stanie usłyszeć tętno i mieć jakiś wynik ok 80-90. Jak najezdzam na brzuch i znajduję tętno 80-90 to wiem ze to moje. Wtedy odjezdzam od niego i probuje znalezc je ponownie. Trudno mi ponownie najechac na tetnice swoja zeby slyszec swoje tetno w tym samym miejscu.

zatem znalezienie ponowne tetna Groszka o ile w ogole to tetno to bylo tetno Groszka.

Na detektorze czasami slychac tetno - pewnie moje, a nic sie nie wyswietla.
    To nie jest to takie łatwe jak sie czyta w necie, na forum czy jaak sie oglada filmiki na YT.

A jakie sa Wasze odczucia z detektorami? Kiedy pierwszy raz uslyszalyscie tetno?

Kochana nie stresuj się. Ja czasem nie widze tetna na wyswietlaczu a slysze taki traktor szybki to wiem ze to bobas. Czasem zdarza sie ze nie pojawia sie cyfra na wyswietlaczu bo jest zagluszane tetno malca przez nasze zyly. Poszukaj przy lini gdzie zaczynaja rosnac włosy łonowe. Wraz z przesuwaniem sie macicy ku gorze bobas tez bedzie sie przemieszczal. Puls powyzej 140 to na bank malec. Moj sie wierci wiec zlapanie go czasem wymaga stalowych nerwow ;)

*** Córeczka Wiktoria 20.08. 2014-22. 08.2014 Mój kochany Aniołek 32tyg+6dn ***

gannyx8dxw1dmqff.png
  • karpetta Koleżanka

Wysłany: 6 lipca 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coconue wrote:

- myślałam, że będzie łatwiej cokolwiek znalezc. Wg mnie ja jeszcze serduszka Groszka nie znalazłam.
    Kilka razy na wyświetlaczu pojawilo się tetno 150/170. Trzy razy pojawiło się tętno ponad 200!!! Ale nic nie było słuchać. Tylko na wyswieylaczu pojawila sie liczba.

Słychać dobrze moją tętnicę szyjną. Już serce moje słychać gorzej. To są dwa miejsca gdzie bez problemu jestem w stanie usłyszeć tętno i mieć jakiś wynik ok 80-90. Jak najezdzam na brzuch i znajduję tętno 80-90 to wiem ze to moje. Wtedy odjezdzam od niego i probuje znalezc je ponownie. Trudno mi ponownie najechac na tetnice swoja zeby slyszec swoje tetno w tym samym miejscu.

zatem znalezienie ponowne tetna Groszka o ile w ogole to tetno to bylo tetno Groszka.

To nie jest to takie łatwe jak sie czyta w necie, na forum czy jaak sie oglada filmiki na YT.

A jakie sa Wasze odczucia z detektorami? Kiedy pierwszy raz uslyszalyscie tetno?

Ja wczoraj byłam na mierzeniu tętna maluchów. Freya bez problemu znalazła swojego malca i cudownie biło serduszko. U mnie niestety nie znalazłyśmy. Nie panikuję, nie schizuję, bo wiem po USG prenatalnym, że mój bobo jest głęboko umiejscowiony, więc ciężko będzie Go znaleźć. Poza tym nie mam żadnych niepokojących objawów.
    Szkoda ale trudno, przeżyję ;-) najwyżej, jak mnie ogarnie moment zwątpienia, to polecę prywatnie do gina :-P

Synuś Gabryś 19.11.2009r. <3

zud3s65gbleemoja.png
  • Ana. Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coconue wrote:

Kurcze.. Ja mam ten sam detektor co Ty i jestem mocno zaskoczona tym co napisałaś. Ja znajduję tętno Malucha od 10 tygodnia, przez 10-11 tydzień wyświetlała mi się tylko liczba (160-175), było słychać szum, od 12 tygodnia już miarowe, równe bicie serduszka, inny dźwięk niż tętnice, taki jak moje serce tylko ciszej i szybciej.
    Ogólnie nigdy nie zajęło mi dłużej niż 30 sekund znalezienie,nawet na początku, a odrobinę tłuszczyku na brzuszku mam. Nie wiem, może to kwestia tego, że gin pokazał mi dokładnie jak używać detektora?

n59y3e5elyx39qbm.png
    m3sx9jcghh12782r.png

6+2 - 0.5cm, <3
    8+2 - 1.8cm, <3
  • Coconue Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana. wrote:
    Kurcze.. Ja mam ten sam detektor co Ty i jestem mocno zaskoczona tym co napisałaś. Ja znajduję tętno Malucha od 10 tygodnia, przez 10-11 tydzień wyświetlała mi się tylko liczba (160-175), było słychać szum, od 12 tygodnia już miarowe, równe bicie serduszka, inny dźwięk niż tętnice, taki jak moje serce tylko ciszej i szybciej.
    Ogólnie nigdy nie zajęło mi dłużej niż 30 sekund znalezienie,nawet na początku, a odrobinę tłuszczyku na brzuszku mam. Nie wiem, może to kwestia tego, że gin pokazał mi dokładnie jak używać detektora?

Ana to jak go uzywasz, na co ginekolog zwrócił Ci uwagę? Na jakiej wysokości szukałaś.
    Ja szukałam wczoraj 1h i się poddałam. Ile dajesz źelu do usg?

Mama Amelci ur. 18.01.2017 r. ))))) warto wierzyć :)))

Mama dwóch Aniołków [6t] i [10t].
  • Kamila ;) Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coconue ja mam nowszy model a słabszy (sonoline c)...i tez długo szukałam na poczatku ale zawsze max 15min...od 12tc slysze bicie serduszka czasem lepiej czasem słabiej. Zawsze jest tuz nad bądź przy lini konca włosów łonowych. I rzadko pokazuje mi sie pomiar na wyświetlaczu. Czasem jak sie zlapie to zaraz ucieka :) i zelu nie daje duzo, tak by byla cienka warstwa na skórze :)

nikaaa_87 musieli pomylic probki nie ma innego wytłumaczenia, tym bardziej ze wyniki z USG sa dobre.

U mnie tez wczoraj bóle głowy i siegnelam po paracetamol. W dodatku wczoraj znow mialam wymioty :(

Czy którejś z was tez schodzi skóra? kremuje sie, z brzucha podbrzusze i z piersi schodzi skora. Nawet peeling nie daje rady.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2016, 17:36

ma6n13bx3stfpcr8.png
  • nikaaa_87 Przyjaciółka

Wysłany: 6 lipca 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za słowa otuchy... Czekam na te wyniki jak na wyrok... Boże, ile ja bym dała, żeby tamte wyniki okazały się pomyłką...

nikaaa_87
  • Ana. Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coconue wrote:
    Ana to jak go uzywasz, na co ginekolog zwrócił Ci uwagę? Na jakiej wysokości szukałaś.
    Ja szukałam wczoraj 1h i się poddałam. Ile dajesz źelu do usg?

Mi gin kazał robić tak - znaleźć główną tętnicę (na samym środku, dwa palce nad linią włosów mw) - ona powinna dawać Ci stukotanie/szum i wartość w granicach 90-120 (albo w pobliżu jeśli miewasz wahania ciśnienia). Jak ją już złapiesz i ogarniesz to zapamiętaj że szukasz innego dźwięku, bardziej stukotania. Krążysz w promieniu max 5 cm w każdą stronę - musisz ogarnąć czy potrzebujesz dociskać detektor czy nie, u mnie przy dociśniętym nic nie pokazuje, jak jest leciutko na skórze to jest spoko. I ja używam sporej, grubej warstwy żelu - ale na bardzo małym obszarze bo już wiem gdzie szukać - nakładam żel bezpośrednio na głowicę a nie na brzuch.

Coconue lubi tę wiadomość

n59y3e5elyx39qbm.png
    m3sx9jcghh12782r.png

6+2 - 0.5cm, <3
    8+2 - 1.8cm, <3
  • Ana. Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nikaaa_87 wrote:
    Dziękuje za słowa otuchy... Czekam na te wyniki jak na wyrok... Boże, ile ja bym dała, żeby tamte wyniki okazały się pomyłką...

Nika. to musiał być błąd. Przy takich wynikach (tu zdanie mojej znajomej, która jest lekarzem) niemożliwe, żebyś była w ciąży. A jeśli dzieciątko jest to te wyniki nie mogą być prawdziwe. Wiem, że trudno się czeka ale chyba nie masz wyjścia tylko uzbroić się w cierpliwość a uznać że tamtych nie było...

n59y3e5elyx39qbm.png
    m3sx9jcghh12782r.png

6+2 - 0.5cm, <3
    8+2 - 1.8cm, <3
  • skallarek Znajoma

Wysłany: 6 lipca 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tu pusto, nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda ;) Ja jestem po badaniach prenatalnych i jestem zadowolona bo z dzidziusiem wszystko w porządku, przezierność ok, rączki i nóżki ma i co chwilę za głowę się łapie. Lekarz na 70-80% obstawia dziewczynkę :)

Domi$, Wiedźma82, atagata, amelik, freya, PeggySue, karpetta, anettte, Madzia1888, Kamila ;) lubią tę wiadomość

tb73hdgehrkau5k1.png
  • Trawka Przyjaciółka

Wysłany: 6 lipca 2016, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skallarek wrote:
    Ale tu pusto, nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda ;) Ja jestem po badaniach prenatalnych i jestem zadowolona bo z dzidziusiem wszystko w porządku, przezierność ok, rączki i nóżki ma i co chwilę za głowę się łapie. Lekarz na 70-80% obstawia dziewczynkę :)
    Super, gratuluję :D

skallarek lubi tę wiadomość

p19uvfxmh8w6ug7e.png
  • amelik Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skallarek zagladam z 15 razy dziennie patrzac na moj kanapowy tryb zycia :) tylko czekam na posta by popisac a nie bede tu monologu prowadzila
    boje sie od razu zaczac normalny tryb zycia wiec krwiaka nie ma ale wole nadal uwazac bo to nic nie kosztuje ze bede odpoczywala a na sprzatanie itp. tez przyjdzie czas co dzien troszke...
    jutro moze rusze mycie umywalek hehe
    dobranoc nie sadzilam ze juz tak pozno!

Jakub nasze pierwsze szczęście 17.01.2012
    Szymon nasze drugie szczęście 20.01.2017
  • amelik Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skallarek moj dzidzia tez mial rece przy glowce :) najpierw byl spokojny to lekarz mowi pomierzymy i sie w tym momencie fikanie zaczelo ! jak na zyczenie hehe
    juz jakos przyzwyczailam sie do myslenia ze syneczek :)

• emoska Debiutantka

Wysłany: 7 lipca 2016, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez po badaniach, dzidziol ma wszystko tam gdzie trzeba i 64 mm i jest dziewczynką

Amelik ja tu będę bo na facebooka się nie przeniosą, nigdy nie założyłam konta i niech tak zostanie ;)

atagata, Wiedźma82, freya, anettte, Madzia1888, skallarek, Kamila ;), EwaP lubią tę wiadomość

uwo9gzu3u2y2oyhz.png
  • nikaaa_87 Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2016, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana. wrote:
    Nika. to musiał być błąd. Przy takich wynikach (tu zdanie mojej znajomej, która jest lekarzem) niemożliwe, żebyś była w ciąży. A jeśli dzieciątko jest to te wyniki nie mogą być prawdziwe. Wiem, że trudno się czeka ale chyba nie masz wyjścia tylko uzbroić się w cierpliwość a uznać że tamtych nie było...
    Dziękuję. Oby to była pomyłka. Cała przychodnia się przejęła, bo czegoś takiego jeszcze nie widzieli... Z 2 usg mam wyniki podobne
    Trisomia21 1:3487, trisomia 18 1:5266, trisomia 13 1:20000, kość modowa obecna,przeciętność karku 1,6, długość 66,2mm , serduszko 157/min żadnych wad,łożysko tylna ściana wysoko... A te z krwi trisomia 21 1:13560,trisomia 18 1:97,trisomia 13 1:1569.Wolne hcg 0,1 IU/L PAPP-A 0,010 IU/L...

nikaaa_87
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja byłam dzisiaj podglądać maluszka i ma już 8cm! I termin porodu 4 dni do przodu. Już zaczynam panikować że urodze w grudniu i nie dotrwam do terminu cc. :-)

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • amelik Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet tez panikuje
    dzidziol z usg tydzien wczesniej a zaszlam ok 10,dnia cyklu wczesniej raczej nie....
    wiec przypuszczam ze bedzie znowu wielki chlop :) no i juz tak mysle oby wyszlo z cesarka, bo sie boje ze mi lekarz da skierowanie a ord powie nie nie ta pani urodzi naturalnie
    pierwsze dziecko brak postepu porodu, zwezona miednica, maly sie nie wstawial w ogole i mialam wynajeta polozna ktora byla szefowa musiala isc na swoj dyzur i mi cesarke przypieszyla za co jej z calego serducha dziekuje jak slysze o porodach 16h i konsekwencjach
    wiem wiem dziewczyny rodza bez problemu ale u mnie chyba serio cos tam za waski, syn mial 3850 wiec raczej duzy
    tak mowilam mala coreczke ok 3 kg moze bym sprobowala
    a terazpewnie bedzid duzy chlopak i za nic po cesarce i dwoch lyzeczkowaniach bym rodzic naturalnie nie chciala
    no ale na to jeszcze mam czas
    wczoraj czytalam artykuly o tym jak nie zwariowac w ciazy w domu i dziewczynsch co musialy z powodu szyjek lezec, wybilo mi to dostatecznie mysl o ppwrocie do pracy, nie ma co lepiej sie szanowac skoro sie juz do 12 tyg udalo dotrwac cieszyc i nie stresowac
    no i korzystac z kazdej odmiany np. dzis idziemy z mezem na obiad na placki po wegiersku bo z plackami tyle roboty ze jansama teraz odpadam a smaka mam takiego ze mi sie snilo ze je jedlismy!!!

• amelik Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikaa jutro juz piatek !
    ahh jeszcze musze cos na trawienie kupic jakies sliwki suszone czy cos bo masakra ... wiecej jablek jesc do owsianki sie nie przkonam :( by cala w toalecoe wyladowala to samo z siemiem lnianym
    no i mam zalamke jak wlaczam tv a tak takie glupoty....

• karpetta Koleżanka

Wysłany: 7 lipca 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie tu pusto :-/ ja też na fb się nie przenoszę, więc mam nadzieję, że chociaż kilka z Was tu zostanie...

Nikaa nie ma innego wyjaśnienia jak tylko POMYŁKA.

Ja musiałam znowu staniki wymienić. Jakieś 2 m-ce temu wymieniłam, bo po prostu przytyłam, a teraz kupiłam sobie już takie nieusztywniane, mięciutkie, bawełniane, bo w tamtych wszystko mnie gniotło, miałam ślady jak ściągałam i bolało :-/
    I garderobę też musiałam wymienić :-P ale póki co skromniutko, bo nie wiem w jakim tempie będę rosła :-P

Amelik mniamciu! Placek po węgiersku! Może jutro chłopakom usmażę placuchy na obiad a sobie zrobię troszkę sosiku, temat warty przemyślenia :-D

emoska gratuluję pomyślnych wyników :-)
    sweet spory Bąbelek :-) cudownie :-)

Synuś Gabryś 19.11.2009r. <3

zud3s65gbleemoja.png
  • emoska Debiutantka

Wysłany: 7 lipca 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też pomału kupuje doły czyli spodnie i spódnice, nie chce aby dzidziolki coś cisło a że firmę mam przy domu to w getrach chodzić nie mogę ;)

uwo9gzu3u2y2oyhz.png
  • freya Ekspertka

Wysłany: 7 lipca 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

Nikka też mi się wydaję, że to musi być pomyłka...

Sweet ależ spory maluszek :) Super!

karpetta jutro wpadam do Ciebie na obiad :)

Ja mam dzisiaj badania prenatalne plus PAPPA, na 13.20. Zbieram się powoli do miasta, to może czas mi szybciej zleci. Modlę się, by wszystko było dobrze. Was też poproszę o kciuki <3 :)

nmbem08.png
    Aniołek (24.07.2013r.) 7 tc
    02/03.2015r.- I ICSI- Brak zarodków
    05.2015 r.- II ICSI- P8B :(
    12.02.2016r. III ICSI-ET 3-dniowego zarodka- CB :(
‹‹ 430 431 432 433 434 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ