X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Rozwita Przyjaciółka

Wysłany: 12 maja 2019, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa powiem Ci że w tym momencie dałabym naprawdę dużo by móc karmić piersią. I to z wygody bo dobija mnie odmierzanie mm, targanie wszędzie termosa i butelek.. to jest nie fajne. O cenach mleka już nie wspomne...

Kendy coś o mnie? Dwa miesiące temu stuknela mi 30stka. Prawie 10 lat mieszkałam w Krakowie a potem ucieklam z mezem na wieś do świętokrzyskiego. Mala jest pierszym dzieckiem ale mąż już snuje plany bo chce syna. Na córe wołamy Laura😊 waży już ponad 7 kg, nosi rozmiar 74/80 I chyba tak jak u Twojego Oliego zaczynają iść zeby bo wszystko gryzie i od 3 dni ma 37st i jest mega marudna

Dziewczyny czytałam że rozszerzacie powoli diety warzywami. A kaszki dajecie? Ja dostałam zalecenie od alergologa by jedna butle całkowicie zamienić na słoiczek i dwa razy dziennie dawać kaszke. Nie zastosowalam się bo nie ma szans by młoda zrezygnowała z butli od razu, czytałam że maluch najpierw smakuje i z czasem zwiększa się te porcje... poza tym mała nie jest gotowa, widzę to po niej. Nie trzyma jeszcze super stabilnie główki, do siadania jeszcze daleko. Chociaż ostatnio zaczyna coś na kształt pelzania, więc chyba zacznie się etap pt. Nie spuszczac z oczu nawet na 5sekund

3jvzdf9hctqf1jxh.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa właśnie sprawdziłam Ala spadła z 50-75 centyla na 25-50 centyl. Mam wrażenie że po tym nitritonie mniej je... Znowu wrócę do podkrecenia laktacji femaltikerem bo cycki miękkie:(

• Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Rozwita :)
    37 stopni to norma u maluchow ;) moj ma 37-37.5 na codzien mierzone w pupie.

Lisa to wyglada, ze nie dojada... Jak wcisk takie ilosci po jedzeniu i nie ulewa. Wspolczuje stresu ale z rodzina to wlasnie roznie bywa...

Kendy vibruscon? U nas zeby... Nie wiadomo na jakim sa etapie. Ja juz sie poddaje. Jest duzo lepiej, napuchniete dziasla, cos jakby sie tam ksztaltowalo... gryzaki i zel poszedl w ruch i jest ok. Zdarzy sie jedna noc, ze sie budzi przez zeby i trzeba smarowac ale to nie to co bylo... i dziwne, ze teraz lzej mu niz przedtem... A i tak nic sie nie dzieje ;p

Musze wstac, ogarnac kawe i jakos dzien zaplanowac.
    Dzis ide imprezowac ;) nie pamietam kiedy bylam na babskich plotach i poza domem.

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Rozwita Przyjaciółka

Wysłany: 13 maja 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sali no właśnie czytałam że to norma. Tylko że ja sama mam zwykle 35.5. Jak mam 37 to czuje się jakbym była oblożnie chora.... nic jej nie podaje, po prostu jak dobija do tych 37 to się robi z niej taka marudna przylepa i tylko na rekach jest dobrze...

Ja dziś muszę ogarnąć dom bo sobota zeszła na zakupach, spacerze i ogarnianiu warzywniaka. A wczoraj też pół dnia na polu i jeszcze wizyta u teściów więc się nazbierało...

3jvzdf9hctqf1jxh.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam tak ;) ale Gabrys akurat chyba w tej kwestii jest inny. A na codzien mierzysz? Mi polecono bo wlasnie dzieci roznie maja i by wiedziec od ktorej tempki dziecko ma sie gorzej. Tak wiec wiem, ze na codzien jest te 37 jednak.

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• Kendy Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się przy szybkiej kawce;)

Rozwita
    Co do rozszerzania diety uważam że trzeba powoli,stopniowo.
    Ja narazie zawiesiłam rozszerzanie diety dopóki nieuureguluje nam się na dobre temat z kupka. Nie chcę dodatkowo ingerować.

Seli
    Viburcol mam zapisane ;) ...
    To udanej babskiej imprezki :)

My dziś chyba wybierzemy się wreszcie na spacerek .Odprowadzimy siostrzyczke do szkoły. Oli narazie ma się super jeszcze nie zakaszlal całą noc i od rana. Chyba nauczył się ogarniać trochę sytuację. To go zaskoczyło taki nagły ślinotok.
    I do Pepco muszę...są czapeczki z daszkiem na lato. Szukałam takiej dla małego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2019, 09:22

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vibrucol no... Nie pamiętam nigdy nazw dokładnie :P

A na czym stanęliście z dietą?

W ogóle wczoraj nie wiedzieliśmy już co mu dać bo te dziąsła go swędziały... I dostał tą siatkę ;) mam z akuku więc ona jest taka sztywniejsza, grubsza, twardsza. Dostał w nią kawałek jabłka i rzucił się jak zombie na ludzi xD widać dało mu to dużo ulgii także jako gryzak polecam!

My spróbowaliśmy pierwszej kaszki (jaglana z helpy) na moim mleku - średnio szło...
    Ale dostał w weekend gotowaną marchewkę i zjadł jedną, niedużą całą przekrojoną na pół by mu lepiej było trzymać :D siedzi mi na kolanach przy stole i je ale nie wygodnie nam, lepiej jednak byłoby z krzesełkiem. I... zapałał miłością do makaronu ze szpinakiem :> dużo lepiej je stałe pokarmy niż papki.

Ja daje najpierw pierś, musi być też wypoczęty i chętnie je. Nie zamierzam zastępować na razie pokarmami stałymi mleka. Podobno nie powinno tak się robić nawet przy mm. Głównie dzieci na początku powinny próbować i raczej bawić się jedzeniem, smakami, wiadomo, że coś podje ale nie najje się. U nas jest pierś, jedzonko, trochę wody i pierś :) A w kupce widać, że podjadł.

My za 2 tygodnie kończymy 6 miesięcy, siedzi stabilnie na kolanach, trzyma pięknie główkę i sięga sam do talerzyka, pięknie panuje nad tym co je (np. jak jadł makaron to trzymał cały czas sobie dłoń na buzi by mu nie wypadło :D ) a inne rzeczy sobie trzyma, albo wyjmuje... Przewroty robi, pełzać pełza i ostatnio nieco częściej leży na plecach bo łapie swoje stopy i dużego palca ssie :P tak ciamkoli go, że chyba pół bloku go słyszy :D

dZhdp1.png

• Magdoczka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś zrobiłam zamówienie na gadżety dla małego :) Zamówiłam talerze, miseczki, tę siateczkę, kubek doidy i parę innych pierdołek i poszło prawie 300 zł.. No ale to dla synka :-D

U nas też faza na stopy :) co prawda do buzi nie wkłada, ale ciągnie je i potrafi skarpetki zdjąć :-D I ostatnio lubi przybierać pozycję na pieska ;-) Opiera się na kolanach i dupka do góry :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2019, 10:53

Seli, Kendy lubią tę wiadomość

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z krwią i lekarzem musi y poczekać do środy bo wtedy mąż będzie mógł z nami jechać. Może o dobrze się składa bo wtedy wychodzi idealnie miesiąc :)

Hana w sumie dopiero wstała :D śpioszek ;) dzisiaj ma dzień na gadania
    Właśnie się karmimy, uwielbiam jak mnie tak mizia wszędzie i przytula :D
    Teraz jesCze ciagle się uśmiecha i śmieje zamiast jeść, mama się martwi ze nie dojada i mało przybiera a ona sobie żarty stroi :)

Wy jesteście już na etapie zabaw stopkami a u nas dopiero zaczęły się ma dobre rączki, jest nimi zachwycona, nie lubi mieć za długich rękawów, w jednym płaszczyku tak ma ze ich w ogóle nie widać i wtedy się gapi w te rękawy jak sroka, chyba nie rozumie co się dzieje i gdzie są raczki :P

Ruda może faktycznie zróbcie ta morfologie z rozmAzem, żelazo crp w razie wu jakby była jakas infekcja bo wtedy tez dzieci stopuja z wagą a i nasz pediatra kazał jeszcze ALT

klz99vvjhysycx8i.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny byłam z małą na pobraniu krwi mam nadzieję że nigdy więcej ! Jak wyszliśmy to mi łzy same poplynely...

Lisa zrobiliśmy narazie morfologia i żelazo na polecenie pediatry

• Lisa24 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda nawet nie mów :( my ostatnio przeszliśmy taki koszmar a miała jeszvze pobierana dwa razy w przeciągu trzech dni.. już teraz die stresuje na samą myśl o środzie :/
    Daj znac jak wyniki

klz99vvjhysycx8i.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spacerek zaliczony ale zimno dziś. Opatuliłam małego bo wiatr zimny. Zjadł cycka i dosypia a ja odpaliłam swój motorek i sprzątam latam ,obiad gotuje pranie ogarniam ..byle jak najwięcej ..ale przerwa na herbatkę .
    Kupiłam ta czapkę z daszkiem w Pepco i jeszcze bodziaki są za 4,99 i kupiłam też super śliniak z takim koszyczkiem na pokarm który nie trafi do buzi. Taki jakby z ceratki/ czy gumowy. Łatwy w utrzymaniu czystości.

Seli
    I co próbowałaś tych czopków? Pomogły?

To poszaleliscie w weekend z nowościami.:) Fajnie,że Gabrysiowi
    smakowało.
    My skończyliśmy na gruszkach. z Resztą poczekamy dopóki kupka się nie unormuje. Też nowości podawałam razem z kp nie zamiast.

Wstał ..czapka za duża a rozmiar 74/80 no trudno zostawię na później ładna jest.

Seli
    Siateczkę też mam akuku.Fajna

Magdoczka
    To super zakupy. Pochwal się.
    A ja bym chciała taki większy talerzyk podzielony na części. Do obiadków ,warzywek . Komuś się rzucił taki w oczy? Na allegro widziałam ale w zestawie za 89 zł chyba skip hop.

Lisa
    U nas też niedawno były rączki...zaraz będą stopki ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2019, 18:34

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie probowalam, nie kupowalam... Jakos nie mam przekonania po zapoznaniu sie z ulotka ;p

Dzis dostal gotowany kawalek papryki, marchewki i buraka. Ogolnie chyba wszystko lubi. Aby bylo w kawalku i do zmacania ;) chyba tak masuje sobie tez te dziasla.

Ciekawe kiedy przysla te krzeselko... :/

Fajna czapa, u nas nie ma fajnego pepco dla chlopcow...

Ja mam zestaw tum tum ale ogolnie to uzywam kolorowych plastikow ;)

dZhdp1.png

• Kendy Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie też nie kupiłam tych czopków waham się. Jest jakby lepiej. Poczekamy.

No fajna czapka szkoda że za duża:)

Czyli Ty Seli takim systemem ,że co akurat masz to małemu dajesz? A on tak je faktycznie. ? Czy bardziej się bawi. ?
    Zestaw tum tum ładny. A plastiki z Ikea? Też fajne widziałam .
    Seli dla twojego Gabrysia jak już wcina sam :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a60138165578.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2019, 15:03

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I mój maluszek śpi znowu ...odsypia chyba wczorajszy dzień. Ogarnęłam się z robota ,obiad mam...mozemy zalegać chwilę na kanapie :)

Seli jak tam kupujecie spacerówkę czy zostajecie przy swojej ?

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie jest do końca tak,że co mam to daje :P Przygotowuje specjalnie dla niego porcje i warzywka. I je faktycznie, wygląda jakby się bawił ale po kupkach widać, że zjadł i to nawet więcej niż bym się spodziewała :)

I kupuje spacerówkę, tą valco ma 7,5 kg więc nie 12 :P i marzą mi się podróże latem więc będzie dość zwinna i fajna na to.

dZhdp1.png

• Kendy Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabryś napewno ma przy tym super zabawę,kolorowe,nowe😊 tylko będzie Ci ciężko wyłapać co go może uczulić. Oczywiście miejmy nadzieję ,że nic 😊
    Widzisz martwiłaś się że Gabryś nie będzie chciał jeść a widać ,że jest otwarty na nowe propozycje😁

Pokaż linka ,bo tych valco chyba sporo ?

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyszłam z założenia, że nic go nie uczula :P i idę tą metodą blw. I nie mamy problemów na razie. Ja i mąż nie jesteśmy alergikami takimi, jedynie co to pyłki i na to ma uczulenie mały. Mamy obecnie w tym samym momencie i miejscach wysypkę i katar...

https://allegro.pl/oferta/valco-baby-snap-4-sport-vs-tailor-made-denim-7589710746?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DCK_pla_dziecko_w%C3%B3zki&ev_adgr=spacerowe&gclid=CjwKCAjwq-TmBRBdEiwAaO1enyY24BDLmD6mA_hC_jujcjEGZ7Z5W30KbTCPXsg1ylI0nWkKLM3HoRoCH4UQAvD_BwE

ten ma pompowane koła i nie ma takiej ceratowej budki jak niektóre modele valco.

dZhdp1.png

• Slonko92 Przyjaciółka

Wysłany: 13 maja 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny! Moja córeczka jest w podobnym wieku jak Wasze pociechy, ma 4,5 miesięca. Pozwoliłam sobie tutaj napisać, bo martwi mnie jedna kwestia, a mianowicie mała potrafi przeturlac sie z plecków na brzuch, natomiast w druga strone juz nie bardzo, a wszędzie czytam ze ta druga umiejętność pojawia się pierwsza. Moje dwie koleżanki maja dzieci w podobnym wieku i chłopcy podobno od dawna juz sie przewracaja i na brzuszek i na plecki. Jak to jest z Waszymi maluchami? :) wiem, ze to nie jest zapewne najistotniejsza kwestia w rozwoju dziecka, ale jako młoda mama po prostu nie mam doświadczenia, a moja mama juz nie pamięta jak to było ze mna, zeby odpowiedzieć mi na wszystkie pytania. ;)

• Seli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2019, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    Właśnie też nie kupiłam tych czopków waham się. Jest jakby lepiej. Poczekamy.

No fajna czapka szkoda że za duża:)

Czyli Ty Seli takim systemem ,że co akurat masz to małemu dajesz? A on tak je faktycznie. ? Czy bardziej się bawi. ?
    Zestaw tum tum ładny. A plastiki z Ikea? Też fajne widziałam .
    Seli dla twojego Gabrysia jak już wcina sam :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a60138165578.jpg

nie, akurat z lidla :D ale podobne do tych z ikei :) my mamy śliniak taki bardziej gumowy, z taką odstającą "michą" lepsze niż to co pokazujesz, bo tam chyba trzeba by odchylać? :P no i ja to muszę mu zamówić całe ubranko śliniaczek hahaha :P

dZhdp1.png

‹‹ 1059 1060 1061 1062 1063 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ