X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj, tylko moja miesiąc młodsza od Twojej ;-)

Polaj lubi tę wiadomość

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • Vilu Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja wczoraj 8600. A dzisiaj się wzięła za siadanie i jednocześnie odpaliła sylaby i od rana zasuwa: babamamamamabe. Jednocześnie marudna i non stop głodna. Słowem: znowu skok. Mam wrażenie, że ten basen ją mocno stymuluje. A poza tym go uwielbia. Od wejścia do wody do wyjścia śmieje się na głos i piszczy, a siedzimy już po pół godziny. I tak pięknie potem śpi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2018, 17:49

Megiiii, makasa, Krokodylica, Polaj, Mania1085, małżowinka, Asasa lubią tę wiadomość

wff2tv73b0vlt43s.png
  • Bubu93 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Pytam, bo mój waży 8500 i w piątek przed szczepieniem babka, która go szczepiła jak zobaczyła ile jest na wadze to zrobiła wielkie oczy i stwierdziła, że Kuba jest bardzo duży jak na ten wiek (czyt. grubiutki). Według mnie wygląda normalnie. Jak większość dzieci. Nie wiem o co jej chodzi :/

Greetta lubi tę wiadomość

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • Vilu Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popatrz w siatki centylowe (dla chłopców, odpowiednio kp albo mm). Ważne, żeby wzrost i waga szły w miarę równo i żeby się trzymał swojego przedziału (a nie w jednym miesiącu np 25 centyl a w drugim 75).

wff2tv73b0vlt43s.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asasa wrote:
    Polaj, tylko moja miesiąc młodsza od Twojej ;-)
    Wiem moja 8600 wazyla miesiąc temu więc szykuj się na klocuszka.
    Mimo wszystko 8 czy 9 kg to tak dużo do noszenia. Dobrze że teraz przyrost wagi zwalnia :)

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubu93 wrote:
    Dzięki dziewczyny. Pytam, bo mój waży 8500 i w piątek przed szczepieniem babka, która go szczepiła jak zobaczyła ile jest na wadze to zrobiła wielkie oczy i stwierdziła, że Kuba jest bardzo duży jak na ten wiek (czyt. grubiutki). Według mnie wygląda normalnie. Jak większość dzieci. Nie wiem o co jej chodzi :/
    Dziecko wszystko wybiega za chwile i musi byc grubiutkie i pulchniutkie :)

Mania1085 lubi tę wiadomość

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Vilu Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Vilu a sa oddzielne siatki do kp i mm? Bo u mnie nie ma w książeczce zdrowia..

Na stronach WHO.

wff2tv73b0vlt43s.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja waży 9,5 kg - jest naprawdę duża... A wzrost nie wiem ale ubranka na 80 są idealne :/
    Ale pocieszam się, że moj syn w jej wieku ważył 10,5 kg (6 mcy) a teraz jest pięknie zbudowanym, szczupłym, wysokim nastolatkiem :) Jak tylko zaczął chodzic to się w mig wyciągnąl i był bardzo zgrabniutki :)

• Polaj Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zakładam ubranka w przedziale 68-80 w zależności od firmy. Jak ja mierze to wychodzi 71 ale ona tak sie wierci bo siada i raczkuje non stop. Na brzuchu to lezec nie chce że pomiar na 100% jest bledny.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Malineeczkaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dla dzieciaczków, które raczkuja i siedzą. U nas dalej daleko do tego. Choć jak leży na brzuszku to na dłużej umie zgiac kolana i wypiac pupę. I ostatnio kilka razy leżąc podniosła tylek stając na palcach u stóp. Jeżeli chodzi o kleczenie na kolanach jak do pozycji raczkujacej to najlepiej wychodzi jej to w wanience, jak myje jej plecy i trzymam pod paszki. Automatycznie jest na kolanach, a zaraz potem staje na palcach i mało co się nie topi, jak prawie dziś. Ja myje jej plecki, trzymając pod pachami, a ona siup na kolana, na palce i prawie zanurkowala.
    Łapią wadze pociechy stopy? Bo moja dopiero zaczyna. Jak jej dam stopę to złapie, ale zaraz jej się wyslizguje, jakby nie mogła dalej nóżek do siebie dać. Ale jak ja trzymam chwile w pozycji jak siedzi to automatycznie trzyma się za stopę.
    Pluje ślina i robi takie brrr przy tym. A jak się cieszy przy tym. Gada sylaby, a najczęściej wychodzi jej mama. Na plecy dalej się nie chce odwracać z brzucha. A rano gdy zaglądam do łóżeczka to leży w poprzek i mimo ochraniaczy, wciska nogi między szczebelki.. Ja dowiem się ile moja waży i mierzy za tydzień na szczepieniu. My nosimy jeszcze 68, ale w niektóre bluzki ja długi rękaw wchodzimy w 74. Na krótki body 68 i 74. Na długo 74. A spodnie tylko 68, choć jednak są juz krótsze, a za to 74 za długie. Idealne byłyby 70-72, ale takich nie ma :D

Kocham Cię córeczko ❤️💞
    y7piw1z.png

Kocham Cię syneczku 🥰💞
    d1orpno.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka moja też nie obracała sie z brzuszka na pleck i nie "ciumkała" stópek iiii... nagle wczoraj, tak poprostu zaczęła robić i jedno i drugie !:) Skok jakiś czy magia? Hehehe :):)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2018, 07:19

• Lilly123 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze to Ola to maluszek. 20.06 było 6680, to teraz pewnie gdzieś ok 7kg. Ubieram 74 i większe 68.
    Wczoraj miałyśmy straszny wieczór. Mała była piekielnie zmęczona, zasnęła od razu w samochodzie, ale mąż szedł do pracy. Wyciągnęliśmy ją z samochodu i się obudziła - no już trudno, ale zaraz w domu ją nakarmiłam i przysypiała to mąż zrobił awanturę, że nie ma masła (!) i tyle było ze spania. Jak zaczęła ryczeć, nie dało się jej uspokoić, próbowałam ją uspać, nie dało się więc szybko ją wykąpałam i jeszcze do tego wszystkiego zachłysnęła się wodą :/ po kąpieli znowu cycuś i spała 12h! Jak mąż się obudzi to ma dzisiaj cały dzień tulić swoją córeczke w ramach przeprosin.

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, to ja nie wiem co mam za ciuchy, mamy 7 kg, bo w zeszłym tygodniu było 6980 a ciuszki nadal 68 spokojnie jej zakładam, sporadycznie 74 i chyba 1 albo 2 80.

Malineczka u nas zjadanie stóp od miesiąca chyba, ale za to nie gada i śliną nie pluje, do poruszania się jeszcze daleko ale już kombinuje :)

Też miewamy problem ze spaniem, zazwyczaj o 20 już śpi, w niedzielę chciałam oglądać Wołyń, to oczywiście budziła się co chwilę i jęczała, wczoraj zaplanowałam prasowanie to też do 21 wojowała aż wyszłam z pokoju bo miałam wkur... i w końcu mąż ją uśpił

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam też do poruszania to jeszcze trochę brakuje, ale kombinacje różniste są. Ładnie się już obraca z plecków na brzuszek i z powrotem przez obie strony, chociaż nad jedną musiałyśmy popracować, ale ja myślę, że 6 miesięcy to i tak szybko żeby dzieci raczkowały, no ale widać że mała by chciała ruszyć już z kopyta ;)

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też nie łapie nóżek. Chyba jeszcze nie sięga. Podnosi je tylko wysoko do góry.

Dziś mieliśmy masakryczną noc. Poszłam go karmić o 22, zasnął o 23, a potem 3 pobudki w przeciągu godziny. Zanim odważyliśmy się go przenieść do łóżeczka była prawie druga. A i tak o czwartej pobudka. Mimo zabrania do siebie nie spał już do po 6. Potem już tylko drzemka do 8 i 9 z przerwami. A jaki był pobudzony o tej czwartej, jakby był środek dnia. A w pokoju jeszcze ciemno. Podnoszenie nóg, kopanie, rozmowy, zabawa kocykiem.
    Ja nie wiem co to jest. Jakiś mega skok, czy te zęby, ale padam. Oby tak mu nie zostało. Gorzej jak noworodek. Obydwoje jesteśmy padnięci. Ja mam dodatkowo migrenę od nocy.

I znowu niepotrzebnie załapałam nerwa. Nie wiem, czemu tak mam teraz w nocy. W dzień jak przemyślę, to jestem zła na siebie, że się wkurzam. A mimo to i tak zawsze jak mam takie atrakcje w nocy to jestem zła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2018, 11:12

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj pierworodny zaraz po skonczonym 5 miesiacu zycia po prostu zaczal raczkowac. Ten mlodszy niby chce ale mu nie idzie :) za to wiecej gada po swojemu. Dupke unosi i te nozki juz pracuja ale nie wie co ma zrobic z raczkami.

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • makasa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas że spaniem mam kłopot.Mianowicie młody śpi w łóżeczku ale jak się budzi na cycusia to kładziemy się do naszego dużego łóżka.Oczywiście nie ma takiej mocy abym i ja nie przysnela co ostatnio skutkowało tym ze znalazłam go na krawędzi łóżka.Boję się straszliwie co by się stało gdyby spadł na głowę!!:(mój mąż teraz w delegacji a córka śpi u siebie w pokoju.Wzięłam z salonu od kanapy wielkie poduszki.Poukladalam w sypialni obok łóżka.Zascielilam prześcieradło.Jak Adam wstał wzięłam go na te poduszki.Wyspalismy się mega a ja miałam spokojną głowę ze nie zrobi sobie krzywdy.Na wielkim łożu rozłożył się nasz mały pies.Komicznie to wyglądało :D

małżowinka, Mama-Ali lubią tę wiadomość

ug37uay334snzwle.png

atdc9vvjfum5rj8f.png
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z jednej strony dosuniete lozeczko a z drugiej ja leze, bo tez się to niebezpieczne robi...

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chce zrobić zamówienie w aptece internetowej. Stosowała któraś z Was lek Camilia na ząbkowanie? Ewentualnie jakiś przeciwbólowy dobry? Ja mam tylko paracetamol. Któraś z Was podsyłała mi stronkę z informacjami, ale robiłam system i zaginęła w akcji.

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2018, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszcie się tymi niemobilnymi dzieciaczkami. Ja mam już problem żeby ja ubrać bo przewraca się na brzuch i po chwili siada. Rano pieluszkę udało mi się jej założyć ale całe ubieranie odbywało się już na dywanie.

Karuzele w łóżeczku też już muszę zdemontować bo targa te zwierzaki.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
‹‹ 1335 1336 1337 1338 1339 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ