X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedy nic się nie dzieje możecie sobie głaskać do wolli ale gdy brzuch twardnieje co chwile albo coś jest nie tak z ciążą, zagrożenie przed wczesnym porodem zakaz masowania brzucha jest normalny. Wy nie miałyście takich problemów więc możecie o tym nie wiedzieć i ok ale nie mówcie od razu, że to bzdety.
    Proponuje dopytać lekarza albo poczytać inne fora dyskusyjne pod tym kątem. Jest wiele kobiet w problematycznych ciążach z zakazem głaskania i nie jest to nic dziwnego ani nowego.
    A gadać do brzucha to sobie możecie, co to ma niby do rzeczy? hahaha

f2w3yx8dyu5e286e.png
    km5sroeqx17f5ycl.png[/url]
  • madzi2506 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie akurat zgadzam z PeggySue. Mi lekarz też wspominał aby za często brzucha nie głaskać na początku. A skoro mówił to lekarz to chyba coś w tym musi być. Nie powiedziałby tego tylko po to aby mi odebrać ta przyjemność. Moja ciąża była zagrożona. Możliwe że jeśli wszystko jest ok to glaskanie nie zaszkodzi ale skoro brzuch twardniwje i boli to może lepiej sobie odpuścić.

PeggySue lubi tę wiadomość

r7xztyt.png

Aniołek [*] 10tc - 01.2016
    Synek ❤ - 01.2017
    Maj 2018 c. bezzarodkowa
    Niedoczynność tarczycy i lekka IO
  • emoska Debiutantka

Wysłany: 26 lipca 2016, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, jak nic się nie dzieje można głaskać ile się chce. Gdy są problemy czyli między innymi twardnienia lub skracająca się szyjka nie należy głaskać brzucha.

PeggySue lubi tę wiadomość

uwo9gzu3u2y2oyhz.png
  • Offca88 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wcale się nad tym nie zastanawiam. Na ludzki rozum jeśli są problemy to lepiej nie kombinować. To moje zdanie. Ja miałam nie masowac po 20 tygodniu. Nie chodzi tutaj o zakaz dotykania. Chyba niektórzy to myla. Po prostu nie powinno się nadmiernie go masowac godzinami. Tyle. Co akurat dla mnie jest logiczne :)

relgh371o1ycy1mg.png

relgh371v6aoitp9.png
  • atagata Ekspertka

Wysłany: 26 lipca 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też lekarze od początku mówili żeby starać się nie głaskać

Dawid 19.01.2017
    2gie szczęście w drodze <3
  • Kamila ;) Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzkaa wrote:
    dziewczyny to moja 2 ciaza tzn pierwsza skonczyla sie na 7 tyg i dlatego dosc ze ona jest wyczekiwana to jeszcze strasznie wpatruje sie w swoje cialo i zauwazylam ze chyba mi twardnieje brzuch jestem w 15tc. non stop go dotykam i naciskam. teraz leze i jest ok ale wczesniej tzn. poł godz temu wrocilam od znajomej, wykapalam sie i czułam pod prysznicem ze byl twardy moze za duzo chodzilam poprostu czy to mozliwe? teraz jak go dotykalam jest ok ale czy mozliwe ze w 15 tc twardnieje?

U mnie był twardy brzuch. Mialam bóle czasem silne ale tlumaczylam sobie ze to przez zaparcia ;/ a po wizycie wylądowałam w domu na lekach tj: dupek, luteina dopochwowo 100, magnez oraz czopki rozkurczowe2 x1, gdyz mialam trawda napieta macice z skurczami. Teraz jest juz lepiej po 10 dniach, biore teraz tylko luteine, magnez i w razie bólu nospe lekarz zalecił wiecej wypoczywać, kontynuacja celibatu i tak jak pisza dziewczyny nie masować brzucha po w takim przypadku nasila to skurcze i napiecie.W przyszla srode ide na wizyte mam nadzieje ze bedzie juz wszytsko dobrze. Tobie jak kazdej zycze bezproblemowej ciazy :) a jak nas cos bardzo matrwi warto zapytac lekarza. U mnie pierwsza ciaza tez sie szybko niestety zakonczyla, takze wiem co masz na mysli....

Piszecie o remontach i zakupach...
    Ja zaczełam z M kupowac materialy do remontu mieszkania z tym ze bedzie dosc gruntowny :) dla dzidziusia kompletnie nic jeszcze nie mam, ale jak sie remont zakończy to zacznie sie kupowanie, a przed tym lista co jest potrzebne ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2016, 20:19

zuzkaa lubi tę wiadomość

ma6n13bx3stfpcr8.png
  • amelik Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej po wizycie dzidzia ma prawie 9cm i wszystko w porzadku
    Kwasu foliowego mam nie brac za to kupic jakies witaminy
    No i dalsze L4
    Odpoczywam i mi dobrze

Kamila ;), atagata, madzi2506, anettte lubią tę wiadomość

Jakub nasze pierwsze szczęście 17.01.2012
    Szymon nasze drugie szczęście 20.01.2017
  • Trawka Przyjaciółka

Wysłany: 27 lipca 2016, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amelik wrote:
    Hej po wizycie dzidzia ma prawie 9cm i wszystko w porzadku
    Kwasu foliowego mam nie brac za to kupic jakies witaminy
    No i dalsze L4
    Odpoczywam i mi dobrze
    Super że wszystko dobrze :) jestem kilka dni za Tobą więc mój maluszek też już prawie taki duży :D ja mam wizytę 1 sierpnia

p19uvfxmh8w6ug7e.png
  • amelik Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie bylam w pracy zaniesc L4 i maja tam duchote, remont lazienek, masakra. Teraz leze po zupie bo jeszcze zakupy zrobilam na urodziny ktore potem pan mi dał do bagażnika a tata przełozył do domu. W pracy sie spakowalam bo bede sciemniała ze moze wroce, nie wroce juz :P no za 2lata wroce

• vioris Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o głaskanie brzucha to prawda a nie żadne bzdety. Leżałam w szpitalu na początku ciąży i też mi zakazali dotykać i głaskać brzuch. A że leżałam po mega hiperce to mnie bolał bardzo, więc były momenty żeby sobie jakoś ulżyć bo już nie wiedziałam co ze sobą zrobić, że glaskalam ten brzuch przez np kilka minut i od razu czulam ból jakby miesiaczkowy. Teraz np, jeśli zbyt długo jeżdżę glowicą z detektora tętna po brzuchu, to mam dokładnie to samo a poza tymi sytuacjami nic mnie nie boli, żadnych skurczow nie mam. Więc jednak takie głaskanie czy dotykanie dłuższe wywołuje skurcze.

f2w33e3k1gzh6o5u.png
    21 lipca 2014 - Igorek 8tc [*]
    IVF GC Transfer zarodka 8A :) jest <3
  • elammm Debiutantka

Wysłany: 27 lipca 2016, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja nie wiedziałam od czego mam bóle brzucha;) głaskam brzuch cały czas i po przeczytaniu Waszych wpisów od rana się pilnuje i jest lepiej;)

mam do Was pytanie o L4...
    L4 może trwać do 182 dni a jak jest w okresie ciąży?
    u mnie to będzie około 200 dni...

w4sqcsqvrkx3o6uz.png
    Kubuś <3
  • maszka22 Koleżanka

Wysłany: 27 lipca 2016, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży bodajże jest 270 dni. Ja miałam wykorzystanych 90 nieciążowych, i zastanawiałam się jak to będzie, bo mi braknie dni i będę musiała wnioskować o świadczenie rehabilitacyjne, ale okazało się, że to inna jednostka chorobowa i Zus zaczął liczyć od nowa dni.

Calinka [*] 23 tc 13.06.2014
    [*] 6 tc 16.03.2015

Tym razem chłopczyk będzie
    993r1cz.png
  • mitonia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej babeczki :)
    Potwierdzam teorię z głaskaniem brzucha. W pierwszej ciąży od 5 miesiąca macicy mi się stawiała i miałam zakaz glaskania. Szybkie wmasowanie oliwki i tyle. To samo tyczyło się piersi! Żeby było ciekawiej od 6 miesiąca leciała mi siara więc chodziłam z wkładkami laktacyjnymi. Oj ubaw był nieziemski. Mam małe piersi, ale mleka w nich było dla dwóch. Jak karmilam małego to z drugiej piersi też leciało haha.... czasami podstawialam butelkę, taka byłam zaradna :)

Z innych nowości. Dziś w lumpexie kupiłam kombinezon na rozmiar 2-4 miesiące H&M. Śliczny i jedyne 25 zł :)

2mqep1.png
    Kubuś, lipiec 2007 <3
    Nasza Aniołkowa Małgosia , styczeń 2017, 40tc <3 [*]
    Jasiu, marzec 2018 <3
  • Śnieżka91 Znajoma

Wysłany: 28 lipca 2016, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny :)

wczoraj niespodziewanie wylądowaliśmy u lekarza.. na 80% chłopiec ! :) wiem, że niektóre z Was mówiły, że też mają kłucia w brzuchu/pochwie, mi lekarz na to zapisał Aspargin (na niedobory magnezu i potasu) może rzeczywiście to od tego.. :)

anettte, wariatka3 lubią tę wiadomość

• Iskierka3 Debiutantka

Wysłany: 28 lipca 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, chciałabym się do was przyłączyć. Mam termin na 1 stycznia. To jest moja druga ciąża, mam już 5 letnią córeczkę Maję, a teraz czekamy na synka.
    Też miałam czasami takie kłucia, a wieczorami jak cały dzień byłam na nogach to miałam takie odczucie ciężkiego brzucha. Troszkę mnie to martwiło więc poszłam do lekarza (mój jest na urlopie więc musiałam iść do innego) niby powiedział że wszystko jest w porządku ale mam brać aspargin oraz luteina dopochwowo. 9 sierpnia mam wizytę u swojego lekarza więc może więcej się dowiem.

wariatka3 lubi tę wiadomość

f2w3vkcbqzgc6jh3.png[/url]
    l22n8u699j5vtdij.png[/url]
  • Ircia32 Znajoma

Wysłany: 28 lipca 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny. Z tym głaskaniem brzucha to lekka przesada bo odkąd mi brzuch się stawia to go właśnie głaskam oddychając głębiej i po paru minutach przechodzi i nie wraca a gdy nie głaskam to potrafi się stawiać nawet i ze trzy razy na godzinę, więc ja tego nie rozumiem bo w każdej ciąży głaskałam brzuch i nigdy nie czułam by przez to miało by się pogorszyć...A teraz z innej beczki, złapał mnie dziś w nocy ostry napad kolki nerkowej aż powietrza nie mogłam złapać, jakaś masakra! W pierwszej ciąży też to miałam ale wtedy doszło do zapalenia nerek i pobyt w szpitalu przez tydzień...Mam nadzieję że teraz mnie to ominie:-( Muszę pić więcej wody, tylko teraz jakiej??? Czy dobrze jest pić wodę filtrowaną przez britę??? Bo z butelkowanej raczej muszę zrezygnować.

327ac17e88.png
  • amelik Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm ja z brity zagotowuje, pije wode kompoty soki i herbate w domu mam zrobiona w dzbanku non stop

• Emilka27 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny muszę z lekarzem porozmawiać o tym głaskaniu brzucha. Chociaż mi się nic nie dzieje, ale warto zapytać :)

Co ma być to będzie...

ckaicsqvlrg5pfx6.png
  • zuzkaa Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    śnieżka91 to juz mialas polowkowe ze na 100% chlopiec, na kiedy masz termin?

Zuzka
  • Śnieżka91 Znajoma

Wysłany: 28 lipca 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to dopiero 15t + 0d, lekarz powiedział, że na 80% chłopiec bo była widoczna "antenka" między nóżkami ale powiedział żeby upewnić się za miesiąc na usg bo jest niewielka szansa, że to pępowina się tak zawinęła :)

‹‹ 451 452 453 454 455 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ