X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozwita wrote:
    No wlasnie że moja uwielbia rytuały to ustalilam jej że tak z godzinę po wstaniu dostaje kaszę z warzywami A po południu albo same warzywa albo mus owocowy. I to je chętnie A samej kaszy dalej się nie chwyci😒 i teraz przez upaly i te zęby
    faktycznie je mniej. Np dziś od rana zjadła 360ml plus kaszę i warzywa. Więc chyba nie je ogromnych ilości... Ale nie ukrywam że ulżyło by mi jakby ta waga trochę przystopowala...

I spaceangel dzięki za wsparcie😙 jakoś mi lepiej😊

Mam kumpelę urodziła wcześniaka jest miesiąc starsza od Emilki. Córka jej jadła 150 co 2 godziny mając miesiąc! Musiała dodatkowo zagęszczać mleko i w wieku 2 miesięcy zaczęła podawać jej kaszkę bo z mlekiem nie wyrabiała! Teraz jej córka warzy koło 9,5 kg mając 6 miesięcy bardzo się wyciągnęła jest zdrowa i bardzo szybko się rozwija. Żaden lekarz absolutnie nie kazał jej nie dawać jedzenia jak dziecko się dopomina. Mało tego zapisali jej zagęszczacz wyżej kaloryczny żeby mała się bardziej najadała. Nie przejmuj się każde dziecko rośnie w swoim tempie. Wszystko się wyrówna zobaczysz zacznie siadać potem raczkować i będzie dobrze... Dziecko je tyle ile potrzebuje

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Elmuszka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was miała cukrzycę ciążową?
    Jeśli tak to proszę, wypełnijcie ankietę do pracy licencjackiej dla mojej kolezanki:
    https://www.survio.com/survey/d/D6U9B9U9E9D9F3X2N

A moze znacie kogos jeszcze i moglybyscie rozeslac?

ex2bvcqg5w6xjft7.png
  • Rozwita Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elmuszka ja nie mialam ale koleżanka tak więc jej podeślę. A może warto na jakiejś grupie tematycznej na fb wrzucić?

Elmuszka lubi tę wiadomość

3jvzdf9hctqf1jxh.png
  • Marin Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlinkaO wrote:
    Sewcia super basen i pływak w kółku :)

S

Marin - mój Maksio często ma coś ala katar, spływa mu po gardle i odkasluje, wiec i taki kaszelek czasem ma. Ale nie jest to przeciwwskazanie do szczepienia, bo osluchowo jest ok, i brak temperatury. Takie małe dzieci nie maja zatok i to może wynikać z alergii, cofania się mleka we śnie albo zwykle zaśluzowanie się. I to nie jest infekcja. Teraz znowu coś mu zalega. Tak naprawdę to tylko raz miałabym obawy co do zaszczepienia, wtedy duzoo ściągaliśmy glutow. Za to bałabym się tyle czasu nie szczepić wiedząc ze te choroby są śmiertelne dla dziecka a coraz łatwiej jest coś złapać (przez różne czynniki, imigranci, starsze osoby, nieszczepione dzieci, przychodnie, szpitale i osoby odwiedzające ludzi w szpitalach itp itd ). Ty się nie obawiasz tak długo przeciągać? Podziwiam :)
    Myślałam o tym, boję się ale my mieliśmy już 3 razy antybiotyk, ostatnio w połowie kwietnia chciałam trochę odczekać.

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • Marin Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa, miał 7900, potem znowu 7900 i później 4 ważenia po kolei miał 8 kg i przestałam ważyć bo pomyślałam ze robię to za często. Teraz planuje zwazyc we wtorek, jak będzie kończył 6 m-cy.
    A co do szczepień to wiem ze lekarz bada ale jak Tomek miał zapalenie płuc to odruchowo było ok. Wyszło na zdjęciach i crp

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • Marin Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze mam pytanie do szczepień tych na NFZ (Mam nadzieję ze nie wszystkie szczepilyscie skojarzonà). Czy wszystkie wklucia wykonywali Wam jednego dnia?

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marin to czekam jak teraz waga się wyklaruje w takim razie
    Ja szczepiłam 6w1 ale przyjaciółka na NFZ i mieli podzielone na dwa dni na 100%. W tym ze drugim razem wzieli jeszcze na rotawirusy

U mnie Hania je 5-6 butelek po 150ml czyli w sumie tyle co na opakowaniu jest zalecone. Na tydzień schodzi 800g.
    W sumie wiadomo, ze dziecka nie wolno głodzić i jedzenie na żądanie trzeba dać.. Hania tez czasami chce po 1,5h a czasami po 3. Ale z drugiej strony pół roczne dziecko tez już chyba zazwyczaj przesypia trochę więcej godzin pod rząd.. ale wiadomo, ze każde inne. Rozwita a probowalas w nocy zamiast mleka podać wodę?? Może jej się chce pic? Chyba ze to typowe wołanie o jeżdżenie, to przecież nie zamkniesz się w lazience i będziesz czekac jak dziecko padnie ze zmęczenia i głodne pójdzie spać :/ najłatwiej lekarzowi powiedzieć co robić ale już gorzej wytłumaczyć jak to zrobić..

klz99vvjhysycx8i.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marin wrote:
    Lisa, miał 7900, potem znowu 7900 i później 4 ważenia po kolei miał 8 kg i przestałam ważyć bo pomyślałam ze robię to za często. Teraz planuje zwazyc we wtorek, jak będzie kończył 6 m-cy.
    A co do szczepień to wiem ze lekarz bada ale jak Tomek miał zapalenie płuc to odruchowo było ok. Wyszło na zdjęciach i crp

A orientujesz się czy przy tym podwyższonym crp miał obniżona temperaturę? Bo domyślam się, ze nie gorączkował? Pytam z czystej ciekawości bo wiem, ze przy stanie zapalnym występuje albo gorączka albo soda temperatura i ciekwa jestem czy może zostać mimo wszystko prawidłowa. A można wiedzieć ile wynosiło crp?

klz99vvjhysycx8i.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2019, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś my byliśmy spontanicznie nad jeziorkiem Rozwita. :)ze znajomymi i dzieciakami. Fajnie było. Mój syn jaki grzeczny ,zabawiany przez wszystkich 😀i poznał nową koleżankę :)ewidentnie mu się spodobała.
    Co do córeczki wagi. Świetnie Cię rozumiem. Miałam też ten problem z córką też miała apetyt i ważyła więcej i też borykałam się z różnymi uwagami..przejmowałam się ,bo naprawdę się starałam odpowiednie nawyki żywieniowe wprowadzać, chciałam jak najlepiej dla mojego dziecka ...ale jak odchudzić niemowlaka ...nie da się !Może tez być taka jej uroda poprostu. Moja córka od urodzenia nie należała do drobnych i drobna nigdy nie będzie bez względu na to jak je .

Mały dostał już na noc butelkę. Zjadł tylko 60 ml i zasnął.Fajnie ,że zasnął bez problemu . Zrobilismy rytuał jak zwykle . Kąpiel i w łóżku mocno go przytuliłam ,zarzucił na mnie girki tak jak zwykle przy cycku i zasnął beztrosko,więc może nie będzie tak źle. Choć ja przeżywam okropnie ,nie mogłam dziś sobie miejsca znaleźć i układałam 10 tys scenariuszy jak to zrobić by było najlepiej dla małego ...
    Za chwilę się obudził ,mleko było jeszcze ciepłe i zjadł kolejne 60 ml..i pewnie będzie chciał tak ciumkac jak z cyckiem a niestety z mm tak się nie da...stygnie i nie postoi .i do wylania. A mój lubi tak partiami ,często a po mało. Może się przestawi ,oby. Albo będę robić mm po 30 ml x razy w nocy 😂

A wy robicie mm zgodnie z instrukcją i jeśli nie zje dziecko to wylewacie czy dawkujecie sobie zgodnie z potrzebami dzieci?

Boże kp to taka rewelacja !!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2019, 23:21

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 03:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas max. 10 minut tylko stoiz a potem wylewam jak już nie chce.

Spokojnie przyzwyczai się. Daj mu trochę czasu i zakuma 🙂

Kendy lubi tę wiadomość

M&M
  • Rozwita Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2019, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa wstyd się przyznać ale oszukiwać wodą spróbowałam raz - tak się zaksztusila i rozbudzila całkowicie że nie spała potem 4h. I doszłam do wniosku że skoro budzi się regularnie ok23,3 I 5 i zawsze wypije te 120 to ewidentnie jest głodna. No i rano je dopiero między 9 i 10. Chyba taki jej urok. Ten mój nieuchwytny pediatra powiedział mi żeby się nie przejmować bo nie ma czegoś takiego jak nadwaga u niemowlaka i jak zacznie chodzić to przestanie tak przybierać. Ale mimo wszystko się martwie😢

Kendy jezioro to Super sprawa!😁 muszę małej kupić jakiś namiocik bo marzy mi się rozłożenie na kocyku na plazy😉 tylko nie wiem czy się przełamie bo brzuch nie ten co kiedyś... dzięki za wsparcie. Też wprowadzam wszystko zgodnie z zaleceniami, i tylko trzymam kciuki żeby ta waga trochę wyhamowala.

Trzymajcie kciuki bo dziś nasze pierwsze miodobranie w trójkę😃. Mam nadzieję że młoda wysiedzi trochę sama bo w pojedynkę mąż nie da rady. A wczoraj przez te zęby praktycznie cały czas była na rękach... może dziś będzie lepiej😊 miłego dnia

3jvzdf9hctqf1jxh.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.
    Mały zjadł na śniadanko 150 ml i dosypia z tatusiem :)
    Ja mam chwilkę zanim pochłonie mnie wir obowiązków .

Rozwita
    Powodzenia na miodobraniu.
    My dziś planowaliśmy dzień na wsi u teściów z grillem i basenikiem dla dzieci ale coś pogoda nam psuje plany...pochmurno póki co.
    Namiocik mam,fajna rzecz na plażę ,daje sporo cienia. Mam taki wyższy tylko pieruńsko się składa 😂dał nam popalić w pierwsze plażowanie 😁męczyliśmy się że znajomymi w upale.

Martoszka
    Masz rację potrzeba czasu i wszystko wypracujemy. Dzięki.

Martoszka lubi tę wiadomość

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    Dziś my byliśmy spontanicznie nad jeziorkiem Rozwita. :)ze znajomymi i dzieciakami. Fajnie było. Mój syn jaki grzeczny ,zabawiany przez wszystkich 😀i poznał nową koleżankę :)ewidentnie mu się spodobała.
    Co do córeczki wagi. Świetnie Cię rozumiem. Miałam też ten problem z córką też miała apetyt i ważyła więcej i też borykałam się z różnymi uwagami..przejmowałam się ,bo naprawdę się starałam odpowiednie nawyki żywieniowe wprowadzać, chciałam jak najlepiej dla mojego dziecka ...ale jak odchudzić niemowlaka ...nie da się !Może tez być taka jej uroda poprostu. Moja córka od urodzenia nie należała do drobnych i drobna nigdy nie będzie bez względu na to jak je .

Mały dostał już na noc butelkę. Zjadł tylko 60 ml i zasnął.Fajnie ,że zasnął bez problemu . Zrobilismy rytuał jak zwykle . Kąpiel i w łóżku mocno go przytuliłam ,zarzucił na mnie girki tak jak zwykle przy cycku i zasnął beztrosko,więc może nie będzie tak źle. Choć ja przeżywam okropnie ,nie mogłam dziś sobie miejsca znaleźć i układałam 10 tys scenariuszy jak to zrobić by było najlepiej dla małego ...
    Za chwilę się obudził ,mleko było jeszcze ciepłe i zjadł kolejne 60 ml..i pewnie będzie chciał tak ciumkac jak z cyckiem a niestety z mm tak się nie da...stygnie i nie postoi .i do wylania. A mój lubi tak partiami ,często a po mało. Może się przestawi ,oby. Albo będę robić mm po 30 ml x razy w nocy 😂

A wy robicie mm zgodnie z instrukcją i jeśli nie zje dziecko to wylewacie czy dawkujecie sobie zgodnie z potrzebami dzieci?

Boże kp to taka rewelacja !!!!
    u mnie w temperaturze pokojowej stoi koło godzinki i nigdy nic się córce nie stało. Na opakowaniu jest napisane że może stać 2 godziny i tego się trzymam jak jest temperatura pokojowa

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Rozwita Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też miej więcej godzinę stoi i wylewamy. Na śpiocha jak się budzi po godzinie to czasami dojada. W dzień ten numer mi nie przechodzi bo księżniczka musi mieć ciepłe 😄 A wystygnietym gardzi😝

3jvzdf9hctqf1jxh.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale stać zrobione może, a resztki by wylewać. Ja tak to zrozumiałam co jest napisane.

M&M
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozwita wrote:
    U mnie też miej więcej godzinę stoi i wylewamy. Na śpiocha jak się budzi po godzinie to czasami dojada. W dzień ten numer mi nie przechodzi bo księżniczka musi mieć ciepłe 😄 A wystygnietym gardzi😝
    hehe a ja na upały robię z wodą taką letnią tak jak stoi na szafce na szczęście młoda nie gardzi :D chociaż ostatnio przez te upały w dzień je malutko

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka wrote:
    Ale stać zrobione może, a resztki by wylewać. Ja tak to zrozumiałam co jest napisane.
    całkiem możliwe ale ja nie widzę wielkiej różnicy przecież dziecko do butelki nie napluje żeby miały się dostać bakterie i namnożyć w szybkim tempie. Mi jest szkoda wylewać często Emilka się czymś zaaferuje nie doje i za 20 minut znów woła :D

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozwita, chociaż tak myśle, ze u nas dzieciaczki, zwłaszcza bratanek i siostrzeniec tez byli bardzo okrągli od małego, w podstawówce tez.. a pod koniec gimnazjum, przy dojrzewaniu nagle zrobiły się chude szczypiory :)) wiec myśle, ze (przynajmniej narazie :D) nie masz się czyl martwić. Zreszta, my możemy rozmyślać czy nie za grubiutkie, ale i tak nie możemy z nimi nic zrobić, wiec niech rosną zdrowo :D zejdźmy z nich i niech korzystają, ze mogą jeść ile chcą bo potem jest różnie (przynajmniej ja ciagle na diecie 😂😂) takie moje przemyślenia z nocy :D

Kendy może Twoja córę tez tak wyciągnie przy dojrzewaniu?? Naprawdę często się tak zdarza ;)

U nas wczoraj było jakieś apogeum.. po 40 stopni w cieniu. Czułam się jak w Egipcie ;P lubię ciepło, gorąco.. ale to nawet dla mnie za dużo.

Ja w sumie z mlekiem robię podobnie jak Martoszka, z tym, ze u mnie zazwyczaj Hania nie chce dojeść, wiec ile Je, tyle zje a reszta do wylania. Widać, ze pogoda tez jej daje w kość bo po nocy zjadła tylko 60ml;/ a miała przerwę w jedzeniu jakieś 10h

klz99vvjhysycx8i.png
  • OlinkaO Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marin to przerąbane z tym zapaleniem płuc. Rzeczywiście po antybiotyku lepiej poczekać i wzmocnić trochę organizm. U nas na szczepieniu pielęgniarka mówiła ze może dać max. 4 wkłucia przy jednej wizycie. Ale musza być tez zachowane odstępy czasowe pomiędzy różnymi szczepionkami. Chyba ok. 6-8tyg. Jakoś nadrobicie ale pewnie nie tak szybko. Nam zostało jeszcze raz 5w1 i wzw b. Potem przerwa do roku.

Ja rozumiem żeby u dzieci pilnować zdrowe nawyki żywieniowe.... ale to raczej nie dotyczy dzieci na mleku! Bo najczęściej dzieci są niezdrowo otyłe przez pozwalanie im jedzenia śmieciowego żarcia: fast food, słodycze, chipsy , coca cola, energetyki, soki, tłusto przyrządzone dania, bo przecież lepiej smakują itp itd. Sadze ze jedzenie zgodnie z ppramidą żywieniowa : warzywa, zboża jako podstawa, nabiału i mięsa w umiarze gwarantują prawidłowy rozwój i wagę. No ale to się nie dotyczy niemowląt ;) przecież one jedzą ile chcą i ile potrzebują, a każdy bobas do pewnego momentu wydaje się być apetycznie pultaśny :) nie ma co odchudzać naszych dzieciaczków

Lisa24, Rozwita lubią tę wiadomość

o14820mmtbp8gdro.png
    2011- PCO, resekcja jajników. Naturalne owu
    3 lata starań
    2018.01.02 - Aniołek [*] 10tc
    2018.05.05 - 2' cs pp - naturalny cud!
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2019, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mleko stoi tak do pół godziny i jak mały w pół godziny nie zje, to wylewam. Powąchajcie to mleko, może jestem wyczulona, ale w te upały mleko po pół godziny zaczyna śmierdzieć.

Dziewczyny, a Wy macie jakieś wagi do ważenia dzieciaków? My nie i ważymy się w taki sposób, że najpierw ja staję na wadze sama, a potem z synkiem. I wczoraj wyszło nam, że synek ma jakoś 7300-7400 g. Generalnie on jest długi i chudy ;) Długi po tacie, chudy po mamie sprzed ciąży :-D

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
‹‹ 1104 1105 1106 1107 1108 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ