Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyHej. Zycze spokojnego dnia ❤
Nadin spoznione zyczenia urodzinowe przesylam ❤❤❤
Dziewczyny z cukrzyca ja w poprzedniej ciazy tez ja mialam i mi diabetolig tez polecala wczesniej mierzyc cukier bo na czczo nie chvial mi sie wyrownac. Polecala tez ostatni posilek jesc ok 23 wtedy tez mialam lepsze wyniki.
Szmaragdowa ja jestem mama hipotrofika i teraz tez mamy juz podejrzenie hipotrofii. Mysle ze Twoj lekarz dmucha na zimne bo waga nie jest az taka zla ( moja coreczka teraz w podobnym tyg.do Was wazyla 930 g.a pomiary 3 tyg.do tylu oprocz nozek). Wazne aby lekarz sprawdzal przeplywy dokladnie oraz pomiary i wage czy nie zatrzymal sie przyrost. Dopoki rosnie dziecko miarowo jest wszystko dobrze. No i wazne ze zwraca uwage na wody ale tak jak dziewczyny pisza one moga narastac ( poleca sie duzo pic plynow na prxyrost wod). Ja jeszcze aby dzievi ladniej przyrastaly bralam i biore lek Medargin. A gdy rodzilam synka to nie mialam juz wod a pomiary byly miesiac do tylu a dostal 10/10 punktow wiec nie bylo az tak zle. No ale obserwowac trzeba wszystko.
A co do snow dziwnych tez je miewam czasami az budze sie przez nie tak sa pokrevone.
Pozdrawiam Was wszystkie cieplo ❤❤❤Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2017, 13:01
Szmaragdowa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
*Sylwia wrote:Chyba ułamał mi sie ząb albo próchnice mam chociaz nic nie boli. Lepiej do dentysty isc teraz czy poporodzie? Nożna znieczuleniecw 3trym? Nie ukrywam że bez znieczulenia nie dam sobie borować. Za duży hardcore dla mnieCórcia- 3 stycznia 2018
Synek- grudzien 2012 -
Szmaragdowa kochana, moim zdaniem nie masz sie co martwic tymi pomiarami, ale jak bedziesz w szpiatlu to wszystko jeszcze dokladnie sprawdza, cudowny lekarz ,ze wysyla Cie do szpitala, na prawde! widac ,ze jest odpowiedzialnym czlowiekiem, przewaznie lekarze nawet jesli maja watpliwosci to nie chca kierowac do szpitala, ja mialam taka sytuacje w 20tc mala byla za mala, mimo ze miescila sie w normie, troche mnie nastraszyli, jednak za 4tyg, okazalo sie ze jej waga jest wrecz idealna, najwazniejsze ze Twoj dzidius rosnie i sie rozwija! a pomysl gdyby nie szpital martwilabys sie jeszcze bardziej.. Informuj nas!
Szmaragdowa lubi tę wiadomość
-
Muska wrote:Jedź do szpitala z nastawieniem że tam w razie w pomogą.A gdzie się wybierasz i który lekarz ci prowadzi ciążę?
14go listopada mam usg III trym i do tego czasu mam być już po konsultacji w szpitalu
strasznie Wam dziewczyny dziękuję
bardzo mi Wasze słowa pomogły. Wiecie, niby mąż mnie pociesza i podtrzymuje na duchu ale co on innego może, puszczam jego gadanie niestety bokiem. Nikt tak mnie nie zrozumie jak inna matka, facet nie jest w stanie ogarnąć jakie emocje mną targają choćby nie wiem jak się starał. Wiem, że on też się martwi ale ja wczoraj to miałam taką depresje, że zaraz o wizycie usnęłam zapłakana.
Jakoś w przyszłym tygodniu zgłoszę się do szitala, dam Wam znać.
Dziękuję Wam jeszcze raz bardzo bardzożyczę Wam zero trosk i trzymam kciuki za wszystkie słodkie mamy, dacie rade dziewczyny!
Vilu, Muska lubią tę wiadomość
Jagna24.01.2018
-
Szmaragdowa wszystko będzie dobrze, różnica nie jest duża i córcia jeszcze nadrobi
a co do ilości wód to tak jak dziewczyny pisały: może pijesz za mało płynów?
Odnośnie leczenia zębów w ciąży to ja ostatnią wizytę u dentysty miałam w zeszłym tygodniu (ze znieczuleniem oczywiście). Znieczulenie dla ciężarnych jest inne, szybciej puszcza i ogólnie to warto iść jak coś się dzieje. Pomyśl, że później może być gorzej, np zacznie Cię boleć albo wda się jakiś stan zapalny i dopiero będzie problem. Nie wiem tylko jak inne dziewczyny ale ja po każdym leczeniu przez dobrych kilka dni odczuwałam ból dziąseł, chyba przez to, że są one bardziej rozpulchnione niż zazwyczaj.Szmaragdowa lubi tę wiadomość
[/url]
-
nick nieaktualnyNo to chyba sie wybiore. Na przeglafzie bylam chyba w lipcu i bylo wszystko ok. W zasadzie jic nie boli.
Mnie tez kaszel meczy.. najpierw mokry tetaz suchy. Cyyba sie wybiore jednak fo lekarza zeby osluchal. Inych objawow nie mam. Nastawilam cebule na syrop i bede to pic. Strasznie nieprzyjemne jest kaszlanie z brzuchem.
Dziewczyny liczycie ruchy? Mam wrazenie ze prsez moja chorobe dzieć mniej sie rusza tzn jdt duzo spokojniejszy i nie wiem czy die martwic. Wuzyte ma za 2 tyg dopiero
-
Widzę, że krwawe sny królują ostatnio nie tylko u mnie... Ostatnio śniło mi się, że krwawiłam, mówiłam K., że szybko do szpitala musimy jechać, a ten mi mówi, że luzik, spakuję się jeszcze, mamy czas. Jezu jakie to było stresujące...
W ogóle to dużo ostatnio się stresuję... Nie wiem czemu, ale ciągle przechodzi mi przez myśl taka głupia myśl, że mały nie słyszynie wiem czemu, ale tak mnie to męczy... Ostatnio mam też wrażenie, że jakieś to moje dziecka zbyt grzeczne jest, że za mało kopie, a jak już to tak robi to bardzo leniwie....
Ehh.. czy Wy też macie takie głupie myśli czasem?
K. twierdzi, że panikuję bez potrzeby, a ja po prostu w 100% mój czas poświęcam myśleniu o moim największym skarbie i chcę żeby wszystko było z nim w porządku, żeby zdrowo rósł i się rozwijał i żeby mu było dobrze u mamusi w brzuszku...
-
ej jak to jest z dopajaniem niemowlaka? Ja czytała/słyszałam, że dziecko karmione piersią nie musi czy nawet nie powinno być dopajane wodą. Ale z drugiej strony mam nad głową matkę moją osobistą, która twierdzi, że na kolki tylko herbatka koperkowa. To jak to jest? Daje się niemowlakowi to picie czy nie?Jagna
24.01.2018
-
nick nieaktualnyStara szkola. Ja jestem na nie. Dawalam herbatke koperkowo synkowi jak mial pol roku i nolal brzuszek.
Jak befziesz karmila cyckiem to sama mozesz pic do mleka to wsztstko trafi. Poza tym twoja dieya a poza tym kazdy maluch musi sie nauczyc trawic. Tylo jedne dzieci przechodza kolki lagodnie a u innych to koszmar. U mnie z synkiem dramatu nie bylo ale troche kolek bylo. Polecam probiotyki po 1 miesiacu masaże brzuszka i rurki windi. Poczytaj o tym. Bardzo skuteczne -
Szmaragdowa wrote:ej jak to jest z dopajaniem niemowlaka? Ja czytała/słyszałam, że dziecko karmione piersią nie musi czy nawet nie powinno być dopajane wodą. Ale z drugiej strony mam nad głową matkę moją osobistą, która twierdzi, że na kolki tylko herbatka koperkowa. To jak to jest? Daje się niemowlakowi to picie czy nie?
-
*Sylwia wrote:Stara szkola. Ja jestem na nie. Dawalam herbatke koperkowo synkowi jak mial pol roku i nolal brzuszek.
Jak befziesz karmila cyckiem to sama mozesz pic do mleka to wsztstko trafi. Poza tym twoja dieya a poza tym kazdy maluch musi sie nauczyc trawic. Tylo jedne dzieci przechodza kolki lagodnie a u innych to koszmar. U mnie z synkiem dramatu nie bylo ale troche kolek bylo. Polecam probiotyki po 1 miesiacu masaże brzuszka i rurki windi. Poczytaj o tym. Bardzo skuteczne
Na kolki i bóle brzuszka wszystkie moje koleżanki polecały kropelki Espumisan - bardzo często maluchy płaczą, bo męczą je gazy lub nie mogą się załatwić, a Espumisan rozwiązuje problem w 15-30 minut. -
Na kolki miałam przepisane od lekarza sab simplex bardzo dobre niemieckie kropelki, nawet do Pl wysyłalam.
Dopajałam wodą bo moja córka była na mm od początku i w sumie żeby nie miała zaparć to woda była najlepsza. Na piersi ponoć nie trzeba ale nie wiem nie znam się nie karmilam;) -
Szmaragdowa wrote:ej jak to jest z dopajaniem niemowlaka? Ja czytała/słyszałam, że dziecko karmione piersią nie musi czy nawet nie powinno być dopajane wodą. Ale z drugiej strony mam nad głową matkę moją osobistą, która twierdzi, że na kolki tylko herbatka koperkowa. To jak to jest? Daje się niemowlakowi to picie czy nie?
Widać to dobrze przy karmieniu.W lecie dzieciątko chce częściej ssać pierś,ale krócej.Wtedy samo się dopaja że tak powiem bo spija to rzadsze mleko właśnie.
Żadnych herbatek ani wody podawać dodatkowo nie trzeba.
Ty możesz pić jak coś herbatę z kopru j wtedy na kolki coś tam dziecku pomoże.Ja piłam,ale córka jako takich większych jazd nie miała.Mozna pić też dla twojego zdrowia.Akurat herbata z kopru jest zdrowa i pomaga się odgazowac
To dopajanie to naprawdę stara szkoła.Za granicą nic o tym nie słyszeli.nie ma takiej potrzeby.Poza tym wg wskazań WHO to dziecko do 6 m-ca życia powinno być tylko na cycu.U mnie tak bylo.Dietebzaczelam powoli rozszerzać jak córka siedziała i to było właśnie w 7 m-cy i to metoda blw (polecam gorąco).Teraz córka wszystko je praktycznie,a je sama odkąd potrafi siedzieć.Oczywiscie najpierw więcej jedzenia było na niej niż w buzi ale szybko skumala o co chodzi.Zupe jadła już sama jak miała 1,5 roku.Ale to temat na później.Gosiak lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
No u mnie sprawdził się sab simplex zresztą mial większe stężenie niż espumisan. Teraz w pl jest chyba już espumisan taki mocniejszy bo 100mg/ml wiec pewnie lepszy.
Z drugiej str wszystko mi jedno co byle pomogło jak jest taka potrzeba
Nam wszystko przepisywał lekarz więc w sumie nic mnie nie kosztowało i mogłam próbować co lepsze. -
Ja też nie dopajałam synia. Jak chciał się tylko napić to krótkie ssanie i już. Ale z tego co pamietam to chyba w 5 m-cu wprowadzałam jabłuszko Gerberka
Jesssu, musze doczytać bo pewnie coś się pozmieniało przez te 12 lat
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2017, 22:55
-
*Sylwia wrote:No to chyba sie wybiore. Na przeglafzie bylam chyba w lipcu i bylo wszystko ok. W zasadzie jic nie boli.
Mnie tez kaszel meczy.. najpierw mokry tetaz suchy. Cyyba sie wybiore jednak fo lekarza zeby osluchal. Inych objawow nie mam. Nastawilam cebule na syrop i bede to pic. Strasznie nieprzyjemne jest kaszlanie z brzuchem.
Dziewczyny liczycie ruchy? Mam wrazenie ze prsez moja chorobe dzieć mniej sie rusza tzn jdt duzo spokojniejszy i nie wiem czy die martwic. Wuzyte ma za 2 tyg dopiero
Ja miałam z 2 tyg. temu usuwany pieprzyk... i chyba pięciu lekarzy pytałam o znieczulenie i każdy mówił że można tym bardziej że to 3 trymestr. Zaraz po usunięciu byłam na wizycie u gina i było wszystko z dzieckiem ok.
Moje dziecko też jakoś mniej ruchawe i nie kopie już tak mocno ostatnimi czasy... podejrzewam że to dlatego że jem mniej słodkiego przez zgagę to dzidzia nie ma kopów energetycznych, może też kopie w łożysko.. sama nie wiem... ruchy dziecka nigdy nie były dla mnie jakoś bolesne ot takie pukania czy trzepotanie. Staram się o tym nie myśleć... zwłaszcza że jest tak od dużego czasu a na wizycie lekarz powiedział że mimo to wszystko jest ok.